TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Demján Sándor tulajdonában álló Gránit Bank a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogramjából (NHP) 11 milliárd forintot kapott, ennek az összegnek a harmadát már kihelyezte augusztus elején, a fennmaradó részt pedig augusztus végéig közvetíti ki a partnervállalkozásoknak - mondta Hegedűs Éva, a Gránit Bank alelnök-vezérigazgatója az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Kifejtette: a pénzintézet partnercégei leginkább a beruházásokra, a tevékenység bővítésére és az üzletfejlesztés finanszírozására vették igénybe a jegybank hitelprogramját, amely mellett persze volt néhány korábbi devizahitel kiváltása is. Az általuk most felvett új, 10 éves futamidejű, kedvező kamatozású vállalati kölcsönök javítják a vállalkozások jövedelmi helyzetét, így a tervezett beruházásaikat könnyebben meg tudják valósítani - tette hozzá.

Négy év után fordulhat nyereségbe

Hegedűs Éva a bank tavalyi teljesítményéről elmondta: 2012 végén a pénzintézet mérlegfőösszege 51 milliárd forintot tett ki, az idei első félévben ez a mutató 60 milliárd forint fölé emelkedett. A pénzintézet 2010-ben "zöldmezős beruházásként" indult; a 3 éves tevékenységet nézve a fejlesztési költségek alacsonyabbak, mint ami a korábbi üzleti tervekben szerepelt.

Az alelnök-vezérigazgató kiemelte: az elmúlt időszakban készült egy elemzés arról, hogy melyek azok a bankok, amelyek zöldmezős beruházásként indultak, és az elmúlt 18-20 év alatt léptek be a magyar bankpiacra. Ezeknek a pénzintézeteknek az adatait összehasonlítva a 3 éves működés során a Gránit Bank érte el a legmagasabb mérlegfőösszeget az induláshoz viszonyítva, és ehhez a legkisebb veszteség kapcsolódik - hangsúlyozta Hegedűs Éva, hozzátéve: 2014 második félévében már várhatóan nyereséget termel a bank.

Emlékeztetett arra: amikor 2010 májusában az alapító tulajdonos a bankot megvásárolta, már akkor is többször hangsúlyozta, hogy az elsődleges feladatának a forráshiánnyal küzdő magyar kis- és középvállalatok (kkv) finanszírozását tartja. Ezt az üzleti filozófiát a bank végig prioritásként fenntartotta; akkor a Gránit Bank mérlegfőösszege 7 milliárd forint volt, idén júliusban már meghaladta a 65 milliárd forintot, ami 3 év alatt kilencszeres bővülést jelent - mutatott rá Hegedűs Éva.

A mérlegfőösszeg szerkezete úgy áll össze, hogy a banknál elhelyezett betétek állománya 57 milliárd forint, a bank 16 ezer számlát vezet, az eszközállomány 25 milliárd forintot tesz ki; a hitel/betét mutató 50 százalék alatt van, ami az egyik legalacsonyabb a magyar bankrendszerben. A betétállomány közel 20 százalékát a lakosság helyezte el a Gránit Bankban, míg az eszközportfólió 90 százalékát a kis- és közepes vállalkozások és a nagyvállalatok hitelei adják. A hitelek 99,9 százaléka problémamentes. A lakossági ügyfelek több mint 60 százaléka online számlanyitással lett a bank ügyfele - közölte Hegedűs Éva. Ez amúgy nem véletlen, a banknak ugyanis kevés fiókja van jelenleg.

Az alelnök-vezérigazgató elmondta: idén júniusban a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) üzleti célú befektetést hajtott végre új részvények lejegyzésével a Gránit Bankban, amelynek eredményeképpen egy innovatív - direktbanki - üzleti modellt megvalósító, hatékonyan működő pénzintézet kisebbségi tulajdonosa lett (49 százalékban, közel 3 milliárddal szállt be az állam a bankba).

Hozzátette: az alapító tulajdonos a bank működésének kezdetétől fogva hangsúlyozta, nyitott az együttműködésre azokkal a befektetőkkel, akik vonzónak tartják a bank üzleti stratégiáját, és elfogadják, hogy a menedzsment jogokat megtartja.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Automatikusan meghosszabbodik a hitelmoratórium
MTI | 2020. október 22. 09:59
A gyermeket váróknak viszont jelezniük kell a bank felé akaratukat.
Pénzügyi szektor Erre költi idei eredményét a Magyar Nemzeti Bank
Baka F. Zoltán | 2020. október 21. 18:24
Matolcsy György jegybankelnök felelt Szél Bernadett kérdéseire.
Pénzügyi szektor Ezen múlik az éves GDP-nek megfelelő pénzügyi termék árazása - hogy vizsgázott a rendszer?
Magyar Nemzeti Bank | 2020. október 21. 10:56
Az MNB kezdeményezésére 2016 májusában bevezetésre került a BUBOR esetében a kötelező érvényű jegyzési rendszer. Az új rendszer jelentősen növelte az éves magyar GDP-vel megegyező nagyságú pénzügyi termék árazásához használt BUBOR jegyzések információtartalmát és a hátteret biztosító bankközi piac forgalmát. A 2019-es évre elvégzett statisztikai elemzés alapján a BUBOR jegyzések továbbra is megbízhatók, az új információk gyorsan beépülnek a referenciakamatba, melyet a továbbra is aktív egyedi kamatjegyzők és azok eltérő jegyzési stratégiái biztosítanak. Az MNB a jegyzések folyamatos monitorozásával támogatja a rendszer stabil megbízható működését.
Pénzügyi szektor Tíz milliárdos hitellel segíti a NER balatoni megaprojektjét az orosz szuperbank
Privátbankár.hu | 2020. október 1. 15:49
A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) csaknem 10 milliárd forint (27 millió euró) összegű kölcsönt hagyott jóvá 18 éves futamidővel a szántódi Balaland családi üdülőhely és szabadidőközpont megépítéséhez - közölte a pénzintézet csütörtökön. A finanszírozásban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is részt vesz.
Pénzügyi szektor NER-es belügy lehet a Takarékbank legújabb tranzakciója
Csabai Károly | 2020. szeptember 27. 15:22
A Takarék Csoport által megvásárolni kívánt Duna Takarék Bank három fő tulajdonosa közül ugyanis Garancsi István és Hernádi Zsolt Mol-vezér felesége rendelkezik közel 20-20 százalékos részesedéssel - tudta meg laptársunk a győri székhelyű kis hitelintézet elnök-ügyvezetőjétől.
Pénzügyi szektor A nyugdíjasok netbankolni kezdtek, a lakosság pénzt váltani - mi lesz a magyar bankokkal?
Gáspár András | 2020. szeptember 24. 16:29
Sokkal jobb helyzetben érte a válság a bankszektort és a teljes magyar gazdaságot, mint 2008-ban, ezért annak hatásai sem lesznek annyira megrázóak a hazai bankvezérek szerint. A Közgazdász-vándorgyűlésen kiderült, hogy a lakosság meglepően jól állt át a digitális bankolásra, a hitelmoratóriumért egyelőre nincs tolongás, viszont a megtakarításoknál furcsa folyamatokat is látnak a bankvezérek. A fintechek után most a bigtechek fenyegetik a szektort, a felügyelet védelmében bíznak.
Pénzügyi szektor Megjött a Takarék Csoport étvágya, két újabb bankot is megvehet
Csabai Károly | 2020. szeptember 23. 06:00
A Duna Takarék Bank és a Polgári Bank megvásárlásáról már folynak a tárgyalások - értesültünk megbízható forrásból. Információnkat sem a Takarékbank, sem az egyik kiszemelt pénzintézet nem erősítette meg, de nem is cáfolta, érdeklődésünkre egységesen annyit közöltek, most mással vannak elfoglalva.
Pénzügyi szektor Óriásbank ilyet korábban soha nem tett
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 11. 06:54
Jane Fraser személyében először neveztek ki női elnök-vezérigazgatót a Wall Street egyik nagy bankja, a Citigroup élére.
Pénzügyi szektor Hitelkartellen innen és túl: mi a végtörlesztési kartell-ügy és az ítélet üzenete 2020-ban?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 19:07
A Fővárosi Törvényszék 2020. júliusi ítéletével zárul, de aktualitásából továbbra sem veszít a lakosságot és a hazai bankszektort egyaránt súlyosan érintő, 2011-ben indult hitelkartell-ügy. Mit üzen az ítélet, milyen „tanulságok” szűrhetőek le az ügyből? Egyáltalán változott-e a helyzet a kilenc évvel ezelőtti devizahitel-végtörlesztések óta akár a jogalkotás, bankszektor és lakossági hitelfelvevők vonatkozásában? A 2009. évi gazdasági válság-okozta árfolyamváltozások miatt kezelhetetlenné váló devizahitelek végtörlesztése kapcsán 2011-ben, magyar versenyhivatal eljárásával indult ügy áttekintése ezeket a kérdéseket vizsgálja.
Pénzügyi szektor Fontos a fenntartható fejlődés - lépett a jegybank
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 10:21
Az MNB Zöld Programja keretében szakmai és civil szervezetekkel együttműködve törekszik a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának elősegítésére, a klímaváltozáshoz és más környezeti problémához köthető kockázatok csökkentésére.
hírlevél