<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Nagy az esélye annak, hogy az Amerikai Egyesült Államok után Oroszország is felfüggesztheti a kettős magyar adóegyezményt.

Magyarországnak több mint 80 országgal áll fenn érvényes és hatályos, a kettős adóztatást elkerülő egyezménye. Tavaly nyáron mégis jött a bejelentés, hogy az USA pénzügyminisztériuma felmondta a még 1979-ben kötött megállapodást. Hasonló lépésre szánhatja el magát a közeljövőben Oroszország is, miután kezdeményezték a barátságtalan országokkal kötött egyezmények felfüggesztését. 

Jelentős változásokra kell készülniük a magánszemélyeknek és a cégeknek jövő évtől a Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok közötti, kettős adóztatás elkerüléséről szóló, 1979-es egyezmény megszűnése miatt -  mondta az Indexnek Gyányi Tamás, a WTS Klient szakértője.

Egy platformra léphet az USA és Oroszország? Fotó: Depositphotos
Egy platformra léphet az USA és Oroszország? Fotó: Depositphotos

Miután az amerikai pénzügyminisztérium (U.S. Department of the Treasury) tavaly nyáron felmondta az egyezményt, rendelkezései 2024. január 1-jétől már nem alkalmazhatók. 

„Nem egyedüli eset az, ami a magyar amerikai kettős adóegyezménnyel történt, hiszen hasonló lépésre láthatunk példát Oroszország részéről is. Egy március 15-i sajtóközlemény szerint ugyanis az orosz pénzügyminisztérium és az orosz külügyminisztérium kezdeményezte a barátságtalan országokkal kötött, kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodások felfüggesztését” – hívta fel a figyelmet az adószakértő.

A két orosz tárca ennek értelmében azt javasolta Oroszország elnökének, hogy egy rendeletet adjon ki a kettős adóegyezményekről szóló megállapodások felfüggesztéséről minden olyan országgal (így az EU tagállamaival, köztük Magyarországgal) szemben is, amely a háború kapcsán egyoldalú gazdasági korlátozó intézkedéseket vezetett be a nagyhatalom ellen.

A szakértő szerint ez a jogszabály alapján mindaddig érvényben marad, amíg Oroszország megsértett jogait vissza nem állítják. Amennyiben az orosz pénzügy- és külügyminisztérium javaslata támogatást nyer, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény hatálya alá tartozó jövedelmek esetében a kedvezményes forrásadókulcsok – azaz az adómentességek – alkalmazását attól a pillanattól kezdve felfüggesztik.

Pénzügyi szektor Ellentmondást nem tűrően reagált a minisztérium a BAMOSZ aggodalmára
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:07
A gazdasági tárca szerint indokolatlan a szervezet aggodalma az új szabályok miatt.
Pénzügyi szektor Nagy Mártonékhoz fordult a BAMOSZ
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 15:37
2023. május 31-én több olyan kormányrendelet jelent meg, mely lényeges kihatással lehet a magyar megtakarítási piacra, s annak részeként a hazai befektetési alapok működésére. A BAMOSZ-nak volt mit hozzáfűznie. .
Pénzügyi szektor Érthetetlen, de még mindig vett valaki magyar állampapírt
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 11:51
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Jó hírt vitt a postás a K&H-nak
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 10:33
Megkapta a fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a K&H Biztosító Zrt. otthonbiztosítása.
Pénzügyi szektor Moody's: törlesztési csődre minősítette vissza Fehéroroszországot
Privátbankár.hu | 2023. június 3. 09:01
A lehetséges legrosszabb, gyakorlatilag államcsődöt jelző besorolási szintre minősítette vissza Fehéroroszországot a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a lépést, hogy Fehéroroszország egyoldalúan saját valutájára denominálta át devizakötelezettségeinek törlesztését, és a Moody's minősítési módszertana szerint ez törlesztési csődnek felel meg.
Pénzügyi szektor Fontos határidőre figyelmeztette az MNB a vállalkozásokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 10:22
A pénzügyi vállalkozásoknak idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig – a biztonságos működés fenntartása érdekében – két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. A tőke emelés és a tulajdonosi befolyásoló részesedés változása bejelentési vagy/és engedélyezési kötelezettségekkel jár az érintett piaci szereplőknek. Az MNB vezetői körlevéllel segíti a folyamatot, ám a tőkeemelést nem teljesítő piaci szereplők engedélyét vissza is vonhatja.
Pénzügyi szektor Az MNB után a bankok is elkezdték vagdosni a kamatokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 08:38
Az MNB májusban megindult kamatcsökkentésére máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait - derül ki a Bank360.hu összegzéséből. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.
Pénzügyi szektor Stabil pénzügyi alapokon valósult meg a történelmi bankfúzió
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 16:08
Az MBH Bank legfrissebb pénzügyi jelentése alapján a pénzintézet 10 447 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és több mint 90 milliárd forint korrigált adózás utáni eredménnyel zárta 2023 első negyedévét. A saját tőke 831,7 milliárd forintra nőtt, míg tőkemegfelelési mutatója továbbra is erős maradt, így a változó piaci körülmények ellenére is rendkívüli stabilitás mellett valósulhatott meg a MKB Bank és Takarékbank április 30-i egyesülése.
Pénzügyi szektor Francia banki adás-vétel a magyar piacon
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 14:11
A Cofidis SA megállapodást írt alá a napokban a BNPP PF Group magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról, így a Magyar Cetelem Bank részvényei a Cofidis SA tulajdonába kerülnek.
Pénzügyi szektor 13,8 milliárdos eredmény: erős éve volt a Gránit Banknak
Privátbankár.hu | 2023. május 30. 18:07
Jól teljesített a pénzintézet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG