4p

Az észak-atlanti szövetség átvenné az ukrajnai fegyverszállítások koordinálását, és 100 milliárd dolláros alapot hozna létre Ukrajna támogatására. Szijjártó Péter szerint Magyarország nem fog megszavazni olyan javaslatot, amely közelebb visz a háborúhoz vagy támadási szövetséggé alakítja át a NATO-t. A külgazdasági és külügyminiszter múlt héten lapunknak azt mondta, hogy az ukránok csak tárgyalással szerezhetik vissza elvesztett területeiket.

Jubileumi ülést tartanak szerdán és csütörtökön a NATO-tagországok külügyminiszterei Brüsszelben: csütörtökön lesz ugyanis 75 éve, hogy Washingtonban megalakult az észak-atlanti szövetség.

Fontos döntések előtt

A mostani ülés fő témája persze nem a múlt, hanem a jelen és a jövő, azon belül is az ukrajnai háború lesz, amellyel kapcsolatban a NATO komoly döntésekre készül.

A Politico információi szerint a csúcson a miniszterek egyrészt előkészületeket tesznek majd arra, hogy a szövetség átvegye az ukrajnai fegyverszállítások koordinálását az Egyesült Államoktól.

Szijjártó Péter és Jens Stoltenberg a NATO külügyminiszteri ülése előtt Brüsszelben, 2024. április 3-án
Szijjártó Péter és Jens Stoltenberg a NATO külügyminiszteri ülése előtt Brüsszelben, 2024. április 3-án
Fotó: EPA/OLIVIER HOSLET

Ez a változtatás a remények szerint biztosítja majd keleti szomszédunk katonai támogatásának fennmaradását abban az esetben is, ha Donald Trump megnyeri a novemberi amerikai elnökválasztást és visszatér a Fehér Házba.

A NATO-tagországok attól tartanak, hogy Trump – aki korábban azt ígérte, hogy amerikai elnökként 24 óra alatt befejezi az ukrajnai háborút – leállítaná a katonai támogatást, és nyomás alá helyezné Ukrajnát, hogy területveszteségek árán is kössön tűzszünetet. A republikánusok mindenesetre – belpolitikai okból – már tavaly ősz óta blokkolják az amerikai törvényhozásban az Ukrajnának szánt újabb támogatási csomag elfogadását.

A koordinálás átvállalása mellett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy 100 milliárd dolláros, ötéves alap létrehozását is javasolja szomszédunk megsegítésére.

Ennek célja szintén az, hogy kvázi megvédje a támogatást Trump esetleges manővereitől. A Financial Times értesülései szerint úgy jellemezte a javaslatot, mint egy eszközt arra, amely „megóvja a mechanizmust a politikai változás szeleitől.”

Stoltenberg az ülésre érkezve megerősítette, hogy az észak-atlanti szövetség a jelenleginél nagyobb szerepet vállalna az ukrajnai fegyverszállítások koordinálásában.

„A NATO-tagországok biztosítják Ukrajna katonai támogatásának 99 százalékát. Ha többet tennénk a NATO égisze alatt, az hatékonyabbá tenné  erőfeszítéseinket”, fogalmazott. 

Megerősítette azt is, hogy az ülésen megvitatnak egy több évre szóló támogatási csomagot is. Erről a júliusi NATO-csúcson születhet majd végleges döntés Washingtonban.

Az Ukrajna melletti kiállás és a támogatás fenntartása azért is sürgős a Nyugatnak, mert katonailag nagyon kedvezőtlen a helyzet Kijev szempontjából a Politicónak nyilatkozó magasrangú ukrán tisztviselők szerint, és nagy a veszélye a front összeomlásának egy koncentrált orosz offenzíva esetén. (Ezt próbálja megelőzni az ukrán hadsereg egy gigantikus védelmi vonal kiépítésével.)

Szijjártó Péter vétózna

Ami a magyar álláspontot illeti, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán előzetesen kiemelte:

Magyarország egyetlen olyan javaslatot sem fog támogatni a NATO külügyminiszteri ülésén, amely a katonai szervezetet közelebb vinné a háborúhoz vagy védelmiből támadási szövetséggé alakítaná át. Szerinte ez súlyos eszkalációs fenyegetéssel járna.

Úgy véli, hogy az ukrajnai háború nem Magyarország és nem a NATO háborúja, a mostani tanácskozás legfontosabb célja pedig ennek az állapotnak a fenntartása, a NATO és Oroszország közvetlen konfliktusának elkerülése. Emiatt ellenállnak minden olyan javaslatnak is, amely egy ilyen konfliktust vetítene előre. Az előzetesen kiszivárgott tervekre nem tért ki.

A külgazdasági és külügyminiszter múlt héten, a lapunknak adott nagyinterjúban azt mondta, hogy nem lát esélyt Ukrajna győzelmére.

„Az oroszokat az ukránok a konfliktus jelenlegi intenzitásában, hacsak nem avatkoznak be szárazföldön nagyon erős NATO-tagállamok, nem fogják tudni megverni. Viszont az oroszok sem tudnak nagy katonai győzelmet aratni, mert a Nyugat a fegyverszállításokkal ott áll Ukrajna mögött. Tehát hogyan lesz mindennek vége? Tárgyalásokkal. A kérdés, hogy mikor” fogalmazott.

Szijjártó Péter nem értett egyet azzal a felvetésünkkel, hogy a magyar kormány által szorgalmazott azonnali tűzszünet jelentős ukrán területveszteséggel járna. Úgy véli, hogy „az ukránoknak a területi integritás helyreállítására a tárgyalás az egyetlen esély.” 

A külgazdasági és külügyminiszter attól nem tart, hogy magyar-orosz határ lesz a jövőben.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Jelentős lépésre szánta el magát Zelenszkij külügyminisztere
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:02
Dióhéjban a legfontosabb háborús történések.
Nemzetközi Amerika atomfegyvereket telepít az orosz határ közelébe?
Káncz Csaba | 2024. április 24. 09:31
Az EU és a NATO is attól tart, hogy ha Ukrajna elveszíti a háborút Oroszországgal szemben, akkor a konfliktus átterjedhet Lengyelországra. Varsói vélemények szerint a nukleáris elrettentő erő megléte elgondolkodtatná az orosz vezetőket, hogy támadást indítsanak-e Lengyelország, így következésképpen a NATO ellen. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Lépett London a Moszkva felől is érkező fenyegetések miatt
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 06:36
Az Egyesült Királyság 2030-ig a GDP 2,5 százalékára növeli védelmi kiadásait.
Nemzetközi Botrány a Kremlben! Kattant a bilincs Putyin minisztere helyettesének kezén
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 06:16
Különösen nagy értékű vesztegetés elfogadásának gyanújával őrizetbe vették Tyimur Ivanov orosz védelmi miniszterhelyettest.
Nemzetközi Litvánia páncélozott járműveket küldött Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:56
Mi történt az orosz-ukrán háború 790. napján? Keddi összefoglalónk. 
Nemzetközi Forronganak az amerikai elitegyetemek – ebbe még Biden is belebukhat
Wéber Balázs | 2024. április 23. 18:44
A tengerentúli egyetemeken palesztin párti tüntetések söpörnek végig. Az üzenet egyértelmű: Washington ne támogassa fegyverekkel Izraelt, amelynek hadserege több tízezer nőt és gyeret gyilkolt le eddig a Gázai övezetben. Nagyító alatt ezúttal a forrongó Amerika és a hallgató Magyarország.
Nemzetközi A kínai titkosszolgálat embereire csaptak le Németországban?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:36
Kína visszautasította kedden azokat az állításokat, miszerint a kínai titkosszolgálat kémkedési műveleteket folytat Németországban, és rágalomnak minősítette az állításokat.
Nemzetközi Nemcsak nálunk elégedetlenek a tanárok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 13:23
A túlterheltség, a munkaerőhiány és a tanítás alacsony minősége ellen demonstráltak kedden Brüsszelben a belga tanárok.
Nemzetközi Ráteheti Kína a kezét az Indiai-óceánra?
Káncz Csaba | 2024. április 23. 09:31
A Kína-barát elnök pártja elsöprő győzelmet aratott a stratégiai fekvésű Maldív-szigeteken. A kínaiak kikötőkbe, ipari létesítményekbe és olajvezetékekekbe invesztálnak olyan – Indiával szemben többnyire ellenséges – szomszéd országokban, mint Mianmar, Srí Lanka, Banglades és Pakisztán. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Kijön-e a matek Ukrajnában?
Bózsó Péter | 2024. április 23. 05:29
A régóta várt, jelentős amerikai segítség vajon mire elegendő? És mire nem?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG