4p
Év végére 500 szerződéses partnerrel számol az OTP Bank az adómentes lakáshitel-törlesztési támogatás igénybevételét segítő szolgáltatás keretében. A megoldás nagy előnye, hogy járulékmentesen illeszthető a cafeteria-körbe.

Sok cég a cafeteria-szolgáltatások között nyújtja az adómentes lakáshitel-támogatást is. A májusi jogszabályváltozások nyomán egyértelműbbek lettek a szabályok, ám továbbra is igazoltnak látszik, hogy hiába az elvben egyértelmű szabályok, számos olyan pont van, ami miatt érdemes professzionális segítséget igénybe venni. (A lakáscélra felvett hitel maximum 30 százaléka fizethető ebből, 5 évre maximum 5 millió forintos keretösszegig, méltányolható lakásméret esetében.)

Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese szerint a cégek is felismerték ezt és ezért komoly érdeklődés tapasztalható – a piacon jelenleg egyedüliként a támogatáshoz kapcsolt szolgáltatáscsomagot nyújtó – OTP-szolgáltatás, az ADLAK iránt.

Nő az érdeklődés

A banknál eddig mintegy 150 szerződést kötöttek, az első támogatások kiutalására októberben kerül sor. Korábban kisebb cégek érdeklődtek, de most már nagy, több ezer főt foglalkoztató céggel is megállapodás közelébe került a bank. Az eddigi partnereknél mintegy 40 ezer dolgozó van – persze nem tudható, hogy ezek közül mennyien érintettek. Év végéig 500 szerződésre számít az OTP – mondta Kovács Antal.

Fontos tudni, hogy a bank szolgáltatásának igénybevételéhez nem szükséges az, hogy akár a munkáltató, akár a munkavállaló OTP-ügyfél legyen. A bank 10-50 ezer forintért vizsgálja meg a feltételeknek történő megfelelést, s 3-5 százalékos díjat kér a bonyolításért. Cserébe vállalja azt a büntető terhet, amely a jogosulatlan igénybevétel esetén a NAV kiszab: a támogatást 20 százalékos büntető adóval és a megspórolt járulékokkal kell visszafizetni.

600 ezer ember kaphat juttatást

Kormos Zoltán, az OTP lakáshitelezési osztályának vezetője szerint a munkáltatók nagyjából tisztában vannak a szolgáltatással, ám látni kell, hogy addig, amíg munkavállalói igény nem merül fel, a munkáltatók önmaguktól nem biztos, hogy lépnek, hiszen azért nekik is komoly előkészületeket kell tenniük.

A potenciális érintetti kör a 720 ezer lakáshitel-számlából a hitelét még fizető 500 ezer ügyfél lehet, amelyekből a méltányolható lakásmérettel nem bírók leszámítása után nagyjából 300 ezer szerződés lehet. Miután minden családtag külön-külön igényelheti a támogatást, ezért akár 600 ezer munkavállaló kérhetné és kaphatna ilyen támogatást – illetve az új hitelfelvevők is élhetnek ezzel a joggal már akár a hitelfelvételtől.

Ez tényleg teljes összegű támogatás

Kevés munkavállaló tudja, hogy más cafeteria-elemekkel szemben komoly előny, hogy a lakáshitel-törlesztési támogatás esetében nincs az összeg harmadát elvivő járulékterhelés, azaz a teljes 300 ezer forintos éves keret felhasználható a célra – ez azt jelenti, hogy havi 25 ezer forintos törlesztési támogatást kaphat minden dolgozó. (De még akkor is sokkal jobban jár, ha az ADLAK szolgáltatás költségeit a munkáltató áthárítja rá.)

A szükséges igazolások beszerzése a bank eddigi tapasztalatai szerint egy hónapot vesz igénybe a dolgozók esetében. Miután a jövő évi cafeteria-felosztásra december-januárban szokott sor kerülni, mostanság kell elkezdeni a felkészülést arra, hogy jövőre a választható körben legyen a lakáshitel-törlesztési támogatás.

A kisebbek lépései és a kockázatok

A kisebb cégeknél ugyanakkor dívik az is, hogy a munkáltató egy összegben kiutalja a teljes támogatási összeget. Az OTP néhány száz ilyen esetről tud – a magyarázat itt egyrészt a lehetővé tett adóoptimalizáció, másrészt ezen kisebb cégeknél jellemzően nincs cafeteria. Fontos látni, hogy ilyen esetekben a cégek futják annak kockázatát, hogy a dolgozó nem felel meg a feltételeknek. Ráadásul fontos tudni, hogy a NAV vélhetően komolyan figyeli majd, hogy az adómentes juttatás nem váltja-e ki a munkabért, illetve a jutalmat. Ugyanakkor a jövőbeli bérrendezés, illetve esetleg a teljesítmény növelése kapcsán felmerülő többletpénz-felosztásban szó lehet arról, hogy a lakáshitel-törlesztési támogatás keretében adják a munkáltatóknak ezeket a pénzeket.

Sokat dobhat az igénybevevők számának növelésére, ha a köztisztviselők esetében a lakáshitel-törlesztési támogatás bekerülne abba a taxatív felsorolásba, amely megszabja, hogy a hivatalok milyen szolgáltatást nyújthat dolgozóinak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG