1p
Hét magyar bank különböző osztályzatait rontotta kedden a Moody´s Investors Service, a devizahitel-kitettséggel és a romló eredményességgel kapcsolatos aggályaira hivatkozva
Hét magyar bank különböző osztályzatait rontotta kedden a Moody´s Investors Service, a devizahitel-kitettséggel és a romló eredményességgel kapcsolatos aggályaira hivatkozva. Hiába tiltották be a devizahitelezést, a meglévő kölcsönök miatt még évekig nem szűnik meg a kockázat. Szerencse, hogy a magyar bankrendszer nagyrészt külföldiek kezében van

A nemzetközi hitelminősítő a keddi londoni bejelentés szerint a K&H Bank, a Budapest Bank, az FHB, az Erste Bank Hungary és az MKB Bank önálló pénzügyierő-osztályzatait, ebből következően pedig betéti és adósbesorolásaikat is visszaminősítette.

A Moody´s az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank esetében a forintbetéti osztályzatokat, illetve külön az OTP Bank esetében a devizaadósi besorolást is rontotta. A lépésekhez fűzött indoklásában a hitleminősítő elsődleges tényezőként a bankok magas devizaalapú kinnlevőség-állományát emelte ki, felidézve, hogy a kint lévő teljes hitelállomány 70 százaléka devizaalapú.

Sok hitelfelvevő - különösen a lakossági szektorban - fedezetlen ezen  tartozások  devizakockázataival szemben, és ennek következtében komoly mértékű a sebezhetőség akár egy jelentősebb forintleértékelődéstől, akár attól, hogy esetleg emelkedik azoknak a devizáknak kamata, amelyekben e hiteleket folyósították - áll a Moody´s elemzésében.

A cég felidézi, hogy a magyar kormány tavaly megtiltotta a devizaalapú hitelezést. A hitelminősítő szerint azonban a rendszerbe beágyazott eseménykockázat, amely a devizahitel-kitettségből ered, így is évekig megmarad, tekintettel a bankok már meglévő jelzálog-kinnlevőségi portfolióinak hosszú lejáratára. 

A Moody´s a keddi elemzésben annak a véleményének adott hangot, hogy a lakóingatlan-fedezetű hitelek esetében érvényesített kilakoltatási moratórium tovább gyengíti az adósok törlesztési fegyelmét. A hitelminősítő értékelése szerint a magyar lakóingatlan-piac továbbra is nyomás alatt van, tekintettel arra, hogy az árak 2008 óta csökkennek és alacsony a másodpiaci likviditás. A Moody´s kiemeli ugyanakkor azt is, hogy a magyar háztartások jövedelemarányos bruttó adósságrátája még mindig az EU-átlag alatt van, ami enyhíti a hitelesekre nehezedő törlesztési nyomást.

Az elemzés szerint a magyar bankrendszer tavalyi eredményessége jóval elmaradt a 2009-estől, és a rendszerszintű belső tőkegeneráló képesség jelentős erózión ment át, a gyorsan növekedő kockázati költségek, a csökkenő üzleti forgalom, a mérsékeltebb hatékonyság, valamint a bankokra kirótt adók miatt. Ebben a környezetben a bankok számára nehezebb feladat az eredményesség fenntartása és a gazdasági növekedés támogatása. A gazdasági kilátások 2011-re mindazonáltal ígéretesebbek; a Moody´s 3 százalék körüli gazdasági növekedést vár és a munkanélküliség csökkenését jósolja. A cég fenntartja ugyanakkor azt a nézetét is, hogy középtávon fennmaradnak a makrogazdasági kihívások.

A Moody´s szerint komoly stabilizáló tényező a magyar bankrendszerben a magas - 2010 végén 80 százalékos - külföldi tulajdonosi arány. A pénzügyileg erősebb külföldi anyavállalatok tőke- és likviditási támogatást nyújtottak a pénzügyi válság idején, és a hitelminősítő szerint e támogatás valószínűleg folytatódni fog.

A kormány a bankszövetséggel olyan megállapodást kíván kötni, amely segíti az euróalapú hitelezés helyreállítását - áll a nemzetgazdasági tárca által pénteken publikált tájékoztatóban.

Ha tehetné, a közeljövőben venne fel devizahitelt? Szavazzon >>

A legnagyobb bank, az OTP esetében a Moody´s megerősítette az önálló pénzügyierő-osztályzatot "D plusz" (hosszú távon "Baa3"-nak megfelelő) szinten, tekintettel a bank által a válság közepette mutatott ellenállóképességre, valamint "a sokszínűség nyújtotta előnyökre". A Moody´s ugyanakkor az eddigi  "Baa2/Prime-2"-ről egy fokozattal "Baa3/Prime-3"-ra rontotta az OTP Bank hosszú és rövid távú forintbetét-osztályzatát. Ez a lépés az elemzés szerint azt tükrözi, hogy az OTP fő tevékenységi területe és központi piaca Magyarország, és hitelminősítő úgy tartja, hogy a pénzintézet kockázati profilja és finanszírozási hozzáférése szorosan kötődik a magyar kormányéhoz.

Ezért a Moody´s egy fokozattal, "Baa2"-ről "Baa3"-ra csökkentette az OTP előresorolt devizaadósi besorolását is, az alárendelt adósságok osztályzatát pedig "Baa3"-ről "Ba1"-re rontotta.  Az OTP-re fenntartott devizabetéti besorolást a hitelminősítő "Baa3/Prime-3" szinten megerősítette, azzal az indokkal, hogy ennek az osztályzatnak eddig is a Magyarországra érvényes devizabetéti besorolási országplafon szabott korlátot.

Az OTP-vel kapcsolatban a Moody´s az elemzésben ugyanakkor kiemeli, hogy a bank likviditási és finanszírozási stratégiája óvatos, a bank fokozatosan csökkentette eladósodottságát és növelte tőkemegfelelési rátáit. A nem teljesítő kinnlevőségek tavaly jelentősen növekedtek ugyan, de nagyon magas a tartalékfedezettség is - állapítja meg keddi elemzésében a nemzetközi hitelminősítő.

MTI

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG