4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

 A hozamemelkedés megtorpanásával a kötvényalapokba áramlott a legtöbb friss tőke az első három hónapban a magyarországi befektetésialap piacon, és ebből messze a piaci részesedése fölött vette ki a részét az OTP Alapkezelő. Részben ennek hatására az általa kezelt alapok összvagyona átlépte a 2000 milliárd forintos határt, ami példa nélküli a hazai szektor három évtizedes történetében. Az OTP Alapkezelő teljesítményét több elismeréssel is honorálták a Privátbankár.hu Klasszis 2023 szakmai díjkiosztóján.

Az év első három hónapjában 556 milliárd forint áramlott be a hazai értékpapíralapokba, amelyből – a hozamemelkedés megtorpanása miatt – 553 milliárddal részesedtek a kötvényalapok. Mivel ebben az eszközosztályban az OTP Alapkezelő hagyományosan erősnek számít, nála jelent meg a teljes piaci pénzáramlás 40,28 százaléka. Ez lényegesen meghaladja az OTP Alapkezelő piaci részesedését, amely a BAMOSZ hivatalos statisztikái alapján 28,57 százalék volt az első negyedév végén a nyilvános értékpapír és speciális alapok kategóriában.

„Nagyrészt a kirobbanó idei dinamikának is köszönhető, hogy márciusban először fordult elő a hazai alapkezelői szektor harmincéves történetében az, hogy az egyetlen szereplő alapjai által kezelt vagyon meghaladta a 2000 milliárd forintot” – mondta el Éder György, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója. A szakember emlékeztetett rá, hogy húsz évvel ezelőtt még azt ünnepeltük, hogy a piac egésze érte el ezt az álomhatárt, ehhez képest a tavalyi évet csak az OTP Alapkezelő több, mint 360 milliárdos növekménnyel zárta.

Pedig 2022 nem indult bíztatóan: a kedvezőtlen piaci környezet miatt az általuk kezelt vagyon az első félévben csökkenést mutatott, mind a tőkekiáramlás, mind az árfolyamhatás következtében.

„Az első hat hónap pénzáramlás szempontjából is negatív volt, az év második felében azonban megfordult a trend” – szögezte le Éder György.

A kumulált pénzáramlás augusztus közepére pozitív tartományba lépett, majd meredeken emelkedett tovább. Az év egészében 361,50 milliárd forint új tőke érkezett az OTP Alapkezelő alapjaiba. Ennek megfelelően a BAMOSZ hivatalos statisztikái alapján számolt piaci részesedésük a megelőző év végi 26-ról 27,32 százalékra emelkedett 2022-ben a nyilvános értékpapír és speciális alapok kategóriában.

Az év első három hónapban újabb 224 milliárd forint értékű friss tőke érkezett az alapokba. Fotó: Depositphotos
Az év első három hónapban újabb 224 milliárd forint értékű friss tőke érkezett az alapokba. Fotó: Depositphotos

Éder György szerint a jól megválasztott és időzített termékstratégiával nem csupán az első félévi tőkekiáramlás trendjét voltak képesek megfordítani, hanem egyben alapot jelentett a piaci részesedésük feletti növekedéshez. A pénzpiaci és rövid kötvényalapokra helyezett stratégiai fókusszal a magas kamatkörnyezetben is jó értékajánlatot tudtak adni a befektetőknek a második félévben, hiszen ezek vonzó alternatívát jelentettek akár a bankbetétekkel, akár a lakossági állampapírokkal szemben. 2023-ban az első három hónapban újabb 224 milliárd forint értékű friss tőke áramlott be az OTP Alapkezelő alapjaiba, amelyek kezelt összvagyona 2023. március 8-án átlépte a 2000 milliárd forintot.

A kezelt vagyon növelése mellett az OTP Alapkezelő nem feledkezett meg a szakmai műhelymunkáról sem. A változó piaci környezet kedvező lehetőségeket tartogatott az abszolút hozam alapok számára, amelyeket 2022-ben elsősorban az OTP EMDA Alap és az OTP Föld Kincsei Alap tudott kiemelkedő teljesítményre váltani.

Ennek elismeréseképp a Privátbankár.hu Klasszis 2023. április 19-i alapkezelői szakmai díjkiosztóján Büki András befektetési igazgató, az OTP EMDA Alap kezelője a szakma és a közönség szavazatai alapján elnyerte az „Év Portfoliómenedzsere 2023” díjat.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt OTP Föld Kincsei Alap pedig a Klasszis díj tíz éves történetében kilencedik alkalommal lett a „Legjobb Árupiaci Alap”, amellyel az alap kezelője, Hosszú Ferenc befektetési igazgató is csúcstartó.

A Privátbankár.hu Klasszis 2023 további díjazottjainak névsorát itt találja >>>>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG