5p

Pozitív a hangulat a tőzsdéken, a magas kamatok korszakának végét árazzák. Emiatt a Lehman-válság óta, 13 éve nem nyertek annyit állampapírokon a befektetők, mint idén novemberben. A magyar tőzsde alig emelkedik, a Mol visszahúzza. Két hatalmas tőzsdei kibocsátás is készül, elhunyt a második számú befektetési guru.

Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken szerdán, a német DAX egy, a francia CAC 40 0,5 százalékkal megy fel, a brit FTSE pedig stagnál. A német papírok felülteljesítése mögött az ország költségvetési vitája állhat, nagyon úgy néz ki, hogy az állami kiadások nőni fognak.

Mindenütt segít a tőzsdéknek, hogy a dollár gyengül, az állampapírok pedig erősödnek (a hozamok csökkenek). Fokozódnak ugyanis a várakozások, hogy a Federal Reserve befejezte a szigorítási ciklust, jövőre pedig végre elkezdheti a kamatcsökkentést. Ezt erősítette Christopher Waller Fed-bankár keddi nyilatkozata is.

A német kötvények több mint négy hete emelkednek, mivel az adatok szerint az infláció tovább lassult. Ma Északrajna-Vesztfáliából újabb, meglepően jó inflációs adat érkezett. Jerome Powell Fed-elnök pénteken beszédet fog mondani, csütörtökön pedig egy sor fontos makroadatot publikálnak, és az OPEC+ is ülésezik.

A Mol a gyenge láncszem

A BUX index 0,3 százalékkal emelkedik, az OTP 0,7 és a Richter 0,6 százalékos drágulását a Mol 0,8 százalékos esése rontotta le.

A forint kedd délután erősödni kezdett, és a 380 körüli euróárfolyam leszállt 377-re. Szerdán ehhez képest látni némi forintgyengülést, a délelőtt során 378-ra ment vissza az euró ára. A földgáz több mint egy százalékkal olcsóbb lett, a kőolaj ugyanennyivel drágult.

Árfolyamok és grafikonok

A dollár az oka mindennek?

Tovább gyengült a dollár, 1,10 közelébe ért az euróval szemben, ami augusztus óta nem fordult elő – írta a KBC Equitas. Október eleje óta így már öt százalékot gyengült, ami alapvetően a kockázatosabb eszközöknek is kedvező hír, a részvényeknél kedden érdemi mozgást nem láthattunk. A piaci szereplők egyre inkább azt várják, hogy a Fed részéről a kamatemelési ciklus véget ért, és hamarosan monetáris lazítás jöhet. Emiatt:

  • Új erőre kapott a forint, így már 377-es szint alá esett vissza az euró. A múlt szerdai 382 forinthoz képest ez érdemi javulást jelent.
  • A gyengülő dollárnak is köszönhetően tovább erősödtek a nemesfémek, az arany 2040, az ezüst 25 dollár felett van.
  • A kriptopiacoknak is kedvez a gyengébb dollár, a bitcoin újra a 38 ezer dolláros szint fölé kúszott, az ether 2040.

A Lehman válság óta nem történt ilyen

A kötvényárfolyamok 2008 óta nem látott ütemben emelkedtek novemberben, globálisan 4,9 százalékkal mentek fel – írja az Equilor Befektetési Zrt. A Lehman-válság idején, 2008 decemberében volt utoljára ennél nagyobb, 6,2 százalék a felértékelődés egyetlen hónap alatt.

A dollár erejét mutató DX index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A dollár erejét mutató DX index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az irányadó jegybankok kamatemelési ciklusainak végét kezdték el beárazni a piacok novemberben. A recessziós aggodalmak enyhültek, ugyanakkor a piaci szereplők biztosabbá váltak abban, hogy a Fed és az EKB gazdasági lassulás esetén gyorsan reagálna, elkezdené csökkenteni az irányadó kamatokat.

Turbulens év végéhez közeledik a kötvénypiac.

Két hatalmas tőzsdei kibocsátás készül

A kisbefektetők is szívesen vesznek részt elsődleges részvénykibocsátásokban (IPO-k), mert olyankor gyakran jutányos áron lehet részvényekhez jutni. A Shein divatáru-kiskereskedő benyújtotta az amerikai szabályozó hatóságoknak a tőzsdei bevezetésről szóló kérelmet, amelyre jövőre kerülhet sor – írta a Yahoo a Bloombergre hivatkozva.

A Kínában alapított, de ma már szingapúri székhelyű kereskedő a Goldman Sachs, a JPMorgan és a Morgan Stanley befektetési bankokkal dolgozik együtt a tőzsdei bevezetésen. Ami a vállalatot akár 90 milliárd dollárra is értékelheti majd. A Shein eladásai mostanra messze meghaladják a Zara és a H&M árbevételét az amerikai “fast fashion” piacon.

Jön az új IPO-szezon?

A 2024-es IPO-jelöltek csapatának oszlopos tagja a Reddit, a fórumozó közösségimédia-portál, amely ismét tárgyalásokat folytat potenciális befektetőkkel a tőzsdei bevezetésről. A Reddit is a Morgan Stanley-vel és a Goldman Sachs-al dolgozik ezen, és akár 15 milliárd dolláros cégértéket is elérhet.

Az Egyesült Államokban IPO-t tervező vállalatokat hónapok óta hátráltatják az ingadozó árfolyamok, a szeptemberben és októberben megvalósított négy, nagyobb figyelemmel kísért tőzsdei bemutatkozás viszonylag gyengén sikerült.

Ez egy időre “becsapta az ajtót” a 2023-as nagyszabású tőzsdei bevezetések előtt – írta a Yahoo. Több mint egy évtized óta a legrosszabb IPO-év lehet az idei, de 2024-re jobbat várnak.

Elhunyt a második számú guru

A világ talán legnagyobb befektetési guruja, Warren Buffett legközelebbi bizalmasa és társa, Charlie Munger 99 éves korában elhunyt. Buffett sikereit jelentős részben Mungernek is köszönheti, ő volt az, aki meggyőzte őt egy olyan befektetési filozófiáról, amely végül rendkívül sikeres lett – méltatja világszerte a pénzügyi sajtó.

Buffett eredetileg csak a mélyen alulárazott, olcsó részvényeket kereste, “tisztességes vállalatokat csodálatos áron”. Munger meggyőzte őt arról, hogy a “tisztességes áron kínált csodálatos vállalatok” sokkal jobb üzletet jelentenek – írja az egyik nekrológ a sok közül.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17515 17410 17645 +0,52% 0 0 6 443 758 460 HUF 2024-03-04 17:05:54
MOL 2918 2910 2940 -0,27% 0 0 537 067 172 HUF 2024-03-04 17:05:17
MTELEKOM 848 833 848 +0,59% 0 0 543 597 849 HUF 2024-03-04 17:05:14
RICHTER 9605 9605 9750 -0,21% 0 0 1 300 867 675 HUF 2024-03-04 17:05:31
OPUS 416 410 417 +0,24% 0 0 226 511 106 HUF 2024-03-04 17:05:06
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru A szívéhez kap, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 18:52
Közel egyéves mélypontjára zuhant a hazai fizetőeszköz az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Rá se hederített Csányi Sándor bankja a forint tragédiájára
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:52
Miközben a hazai fizetőeszköz hétfőn közel egyéves mélypontra zuhant, az OTP Bank részvénye erősödött, aminek köszönhetően a BUX is pluszban zárt.
Részvény / Deviza / Áru Jön az OTP jelentése, akkumulátorgyár készül a tőzsdére
Eidenpenz József | 2024. március 4. 12:29
A BUX ismét pluszban, főleg az OTP húzza, amelynek jelentését a héten ismerhetjük meg. A forint gyengécske, de stabil, megugrott viszont a török infláció. A bitcoin új két éves csúcsa 65 400 dollár körül van, már csak 5-6 százalékra áll a 2021-es rekordtól. Újabb tőzsdei bevezetést fontolgat a VW.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot sóhajthat, aki megnézi a forint hétfő reggeli árfolyamát
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 07:41
Meglátjuk, hogyan alakul a hét ebből a szempontból, a kezdés nem túl biztató.
Részvény / Deviza / Áru Megfejtették az európai tőzsdék emelkedésének titkát
Eidenpenz József | 2024. március 4. 05:44
Nemcsak az USA-ban van Csodálatos Hetes, amely a részvényindexek emelkedésének zöméért felelős, hanem Európában is számon tartanak egy csapat kiemelkedő óriást. Ezek még előnyöket is kínálnak az amerikai részvénycsoporthoz képest, miközben függetlenedni tudnak a stagnáló európai gazdaságtól. Önmagát erősítő spirál lesz? A nagyok egyre nagyobbak lesznek?
Részvény / Deviza / Áru Drága francia pezsgőt bonthatott a Mol főnöksége
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 18:20
Kiválóan zárta a pénteket az olajpapír.
Részvény / Deviza / Áru Meg sem áll 400-ig az euró? Mennyit ér az OTP?
Eidenpenz József | 2024. március 1. 12:06
Nincs markáns irány a tőzsdéken, de sok index történelmi csúcsai közelében tanyázik, köztük a magyar BUX is. Közepes nagyságú magyar cégek tették közzé gyorsjelentésüket. Vészesen közelít a forint a következő ellenállási szinthez. Mennyit ér az OTP? Hullámvasúton a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csányi Sándor vigasztalhatja Hernádi Zsoltot
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:07
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 141,54 pontos, 0,21 százalékos csökkenéssel, 65 938,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hungarikum a forint hathavi mélypontja, 59, 60… 63 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 29. 12:10
Térségünkben egyedül a forint gyengült nagyot, a piac a keddi kamatdöntést emészti. A Richter jelentésének pozitív a fogadtatása, ez a papír és az OTP húzzák a BUX-ot. Száguld a bitcoin, már csak nyolc százalékra van a történelmi rekordoktól.
Részvény / Deviza / Áru A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere
PR | 2024. február 29. 11:54
A mobiltelefonon, asztali számítógépen és tableten is használható Raiffeisen Online Broker szolgáltatás nyerte el a Budapesti Értéktőzsde „Az év hazai részvénykereskedési platformja” díját. Megmutatjuk, mire képes a rendszer!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG