7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A legoptimistább forgatókönyv szerint akár már nyereséges is lehet 2014-ben az FHB Bank - derült ki a társaság közgyűlésén, ahol a részvényesek az üzleti lehetőségek mind komolyabb kihasználása érdekében felhatalmazást adtak az alaptőke 25 százalékos megemelésére az igazgatóságnak.

A részvényesek 62,18 százaléka képviseltette magát az FHB Bank közgyűlésén. A 2013-as teljesítményről szóló tájékoztatás során Spéder Zoltán, a bank elnöke arról beszélt, hogy ez sem volt könnyebb, mint a korábbi évek, ám az eredmények tekintetében mégis sokkal kedvezőbb lett a tavalyi év, mint a 2012-es.

A korábbi akvizíciós és egyéb átalakítások után a 2013-as fő célkitűzés az értékesítés növelése és az ügyfél-akvizició volt – mondta Spéder Zoltán. A lakáscélú hitelek volumene ugyan még nem óriási, ám a 7 milliárdos folyósítással a bank nagyjából 5 százalékos piaci részesedést tudott elérni, ami magasabb, mint az általános 3,5-4 százalékos részarány. A támogatott lakáshiteleknél a piaci részarányuk ennél is jobb, 13 százalékos volt. Ilyen volumen eléréséhez a kisebb bázis miatt, sokkal több erőt kellett mozgosítani. Ugyanakkor az össz-hitelállomány még mindig csökken.

A vállalati üzletág jó teljesítményét az NHP I. szakasza alapozta meg: az FHB a rá jutó 30 milliárd forintot másfél hónap alatt tudta kifolyósítani, a 160-170 milliós átlagösszeg alacsonyabb, mint a piaci átlagszint, azaz a versenytársaknál több ügyfélnek tudta a bank felajánlani a lehetőséget. Az NHP keretében folyósított FHB-hitelek 2/3-át új ügyfeleknek nyújtották, azaz az ügyfélakvizíciós célokra jól használta a bank a programot.

Trendforduló a hitelpiacon

A hitelportfólió minőség javítása is kiemelt cél volt az év során: itt az FHB a központi lehetőségeket és a bank saját megoldásait is aktívan kínálta. Messze a 4 százalékos piaci súly felett teljesített az FHB a Nemzeti Eszközkezelőnek felkínált 1200 s 905 át is adott ingatlannal. Az árfolyamgát konstrukciót a bank 8 ezer ügyfele választotta eddig.

Spéder szerint a második félében az NPL-arány is csökkent, nemcsak a minősített hitelek aránya – vagyis az elmúlt év a trendfordulót is elhozta. Ha tovább növekszik az új hitelek folyósítása, a mutató még kedvezőbb lehet. A fedezettség bőven 50 százalék feletti, az értékvesztési állomány nem változott jelentősen.

Bár a számlaszámok növekedése nominálisan nem volt jelentős - 3 százalékos volt a növekedés, ám az aktív számlák (és bankkártyák) aránya 17 százalékkal nőtt. A vállalati számlák számának növekedése 24 százalék volt – ez, mint láttuk, jórészt az NHP-val függ össze.

A számlák növekedése év közben is jelentős volt, ám mivel az erre szolgáló kampány ugyanakkor a IV. negyedévre esik, ezért ennek eredménye csak 2014-ben látszik majd igazán.

Akvizícíós csúcs a „akvizíció-mentes" évben

Bár tavaly nem volt stratégiai terület, az FHB tovább folytatta az akvizíciós tervei végrehajtását. Ennek kapcsán az FHB Bankcsoport több taggal bővült tavaly. Hozzájuk került a Diófa Alapkezelő, ahol az év végére a meglevő alapok mellé 3 új alapot bocsátott ki. Csak az FHB hálózatban 5 milliárddal nőtt az értékesített állomány – de egyéb területeken is nőni tudtak.

A társaság stratégiai megállapodása a Magyar Postával egyre komolyabb, míg a Díjbeszedő Üzemeletési és Szolgáltatási Kft. létrehozása is kedvezőnek bizonyult.

Köbli Gyula vezérigazgató szerint az MNB alapkamat-csökkenés a lakossági megtakarításokra is hatott - s bár kimértékben növekedett a megtakarítási állomány, ám a megtakarítások egyre nagyobb része nem a betétekbe irányul. A lakossági hitelkereslet stagnált, a vállalati oldalon az NHP hozott keresletet.

Februártól megszűnt a kettős vezérigazgatói-irányítás, az, hogy a kereskedelmi bank dedikált saját vezérigazgatót kapott, komolyan hozzájárult ahhoz, hogy a bank a piacnál jobban teljesített az NHP I. szakaszában.

A bank forrásszerkezete nagyban változott. A tradicionális jelzáloglevél-kibocsátás visszaszorult, a kieső bevételeket a bank betétek bevonásával pótolta – ez jótékonyan hatott a forrásköltségekre. A bank 150 milliárd forint értékben vett vissza jelzáloglevelet, s korábbi kötvényt is visszavettek, miközben új értékpapírt csak 60 milliárd értékben bocsátottak ki.

Még veszteség

Köbli Gyula szerint az FHB kamatbevétele és kamatmarzsa kismértékben nőtt. A nettó díj- és jutalékbevétel – a tranzakciós illeték levonása után is jobb, mint 2012-ben. A banki költségek az akviziciók ellenére sem ugrottak meg.

A társaság mérlegfőösszege kismértékben csökkent, a -4,664 milliárd forintos eredmény, az egyszeri hatásoktól (bankadó, egyszeri TRILL, stb.) megtisztított eredmény 610 milliós veszteségre olvadna.

Az eredményből természetesen osztalékot nem lehet fizetni, míg mivel a négy feltételből csak egy sikerült, ezért a menedzsment részvényjuttatási programja alapján nincs lehetőség a vezetők részvényjuttatására.

Mit hoz 2014?

Soltész Gergő, üzleti vezérigazgató-helyettes szerint az idén 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel és a 2013-as árfolyam-pálya mellett készítették el számításaikat. A lakáspiaci tranzakciók számának kismértékű növekedésével számoltak, amely várakozásaik szerint jótékonyan hat majd a hitelezésre is – a bank továbbra is 5 százalék feletti részarányt tervez. A vállalati oldalon a gazdasági növekedés és az NHP II. fázisa támogathatja a gazdasági szereplők kedvét – ám itt az EU 2014-20-as időszakának pályázatainak mihamarabbi megjelenése sokat segíthet. A jegybanki kamatcsökkentés okán tovább folyik majd a betétek állampapírba áramlása, de nőni fog a látra szóló állomány is. A bank a kamattámogatásos hitelek terén szeretné fenntartani a 12 százalék feletti részesedést az új kihelyezések terén. Az állami otthonvédelmi programokban a bank továbbra is aktív akar maradni.

A tervszámokra kihat az ingyenes készpénzfelvétel hatása, hiszen az a bevételi oldalon csökkenti a banki jövedelmet, s az is kérdéses, hogy a bankváltási kedvet mennyire csökkenti le a megoldás – márpedig ez is fontos az FHB-nak.

A lakossági üzletágban 8 milliárd helyett 11 milliárd forintot helyeznének ki. A fedezetlen hitelek felfuttatása szintén komoly feladat. A forrásszerkezeti diverzifikációt 2014-ben folytatják, ebben - – a fedezetlen hitelekhez hasonlóan - komoly lehetőség jelent, hogy a Magyar Posta hálózatában új megtakarítási termékek jelennek meg. A befektetési területen a kezelt állomány 13 százalékos növekedésével számolnak.

Vállalati oldalon ismét kétszámjegyű növekedést akarnak elérni, mind a passzív, mind az aktív oldalon. A hitelállomány-bővülés a számlaszám jelentős, 20 százalékos bővülését hozhatja majd A vállalati hitelek bővülésére 14 százalékos tervet határoztak meg, ami óvatosabb, mint tavaly, miután a már ismertetett módon az NHP II. fázisának felfutása kissé lassabb. A betéti oldalon 24 százalékos bővülést várnak a tavalyi duplázás után.

Nyereség is lehet

A bank 2014-ben (vélhetően az egyszeri tételek levonása után, az IFRS szerint) nyereséges lehet – mondta Soltész Gergő. A kismértékű nettó kamatbevétel és kamatmarzs-növekedés mellett a díjbevétel növekedése kétszámjegyű lehet – ennek bázisa a lakossági oldalon az aktivitás további növekedése, a vállalati oldalon pedig az ügyfél-akvizíciók lehetnek. A terv a költségek 8 százalékos bővülésével számol. A bank Tier 1 mutatója 6 százalék körül lehet.

Komoly tőkeemelés lehetősége

A közgyűlés elfogadta, hogy az igazgatóság a társaság alaptőkéjének 25 százalékát kitevő összeggel, de maximum 1,65 milliárd forinttal megemelheti a társaság alaptőkéjét a következő két évben, s egy másik határozat szerint ha ez megtörténik, akkor a társaság részvényesei, az átváltoztatható vagy jegyzési jogot biztosító kötvények tulajdonosai jegyzési elsőbbségi jogokat nem gyakorolhatják.

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
Pénzügyi szektor Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:28
Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők.
Pénzügyi szektor Nem hisz a szemének, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 07:29
Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró és a dollár ellenében, szinte változatlanul áll a svájci frankkal szemben.
Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG