Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a John Deere-t járják körül, amely a mesterséges intelligencia felhasználásával a mezőgazdaság és az építőipar úttörője lehet.

Összefoglaló:

 • A globális mezőgazdasági és építőipari gépek gyártói jó évek elé nézhetnek a technológiai fejlődést követelő társadalmi trendek miatt.
 • Biden 1900 milliárdos gazdaságélénkítő csomagja további pozitív hatással lesz az iparágra.
 • A John Deere az elsők között van, akik mesterséges intelligenciát alkalmaznak a mezőgazdaságban és az építőiparban, így jelentős versenyelőnyre tehetnek szert.
 • A részvény nem csak a technológiai fejlődés által hajtott részvényárnövekedés miatt kínálhat jó hozamokat, de (viszonylag) stabil osztalékot is fizet.
 • Az árfolyammozgás a Deere tavalyi kilövése óta nem látott kedvező belépési pontot nyújthat.

Cégprofil:

A John Deere, avagy Deere & Company egy amerikai mezőgazdasági, építőipari és erdészeti gépeket gyártó vállalat. 2019-ben a 87. helyen szerepelt a Fortune 500 amerikai listáján. A Deere & Company a New York-i tőzsdén DE szimbólum alatt szerepel.

Iparági áttekintés:

Önvezető autókról már mindenki hallott - az önvezető traktorokról viszont kevesebb szó esik. A mesterséges intelligencia (MI) szerepköre egyre sokrétűbb, napjainkra a mezőgazdaságot is elérte ez az innovációs hullám. Azonban mielőtt még az MI-ra térnénk, nézzünk egy gyors iparági áttekintést!

A mezőgazdasági és nehéz építőipari gépek iparágába tartozó vállalatok többek között traktorokat, ültető- és betakarítógépeket, darukat, földmunkagépeket, valamint hozzájuk kapcsolódó gépeket gyártanak. A globális iparágat 172 milliárd dollárra becsülték 2019-ben, míg egyes elemzők szerint ez akár 241 milliárd dollárra is növekedhet 2027-re, ami körülbelül 4,3 százalékos évesített növekedésnek felel meg (Allied Market Research). Az amerikai egyesült államokbeli piac esetében pedig nem szabad megfeledkeznünk Joe Biden elnök 1900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő tervéről, ami minden bizonnyal jelentősen növelni fogja a helyi keresletet a modernizált és hatékonyabb mezőgazdasági és nehézipari gépek iránt.

A következő ábrán az iparág szegmensekre történő felosztása látható. A türkízzel jelölt földmunkagépek a piac 53,4 százalékát teszik ki, ami nem mellesleg a John Deere bevételének is a legnagyobb részét adja, míg a világoszölddel jelölt árumozgató gépek és daruk teszik ki az iparág kicsivel több mint 10 százalékát:

Forrás: https://www.fortunebusinessinsights.com/industry-reports/construction-equipment-market-100521Forrás: https://www.fortunebusinessinsights.com/industry-reports/construction-equipment-market-100521

Az iparágat két cég dominálja: a Caterpillar és a John Deere, rendre 36 és 33 százalékos piaci részesedéssel:

Forrás: https://www.alliedmarketresearch.com/heavy-construction-equipment-marketForrás: https://www.alliedmarketresearch.com/heavy-construction-equipment-market

A piaci részesedésük fenntartását és növelését az utóbbi két cég innovatív termékek piacra dobásával, illetve széleskörű világpiaci terjeszkedéssel érhetik el.  

Cégelemzés:

A John Deere 1837-ben alakult, székhelye Illinois-ban található. A John Deere fő tevékenysége 3 részre bontható: mezőgazdaságra, építőiparra valamint pénzügyi szolgáltatásokra. A mezőgazdaság szegmens különféle mezőgazdasági felszereléseket és kapcsolódó szervizalkatrészeket kínál, valamint különböző méretű haszongépjárműveket, traktorokat és rakodógépeket gyártanak - például tápanyag-kezelő és talajelőkészítő gépeket. Az építőipari szegmens a földmunkában, az útépítésben, az anyagmozgatásban és a fakitermelésben használt gépek és alkatrészek széles skáláját kínálja. Gépeik között lánctalpas dózerek és csuklós dömperek is megtalálhatóak. A pénzügyi szolgáltatások szegmens pedig lízing és a gépek értékesítéséhez és bérléséhez kapcsolodó egyéb pénzügyi termékeket kínál.

Forrás: Deere & CompanyForrás: Deere & Company

Az unalmasnak hangzó haszongépjármű-gyártás sokkal több, mint amit elsőre gondolnánk. A John Deere számos technológiával fejlesztette gépeit az évek során, ezáltal teremtve értéket a vásárlók számára és növelve a fenntarthatóságot:

 • A 2020-ban bemutatott AutoPath programmal (lentebb látható) a termelők az egész szezonban pontosabban dokumentálhatják és követhetik a szántóföldjeiket terménysorokként, pontos sorvezetést lehetővé téve a szükséges terepi munka közben.
 • Mesterséges intelligencia segítségével precíziós permetezésben nyújtanak segítséget, így csökkentve a vegyszerigényt. Ez a gazdák számára anyagilag kedvező és a fenntarthatóságot is elősegíti.
 • A technológia fölény fenntatása érdekében a vállalat akvizíciókat is végrehajtott, így 2017-ben 305 millió dollárért megvásárolták az autonóm mezőgazdasági robotokkal foglalkozó Blue River Technologiest. A technológia felismeri és megkülönbözteti a gyomokat és hasznos növényeket, miközben tovább fejleszti az algoritmust és kezeli is a növényeket. A vállalat ’see and spray’ platformja számítógépes látással ismeri fel a növényeket - gyomirtószert permetez a gyomokra és műtrágyát a hasznos növényekre, ezzel kb. 90 százalékkal csökkentve a vegyszerigényt.
 • A ’Combine Advisor’ rendszer a számítógépes látásra támaszkodva a kombájnokra szerelt kamerák segítségével elemzi a betakarított termény minőségét – például a gabonaszárakat, leveleket és csutkákat – és automatikusan optimalizálja a termelési folyamatokat. A felesleget pedig a talajra szórja tápanyagként.
 • Mesterséges intelligenciával ellátott rendszerek segítségével kombájnjaik valós időben képesek optimalizálni az aratott gabonamennyiséget. Az X9-nevű gépük például 45 százalékkal gyorsabban arat le egy mezőt, ráadásul 20 százalékos üzemanyag-megtakarítással. Amíg a hagyományos aratógépek 3 mérföld per órával 10 láb széles sávokat fedtek le, a mostaniak kétszer ekkora sebességgel 60 lábas területek betakarítására képesek.

Forrás: Deere & Company befektetői prezentáció, 2021 Forrás: Deere & Company befektetői prezentáció, 2021

A World Economic Forum technológiai riportja szerint a precíziós mezőgazdasági módszerek 100 milliárd dollárral csökkenthetik a földművelési költségeket és 180 milliárd köbméter vizet takaríthatnak meg. Ezen felül az adatfeldolgozás és az MI által végzett elemzések 70 milliárd dollárral növelhetik a farmerek bevételeit.

A John Deere 2020-ban 35 milliárd dollár árbevételt termelt, amelynek legfőbb motorja a 22 milliárd dollárt termelő mezőgazdasági szektor volt. A 2020-as év sok szempontból alulmúlta pénzügyileg az előzőt, de a vállalat 2021-re nagyjából 10 százalékos árbevétel emelkedést jósol. Bár a vállalat bevételei számottevően nem emelkedtek, a cash flow jelentősen javult, így 2020-ban már 4,8 milliárd dollár nettó cash flowt termelt. Mindeközben a cég közel 1 százalékos osztalékot fizet, amit a jelenlegi 25-30 százalékos osztalékfizetési ráta mellett könnyen fenn tudnak tartani, vagy akár még növelni is tudják.

Forrás: Deere & Company befektetői prezentáció, 2021Forrás: Deere & Company befektetői prezentáció, 2021

Forrás: Deere & Company befektetői prezentáció, 2021Forrás: Deere & Company befektetői prezentáció, 2021

Versenytárs-elemzés:

 Relatív kevés közvetlen versenytársa van a John Deere-nek, mind valamennyire speciális piacra fókuszál. A legfőbb versenytársak a Caterpillar, a Kubota és a Mahindra.

A Caterpillar Inc. építőipari és bányászati berendezéseket, dízel- és földgázmotorokat valamint ipari gázturbinákat gyárt. Gyártanak még egyéb termékeket - szűrőket és folyadékokat, futóműveket, precíziós tömítéseket valamint gumitömítéseket és összekötő elemeket is. A céget 1925-ben alapították, székhelye az illinois-i Deerfieldben található.

A Mahindra & Mahindra Limited egy 1945-ben alakult multinacionális autóipari vállalat, amelynek székhelye Mumbaiban található. India az egyik legnagyobb járműgyártó, ezen belül a világ egyik legnagyobb traktorgyártója.

A Kubota Corporation 1890-ben alapított traktor- és nehézgépgyártó cég - Japánban, Oszakában van a székhelye. A cég 1990 óta 3D grafikus chipek tervezésében is részt vesz, illetve membránokat és egyéb tisztító termékeket is kínálnak szennyvíz- és ipari szennyvíztisztító telepekhez.

Ahogy a lentebbi táblázatból látszik, a John Deere versenytársainál nagyobb árréssel dolgozik, ám a növekedése a következő évben elemzők szerint alulmúlja a társaiét. A piaci kapitalizálójában jelentős a vállalat annak ellenére, hogy ehhez képest relatív kevés munkavállalót alkalmaz. Értékeltségét tekintve (Forward P/E ráta alapján) a piaci átlaggal szinte teljesen egy szinten van. Osztalékhozama valamivel elmarad a fő iparihaszongép-gyártókétól, bár a cég vezetése ezen változtatni kíván az elkövetkezendő években.

Technikai elemzés:

Az elmúlt év során 89 százalékot emelkedett a John Deere árfolyama, szemben az S&P500 28 százalékos hozamával. Januárban a részvényár 4,12 százalékkal emelkedett, amely felülmúlta az iparág 1,8 százalékos és az S&P 500 2,33 százalékos növekedését. A cég árfolyam-nyereség aránya jelenleg 35 körüli, amely egy iparági átlag körül mozgó, kedvező érték. A vállalat bétája (a részvény piacalapú kockázatának mutatója) 0,98-as értéket mutat, amely az ipari átlag 1,26-os értékéhez képest igencsak vonzó.

A lentebbi ábrán a részvényár (kék) hosszútávú mozgása figyelhető meg. Látható, hogy a tavaly márciusi krach óta sokévi növekedési trendjét elhagyva gyakorlatilag növekedési részvénnyé konvertált a John Deere, az S&P 500-at (zöld) jelentősen felülteljesítve.

Forrás: Yahoo FinanceForrás: Yahoo Finance

Azonban az új év kezdetével esni kezdett a részvényár és az értékeltség is kedvezőbbé vált, ahogyan az alábbi ábrán is látszik. Ezt tükrözi - többek között - az RSI indikátor (piros) 50-es, eső értéke és a Bollinger szalagokon (narancssárga) belül csökkenő részvényár. Az MACD indikátor nemrég lefelé tartó irányban kereszteződött. Mindeközben a vállalat vezető pozíciójából és Biden elnök új infrastrukturális támogatásaiból adódó lehetőségek miatt további növekedési potenciál lehet a cég előtt, így a nemrég látott korrekció egy jó beszállási pontot nyújthat azon befektetők számára, akik lemaradtak a tavalyi nagy növekedésről.

Forrás: Yahoo FinanceForrás: Yahoo Finance

Szerző: Nemesánszky András (partner), Szenes Ibolya (partner) - MFC Equity

A sorozat előző részében az MFC Equity szakemberei a a Sea Limited cégről írtak, amely a digitális termékei és szolgáltatásai révén nagyot kaszált 2020-ban és egy növekedésorientált üzleti modell segítségével még többet hozhat a konyhára - a cikk itt olvasható.

A befektetések kockázattal járnak. Javasoljuk, hogy minden befektetési döntés meghozatala előtt konzultáljon pénzügyi tanácsadójával a lehetséges kockázatokról.


Az MFC Equity rövid bemutatása

Az MFC Equity egy nemzetközi befektetési klub, amely öt különböző helyszínen több mint 100 aktív taggal van jelen. A klub célja, hogy egy olyan platformot teremtsen, ahol a tagok közösen tanulhatnak a pénzügyi piacokról. A kiválasztott tagok – a megszerzett tapasztalataikat kamatoztatva – jelenleg egy ~100 000 USD-s portfoliót kezelnek közösen. A közel öt éve indított részvényportfóliójuk ~21 százalékos annualizált hozamot ért el, míg az S&P500 ~9 százalékos annualizált hozamot nyújtott ugyanazon időszakban. (2020. májusi 31-i adatok szerint.)

Az MFC Equity befektetési stratégiájának célja, hogy növekedésorientált cégek elárazásait fundamentális elemzés segítségével azonosítsa. A befektetési keretrendszerük öt fő területre fókuszál: 1. iparági dinamika, 2. cégek stratégiai pozíciója, 3. fundamentumok, 4. értékeltség, 5. befektetői hangulat.

Habár Magyarországról indult a szervezet, mára a klub olyan brit egyetemeken létesített kirendeltségeket, mint a University of Cambridge, University of St. Andrews és a University College of London. A klubnak két hosszú távú víziója van:

 1. Tehetséges fiatalok toborzásával a klub egy olyan pénzügyi szakemberképző intézményé szeretne válni, amelyet a pénzügyi közösség is elismer.
 2. Külsős tőke bevonásával egy hivatalosan bejegyzett alapkezelőcéggé válni.

További részletek a www.mfcequity.com honlapon találhatóak.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 13115 12805 13190 +1,39% 0 0 4 670 826 055 Ft 2021-04-15 17:05:22
MOL 2070 2032 2094 +1,17% 0 0 2 957 543 400 Ft 2021-04-15 17:07:50
MTELEKOM 420 416 420 0,00% 0 0 142 879 903 Ft 2021-04-15 17:05:12
RICHTER 8455 8415 8645 -1,91% 0 0 4 258 928 295 Ft 2021-04-15 17:07:52
OPUS 250 250 254 -0,99% 0 0 22 334 988 Ft 2021-04-15 17:05:15
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Fordulat? Így teljesített ma a budapesti index
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 15. 18:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 111,77 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 42 626,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Bankot vehet az OTP, kedvező képet festenek a gazdaságról a gyorsjelentések
Eidenpenz József | 2021. április 15. 12:32
Enyhe emelkedéssel folyik a kereskedés Európában, és Pesten is ez a jellemző, de a Richter visszahúzza a mezőnyt. Az OTP állítólag szlovén bank megvásárlására készül, ami jól illene a portfóliójába. Sikeres volt a Coinbase-részvények bevezetése, de jóval lejjebb zártak a napi csúcsnál. Elképesztő magasságokban a faanyag ára.
Részvény / Deviza / Áru Eladási hullám a BÉT-en – nagyot gyengült a Mol és a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 14. 18:11
A nemzetközi befektetői hangulat sem volt valami jó. 
Részvény / Deviza / Áru Kiütötte a biztosítékot az OTP és a Mol, izzik a levegő a tech-szektorban
Eidenpenz József | 2021. április 14. 12:26
Tegnap a tech-szektor emelkedett nagyot, miután a Johnson & Johnson oltásával kapcsolatos probléma lassíthatja a vírusválság leküzdését. Ma beindul a gyorsjelentési szezon, nagy tőzsdei bevezetés jön a hagyományos és a kriptodeviza-szektor határmezsgyéjén, és dőlnek a rekordok. Miért gyenge az OTP és a magyar részvénypiac?
Részvény / Deviza / Áru Eladási hullám érte el a MOL-t és az OTP-t
MTI | 2021. április 13. 18:05
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 401,62 pontos, 0,93 százalékos csökkenéssel, 42 865,63 ponton zárt kedden. Az egyik elemző szerint indokolatlan eladási hullám érte el a MOL-t és az OTP-t.  
Részvény / Deviza / Áru A Fed titkos nevelése a tőzsdei bika? Merre tovább, forint?
Eidenpenz József | 2021. április 13. 12:27
Kivárnak a piacok az induló gyorsjelentési szezon és az amerikai inflációs adat előtt, Európában és Budapesten enyhe optimizmus tapasztalható. A forint gyengül, mintha fordulat jött volna az emelkedő szakasz után. Új rekordot hozott a bitcoinnak a Coinbase-kibocsátás, vagy fordított az összefüggés? A Fed vezérelte tőzsdeélénkítés valójában fogyasztás-ösztönzés egy amerikai szakértő szerint.
Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített ma a budapesti tőzsde
MTI | 2021. április 12. 17:49
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 508,16 pontos, 1,16 százalékos csökkenéssel, 43 267,25 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru 357 alatt az euró, öveket becsatolni a részvénypiacokon?
Eidenpenz József | 2021. április 12. 11:52
Szomorkás a tőzsdei hangulat Európában és Pesten is, főleg az OTP húzza le a BUX-ot. A forint viszont remekel, gyors egymásutánban átszakította az euró a 358 és 357 forintos határt is. A chipszektor duplázott tavaly, de még szép jövő előtt állhat. Kriptodeviza-tőzsdék jönnek a tőzsdékre.
Részvény / Deviza / Áru Nem akar osztalékot fizetni a CIG Pannónia
MTI | 2021. április 10. 08:34
A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósága nem javasolja osztalék kifizetését a 2020-as üzleti év után
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta le a BUX-ot
MTI | 2021. április 9. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 418,75 pontos, 0,95 százalékos csökkenéssel, 43 775,41 ponton zárt pénteken.
hírlevél
depositphotos