<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
12p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a John Deere-t járják körül, amely a mesterséges intelligencia felhasználásával a mezőgazdaság és az építőipar úttörője lehet.

Összefoglaló:

 • A globális mezőgazdasági és építőipari gépek gyártói jó évek elé nézhetnek a technológiai fejlődést követelő társadalmi trendek miatt.
 • Biden 1900 milliárdos gazdaságélénkítő csomagja további pozitív hatással lesz az iparágra.
 • A John Deere az elsők között van, akik mesterséges intelligenciát alkalmaznak a mezőgazdaságban és az építőiparban, így jelentős versenyelőnyre tehetnek szert.
 • A részvény nem csak a technológiai fejlődés által hajtott részvényárnövekedés miatt kínálhat jó hozamokat, de (viszonylag) stabil osztalékot is fizet.
 • Az árfolyammozgás a Deere tavalyi kilövése óta nem látott kedvező belépési pontot nyújthat.

Cégprofil:

A John Deere, avagy Deere & Company egy amerikai mezőgazdasági, építőipari és erdészeti gépeket gyártó vállalat. 2019-ben a 87. helyen szerepelt a Fortune 500 amerikai listáján. A Deere & Company a New York-i tőzsdén DE szimbólum alatt szerepel.

Iparági áttekintés:

Önvezető autókról már mindenki hallott - az önvezető traktorokról viszont kevesebb szó esik. A mesterséges intelligencia (MI) szerepköre egyre sokrétűbb, napjainkra a mezőgazdaságot is elérte ez az innovációs hullám. Azonban mielőtt még az MI-ra térnénk, nézzünk egy gyors iparági áttekintést!

A mezőgazdasági és nehéz építőipari gépek iparágába tartozó vállalatok többek között traktorokat, ültető- és betakarítógépeket, darukat, földmunkagépeket, valamint hozzájuk kapcsolódó gépeket gyártanak. A globális iparágat 172 milliárd dollárra becsülték 2019-ben, míg egyes elemzők szerint ez akár 241 milliárd dollárra is növekedhet 2027-re, ami körülbelül 4,3 százalékos évesített növekedésnek felel meg (Allied Market Research). Az amerikai egyesült államokbeli piac esetében pedig nem szabad megfeledkeznünk Joe Biden elnök 1900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő tervéről, ami minden bizonnyal jelentősen növelni fogja a helyi keresletet a modernizált és hatékonyabb mezőgazdasági és nehézipari gépek iránt.

A következő ábrán az iparág szegmensekre történő felosztása látható. A türkízzel jelölt földmunkagépek a piac 53,4 százalékát teszik ki, ami nem mellesleg a John Deere bevételének is a legnagyobb részét adja, míg a világoszölddel jelölt árumozgató gépek és daruk teszik ki az iparág kicsivel több mint 10 százalékát:

Forrás: https://www.fortunebusinessinsights.com/industry-reports/construction-equipment-market-100521
Forrás: https://www.fortunebusinessinsights.com/industry-reports/construction-equipment-market-100521

Az iparágat két cég dominálja: a Caterpillar és a John Deere, rendre 36 és 33 százalékos piaci részesedéssel:

Forrás: https://www.alliedmarketresearch.com/heavy-construction-equipment-market
Forrás: https://www.alliedmarketresearch.com/heavy-construction-equipment-market

A piaci részesedésük fenntartását és növelését az utóbbi két cég innovatív termékek piacra dobásával, illetve széleskörű világpiaci terjeszkedéssel érhetik el.  

Cégelemzés:

A John Deere 1837-ben alakult, székhelye Illinois-ban található. A John Deere fő tevékenysége 3 részre bontható: mezőgazdaságra, építőiparra valamint pénzügyi szolgáltatásokra. A mezőgazdaság szegmens különféle mezőgazdasági felszereléseket és kapcsolódó szervizalkatrészeket kínál, valamint különböző méretű haszongépjárműveket, traktorokat és rakodógépeket gyártanak - például tápanyag-kezelő és talajelőkészítő gépeket. Az építőipari szegmens a földmunkában, az útépítésben, az anyagmozgatásban és a fakitermelésben használt gépek és alkatrészek széles skáláját kínálja. Gépeik között lánctalpas dózerek és csuklós dömperek is megtalálhatóak. A pénzügyi szolgáltatások szegmens pedig lízing és a gépek értékesítéséhez és bérléséhez kapcsolodó egyéb pénzügyi termékeket kínál.

Forrás: Deere & Company
Forrás: Deere & Company

Az unalmasnak hangzó haszongépjármű-gyártás sokkal több, mint amit elsőre gondolnánk. A John Deere számos technológiával fejlesztette gépeit az évek során, ezáltal teremtve értéket a vásárlók számára és növelve a fenntarthatóságot:

 • A 2020-ban bemutatott AutoPath programmal (lentebb látható) a termelők az egész szezonban pontosabban dokumentálhatják és követhetik a szántóföldjeiket terménysorokként, pontos sorvezetést lehetővé téve a szükséges terepi munka közben.
 • Mesterséges intelligencia segítségével precíziós permetezésben nyújtanak segítséget, így csökkentve a vegyszerigényt. Ez a gazdák számára anyagilag kedvező és a fenntarthatóságot is elősegíti.
 • A technológia fölény fenntatása érdekében a vállalat akvizíciókat is végrehajtott, így 2017-ben 305 millió dollárért megvásárolták az autonóm mezőgazdasági robotokkal foglalkozó Blue River Technologiest. A technológia felismeri és megkülönbözteti a gyomokat és hasznos növényeket, miközben tovább fejleszti az algoritmust és kezeli is a növényeket. A vállalat ’see and spray’ platformja számítógépes látással ismeri fel a növényeket - gyomirtószert permetez a gyomokra és műtrágyát a hasznos növényekre, ezzel kb. 90 százalékkal csökkentve a vegyszerigényt.
 • A ’Combine Advisor’ rendszer a számítógépes látásra támaszkodva a kombájnokra szerelt kamerák segítségével elemzi a betakarított termény minőségét – például a gabonaszárakat, leveleket és csutkákat – és automatikusan optimalizálja a termelési folyamatokat. A felesleget pedig a talajra szórja tápanyagként.
 • Mesterséges intelligenciával ellátott rendszerek segítségével kombájnjaik valós időben képesek optimalizálni az aratott gabonamennyiséget. Az X9-nevű gépük például 45 százalékkal gyorsabban arat le egy mezőt, ráadásul 20 százalékos üzemanyag-megtakarítással. Amíg a hagyományos aratógépek 3 mérföld per órával 10 láb széles sávokat fedtek le, a mostaniak kétszer ekkora sebességgel 60 lábas területek betakarítására képesek.

Forrás: Deere & Company befektetői prezentáció, 2021
Forrás: Deere & Company befektetői prezentáció, 2021

A World Economic Forum technológiai riportja szerint a precíziós mezőgazdasági módszerek 100 milliárd dollárral csökkenthetik a földművelési költségeket és 180 milliárd köbméter vizet takaríthatnak meg. Ezen felül az adatfeldolgozás és az MI által végzett elemzések 70 milliárd dollárral növelhetik a farmerek bevételeit.

A John Deere 2020-ban 35 milliárd dollár árbevételt termelt, amelynek legfőbb motorja a 22 milliárd dollárt termelő mezőgazdasági szektor volt. A 2020-as év sok szempontból alulmúlta pénzügyileg az előzőt, de a vállalat 2021-re nagyjából 10 százalékos árbevétel emelkedést jósol. Bár a vállalat bevételei számottevően nem emelkedtek, a cash flow jelentősen javult, így 2020-ban már 4,8 milliárd dollár nettó cash flowt termelt. Mindeközben a cég közel 1 százalékos osztalékot fizet, amit a jelenlegi 25-30 százalékos osztalékfizetési ráta mellett könnyen fenn tudnak tartani, vagy akár még növelni is tudják.

Forrás: Deere & Company befektetői prezentáció, 2021
Forrás: Deere & Company befektetői prezentáció, 2021

Forrás: Deere & Company befektetői prezentáció, 2021
Forrás: Deere & Company befektetői prezentáció, 2021

Versenytárs-elemzés:

 Relatív kevés közvetlen versenytársa van a John Deere-nek, mind valamennyire speciális piacra fókuszál. A legfőbb versenytársak a Caterpillar, a Kubota és a Mahindra.

A Caterpillar Inc. építőipari és bányászati berendezéseket, dízel- és földgázmotorokat valamint ipari gázturbinákat gyárt. Gyártanak még egyéb termékeket - szűrőket és folyadékokat, futóműveket, precíziós tömítéseket valamint gumitömítéseket és összekötő elemeket is. A céget 1925-ben alapították, székhelye az illinois-i Deerfieldben található.

A Mahindra & Mahindra Limited egy 1945-ben alakult multinacionális autóipari vállalat, amelynek székhelye Mumbaiban található. India az egyik legnagyobb járműgyártó, ezen belül a világ egyik legnagyobb traktorgyártója.

A Kubota Corporation 1890-ben alapított traktor- és nehézgépgyártó cég - Japánban, Oszakában van a székhelye. A cég 1990 óta 3D grafikus chipek tervezésében is részt vesz, illetve membránokat és egyéb tisztító termékeket is kínálnak szennyvíz- és ipari szennyvíztisztító telepekhez.

Ahogy a lentebbi táblázatból látszik, a John Deere versenytársainál nagyobb árréssel dolgozik, ám a növekedése a következő évben elemzők szerint alulmúlja a társaiét. A piaci kapitalizálójában jelentős a vállalat annak ellenére, hogy ehhez képest relatív kevés munkavállalót alkalmaz. Értékeltségét tekintve (Forward P/E ráta alapján) a piaci átlaggal szinte teljesen egy szinten van. Osztalékhozama valamivel elmarad a fő iparihaszongép-gyártókétól, bár a cég vezetése ezen változtatni kíván az elkövetkezendő években.

Technikai elemzés:

Az elmúlt év során 89 százalékot emelkedett a John Deere árfolyama, szemben az S&P500 28 százalékos hozamával. Januárban a részvényár 4,12 százalékkal emelkedett, amely felülmúlta az iparág 1,8 százalékos és az S&P 500 2,33 százalékos növekedését. A cég árfolyam-nyereség aránya jelenleg 35 körüli, amely egy iparági átlag körül mozgó, kedvező érték. A vállalat bétája (a részvény piacalapú kockázatának mutatója) 0,98-as értéket mutat, amely az ipari átlag 1,26-os értékéhez képest igencsak vonzó.

A lentebbi ábrán a részvényár (kék) hosszútávú mozgása figyelhető meg. Látható, hogy a tavaly márciusi krach óta sokévi növekedési trendjét elhagyva gyakorlatilag növekedési részvénnyé konvertált a John Deere, az S&P 500-at (zöld) jelentősen felülteljesítve.

Forrás: Yahoo Finance
Forrás: Yahoo Finance

Azonban az új év kezdetével esni kezdett a részvényár és az értékeltség is kedvezőbbé vált, ahogyan az alábbi ábrán is látszik. Ezt tükrözi - többek között - az RSI indikátor (piros) 50-es, eső értéke és a Bollinger szalagokon (narancssárga) belül csökkenő részvényár. Az MACD indikátor nemrég lefelé tartó irányban kereszteződött. Mindeközben a vállalat vezető pozíciójából és Biden elnök új infrastrukturális támogatásaiból adódó lehetőségek miatt további növekedési potenciál lehet a cég előtt, így a nemrég látott korrekció egy jó beszállási pontot nyújthat azon befektetők számára, akik lemaradtak a tavalyi nagy növekedésről.

Forrás: Yahoo Finance
Forrás: Yahoo Finance

Szerző: Nemesánszky András (partner), Szenes Ibolya (partner) - MFC Equity

A sorozat előző részében az MFC Equity szakemberei a a Sea Limited cégről írtak, amely a digitális termékei és szolgáltatásai révén nagyot kaszált 2020-ban és egy növekedésorientált üzleti modell segítségével még többet hozhat a konyhára - a cikk itt olvasható.

A befektetések kockázattal járnak. Javasoljuk, hogy minden befektetési döntés meghozatala előtt konzultáljon pénzügyi tanácsadójával a lehetséges kockázatokról.


Az MFC Equity rövid bemutatása

Az MFC Equity egy nemzetközi befektetési klub, amely öt különböző helyszínen több mint 100 aktív taggal van jelen. A klub célja, hogy egy olyan platformot teremtsen, ahol a tagok közösen tanulhatnak a pénzügyi piacokról. A kiválasztott tagok – a megszerzett tapasztalataikat kamatoztatva – jelenleg egy ~100 000 USD-s portfoliót kezelnek közösen. A közel öt éve indított részvényportfóliójuk ~21 százalékos annualizált hozamot ért el, míg az S&P500 ~9 százalékos annualizált hozamot nyújtott ugyanazon időszakban. (2020. májusi 31-i adatok szerint.)

Az MFC Equity befektetési stratégiájának célja, hogy növekedésorientált cégek elárazásait fundamentális elemzés segítségével azonosítsa. A befektetési keretrendszerük öt fő területre fókuszál: 1. iparági dinamika, 2. cégek stratégiai pozíciója, 3. fundamentumok, 4. értékeltség, 5. befektetői hangulat.

Habár Magyarországról indult a szervezet, mára a klub olyan brit egyetemeken létesített kirendeltségeket, mint a University of Cambridge, University of St. Andrews és a University College of London. A klubnak két hosszú távú víziója van:

 1. Tehetséges fiatalok toborzásával a klub egy olyan pénzügyi szakemberképző intézményé szeretne válni, amelyet a pénzügyi közösség is elismer.
 2. Külsős tőke bevonásával egy hivatalosan bejegyzett alapkezelőcéggé válni.

További részletek a www.mfcequity.com honlapon találhatóak.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11250 11250 11500 -1,32% 0 0 4 201 550 495 Ft 2023-01-27 17:06:13
MOL 2788 2744 2802 +1,46% 0 0 1 760 277 546 Ft 2023-01-27 17:10:32
MTELEKOM 370 370 378 -2,12% 0 0 136 566 730 Ft 2023-01-27 17:05:15
RICHTER 8240 8205 8380 -0,60% 0 0 944 532 380 Ft 2023-01-27 17:05:16
OPUS 132 132 134 -1,49% 0 0 10 700 339 Ft 2023-01-27 17:08:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Most akkor örüljünk? 390 alatt zárta a hetet a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 19:14
Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet viszont erősödéssel fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Öngerjesztő folyamat lehet a forinterősödésből? Csúcsjanuár felé tart a bitcoin
Eidenpenz József | 2023. január 27. 11:28
A forint jól áll, az árfolyam a 387-et kerülgeti, de este jön egy hitelminősítői értékelés. A részvények kifújják magukat a tegnapi menetelés után, a befektetők emésztik a tengernyi gyorsjelentést. A bitcoin januári 40 százalékos emelkedéséből még tíz éves rekord is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:28
Kisebb gyengüléssel nyitott pénteken a forint az euróval szemben, ám az árfolyam így is biztató, hiszen továbbra is a 390-es szint alatt van.
Részvény / Deviza / Áru Az járt jól, aki sok dollárt vett forintért ma reggel
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:19
Gyengült csütörtökön a forint.
Részvény / Deviza / Áru Zöldben zártak a főbb európai tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:11
Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX - örülhetnek a Mol és az OTP részvényesei
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,23 százalékos emelkedéssel, 46 817 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hét-nyolc hónapos csúcson áll a forint, óriási fordulat a Hindenburgnál
Eidenpenz József | 2023. január 26. 11:48
Az európai tőzsdék megint optimisták, és a hazai BUX azon belül is jól áll, szépen húz az OTP és a Mol. Az euró/forint és a dollár/forint is tavaly nyár eleje óta nem látott szinten áll. A Tesla jó jelentése nyomán nagyot emelkedhet, de még a bitcoin árára is kedvezően hatott. Újabb állam vezetné be a bitcoint fizetőeszközként – az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Rossz irányba fordult a gáz ára
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 10:36
Megtört az eddigi trend.
Részvény / Deviza / Áru Egyre jobb formában a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 07:20
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Három kriptodeviza-szektor, amelyek meglepően jól teljesítettek 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. január 26. 05:47
A bitcoin és az ether idei emelkedését egyes kriptodevizák alaposan túlszárnyalták az idén, olyan szektorokban, amelyekben komoly gyakorlati szerepe lehet a jövőben a blokkláncnak. Ezt néhány új bejelentés és fejlesztés is támogatta. Az egy-másfél évvel korábbi csúcsok azonban még szinte mindenütt messze vannak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG