7p

Kanyargósan telt a forint délelőttje, a budapesti tőzsdén a Magyar Telekom erősödése kilógott a sorból. Közben a befektetők attól tartanak, hogy az amerikai kamatok a magasban maradnak. Ez rányomja a bélyegét a hangulatra. Nagy kérdés, mi várható októberben? 

Új időszak kezdődött a magyar monetáris politikában kedden, miután a Magyar Nemzeti Bank a 13 százalékos alapkamat szintjére csökkentette az egynapos betéti gyorstender kamatát, így újra az előbbi lesz az irányadó kamatszint. A forint nem adott egyértelmű választ erre.  

Erősödött és gyengült is a forint szerdán. Fotó: Depositphotos
Erősödött és gyengült is a forint szerdán. Fotó: Depositphotos

A devizapiacon szerdán délelőtt ugyanis változatos utat járt be a magyar deviza. Első körben erősödött, így 10 óra körül 388 forint alatt volt az euró árfolyama, majd megfordult, 11 óra után pedig már 389 forint közelében tartózkodott.

A Budapesti Értéktőzsde vezető papírjai szintén különböző utat választottak maguknak a szerdai kereskedés első felében. Ennek eredményeként a BUX szerény, 0,3 százalékos pluszban volt késő délelőtt. Az OTP 0,8 százalékos erősödésével szemben a Mol 0,5 százalékot veszített értékéből, a Richter pedig stagnált. A Magyar Telekom a több mint 1 százalékos erősödésével kilógott a sorból. A távközlési papír jó teljesítményében szerepet játszhat, hogy a cég javította az eddigi kilátásait. 

"A Magyar Telekom a korábbi 5-10 százalékról 10-15 százalékra javította az idei évre vonatkozó árbevétel- és EBITDAaL-célszámait. A társaság szerint továbbra is erős a kereslet a mobiladat és a vezetékes szélessávú szolgáltatások iránt. A kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére az előfizetők számának növekedése és az ügyfelek költései továbbra is kedvezően alakulnak. Véleményünk: A hír mindenképp pozitív, és alátámasztja a részvényárfolyam közelmúltbeli alakulását. A bevételek és az EBITDAaL várhatóan azonos mértékű növekedése arra utal, hogy az inflációkövető áremelés biztosítja a marzsokat" - írták az erstés elemzők

Árfolyamok és grafikonok

Európában a szakértők vegyes nyitást vártak, miután a befektetők még mindig a magas inflációra, a az emelkedő kötvényhozamokra és a gazdaság bizonytalan „egészségi állapotára” figyelnek. A frankfurti DAX, a párizsi CAC és a londoni FTSE-100 minimális erősödéssel kezdte a napot szerdán, 11 óra körül 0,01-0,2 százalékos pluszban voltak. 

Mi történt máshol? 

A budapesti és az európai nyitás előtt, a keddi amerikai kereskedés lejtmenetet hozott mégpedig azért, mert a befektetők attól tartanak, hogy a Fed kényelmetlenül hosszú ideig magasan tarthatja a hitelköltségeket.

A Dow Jones Industrial Average tőzsdeindex rossz napot zárt kedden azt követően, hogy a friss statisztikai adatok szerint a lakáseladások rosszabbul alakultak a vártnál és a fogyasztói bizalom gyengült az Egyesült Államokban - derül ki a CNBC és a Reuters összefoglalójából. A mutató 1,14 százalékkal esett, amivel március óta a legrosszabb napját zárta az index. Az S&P-500 1,47 százalékkal gyengült és június közepe óta először 4300 pont alá került. A Nasdaq Composite 1,57 százalékot veszített értékéből.

Bizonytalan, meddig marad a magas alapkamat

A Fed kénytelen lehet tovább emelni alapkamatát, hogy megfékezze az inflációt – mondta Jamie Dimon, a JP Morgan vezérigazgatója, amivel tovább erősítette a pesszimista hangulatot. A banki részvények 1-2 százalékkal gyengültek. Mindez azt jelenti, hogy 2023 szeptembere negatív hónapként vonul be a tőzsdei almanachokba. A Nasdaq Composite összesen 7, az S&P 500 és a Dow Jones több mint 5, illetve 3 százalékkal zsugorodott szeptemberben. A hosszú távú rossz hangulat egyik okozója a Fed megjegyzése, miszerint a makacsul magas infláció miatt 2024-ben kevesebb kamatcsökkentésre kerülhet sor. Erre a hírre a tízéves amerikai államkötvények hozama a gyengülő kereslet nyomán 2007 óta nem látott szintre nőtt.

A befektetők továbbra is bizonytalanok, idegesek. Nem tudják, mit üzen a kötvényhozamok emelkedése az amerikai gazdaság jövő évéről, a tőzsdei árfolyamok várható alakulásáról, a Fed pontos szándékairól és a dollár értékének alakulásáról – mondta Sam Stovall, a CFRA Research pénzügyi tanácsadó cég vezető elemzője. Szerinte a tisztánlátás hiányában biztonsági játékot játszanak, rigorózus mérlegelés után döntenek befektetéseikről.

Ami a következő napokat illeti nyitott kérdés, hogy az amerikai kongresszus milyen lépéseket tesz a költségvetés hitelfelvételi plafonjának megemelése érdekében, amivel elkerülhető lenne az állami intézmények egy részének ideiglenes bezárása. Az október kétarcú hónap. Hozott már összeomlásokat, 1929-ben és 1987-ben, de az évkönyvek úgy is számon tartják, mint „bear killer” hónapot. Mindenesetre az amerikai piacon uralkodó hangulat valamennyi piacon, így a budapesti börze és a forint teljesítményére is hatással lesz.  

Mi lesz az irány októberben? Fotó: Pixabay
Mi lesz az irány októberben? Fotó: Pixabay

Az ázsiai tőzsdéken egyébként felemás volt a kép, miután az amerikai kötvényhozamok sokéves csúcsra emelkedtek és az ottani befektetőket is aggasztja, milyen hatása lehet annak, hogy a Fed alapkamata bizonytalan ideig magas maradhat.  A kínai ipari vállalatok profitja a hivatalos adat szerint 11,7 százalékkal zuhant 2023 első nyolc hónapjában az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. Ausztráliában augusztusban az üzemanyagok drágulása miatt megugrott az infláció. Az elemzők azonban éppen erre számítottak.

Az ázsiai kereskedés első felében az MSCI Asia-Pacific index, amely Japánt leszámítva tükrözi a térség tőkepiacainak alakulását, 0,1 százalékkal erősödött. Ezzel együtt szeptemberben összesen 3,7  százalékot veszített értékéből. Az ausztrál részvényárfolyamok 0,25 százalékkal gyengültek. A japán Nikkei tőzsdeindex 0,47 százalékkal csökkent. A kínai blue-chipeket tartalmazó CSI300 index 0,41 százalékkal nőtt a kereskedés elején, a hongkongi Hang-Seng pedig 0,8 százalékkal erősödött.

Egy dollárért 149,06 jent kellett adni, ami arra ösztönzi a befektetőket, hogy rajta tartsák a szemüket a japán valután. Szakértők szerint ugyanis a 150-es határ vörös vonal a tokiói jegybank szemében. Ha ezt átlépné a jen, akkor beavatkoznának a további gyengülés megakadályozása érdekében.

Kissé erősödött az olaj jegyzése

Az olaj jegyzése kissé erősödött a szerda reggeli tőzsdén kívüli kereskedésben, miután kedden kéthetes mélypontra csökkent az ár. A befektetők a szűkebb kínálatot és a bizonytalan gazdasági kilátások miatt nehezen megjósolható keresletet hasonlítják össze, és ezúttal arra a következtetésre juthattak, hogy az előbbinek lesz erősebb a hatása. Az amerikai WTI jegyzése 0,34 százalékkal, hordónként 90,7 dollárra ment fel. A Brentért hordónként 94,26 dollárt kellett adni.

A földgáz ára a holland energiatőzsdén hullámzó kereskedésben 41 euró/kWh körül alakul. A hullámzás a bizonytalan szállítások miatt tovább folytatódhat. Az európai gáztárolókat ugyan a téli szezon október 1-jei kezdete előtt kapacitásuk 95 százalékáig feltöltötték, ám ez az időszak március végéig tart, így betárolt mennyiség önmagában nem elég az igények kiszolgálására. 

Az arany kurzusa tovább gyengült az erős dollár és az emelkedő amerikai dollár kamatok miatt az Erste piaci kommentárja szerint. A 10 éves dollárhozam 4,58 százalékon van, ami jóval magasabb, mint évek óta bármikor. Az arany esését a kínai befektetők vásárlásai sem tudták megfordítani: a sanghaji árak közel 100 dollárral magasabbak, mint a nemesfém amerikai jegyzése, mivel a növekvő makrogazdasági kockázatok miatt a kínai befektetők egyre inkább az aranyvásárlás mellett döntenek. A befektetők továbbra is a Fed politikáját és az amerikai dollár kamatok alakulását figyelik.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A kriptopiac főszereplőinél alig történt változás, lényegében stagnálásról volt szó. A Bitcoin ugyanis mindössze 0,04, a Tether 0,1 százalékos pluszt tudott felmutatni, míg az Ethereum 0,2 százalékos mínuszt. 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14515 14255 14515 +1,15% 0 0 16 473 311 375 HUF 2023-11-30 17:05:19
MOL 2780 2768 2802 0,00% 0 0 6 956 029 268 HUF 2023-11-30 17:08:28
MTELEKOM 590 586 604 -2,16% 0 0 665 384 309 HUF 2023-11-30 17:07:46
RICHTER 8800 8585 8875 +2,44% 0 0 3 825 661 080 HUF 2023-11-30 17:11:18
OPUS 385 374 389 +2,25% 0 0 2 019 902 682 HUF 2023-11-30 17:09:58
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Az arany lesz a küszöbönálló új világrend nyertese?
Eidenpenz József | 2023. november 30. 18:24
A világ politikai és pénzügyi rendszere nagy átalakulás alatt áll, a társadalmakban pedig nagy feszültségek vannak. A biztonságot adó, válságálló befektetések szerepe megnőtt a portfóliókban, de melyeké? Fizikai arany, papírarany vagy digitális arany, azaz bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Ki nyert ma? Hát persze, hogy a Richter és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 17:48
Megint emelkedéssel zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Szerdán is kitartott az OTP lendülete
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 17:34
A vezető részvények közül csak a bankpapírok tudtak pluszban zárni a pesti börzén. 
Részvény / Deviza / Áru A Lehman válság óta nem történt ilyen, elhunyt a befektetőguru
Eidenpenz József | 2023. november 29. 12:19
Pozitív a hangulat a tőzsdéken, a magas kamatok korszakának végét árazzák. Emiatt a Lehman-válság óta, 13 éve nem nyertek annyit állampapírokon a befektetők, mint idén novemberben. A magyar tőzsde alig emelkedik, a Mol visszahúzza. Két hatalmas tőzsdei kibocsátás is készül, elhunyt a második számú befektetési guru.
Részvény / Deviza / Áru Bizonytalanul ébredt a forint, fogalma sincs, merre menjen
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 07:32
Szerda reggelre alig változott a forint árfolyama az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Estére formába lendült a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:16
Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt Csányi Sándor bankja a jó hírre
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG