TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az 5 másodpercen belül, 10 millió forintig kötelezően teljesítendő kérelmek 42 százaléka a hétköznapi banki nyitvatartási időn túl, valamint hétvégén teljesült. Több mint 4 ezer másodlagos azonosítót rögzítettek a pénzintézetnél nyolc nap alatt.

Jó évet zárt az Erste Bank Hungary Zrt. 2019-ben, mind a betét-, mind a hitelállománya a bankszektori átlagosnál gyorsabban nőtt – jelentette ki Jelasity Radován elnök-vezérigazgató a hitelintézet eredményeit ismertető sajtótájékoztatón.

Míg a működési bevételeik 7,3 százalékkal, 148,9 milliárd forintra nőtt, a működési kiadásai ennél alacsonyabb arányban, 4,1 százalékkal, 70,5 milliárdra tavaly, aminek következtében az Erste múlt évi működési eredménye két számjeggyel, 10,4 százalékkal lett magasabb, 78,4 milliárd. A bank költség/bevétel aránya már 2018-ban is 50 százalék alatti volt, s 2019-ben tovább, immár 47,4 százalékra ment le. Mint arról az anyabankja február végi sajtótájékoztatója alapján már beszámoltunk, egy év alatt 3,6 százalékról, 2019 végére 2,5 százalékra csökkent a bank nem teljesítő hiteleinek aránya.

Közel 60,2 milliárd forintos, az előző évit 2,7 százalékkal meghaladó tavalyi adózott nyereségével az Erste immár a harmadik egymást követő évben lett a második legeredményesebb bank Magyarországon.

A bank bevételei 2019 végén 42 százalékkal lettek magasabbak a 2015-ös mélyponthoz képest, ugyanezen idő alatt ügyfélhitelei 56 százalékkal, 1571 milliárd forintra nőtt, míg a nem teljesítő hitelei aránya 17,8 százalékról 2,5 százalékra csökkent – tekintett vissza több évre Jelasity Radován. Hozzátéve: a kedvező eredmények oka, hogy a makrogazdasági helyzet javult, ugyanakkor sikerült akvizíciókat végrehajtaniuk, miközben a hitelportfoliók összetétele javult, a fedezett hiteleik aránya megduplázódott.

Rekordhitelezési éve volt az Erstének a 2019-es a lakossági üzletágban, a csaknem 280 milliárd forintnyi kihelyezés 57 százalékkal haladta meg a tavalyelőttit, az állomány 20 százalékkal nőtt, 826 milliárdra – ez a dinamika magasabb a 17 százalékos bankszektori átlagnál. Az Erste több mint 3 ezer milliárdnyi ügyfélvagyont kezel, s Harmati László vezérigazgató-helyettes büszke arra, hogy ebből 2 ezret meghaladó a befektetési állomány, a többi betét. A tavaly június elején debütált Magyar Állampapír Plusz a várakozásaiknál kevesebb forrást szívott el, a betétállomány növekedése viszont meghaladta a prognózisukat.

A bankok által tavaly 470 milliárd forint értékben nyújtott babaváró hitel 15 százalékát az Erste folyósította.

Jelzáloghitelből valamivel több mint 900 milliárd forintnyit nyújtottak, az idén viszont ezermilliárd kihelyezésére számítanak. Személyi kölcsönből több mint 130 milliárd fogyott tavaly az Ersténél, amely e szegmensben az idén 5-10 százalékos bővülést vár. Ám nem tudni, hogy a koronavírus ezt a számítást keresztül húzhatja-e, nem tudni, a járvány mennyire fogja vissza a személyi kölcsönöket általában igénylő tehetősebbek keresletét – hívta fel a figyelmet Harmati László.

A Magyar Nemzeti Bank azon kívánalmára reagálva, hogy a bankok a március 2-án elindult azonnali fizetési rendszer apropóján tegyenek elérhetővé olcsóbb csomagokat, az Erste március 16-ától egy évig 690 forintos havi kedvezményes (utána 990 forintos) áron lehetővé teszi havonta 500 ezer forint erejéig átutalások indítását.

Intenzíven nőtt az Erste vállalati üzletága is 2019-ben, az előző évinél közel 26 százalékkal több, 756 milliárd forintnyi ilyen hitelt nyújtott, miközben e szegmensé bankszektori szinten csak 14 százalékkal nőtt. A kis- és középvállalkozásnak nyújtott hitelekből 16 százalékkal több, 240 milliárd fogyott, a nagyvállalati és önkormányzati kihelyezések 39 százalékkal, 223 milliárdra bővültek egy év alatt, míg a kereskedelmi célú ingatlanok finanszírozása 25 százalékkal, 292 milliárdra emelkedett.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
Friss
hírlevél