3p

Az elnökválasztást a Hlas párt vezetője nyerte, bár még nem összesítettek minden szavazatot. Szijjártó Péter gratulált.

Peter Pellegrini, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnöke a leadott voksok 54,32 százalékával vezet a 45,67 százalékon álló Ivan Korčok korábbi külügyminiszter előtt a szlovák államfőválasztás szombaton tartott második, döntő fordulójában a leadott szavazatok 96 százalékának feldolgozottsága mellett - jelentette az MTI.

Peter Pellegrini az új szlovák elnök igen jóban van Robert Fico miniszterelnökkel
Peter Pellegrini az új szlovák elnök igen jóban van Robert Fico miniszterelnökkel
Fotó: Radovan Stoklasa/Reuters

Az arányokat és Pellegrini előnyét tekintve a mostani adat gyakorlatilag nem hivatalos végeredménynek tekinthető. A részvételi arány eddig 60 százalékosnak mutatkozik, ami a második legmagasabbnak számít a szlovákiai államfőválasztások történetében.

Az államfőválasztás két héttel korábban tartott első köréből a mostani második fordulóba Ivan Korčok a szavazatok 42,5 százalékát megszerezve jutott tovább, Peter Pellegrini, akkor a voksok 37 százalékát kapta. A választás hivatalos végeredményének nyilvánosságra hozatala vasárnap várható. A vonatkozó szlovák szabályozás szerint az államfőválasztás második fordulójában a győzelemhez már nem kell megszerezni az összes szavazásra jogosult választópolgár szavazatának legalább felét, hanem elégséges a szavazáson résztvevők többségének voksa.

Pellegrini a The Guardian beszámolója szerint Pozsonyban megígérte, hogy „biztosítani fogja, hogy Szlovákia a béke és ne a háború oldalán maradjon”.

Ivan Korčok elismerte a vereséget és gratulált a győztesnek. „Csalódott vagyok” – mondta, hozzátéve, hogy tiszteletben tartja az eredményt.

A 48 éves Pellegrini, aki az állam erős szerepvállalását részesíti előnyben, a baloldali Hlas (Hang) párt élén áll, amely harmadik helyen végzett a szavazáson, és csatlakozott a kormánykoalícióhoz a miniszterelnök Robert Fico pártjával és az ultranacionalista Szlovák Nemzeti Párttal. Pellegrini lesz Szlovákia hatodik elnöke, miután az ország Csehszlovákia 1993-as szétválása után elnyerte függetlenségét, és Zuzana Čaputovát, az ország első női államfőjét követi. Čaputová, a szomszédos Ukrajna elkötelezett támogatója az orosz invázió elleni harcban tavaly júniusban bejelentette, hogy nem indul újra az újraválasztáson, miután halálos fenyegetést kapott. Pellegrini győzelme megerősítette Fico hatalmát azáltal, hogy átadta neki és szövetségeseinek a fő stratégiai posztok irányítását.

Szlovákia elnöke a parlamenti választások után nevezi ki a miniszterelnököt, felesketi az új kormányt és ő nevezi ki az alkotmánybírókat. A köztársasági elnök is megvétózhatja a törvényeket, de a parlament egyszerű többséggel felülírhatja a vétót, és megtámadhatja azokat az alkotmánybíróságon. Az államfőnek joga van kegyelmet is adni az elítélteknek.

A miniszterelnök által vezetett kormány rendelkezik a legtöbb végrehajtó jogkörrel. Fico baloldali Smer (Irány) pártja nyerte meg a szeptemberi parlamenti választásokat egy oroszbarát és Amerika-ellenes platformon.

Szijjártó Péter külügyminiszter már gratulált az új szlovák államfőnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Irányt váltott az USA: Ukrajnába küldi az új rakétáit
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 19:14
A hétvége első napjának főbb fejleményei.
Nemzetközi Visszatérhetnek a britek az EU-ba? Itt a válasz
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 15:13
Az üzleti ügyekért felelős brit miniszter szerint a Brexit tíz-húsz évre szóló program, ezért nem indokoltak azok a vélemények, hogy a folyamat sikertelen.
Nemzetközi Lelombozó hírt közölt a NASA
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 13:39
Elhalasztják a Boeing által tervezett űrhajó visszatérését.
Nemzetközi Tovább támad Izrael
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 12:24
Ezúttal a Gázai övezet középső részére, illetve a déli részén fekvő Rafah városára csaptak le.
Nemzetközi Putyin egy másik diktátorral kokettál
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 10:56
Dióhéjban az elmúlt órák eseményei.
Nemzetközi Német lap: Orbán Viktor meggyengült, engedményekre fog kényszerülni
Wéber Balázs | 2024. június 22. 10:17
A magyar kormányfő számára sem a bel-, sem a külpolitikában nem alakultak jól a dolgok a közelmúltban. Német lapértékelések szerint pénteken Olaf Scholz német kancellárhoz egy meggyengült miniszterelnök látogatott el, aki kénytelen lesz engedményeket tenni.
Nemzetközi Nem nyugszik Orbán Viktor szövetségese
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 09:53
A Hszi Csi-ping elnökölte Kína 41 katonai repülőgépe és drónja, illetve hét hajója közelítette meg Tajvant, és a légi járművek egy része át is lépte a Tajvani-szoros úgynevezett középvonalát, ami feltételes demarkációs vonalnak számít Tajvan és Kína között.
Nemzetközi Sokakat lelombozhat az amerikai bíróság döntése
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 08:22
Az amerikai legfelsőbb bíróság fenntartotta a családon belüli erőszak elkövetőire a fegyverbirtoklás tilalmát.
Nemzetközi Újabb fájdalmas ütéseket vitt be Ukrajna orosz területen
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Nemzetközi A nap képe: Orbán Viktor vidáman jattol a fritzek főnökével
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:01
A magyar miniszterelnök nevezte így nemrég a németeket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG