3p
Alig pár ezren élnek évente az egyszerűsített bankváltás lehetőségével. Pedig a banki ügyfelek bankváltását érdemes lenne jobban elősegíteni, hiszen sokan igen drága számlakonstrukcióban ragadnak. A jegybank a bankszámlák nagyobb összehasonlíthatóságát az egyenszámlák bevezetésében látja.

A banki ügyfelek viszonylag kis részére jellemző, hogy új pénzintézetet válasszon, és még kisebb azok száma, akik az egyszerűsített bankváltás lehetőségével élnek, pedig az egyszerűsített bankváltás 2009 óta elérhető a pénzintézetek döntő részénél, amelyek a Magyar Bankszövetség ajánlásához csatlakoztak - írja a Metropol. Pedig az egyszerűsített bankváltáshoz elég az új bankot felkeresni, és elintézik a régi számla megszüntetését és a számlához kapcsolódó csoportos beszedések átvezetését.

A lap által megkérdezett pénzintézetek közül az OTP, a CIB és az Unicredit szerint nagyon alacsony, elhanyagolható, illetve nem jelentős az egyszerűsített formában bankot váltó ügyfelek száma. Hasonlókról számoltak be a pontosabb számokat közlő bankok is: az Erste Banknál a számlanyitások és számlazárások esetében is az ügyfelek kevesebb mint fél százaléka él az egyszerűsített bankváltással. Az MKB-nál évente mintegy 200-an váltanak pénzintézetet ilyen módon.

A Magyar Bankszövetség adatai szerint évente 4000-4500 ügyfél kezdeményezi az egyszerűsített bankváltást. A tavalyi év végén vezetett 9 millió 607 ezer lakossági bankszámlához képest ez a mennyiség csepp a tengerben. Az OTP szerint az ügyfél életében bekövetkező lényeges változás, például munkahelyváltás, költözés vagy válás esetén jellemző a bankváltás. Egy másik ok a megszokott bankfiók bezárása lehet.

A hitelkiváltás is számlaváltozást hozhatA komolyabb bankváltást segítheti elő a jegybank szerint az is, hogy a küszöbön álló forintosítás idején a tervek szerint 6 hónapra teljesen ingyenessé teszik a hitelkiváltást, azaz az eddigi számlavezető bank helyett egy másik hitelintézet forinthitelét minden költség nélkül választhatja az ügyfél. Ez magával vonná az esetek döntő részében a számlaszolgáltató váltását is.

"Egyenszámla" a megoldás? Aligha

Az elmúlt hónapokban számos alkalommal került elő annak kérdése, hogy a banki ügyfelek bankváltását érdemes lenne jobban elősegíteni, hiszen sokan igen drága számlakonstrukcióban ragadnak. Ugyanakkor -  miután érezhető, hogy a banki ügyfelek e tekintetben nem igazán akarnak lépni - a jegybank olyan irányba indult el, hogy a számlakonstrukciókat próbálná "egységesíteni". Az MNB típus-számlákat határozna meg azért, hogy a bankok díjazása összehasonlíthatóbb legyen.

Az elképzelések szerint így az ügyfelek is könnyebben váltanak majd. Mindez ugyanakkor azért furcsa, mert egyrészt a jegybank eddig is működtetett összehasonlító oldalakat (s persze a piaci szereplők, alkuszok is), ahol eddig is transzparensen lehetett látni az adott számlacsomagok szolgáltatásait és díját. Emellett a számlakonstrukciókat "egységesíteni" meglehetősen nehéz, hiszen ügyfélcsoportoknak merőben eltérő igényeik lehetnek. A szolgáltatási minimum, az alap-számlacsomag pedig, amelyet minden banknak nyújtania kell, nem kelendő. Persze, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nem is igazán kínálják ezt a konstrukciót a bankok széles hírveréssel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG