<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az állam csak visszafogott kötelezettséget vállal majd a devizahitelesek mentéséből, hiszen a büdzsébe a hitelt korábban fel nem vevők, vagy a kölcsönt már visszafizetők adóforintjai is beletartoznak, a döntéskor az ő érdeküket is figyelembe kell venni - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Rétvári Bence, az igazságügyi tárca államtitkára.

Az Alkotmánybíróság - sajnálatos módon - nem nyilvánítottak véleményt arról, hogy a devizakölcsön konstrukciója összhangban van-e az alaptörvény rendelkezéseivel, vagyis alkotmányos megoldás-e ez a hiteltípus - feddte meg a taláros testületet Rétvári Bence, az igazságügyi minisztérium államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjúban, noha szerinte egy ilyen döntés számos kérdést véglegesen elrendezhetett volna.

A taláros testület ugyanakkor rögzítette, hogy a törvényhozás bizonyos feltételek mellett beavatkozhat a kölcsönügyletekbe, átírhatja a devizaszerződések egyes feltételeit. A jogi helyzet Rétvári szerint akkor válik teljesen világossá, ha a luxembourgi Európai Bíróság állást foglal a Kúria hozzá intézett kérdéseiben, amely után a magyar legfelsőbb bírói fórum kiegészíti a 2013. december 16-i jogegységi határozatát. Ezt követően alkothatja meg az Országgyűlés a devizaügyet egyszer és mindenkorra rendező jogszabályt. Ebben Rétvári szerint a fogyasztók érdekeit durván megsértő szerződési feltételeket kell megváltoztatni, ezeket pedig a politikus szerint leginkább az árfolyamrés alkalmazása és az egyoldalú kamatemelés okozza. Nehézséget jelent ugyanakkor, hogy a bankok eltérő konstrukciókat alakítottak ki, sokszor egyetlen pénzintézet is többféle szerződést kínált. Olyan jogszabályt kell tehát alkotni, amely általános érvénnyel rendezi a visszás pontokat.

A szabályozás során elsősorban azt kell majd meghatározni, hogy az egyes szereplők mekkora részt vállaljanak a terhekből. A költségek arányos elosztására a a hétfői határozatában az Alkotmánybíróság is felhívta a figyelmet - emlékeztet Rétvári Bence, aki szerint ugyanakkor az egyik fő probléma az volt, hogy a bankok rendkívüli vehemenciával kínálták ezeket a "kétes" hiteleket, sokszor még azok is kaphattak devizakölcsönt, akikről sejteni lehetett, hogy nem tudnak majd eleget tenni az évtizedes fizetési kötelezettségeiknek. Ez ugyanakkor az adósokat is terheli, hiszen túl nagy kockázatot vállaltak, nem gondolták végig a lehetséges következményeket. A folyamatnak az állam is szabhatott volna gátat. A tehereloszlásnál mindezekre figyelemmel kell lenni, ugyanakkor az államtitkár jelzi, hogy a költségvetési támogatásnak korlátosnak kell lennie, hiszen a büdzsébe befizető állampolgárok jelentős része nem vett fel hitelt, vagy időközben már visszafizette azt. Márpedig az adóforintok elköltésekor azoknak az érdekeit is érvényesíteni kell, akik - devizakölcsönből - nem költöztek nagyobb lakásba - mondta Rétvári Bence a Magyar Nemzetnek.

A politikus szerint akármilyen megoldás is szülessen, az árfolyamgátba történő belépés minden adós számára javasolt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Fél milliárd forintos osztalékot fizet a BÉT
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:50
Megtartotta éves rendes közgyűlését a budapesti tőzsde üzemeltetője.
Pénzügyi szektor Nagy Márton belengette, hogy újraindul a Növekedési Hitelprogram
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:47
Válságkezelési menedzser akar lenni a miniszterjelölt.
Pénzügyi szektor Érdemes megint bankbetétbe tenni a forintjainkat?
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 13:41
Érdekes módon még a devizabetéteknél sem árt körülnézni.
Pénzügyi szektor Háborús következményként hízhat tovább Mészáros Lőrincék óriásbankja
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 09:46
A Magyar Bankholdingé lesz a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország mintegy 330 milliárd forintos hitelállománya, ő nyújtotta be ugyanis a legjobb ajánlatot a végelszámolást végző PSFN Kft.-nek
Pénzügyi szektor 25 év, 3 millió szerződés, 1,5 millió megvalósult lakásálom
Privátbankár.hu | 2022. május 15. 14:56
A Fundamenta negyedszázaddal ezelőtt kezdte meg működését.
Pénzügyi szektor MNB-alelnök: jelentős kockázata van a kemény földet érésnek
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 11:22
Az infláció pedig nem kérdés, hogy "tartós". Viszont 4 százalék körüli növekedés "benne van" a magyar gazdaságban Virág Barnabás szerint.
Pénzügyi szektor Az OTP ismét nagyot esett a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 898,62 pontos, 2,16 százalékos csökkenéssel, 40 663,48 ponton zárt kedden.
Pénzügyi szektor Megugrottak a kamatok, nőtt a betétállomány
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 10:49
A szárnyaló infláció miatt a betéti kamatok is érezhetően nőni kezdtek, amire reagáltak a megtakarítók. Egyetlen hónap alatt 40 százalékkal nőtt a lekötött lakossági betétek összege a bankokban.
Pénzügyi szektor Ezért döntenek sokan a magán egészségügyi ellátás mellett
Privátbankár.hu | 2022. május 9. 10:52
A gyorsaság és a kényelem a legfontosabb szempont.
Pénzügyi szektor Vitairattá értek Matolcsy György tézisei
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 14:10
Az MNB bemutatta az "Új fenntartható közgazdaságtan – globális vitairat" című kötetét.
hírlevél
Ingatlantájoló