<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az újraszervezés hatásaitól megtisztítva közel nullszaldóra kijött az MKB Bank előző éve.

 

 

A bank 2014 decemberében elkezdődött reorganizációjának leglényegesebb eredménye a projektfinanszírozáshoz kötődő, 2013 milliárdnyi nem teljesítő hitelportfolió leválasztása 2015 végén, ez nettó 1,144-ről 802 milliárd forintra csökkentette a teljes hitelállományt, de értékvesztés vonzata rontotta a bank eredményét a könyv szerinti értéknél alacsonyabb értékesítési ár miatt.

Az MKB bankcsoport nettó kamatjövedelme 42,3 milliárd forintot, nettó jutalék- és díjbevétele 26,7 milliárd forintot, a banküzemi költségei pedig 52,9 milliárd forintot tettek ki tavaly a nemzetközi számviteli sztenderdek (IFRS) szerint.

Nincs messze a nulla

A középtávú jövedelmezőség biztosítása érdekében 2015-ben elindított, átfogó költségcsökkentési program már tavaly – a reorganizáció miatti egyedi tételek ellenére is – 2,9 százalékos megtakarítást eredményezett.

A 2015-ös eredményt számos egyedi bevétel, kiadás és értékvesztés, céltartalékolási tétel terheli. A reorganizációból fakadó, egyedi eredmény- és költséghatásokat, illetve a portfolió leválasztása miatt megképzett, jelentős addicionális értékvesztést kiszűrve az MKB bankcsoport közel nullszaldós eredménnyel zárta az évet.

Az MKB tőkehelyzete továbbra is stabil: konszolidált tőke-megfelelési mutatója, az elkönyvelt veszteséget követően, 11,3 százalék volt az év végén.

Változott a fókusz

A lakossági üzletágban minőségi eltolódás zajlott a lakossági számlavezetésben az affluens szegmens irányába. Erősödött a vagyonkezelés szerepe: a befektetési alapok nettó eszközértéke 10 százalékkal emelkedett éves szinten, miközben a növekedés motorjának számító vegyes/részvény, valamint az abszolút hozamú alapoknál 100, illetve 300 százalékot meghaladó volt a bővülés.

Számottevő mértékben, éves szinten több mint 20 százalékkal nőtt a privátbanki üzletág által kezelt vagyon: 2015 végére elérte a 323,8 milliárd forintot, miközben az egy ügyfélre jutó, átlagosan 170 millió forintos érték továbbra is kiemelkedőnek számít a hazai piacon.

A bank tervek szerint haladó reorganizációja 2016-ban lezárul, új tulajdonosok veszik át az irányítást, az év közepéig záruló eljárásban. Az MKB célja közleményük szerint, hogy már rövidtávon újra nyereséges és versenyképes hitelintézetté váljon, minőségi szolgáltatásaival teremtsen értéket ügyfelei és tulajdonosai számára.

Pénzügyi szektor Megújul az Erste arculata, logót vált a bank
Király Béla | 2023. január 27. 10:46
Szeretné közelebb hozni a pénzügyeket az ügyfeleihez az Erste, ennek jegyében teljesen megújul a bank arculata. Mindez az egyszerűbb kommunikációban, a fiókok átalakításában és az új arculatban is megjelenik. 2023-tól modernebb a logó, színesebb és életszerűbb a képi világ, a szövegeket pedig a hétköznapi nyelvhez igazítja a bank, hogy ezzel is segítse az ügyfeleket.
Pénzügyi szektor Többségi tulajdont szerez a Diófa Alapkezelőben a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2023. január 20. 10:06
A Gránit Bank többségi részesedést szerez a Diófa Alapkezelő Zrt.-ben, és tovább bővíti a szolgáltatási palettáját a befektetési szolgáltatások, a portfólió- és vagyonkezelés tekintetében a lakossági, a vállalati, valamint az intézményi ügyfelei számára. A tranzakció megvalósításához szükséges engedélyt a Magyar Nemzeti Bank megadta.
Pénzügyi szektor A készpénzfelvételi illeték növelését és az elektronikus átutalások ingyenessé tételét javasolja a Bankszövetség elnöke
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 13:38
A bankszektorra 2022-ben 500 milliárd forint pluszterhet raktak az állami intézkedések, az extraprofitadó és a kamatstop, ezért azokból Jelasity Radován szerint azokból mielőbb ki kell lépni.
Pénzügyi szektor Betéti kamatok: csak kevés bank követte az MNB-t
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 08:14
Meglepően kevés, mindössze 4 bank követte a bő egy éven át tartó jegybanki alapkamat-emelkedést a lekötöttbetét-kamataiban. Közülük most a MagNet Bank lépett be a két számjegyű betétkamatot kínáló bankok körébe.
Pénzügyi szektor Nem gondolná, mit kezdenek a feleslegessé vált horvát kunával
Privátbankár.hu | 2023. január 15. 13:23
Horvátország január elsején csatlakozott az euróövezethez, és miután lejárt a kéthetes átmeneti időszak, vasárnaptól már csak euróban lehet fizetni az országban – írta a Vecernji List című horvát napilap alapján az MTI.
Pénzügyi szektor Világbank: az elmúlt 30 év harmadik legnagyobb recessziója jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 18:21
"Vészesen közel" kerülhet a világgazdaság a recesszióhoz 2023-ban, miután a világ vezető gazdaságai egyszerre szembesülnek a növekedés lassulásával - figyelmeztetett a Világbank kedden megjelent éves jelentésében. A washingtoni székhelyű fejlesztési bank a korábbi 3 százalékos globális növekedési előrejelzését 1,7 százalékra vágta vissza.
Pénzügyi szektor Felülvizsgálta 2025-ig szóló felügyeleti stratégiáját az MNB
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 11:20
A jövőképben továbbra is a fejlődő, versenyző, egészséges pénzügyi szektor áll, másrészt a támogató, formáló, hatékonyan felügyelő MNB fejlődése érdekében tűz ki feladatokat.
Pénzügyi szektor Három biztosítást is bevállalnak a diplomások
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 10:50
Főleg ingatlan és gépjármű a célpont.
Pénzügyi szektor Budapesten egy kis lakásnak csak ötödére elég a Babaváró
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 09:50
De van olyan város, ahol sokkal több is kitelik belőle.
Pénzügyi szektor Hiába hosszabbították meg a Babváró hitelt, visszaesés jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 6. 10:12
Bár a Babaváró hitelek folyósítása az új évben is folytatódik, ám 2023 több szempontból fordulatot hoz a kölcsönnél. A rendkívül népszerű konstrukció sorsával kapcsolatos bizonytalanság az elmúlt év végén jelentős rohamot hozott, így idén év elején emiatt, és a közigazgatási szünet miatt is visszaesés várható, melyet a lakáspiac szűkülése tovább erősíthet. Mindeközben sokan éppen az idén kezdik meg a három éve felvett hitelük törlesztését.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG