4p
Az alacsony kamatszintek miatt biztosabb visszafizetés is visszaköszön a Diákhitel1 rekordalacsony kamatában. A Diákhitel2 esetében ugyanakkor az állami refinanszírozás nagyobb része támogatja a Diákhitel Központ tevékenységét.

Rekordalacsony mértéken, 5,75 százalékon ketyeg a következő szemeszterben a Diákhitel1 kamata, a rendszert üzemeltető Diákhitel Központ (DK) ugyanakkor sokkal biztonságosabb környezetben működhet - derül ki a DK által a Privátbankár.hu rendelkezésre bocsátott adatsorból.

Januárban magán spórolt a DK

Az új tanévre a szabadfelhasználású hitelként hirdetett Diákhitel1 kamata 75 bázisponttal csökkent, bár a korábbi, januártól érvényes 6,5 százalékos mérték is csúcsnak számított. Ahhoz ugyanakkor a DK-nak saját magán kellett spórolnia. A diákhitel kamatszintjét leginkább meghatározó, a DK által különböző formában (hitel, kötvény) megszerzett refinanszírozás forrásköltsége ugyanis a januárt megelőz félév során csak 70 bázisponttal, 4,93 százalékról, 4,53 százalékra süllyedt.

Miután a szabályok értelmében a diákhitel rendszerének kockázatait tanévenként egyszer méri fel független aktuárius, így idén januárban nem volt mód az elmúlt évekhez képest igen magas szinten, 1,67 százalékon meghúzott kockázati prémium csökkentésére. Ennek nyomán ugyanakkor - és persze némiképp a folyamatosan csökkenő jegybanki alapkamat nyomására - a DK úgy tudta meglépni a 100 bázispontos kamatcsökkentést, hogy a rendszer működési prémiumát 90 bázispontról rekordalacsony, 60 bázispontra húzta le.

Alacsony kamat - csökkenő kockázati költségek

A mostani tanév előtt sokkal szélesebb volt a DK tárháza. Egyrészt a refinanszírozás forrásköltsége tovább csökkent: a DK az idei első félév során átlagosan 3,54 százalékponton tudta a rendszert finanszírozni. Másrészt a kockázati prémium mértékében is kedvező változás állt be: a szakértői számítások szerint a korábbi 1,67 százaléknál 25 bázisponttal alacsonyabb érték is elegendő, hogy a hitelezés kockázataira fedezetet teremtsen. A kisebb kockázat vélhetően összefügg az alacsonyabb kamatokkal - a diákhitelt 2011-ben még 8,5 százalékos éves kamaton lehetett igénybe venni.

A fenti két hatás nyomán lehetősége nyílt a DK-nak arra, hogy a korábbiaknál jelentősebb 79 bázispontos működési prémiumot érvényesítsen a kamatszintben (ez az elmúlt évek adataihoz képest átlagosnak mondható), úgy, hogy az ügyfelek, a diákhitel-felvevők közben az újabb 0,75 százalékpontos kamatcsökkentésnek örülhessenek.

Diákhitel2: több állami forrás a működésre

Kacifántosabb a helyzet a Diákhitel2 esetében. Mint ismert, a konstrukciót csak a fizetős felsőoktatásban tanulók vehetik igénybe az önköltséges képzés árának megelőlegezésére. A kormányzat ugyanakkor kamattámogatással segíti a hitelfevevőket, akiknek a Diákhite2 így mindig is évi 2 százalékos kamaton ketyeg.

A forrásköltségek csökkenése miatt a költségvetés finanszírozási kamatterhe a 2012-es induláshoz képest 200 bázisponttal 5 százalékra apadt, hiszen az indulás 9 százalékos kimutatott kamatszintje mára 7 százalékra csökkent.

Ugyanakkor az adatok azt bizonyítják, hogy a korábbinál arányaiban nagyobb költségvetési forrás finanszírozza a DK tevékenységét a Diákhitel2 esetében. Az átlagos forrásköltség ugyanis az indulás 5,83 százalékáról, mint láttuk a legutóbbi mérés idejére 3,54 százalékra apadt. Mindez azt jelenti, hogy kockázati prémiumra és működési költségekre a komoly kamatcsökkentés ellenére is több marad a DK-nak, mint az indulás évében: az akkori 317 bázispont helyett a következő szemeszterben e két célra 346 bázispontot fordíthat a központ.

A "fiatal" Diákhitel2 esetében a Diákhitel1-hez képest számottevően magasabb hitelösszegek ellenére (és persze a biztos kamattámogatás révén) a kockázati költség csak 4 bázisponttal, 1,28 bázisponttal emelkedik majd a következő 6 hónap során. Ugyanakkor az indulás Diákhitel1-hez hasonló mértékű, 1,6 százalékos működési prémiumához képest az állam által támogatott Diákhitel2 konstrukcióban jelenleg a "normál" konstrukciónál 2,75-ször magasabb, 2,18 százalékos a működési költségekre megképzett tartalék.

Bár az igazsághoz tartozik, hogy a működési prémium az egy évvel ezelőtti szinthez képest 40 bázisponttal már szűkült, ám jól látszik, hogy a rendszerben itt van még tartalék, ha a forrásköltségek a továbbiakban már nem tudnak csökkenni, s mégis cél lesz/lehet majd, hogy az állami refinanszírozás is olcsóbbá váljon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Örülhetnek a bankkártyások, meghátrálhatnak a kibocsátók Amerikában
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:14
Majdnem tíz éve pereskednek az amerikai kiskereskedők a Visával és a Mastercarddal azért, hogy mérsékeljék a bolti vásárlásoknál felszámított kártyahasználati díjaikat. Most lett némi eredménye ennek.
Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG