5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nagy csinnadrattával jelentette be a Magyar Nemzeti Bank néhány hónapja, hogy bevezeti a "fogyasztóbarát" lakáshitel minősítést, amelytől azt reméli, hogy a bankok árversenybe kezdenek, a hitelfelvevők pedig tudatosabbá válnak. Az első ajánlás már június közepén érkezhetett volna, azonban egyelőre csend van a konstrukció körül. Megkérdeztük hát a bankokat, hogy mikor jöhetnek az első, csinosított lakáshitelek.

Már az első hírek megjelenésekor jelezte több bank is, hogy készül pályázni az MNB fogyasztóbarát lakáshitel minősítésére. Ehhez komoly kritériumoknak kell megfelelni, ami sok lakáshiteles esetében jelenthet olcsósodást, ha élnek a hitelkiváltással, bár a bankok már akkor közölték: az egyik legfontosabb feltétel, a kamatfelár tekintetében eddig is a jegybank által elvárt szint alatt volt a legtöbb hiteltermék. De mik is a legfontosabb kritériumok:

  • Kizárólag annuitásos törlesztés (egyenlő havi törlesztőrészletek) megengedett.
  • A kamatperiódus hossza 3, 5, 10 év lehet, vagy a futamidő végéig rögzítik a kamatot.
  • A hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásától számított  maximum 15 munkanap.
  • A folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2 munkanap
  • A hitelező által választott referenciaértékhez viszonyított kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot.
  • A folyósításig felmerülő és az előtörlesztéshez kapcsolódó díjak maximáltak:
    • Folyósítási díj: maximum a hitelösszeg 0,75%-a, de legfeljebb 150 ezer forint.
    • Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1%-át, lakástakarék-pénztári betétből pedig a szerződés szerint elérhető megtakarítás, a hozzá kapcsolódó állami támogatás és az azokra jóváírt kamat mértékéig az előtörlesztés díjmentes.

Az kiderült, hogy ezeknek a feltételeknek részben már több hitelintézet is megfelel, ám a hírek szerint mégsem tolonganak a jegybanki plecsniért. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi állhat a háttérben, mely intézetek készülnek minősített termékekkel, és miben látják a versenyt, ha első ránézésre uniformizált ajánlatokat kaphatnak így az ügyfelek.

Nagyjából egybehangzó volt a vélemény, hogy jelenleg is óriási a piaci verseny, de senki sem zárta ki, hogy még tovább erősödhet, ami az hiteldíjak csökkenéséhez vezet majd. Azonban a verseny másik jelentős részét nem az árak, hanem az adminisztrációs folyamatok felpörgetése és olcsósítása, díjmentesítése hozhatja a pénzintézetek szerint.

Akik készülnek pályázni, vagy már meg is tették a válaszok alapján:

  • UniCredit Bank
  • MKB Bank
  • K&H Bank
  • OTP Bank
  • Budapest Bank
  • Raiffeisen Bank
  • Sberbank
  • Gránit Bank

Senki sem akar első lenni?

Június elsejétől lehetett pályázni az MNB-nél, és már előtte jelezte több bank, hogy elsőként akarja megszerezni a minősítést, ami azt jelenti, hogy a jegybank 15 napos elbírálási idejével már a piacon kellene lennie az első ilyen terméknek. Azonban forrásaink szerint több okból is csak őszre várható a fogyasztóbarát roham: érthető módon senki sem akar bevállalni első körben egy hatalmas buktát azzal, hogy olyan termékkel pályáz, amit visszaküldhet a jegybank. Ha a fogyasztókban az a PR-üzenet marad meg, hogy egy pénzintézet nem tudott fogyasztóbarát hitellel előrukkolni, az csúnyán mutathat majd a kamatbevételeknél is.

Másrészt a válaszokból kiderül: több bank is arra vár, hogy a jegybank tisztázzon néhány kérdést, például azt, hogy a maximális 3,5 százalékos kamatfelárat milyen mutatóhoz, milyen referenciaértékhez kell nézni? Az úgynevezett BIRS rátáinak átlagához, vagy az ÁKK által közzétett állampapír referenciakamatok átlagához például?

Egyelőre tehát a bankok tisztázni akarják a körülményeket, mielőtt leadnák a pályázatokat, egyes forrásaink viszont arra panaszkodnak, hogy éppen a szigorú kritériumok ölik majd meg a versenyt, mivel hitelt ilyen jó kondíciókkal eddig csak a legjobban fizető hitelesek kaphattak, nekik viszont már megadták ezt a bankok, így egymás elől is nehéz lesz elcsenni az ügyfelet.

Egy másik válaszadó szerint éppen ezen, a kockázatvállaláson múlhat majd a verseny: ha lesz valaki, aki hajlandó a rizikósabb ügyfeleknek is adni a fogyasztóbarát lakáshitelből, az nagyot nyerhet, és persze bukhat is nem fizetés esetén.

Érdemes váltani?

Megoszlanak arról a banki vélemények, hogy mennyire pöröghetnek fel a hitelkiváltás: az egyik nagy pénzintézet szerint abszolút nőhet azon ügyfelek száma, akik olcsóbbra cserélik majd a lakáshitelt, de volt olyan versenytárs, amelyik szerint nem senki sem fogja bevállalni a hosszadalmas átfutási időt ilyen alacsony kamatkörnyezetben, ami miatt csak alig-alig csökken majd a törlesztő. Összességében élénkülésre számítanak a hazai pénzintézetek.

Kicsi kamat, kicsi pénz

Az eredményekre vonatkozóan a válaszadók vagy nem mertek találgatásokba bocsátkozni a végső feltételrendszer ismeretének hiányában, vagy azt közölték, hogy számítanak az összkamatbevételek csökkenésére.

A még inkább kiéleződő versenyben a többletszolgáltatások, az ügyintézés minőségének javítása is csak viszi majd a pénzt egyes válaszadók szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG