TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nem oldja meg a pénzpiaci válságot, hogy több tőzsdén betiltották a shortolást. A válságot a gazdaságok stabilizálódása, a politikusok által felvázolt jövőkép tudná kezelni
Az elemzők szerint nem oldja meg pénzpiaci válságot, hogy több európai ország tőzsdéjén betiltották a shortolást. A válságot a gazdaságok stabilizálódása, a politikusok által felvázolt jövőkép tudná kezelni. A felügyelet nem tervezi, hogy Magyarországon is sor kerülne hasonló lépésre.

Az európai uniós tőkepiaci felügyelet, az ESMA pénteken jelentette be, hogy Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Belgium péntektől betiltja tőzsdéin a short ügyleteket. A korlátozás a legnagyobb, tőzsdén forgó bankok és vállalatok értékpapírjaival való kereskedésre vonatkozik.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szóvivője az MTI-nek annyit mondott: a felügyelet nem tervezi a shortbetiltást. Mint mondta, nincs információja ilyen irányú jogszabályalkotói szándékról sem.

Varjú Péter, az Erste üzletkötője szerint nem a shortolók miatt "omlik" a piac, jellemzően azok adnak el sok papírt, akiknek az a "kezében" van, de megijedtek.

Leszögezte: a piaci körökben úgy vélik, a shortos a legjobb vevő, mert amikor mindenki csak eladni akar, akkor a korábban shortolók akarnak először venni. Az üzletkötő szerint a shortbelitás nem old meg semmit, hiszen ha a piac nem lát jövőképet, akkor úgysem jönnek a vevők, eladók pedig úgy is lesznek. A shortosok ilyenkor stabilizálni tudnak egy piacot, nem pedig szétverni, hiszen a zárással profitot akarnak realizálni - emelte ki.

Míg Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Belgium  a határidős shortot tiltotta be, Németország a részvények, államkötvények és CDS ügyletek  kapcsán a naked short betiltását tartaná szükségesnek egész Európában.
Szerinte politikai döntés volt, hogy több európai országban betiltották a határidős eladási ügyleteket. Közölte: Magyarországon most sincs is naked short, azaz nem lehet eladni olyan papírt, ami nincs az eladó birtokában; határidős piacon lehet shortolni, de ezt nem is lehet megtiltani.

Varjú Péter szerint a mostani válság megoldása az lehet, hogy stabilizálódnak a gazdaságok, ha makro és vállalati oldalon visszatér a hit, ha a politikusok jövőképet tudnak felmutatni.

Rózsa Balázs, az OTP kereskedelmi részlegének vezetője azt mondta: a magyar piac követi a nemzetközi piacokat, ha a shortbetiltás az érintett országokban eredményes lesz, akkor az itthon is érezteti a hatását. Kiemelte: az intézkedéssel azok helyzetét nehezítették meg, akik szándékosan arra játszanak, hogy essenek a piacok, és úgy realizáljanak profitot.

Leszögezte: adminisztratív intézkedésről van szó, amely a spekulatív részét talán tudja kezelni a helyzetnek, de a komoly piaci folyamatokat csak ideiglenesen tudja befolyásolni.

Varjú Péterhez hasonlóan Rózsa Balázs is úgy vélekedett: a fő kérdés az, hogy tud-e stabilizálódni a piac. Meg kell majd nézni, hogy egy kevésbé ingadozó időszak után a piac milyen irányt vesz.

Más elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy nem a magyar makrogazdasági helyzettel, nem a magyar tőzsdei cégekkel, értékpapírokkal van probléma, a nemzetközi válság érezteti a hatását a Budapesti Értéktőzsdén is. Szerintük olyan országokban van értelme betiltani vagy korlátozni a shortolást, ahol a probléma forrása van. Magyarország nyugodt, ezt jól mutatják a magyar állampapír-piaci adatok.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Részvény / Deviza / Áru A hétfői vérfürdő után is gyengélkedik az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 22. 11:40
Hétfőn jelentősen gyengült a forint, és kedden délelőtt sem mutatott erőt. A magyar fizetőeszköz szempontjából nagy kérdés, miként dönt kora délután az MNB, ez ugyanis befolyásolhatja a forint mozgását. A tőzsdék a hétfői zuhanás után kedden délelőtt korrigáltak, ugyanakkor az OTP csak minimálisan tudott emelkedni a beszakadás után.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Friss
hírlevél