1p
A negyedik negyedévben közel 900 millió forintos, 2011 egészének tekintetében 1 milliárd forintos adózás utáni eredményről számolt be a K&H-csoport. A végtörlesztést megszenvedték: az éves eredmény 96 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Üdvözlik a jegybank likviditásnövelő intézkedéseit, azt viszont egyelőre nem tudják, készülnek-e jelzáloglevél-kibocsátásra.

A negyedik negyedév már jól sikerült

1 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el a K&H Bankcsoport 2011-ben - mondta el a csoport csütörtöki sajtótájékoztatóján Hendrik Scheerlinck vezérigazgató. Az eredmény 96 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál - ez a deviza jelzáloghitelek fix árfolyamon történő végtörlesztése miatti veszteségek eredménye. A harmadik negyedév 12,3 milliárdos vesztesége után mindazonáltal a negyedik negyedévben már 873 millió forintos adózás utáni nyereséget ért el a csoport.

A többek között a bankadót és a végtörlesztés hatásait figyelmen kívül hagyó tisztított adatok 32,5 milliárdos adózott nyereséget jeleznek 2011-re, ami 16 százalékos növekedést jelent. A kedvezőtlen működési körülmények ellenére a működési bevételek 2 százalékkal növekedtek, miközben a költségeket 5 százalékkal lefaragták.

 

2010. dec. 31.

2011. dec. 31.

változás (év/év)

adózás utáni eredmény

27,2

1,0

-96,2%

tisztított adózás utáni eredmény (deviza jelzáloghitelek végtörlesztése, bankadó, aszimmetrikus ALM eredmény és korábbi évek peres ügyeihez kapcsolódó céltartalékok nélkül)

28,0

32,5

+16,0%

működési eredmény céltartalék és bankadó előtt

79,5

86,5

+8,7%

ügyfél hitelek

1836

1708

-7,0%

ügyfél betétek

1591

1724

+8,4%

befektetési alapok állománya

629

606

-3,7%

A hitelportfolió minősége:

 

 

 

- nem teljesítő hitelek

8,6%

10,3%

 

- hitelköltségek

2,0%

1,7%

 

- tőke és likviditás

 

 

 

- tőkemegfelelési mutató  (bank)

8,4%

11,4%

 

- hitel/betét arány

93,7%

82,0%

 

szolvencia mutató (biztosító)

143%

156%

 

Hatékonyság (bankadóval):

 

 

 

- költség/bevétel arány

47,4%

44,0%

 

- tőkearányos megtérülés

12,8%

0,5%

 

48,9 milliárdos végtörlesztési veszteség

A jogosult adósok mintegy 30 százaléka (a teljes adósállomány 28 százaléka, mintegy 28 ezer ügyfél) végtörlesztett, a bank ennek kapcsán 48,9 milliárd forintos veszteséget számolt el az év végéig. Jellemzően a jó adósok vettek részt a programban, így a teljes állományon belül a nem teljesítő hitelek aránya 9,7 százalékról 10,3 százalékra nőtt.

Az ügyfeleknek nyújtott hitel év közben csökkent, a betétállomány minden szegmensben folyamatosan emelkedett, decemberben kiugró mértékben. A hitel/betét-arány december végén 82 százalékos volt, ami Gombás Attila, a csoport pénzügyi vezetője szerint a magyar piacon a jelentősebb bankok között a legjobb.

A tőkemegfelelési mutató tőkeemelés nélkül is 11,36 százalékra emelkedett. A tőkearányos megtérülés azonban - szintén a végtörlesztés hatására - romlott (a 2010-es 12,8 százalékról 0,5 százalékra).

Szenvedő kkv-k és SZÉP-Kártya

A kkv bizalmi indexben az elmúlt 4-5 hónapban sajnos jelentős csökkenést mértek, a nehéz gazdasági környezet a kkv-k beruházási, fejlesztési hajlandóságára komoly hatással vannak. Az ügyfelek száma 9 százalékkal nőtt, a betétállomány közel 10 százalékkal emelkedett. A hitelállomány kismértékben bővült, és továbbra is viszonylag jó minőségűnek tekinthető.

A K&H 2011-ben kezdte meg a SZÉP-kártyák kibocsátását. Már több mint 250 munkáltatóval és mintegy 1500 elfogadóhellyel már aláírták a szerződést, további több ezer szerződés vár véglegesítésre.

1,9 milliárdos nyereség a biztosítónál

Luc Cools, a K&H Biztosító vezérigazgatója 1,9 milliárd forintos adózás utáni eredményről számolt be. A nem-élet szegmensben tovább folytatdott a piac feletti növekedés, a kgfb-piacon a K&H őrzi második helyét. Az életbiztosítási üzletágban a Hozamkettős a valaha volt legsikeresebb K&H-s terméknek bizonyult az egyszeri díjas unit linked-biztosítások között: 7 milliárd forint gyűlt össze.

Üdvözlik az MNB terveit

Az MNB szerdán bejelentett program-tervezetével és a hitelezési hajlandóságra gyakorolt esetleges pozitív hatásával kapcsolatban Scheerlinck elmondta: több szereplő is átgondolja, hogyan tudna részt venni az élénkítésben. A K&H számára a likviditás nem jelent problémát a 82 százalékos hitel/betét arány mellett. Szektorszinten - a végleges adatok ismerete nélkül - azonban 130 százalék körül lesz ez az arány, így Scheerlinck üdvözli a hosszabb távú likviditás biztosítása érdekében végrehajtott lépést. Hogy ez mennyiben befolyásolja a hitelezés alakulását, az nagyban múlik a kereslet alakulásán mind a vállalkozások mind pedig a lakosság részéről.

A 4. negyedéves magyar GDP-növekedés meglepően jó volt, ahogy a német bizalmi index is optimizmusra adhat okot. Ez remélhetőleg a Magyarország felé érkező megrendelésállomány is növekedni fog, így az előzetesen vártnál kisebb lehet a gazdasági környezet romlásának Magyarországra gyakorolt hatása.

Hogy az MNB tervezett jelzáloglevél-vásárlási programja a K&H-t is jelzáloglevél-kibocsátásra sarkallja-e, az egyelőre még kérdéses: először megvárják a szükséges törvényi szabályozás létrejöttét, és aztán vizsgálják meg a lehetőséget.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG