2p

Indítás után másodpercekkel felrobbant a tokiói székhelyű Space One cég Kairos nevű hordozórakétája szerdán, és ezzel meghiúsult az első kísérlet, hogy magánvállalkozás keretében pályára állítsanak egy műholdat Japánból - jelentette a japán média.

A beszámolók szerint mindössze öt másodperccel a szilárd hajtóanyagú, a maga 18 méter hosszúságával kisméretűnek számító rakéta fellövése után a Honsu szigetén, Kusimotóban található Kii kereskedelmi űrközpontból - egyelőre ismeretlen okból - működésbe lépett az eszköz önmegsemmisítő mechanizmusa.

A Space One a robbanás okának kivizsgálását ígérte, arról egyelőre nem adott tájékoztatást, hogy mi válthatta ki a nagymértékben automatizált önmegsemmisítő funkciót az első fokozat hajtóművének begyulladása után.

Kudarcba fulladt. Illusztráció: Depositphotos
Kudarcba fulladt. Illusztráció: Depositphotos
Fotó: Depositphotos

Mint Tojoda Maszakacu, a vállalat elnöke nyilatkozatában rámutatott, a folyamat akkor indul be, ha a rendszer olyan hibát észlel a rakéta repülési útvonalában, sebességében vagy irányítórendszerében, amely a földön tartózkodó embereket veszélyeztetve az eszköz lezuhanását eredményezheti. "Nem használjuk a kudarc kifejezést, mert minden egyes kísérlet új adatokat és tapasztalatokat biztosít számunkra egy újabb kihíváshoz" - fűzte hozzá.

Elmondta továbbá, hogy a felrobbant rakéta kormányzati megrendelésre kísérleti műholdat szállított, amely leállás esetén ideiglenesen helyettesíthette volna a Föld körüli pályán lévő hírszerző műholdakat.

A 2018-ban alapított Space One eredetileg szombatra tervezte a Kairos fellövését, de elhalasztotta az indítást, miután egy hajó bejutott a Kii-félszigetet övező zárt tengeri területre.

Japán rakétafejlesztő cégei igyekeznek minél olcsóbb járműveket építeni, hogy "űrfutár-szolgáltatásaikkal" kielégítsék a műholdak pályára állítását célzó, egyre növekvő globális keresletet. (MTI)

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Mit keres Putyin Észak-Koreában? 
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 19:37
Az orosz-ukrán háború 844. napja. Ha lemaradt volna a keddi hírekről, összefoglaló. 
Nemzetközi A Tisza jön, a KDNP távozik az Európai Néppártból
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 19:11
Nemcsak az Európai Néppártból, de annak frakciójából is, miután Magyar Pétert az EPP mégis felvette.
Nemzetközi Beindult a buli Brüsszelben, Magyar Péter is csapatja
Wéber Balázs | 2024. június 18. 18:52
Ma megkezdődtek az Európai Parlament képviselőcsoportjainak alakulóülései. Magyar szempontból a legjelentősebb fejlemény, hogy a Tisza Pártot felvették a néppárti frakcióba. Magyar Péternek tehát ismét van mit ünnepelnie. Nagyító alatt ezúttal az új EP.
Nemzetközi Eldőlt: felvették Magyar Péteréket az Európai Néppárt EP-frakciójába
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 17:34
14 új képviselővel bővül a pártcsalád, köztük Magyar Péterrel és a Tisza Párt tagjaival.
Nemzetközi Donald Trump szlogenjére hajazó jelmondattal vág neki Magyarország az EU soros elnökségének
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 17:22
"Make Europe great again!", vagyis "Újra naggyá tesszük Európát!" lesz az uniós magyar elnökség jelmondata - jelentette be Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az Európai Unió Tanácsa 2024. második félévi magyar elnökségének hivatalos megjelenését bemutató sajtótájékoztatón.
Nemzetközi Orbán Viktor tényleg feladta vétóját
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 16:31
Magyarország kész támogatni Mark Rutte távozó holland miniszterelnök jelölését a NATO főtitkári posztjára annak a fogadalmának a fényében, hogy teljes mértékben támogatja azt a megállapodást, amely szerint magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat - írta az X portálon Orbán Viktor miniszterelnök.
Nemzetközi Manfred Weber: támogatom a Tisza Párt csatlakozási kérelmét
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 16:19
Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke kijelentette: támogatja a Tisza Párt csatlakozási kérelmét az EPP pártcsaládjához.
Nemzetközi Orbán Viktor: Nincs szükségem bocsánatkérésre
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 16:07
A miniszterelnök pár újságírói kérdésre válaszolt az EU-csúcs után.
Nemzetközi Két fontos döntést is hozott menekültügyben az Európai Unió Bírósága
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 14:54
Egy európai uniós tagállam nem köteles automatikusan elismerni a más tagországban biztosított menekültjogállást - olvasható az Európai Unió Bíróságának kedden Luxembourgban közzétett határozatában.
Nemzetközi Nagy győzelmet arattak a thaiföldi szexuális kisebbségek
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 12:48
Kiveszik a jogszabályból a "férfi" és a "nő" kifejezést, lehet szabadon házasodni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG