4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Szeptembertől indul a nyílt bankolás – új szereplők és megoldások fognak megjelenni, melyek felforgathatják a magyar fizetési piacot. Berkes Tibort, a Mastercard üzletfejlesztési vezetőjét kérdeztük a nyílt bankolás várható hatásairól, és arról, hogyan készül erre piacvezető fizetéstechnológiai cégként a Mastercard.
Berkes Tibor,
a Mastercard üzletfejlesztési és értékesítési vezetője

Mit nyerhetnek az ügyfelek az nyílt bankolással? Mit tudhatnak az új szolgáltatók, amit a bankok eddig nem tudtak?

A módosított pénzforgalmi irányelv értelmében a nyílt bankolás elindulásával a bankoknak az EU-n belül hozzáférést kell biztosítaniuk a fizetési számla adatokhoz a hatósági engedéllyel rendelkező  szolgáltatók számára (TPP). Vagyis olyan adatok, amelyeket eddig a bankok tároltak, az ügyfél hozzájárulásával hozzáférhetők lesznek a megbízhatónak minősített szolgáltatók, mint harmadik fél számára is. Ez a felhasználók számára gyakorlatban azt jelenti, hogy új, személyre szabott termékek, és szolgáltatások érhetők majd el - a külső szolgáltatók és a bankok egyénre szabott ajánlatokat tehetnek a felhasználónak, de a rendszer bizonyos esetekben arra is feljogosítja a harmadik felet, hogy az ügyfél vagy egy vállalkozás nevében kifizetéseket indítson.

Az open banking, a nyílt bankolás tehát azt jelenti, hogy azok az adatok, amelyeket eddig a bankok tároltak, hozzáférhetőek lesznek a megbízhatónak minősített szolgáltatók, mint harmadik fél számára is. Nem jelent ez biztonsági kockázatot? Ki dönti el, hogy egy szolgáltató megbízható?

Arra, hogy egy szolgáltató rendelkezik-e a megfelelő jogosítványokkal, az Európai Bankhatóság (EBA) központi regisztere fog választ adni. A módosított pénzforgalmi irányelv, a PSD2 előírja, hogy az Európai Bankhatóságnak (EBA) központi adatbázist kell kialakítania az EU országaiban szolgáltató pénzügyi vállalkozások meghatározott köréről. Magyarországon az MNB végzi a törvényességi felügyeletet, beleértve a nyílt bankoláshoz kapcsolódó engedélyezést és nyilvántartást. Mielőtt megtörténne az ügyfél, harmadik félnek (szolgáltatónak) adott felhatalmazása alapján, számlájához történő hozzáférés, a bank akár minden egyes alkalommal ellenőrizheti, hogy a szolgáltató benne van-e az EBA adatbázisában, vagyis megbízható-e vagy sem.

Milyen szolgáltatásokkal törhetnek elő elsősorban a nyílt bankolásnak köszönhetően az új szolgáltatók?

A banki adatokhoz való hozzáférés segítségével az új szolgáltatók személyre szabottabb szolgáltatásokat tudnak majd nyújtani a felhasználóknak. Az ügyfelek képesek lesznek például mobilapplikációk használatával a különböző bankoknál vezetett számláikról egységes felületen tranzakciókat kezdeményezni és számlainformációjukat lekérdezni. Ilyen alkalmazások lehetnek a jövőben a pénzügyi menedzserek, költség-optimalizálók, személyi kölcsön igénylő megoldások, termék összehasonlító szolgáltatások, stb.

A pénzügyi szolgáltatói szektor régi, nagy szereplői számára az open banking mindenképp új versenytársak megjelenését is jelenti. Miért támogatja mégis a folyamatot a Mastercard?

A Mastercardnál mi mindig támogatjuk az innovációt - célunk az, hogy a felhasználók igényeinek megfelelő, kényelmes és biztonságos megoldásokat nyújtsunk a fogyasztóknak. Az új szereplők megjelenésével egyre erősebbé válik a piaci verseny – új szolgáltatók és új szolgáltatások jelennek meg. Az új környezetben az fogja megállni a helyét, aki alkalmazkodni tud az új kihívásokhoz, és a felhasználók elvárásainak leginkább megfelelő megoldásokkal tud előállni.

Hogyan készül a Mastercard a nyílt bankolásra?

A nyílt bankolás egy nagy lehetőség, mind a szolgáltatók, mind a fogyasztók számára. A Mastercard pedig igyekszik szakértelmével támogatni a piac fejlődését. Olyan, a nyílt bankolást támogató szolgáltatáscsomagot fejlesztett, ami segít összekötni a kereskedőket, harmadik feles pénzügyi szolgáltatókat a bankokkal. Az „Open Banking Connect” szolgáltatásunk standard interfészek használatával segíti elő a bankok és a hatósági engedéllyel rendelkező  szolgáltatók technológiai kapcsolódását. Az „Open Banking Protect” megoldásunk költséghatékonyan teszi lehetővé a bankok számára a szolgáltatók engedélyének és szükséges tanúsítványának ellenőrzését, számos más visszaélés megelőző funkcióval. Az „Open Banking Resolve” felületünk elősegíti a nyílt bankolás szereplői között történő kommunikációt, valamint segítséget nyújt, a vitás kérdések megoldásában, előre definiált, transzparens szabályrendszerek alapján.

A szolgáltatáscsomaggal célunk az, hogy biztonságos hátteret nyújtsunk a nyílt bankoláshoz az Európai Unióban. A tesztek Lengyelországban és az Egyesült Királyságban már elindultak, ezek eredményétől függően kerülhet majd sor a szolgáltatás más országokban történő bevezetésére is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG