3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Demján Sándor tulajdonában álló Gránit Bank a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogramjából (NHP) 11 milliárd forintot kapott, ennek az összegnek a harmadát már kihelyezte augusztus elején, a fennmaradó részt pedig augusztus végéig közvetíti ki a partnervállalkozásoknak - mondta Hegedűs Éva, a Gránit Bank alelnök-vezérigazgatója az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Kifejtette: a pénzintézet partnercégei leginkább a beruházásokra, a tevékenység bővítésére és az üzletfejlesztés finanszírozására vették igénybe a jegybank hitelprogramját, amely mellett persze volt néhány korábbi devizahitel kiváltása is. Az általuk most felvett új, 10 éves futamidejű, kedvező kamatozású vállalati kölcsönök javítják a vállalkozások jövedelmi helyzetét, így a tervezett beruházásaikat könnyebben meg tudják valósítani - tette hozzá.

Négy év után fordulhat nyereségbe

Hegedűs Éva a bank tavalyi teljesítményéről elmondta: 2012 végén a pénzintézet mérlegfőösszege 51 milliárd forintot tett ki, az idei első félévben ez a mutató 60 milliárd forint fölé emelkedett. A pénzintézet 2010-ben "zöldmezős beruházásként" indult; a 3 éves tevékenységet nézve a fejlesztési költségek alacsonyabbak, mint ami a korábbi üzleti tervekben szerepelt.

Az alelnök-vezérigazgató kiemelte: az elmúlt időszakban készült egy elemzés arról, hogy melyek azok a bankok, amelyek zöldmezős beruházásként indultak, és az elmúlt 18-20 év alatt léptek be a magyar bankpiacra. Ezeknek a pénzintézeteknek az adatait összehasonlítva a 3 éves működés során a Gránit Bank érte el a legmagasabb mérlegfőösszeget az induláshoz viszonyítva, és ehhez a legkisebb veszteség kapcsolódik - hangsúlyozta Hegedűs Éva, hozzátéve: 2014 második félévében már várhatóan nyereséget termel a bank.

Emlékeztetett arra: amikor 2010 májusában az alapító tulajdonos a bankot megvásárolta, már akkor is többször hangsúlyozta, hogy az elsődleges feladatának a forráshiánnyal küzdő magyar kis- és középvállalatok (kkv) finanszírozását tartja. Ezt az üzleti filozófiát a bank végig prioritásként fenntartotta; akkor a Gránit Bank mérlegfőösszege 7 milliárd forint volt, idén júliusban már meghaladta a 65 milliárd forintot, ami 3 év alatt kilencszeres bővülést jelent - mutatott rá Hegedűs Éva.

A mérlegfőösszeg szerkezete úgy áll össze, hogy a banknál elhelyezett betétek állománya 57 milliárd forint, a bank 16 ezer számlát vezet, az eszközállomány 25 milliárd forintot tesz ki; a hitel/betét mutató 50 százalék alatt van, ami az egyik legalacsonyabb a magyar bankrendszerben. A betétállomány közel 20 százalékát a lakosság helyezte el a Gránit Bankban, míg az eszközportfólió 90 százalékát a kis- és közepes vállalkozások és a nagyvállalatok hitelei adják. A hitelek 99,9 százaléka problémamentes. A lakossági ügyfelek több mint 60 százaléka online számlanyitással lett a bank ügyfele - közölte Hegedűs Éva. Ez amúgy nem véletlen, a banknak ugyanis kevés fiókja van jelenleg.

Az alelnök-vezérigazgató elmondta: idén júniusban a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) üzleti célú befektetést hajtott végre új részvények lejegyzésével a Gránit Bankban, amelynek eredményeképpen egy innovatív - direktbanki - üzleti modellt megvalósító, hatékonyan működő pénzintézet kisebbségi tulajdonosa lett (49 százalékban, közel 3 milliárddal szállt be az állam a bankba).

Hozzátette: az alapító tulajdonos a bank működésének kezdetétől fogva hangsúlyozta, nyitott az együttműködésre azokkal a befektetőkkel, akik vonzónak tartják a bank üzleti stratégiáját, és elfogadják, hogy a menedzsment jogokat megtartja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG