BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. június 2. 18:35

Legalább öt rendőrt meglőttek, boltokat, szupermarketeket gyújtanak fel az USA-ban, az amerikai indexek erre ezen a héten is tovább emelkednek. Az S&P 500 és a Dow Jones új három hónapos csúcsokat értek el ma. A BUX alig tudott feljebb menni, pedig az OTP kitett magáért. A forint viszont erős.

Az amerikai részvénypiac elszakadt a külvilágtól. Az utcákon folyó tüntetések, zavargások, szociális nyugtalanság ellenére, amelyek végigsöpörnek Amerika városain, tovább kapaszkodik felfelé. Egyes városokban kijárási tilalmat vezettek be, különböző vállalatok zárják be üzlethelyiségeiket, és egyelőre a gazdaságból sem érkeztek igazán jó hírek - írta ma a SeekingAlpha.

A gazdaság újranyitásával kapcsolatos várakozások azonban emelték a légitársaságok, a kiskereskedelmi cégek és a luxusutakat kínáló hajózási vállalatok árfolyamát. Az olaj lassan tovább drágult, az energiacégek, egyéb nyersanyagvállalatok és a pénzügyi szolgáltatók is a nyertesek közé tartoznak. Az egészségügyi, telekommunikációs és technológiai cégek viszont ma lemaradtak.

Lemaradó a BUX, kiugró az OTP

Az S&P 500 részvényindex 0,2 százalékos, a Dow Jones ipari átlag 0,5 százalékos pluszban van. A Nasdaq Composite viszont fél százalékkal esik. Európában azonban végképp kiváló a hangulat, a hétfőn zárva tartó Frankfurt DAX indexe a hétfői és a keddi napot összevonva teljesíti és 3,7 százalékkal ment fel. A francia index kettő, a brit mutató 0,9 százalékkal emelkedett. Az olasz, spanyol, portugál tőzsde is két-három százalékkal ugrik.

Itthon a BUX index csak 0,25 százalékkal tudott emelkedni, pedig az OTP 4,2 százalékkal 10 800-ra drágult. A Mol viszont 2,7 százalékkal esett, amiben egy leminősítésnek is szerepe lehetett. (Amint délelőtt írtuk, a Goldman Sachs elemzője 1700 forintra csökkentette célárát.) A Richter is 2,4 százalékkal esett. Gyorsjelentése után az Opus három százalékkal drágult, a Magyar Telekom pedig 0,8 százalékkal ért többet.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint sokat erősödött az ünnep alatt, ma is 345,80 az euró ára. Az amerikai dollár viszont határozottan csökkenő pályára állt az utóbbi napokban.

Autógyártók nagy napja

A vételi kedvet egyrészt az erősítette ma, hogy az élet Nyugat-Európában jórészt normalizálódik látszik. A német N-tv.de szerint azonban a piacok további kormányzati és jegybanki beavatkozásokra is várnak, amelyek a gazdaság szekerét kihúznák a kátyúból. Csütörtökön az EKB adhat új impulzust a piacoknak.

Németországban pedig új gazdaságélénkítő csomagon dolgoznak. Állítólag 80-100 milliárd euró közötti lesz ennek mérete, az erről folyó tárgyalások valószínűleg nem fognak ma befejeződni. A csomag részét képezheti az autóvásárlások támogatása is, emiatt a DAX-ot az autógyártók húzták. A Daimler 7,7 a BMW 5,2, a Volkswagen 5,7 százalékkal száguldott.

Oroszország is új gazdaságélénkítő csomagot jelentett be. Két év alatt mintegy 65 milliárd euró értékű támogatást osztanak ki a kormányzat szerint. Ehhez azonban át kell írni az ország pénzügyi terveit. Oroszország az USA és Brazília után már a harmadik legtöbb koronavírus-fertőzöttet regisztrálta a világon.

Elvesztegetett évtized következik?

Amerika elvesztegetett évtizedéről, a válságból való sok éves lassú kilábalásról ír a CNN Business. Az elemzés forrása az amerikai Kongresszus gazdasági, költségvetési szervezete, a Congressional Budget Office. A szervezet szerint a járvány a következő tíz évben 7900 milliárd dollárral, a GDP három százalékával csökkenti majd a gazdasági növekedést a saját januári előrejelzéseikhez viszonyítva. Az infláció beszámítása nélkül a kár már 15 700 milliárd dollár, vagyis a GDP 5,3 százaléka (vagy “15,7 trillió dollár”).

A kár főként a vállalatbezárások és a társadalmi távolságtartás okozta csökkentett fogyasztói kiadások miatt keletkezik. Ezenkívül az energiaárak közelmúltbeli csökkenése várhatóan súlyosan visszaveti az ágazatban történő beruházásokat. A legfrissebb gazdaságmentő intézkedések, amelyek több mint kétezer milliárd dollár ösztönzőt tartalmaznak, csak részben enyhítik a gazdasági visszaesést - mondta a CBO. De figyelmeztettek, hogy az előrejelzések körül szokatlanul nagyfokú bizonytalanság áll fenn. A világjárvány lefolyása ismeretlen, és nem világos, hogy a gazdaság hogyan reagál.

Egekben az űrúttörők

Neil Shearing, a Capital Economics csoport vezető közgazdásza szerint a talpra állás valószínűleg lassú és egyenetlen lesz. A cég előrejelzési horizontjának végén, 2022-ben valószínűleg a legtöbb gazdaság GDP-je még mindig elmarad a vírus előtti pályától.

Az Elon Musk nevéhez fűződő SpaceX sikeresen eljuttatott két űrhajóst az űrbe. Ez legalább két másik társaság, a Tesla és a Virgin Galactic árfolyamát is az egekbe lőtte hétfőn. Kedden a Tesla már pár százalékkal esik, a Virgin Galactic viszont 8 százalékkal zuhan. Alapítója, Richard Branson ugyanis bejelentette, hogy 25 millió részvényt ad el bajban levő vállalatcsoportja megmentése érdekében.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Friss
hírlevél