BUX
35 810.94
-1.86%
-679.00
OTP
10 960.00
-2.23%
-250.00
MOL
1 832.00
-1.45%
-27.00
RICHTER
6 655.00
-2.42%
-165.00
MTELEKOM
383.00
+0.13%
+0.00
 
2020. június 3. 11:10

Az amerikai zavargások hidegen hagyják a tőzsdéket, vagy pedig éppen azért emelkednek, mert Donald Trump elnök annyira rosszul kezeli a helyzetet, hogy bele fog bukni? Európában még jobban száguldanak az indexek, ma a lengyel és magyar tőzsde is kitett magáért. Az OTP és a Mol egyaránt száguld, pedig rossz hírek jöttek az olajtársaság finomítói marzsairól.

Tegnap is folytatódtak az Amerikai Egyesült Államokban a zavargások, annak ellenére, hogy sok városban estére kijárási tilalmat rendeltek el. “Százezer halott, 40 millió új munkanélküli, elsötétített Fehér Ház, városok rendőrségi ostrom alatt, Donald Trump elnök a bunkerben” – így foglalja össze egy, az interneten terjedő mém az elnök munkásságát. Nem csoda, hogy a közvélemény-kutatások szerint már nem esélyes a következő elnökválasztás megnyerésére,  Joe Biden áll jelenleg a lista élén.

A tőzsdét azonban mindez még mindig nem izgatja, vagy talán éppen ezért emelkedik. Tegnap késő este az amerikai indexek kissé belehúztak és végül az S&P 500 index 0,8 százalékos, a Dow Jones 1,1, a Nasdaq Composite 0,6 százalékos emelkedéssel zárt. Ma pedig Ázsia és Európa folytatja. A német és a francia index másfél, a brit egy százalékkal megy feljebb. Olaszországban 1,8, Varsóban 2,0 százalék a nyereség.

Megvan a Richter-osztalék

Itthon a BUX index is 1,8 százalékkal emelkedik, az OTP és a Mol három, a Richter 0,5 százalékkal megy fel. A Magyar Telekom stagnál, az Opus 2,6 százalékkal drágul. A Duna House adatokat tett közzé reggel az ingatlanpiaci tranzakciók számáról és a jelzáloghitelek volumenéről. Valószínűleg emiatt a részvény 5,8 százalékkal ugrott, 3300 forintra.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint kissé gyengült, kereken 346 forint az euró ára ma délelőtt. Részvényenként 63,06 forintos osztalékot fog fizetni a Richter, mert a társaság a saját részvényekre eső osztalékot is szétosztja a részvényesek között. Az eredeti döntés sem sokkal kevesebbet, 63 forintot tartalmazott. A kifizetés június 15-én kezdődik, osztalékszelvénnyel június 4-én forog utoljára a papír.

Jó adatok Kínából

Az optimizmus egyik oka, hogy Kínában a szolgáltatóipar beszerzési menedzser indexe 55 pontra emelkedett, ami már növekedést vetít előre, és ez közel tíz éve nem látott magasság. Ez elsősorban a belföldi keresletnek köszönhető, az export továbbra is gyengélkedik. A foglalkoztatás sem mászott ki a gödörből.

Olajfútó torony (Pixabay) Olajfútó torony (Pixabay)

A részvénypiacokat az élénkíti, hogy a jelek szerint a gazdaságok elkezdtek kimászni a gödörből – írja az Investing.com. Európából is érkeztek pozitív adatok a szolgáltatói szektorból amelyek meghaladták a várakozásokat. Egyes számok azonban még történelmileg nagyon alacsony szinten vannak. Ilyen volt a német munkanélküliség, amely májusban is emelkedett, 6,3 százalékra az áprilisi 5,8 százalékról. (Erről itt írtunk részletesebben.)

EKB, Renault, Axa

Csütörtökön ülésezik az Európai Központi Bank, amelytől azt várják, hogy növeli majd az eszközvásárlásait, ezzel segíti az Európai Bizottság által előterjesztett 750 milliárd eurós gazdaságélénkítési tervet. A nap nyertesei közé tartozik a Renault, majdnem nyolc százalékkal emelkedett, miután kapott egy ötmilliárd eurós hitelt a francia kormánytól.

Az AXA-csoport azért emelkedett hat százalékkal, mert ugyan felére csökkentette 2019-hez képest az osztalékát, de kilátásba helyezte, hogy az év végén ezt kipótolhatja, ha a gazdálkodási feltételek javulnak. A pénzügyi szektor számos más képviselője törölte, csökkentette vagy elhalasztotta az osztalékfizetést, részben a szabályozó hatóságok nyomására.

OPEC-csúcs és Mol-árrés

Két-három százalékkal tovább erősödött az olaj, a Brent átlépte a 40 dolláros szintet. Az OPEC nemsokára összeül, amelytől azt várják, hogy csökkenti a termelést, ezzel további támogatást adva az olaj árának. Az American Petroleum Institute kedden az amerikai olajkészletek csökkentését prognosztizálta, ez is segíthetett az olajnak.

Jelentősen visszaesett a Mol csoportszintű finomítói árrése, amely májusban mindössze 40 cent volt. Ez a márciusi és áprilisi 9 dollár feletti finomítói marzshoz képest komoly visszaesés, sőt az adatközlés elindítása óta nem volt példa ilyen gyenge finomítói árrésre. A petrolkémiai szegmens jobban tartotta magát, ahol az áprilisi 577,4 euró után 402,2 euró volt az árrés írta a KBC Equitas.

Az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele szerint az olajár tavaszi összeomlása miatt

márciusban és áprilisban még rendkívül magasak voltak a finomítói marzsok, melynek következtében túlkínálat alakult ki a piacon. Várhatóan még júniusban is átlag alatti marzsokkal számolhatunk, ezt követően azonban a finomítói termékek piacán is a kereslet normalizálódása, és a kínálat visszafogása várható, aminek köszönhetően javulhatnak a finomítói marzsok is.

Mi zárja a félelem falát?

A félelem falán megyünk felfelé – írja az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja.

Egyesek szerint az aggodalom falán mászunk fölfelé, s van benne igazság. A részvénypiacok az előremutató P/E ráták alapján 15 éves csúcson vannak, miközben számos kockázattal nézünk szembe. Ugyanakkor a piacokat teleöntötték pénzzel a jegybankok és a kormányok (pl. most Dél-Korea fogadta el a harmadik 28,8 milliárd dollárra rúgó csomagját, s az USA-ban is készül a harmadik 3 ezer milliárd dolláros csomag. A gazdaságok visszanyitnak és 70-80-90 százalékon mennek előre, amíg meg nincs a vakcina. Meglesz a vakcina, mert jelenleg már legalább három gyártó is klinikai második fázisban van a kísérletekkel. (…) A „wall of worry”-t azért általában egy komolyabb korrekció szokta lezárni – írta a brókercég.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Friss
hírlevél