<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma is rossz a hangulat a tőzsdéken, de a BUX egyelőre dacol a trenddel, az OTP és a Richtert is állja a sarat. Az euró/forint is visszament 359 környékére. A Daimlert ma feloszthatják két részre, amit tőzsdei bevezetés és részvénykibocsátás követne. A BMW javított előrejelzésein, meghiúsult viszont a Zoom akciója.

Tegnap kora este megegyeztek az amerikai törvényhozók a költségvetési plafon emeléséről, de a tőzsdéket ez sem tudta lényegesen jobb kedvre deríteni az USA-ban. Az S&P 500 index négy százalékkal süllyedt szeptember során, ami a legrosszabb hónap volt január óta.

Ma Európában is kellemetlen a folytatás, a német DAX 15 ezer, az EuroStoxx 50 index 4000 pont alá is lecsúszott az első órában. A német beszerzésimenedzser-indexet kissé lefelé korrigálták, ami rossz hír, az ipart főleg a szűk keresztmetszetek húzzák vissza.

Később némileg javult a helyzet és ismét az említett határok fölé kerültek a mutatók, de így is 0,7 százalék a német és a brit, 0,5 százalékos a francia index süllyedése. Az amerikai határidős indexek is hasonlóan esnek, borongós hangulatot jeleznek az ottani nyitásra.

Az OTP és a Richter állja a sarat

Itthon a BUX index szerény, 0,1 százalékos emelkedést tudott elérni, az OTP 0,3 százalékkal felfelé, a Mol hasonló mértékben lefelé húzza. A Richter is emelkedik 0,4 százalékkal, a Telekom pedig csak minimális mértékben veszít értékéből.

Árfolyamok és grafikonok

A forint tegnap este beerősödött és 360 alá süllyedt az euró, ma kissé tovább esik az ára, 359,10-re. A tegnapi döntés az amerikai költségvetési plafonról a dollár gyengülését, az arany drágulását hozta, ma viszont már alig vannak mozgások ezekben az eszközökben.

Jön az OPEC-döntés, de Kína a mozgatóerő

Az olaj az OPEC hétfői ülése előtt kissé süllyed, sokan attól tartanak, hogy a magas árszintet kihasználva növelik majd a kitermelést. Ám a folyamatok mögött valójában Kína áll az Erste Befektetési Zrt. szerint, ez drágítja az olajat.

A kínai kormány arra kérte az energiacégeket, hogy mindenáron biztosítsák az elégséges ellátást a téli hónapokban. Kínában komoly áramkimaradások voltak a héten, részben az alacsony kőszén-tartalékok miatt. A hír hat az olaj keresletére is, az ország a nyersolajhoz is hozzányúlhat a téli időszakban.

Széllel szemben száguld a BMW

A BMW az idén már másodszor javított előrejelzésein, így a részvény a 40 elemű DAX azon pár tagja közé tartozott, amely pluszban tudott nyitni. (Később azonban szerény mínuszba csúszott.) A fő kérdés az EBIT-marzs, amelyet korábban 7-9 százalékra tettek, ezt most 9,5-10,5 százalékra módosították az “automobil-szegmensben” – írta a Finanzen.net.

Egy kereskedőt idéznek, aki szerint a piac számított a marzs megemelésére, de enneél valamivel alacsonyabb értékeket vártak.

A Daimler, a Volkswagen és a BMW részvényeinek két éve (Tradingview.com)A Daimler, a Volkswagen és a BMW részvényeinek két éve (Tradingview.com)

Feldarabolja magát a Daimler

A Daimler ma közgyűlést tart, ahol a cég kétfelé bontása van napirenden. Ezt már régóta tervezik, az egyik felében (Mercedes-Benz AG) a személygépkocsi-üzletág, a másikban a teherautók és a buszok gyártása kapna helyet (Daimler Truck AG). A cél, hogy a szétválasztás után a két részegység értéke egyaránt növekedjen – mondták az N-Tv.de videóriportjában.

A prémium személyautók üzletágában a Daimler főleg az elektromos meghajtásra és a szoftverekre összpontosítana. A teherautók terén a piacvezetés megtartása, megszerzése cél, de az automata vezetés terén is “fordulat előtt állnak” – hangzott el. A feldarabolás menetrendje részvénykibocsátást (IPO-t) is tartalmaz. A részvény ma csekély mínuszban van.

Az egész világ elektromos járműveken fog utazni – összegezte a Daimler filozófiáját a konszern kutatási vezetője, Markus Schäfer az N-Tv.de portálnak.

Múzeumi Daimler Unimog járművek a múlt század közepéről (Pixabay.com)Múzeumi Daimler Unimog járművek a múlt század közepéről (Pixabay.com)

Vallatták a Facebook-ot

Erős vádak hangzottak el a Facebook tegnapi szenátusi meghallgatásán, amelynek fókuszában a Facebook és az Instagram a gyerekek mentális egészségére gyakorolt hatása volt – írta az Equilor Befektetési Zrt.

A politikusok a vállalat belső kutatását emelték ki, mely szerint a cégnél tudtak a platformok gyerekeket érintő negatív hatásairól, mégsem történt érdemi változás.

Nem járt sikerrel a Zoom

Nemmel szavaztak a Five9 részvényesei a Zoom felvásárlási ajánlatára. A döntés értelmében meghiúsult a Zoom 14,7 milliárd dollár értékű, részvényalapú akvizíciós kísérlete a felhőalapú ügyfélszolgálati rendszert fejlesztő vállalatra.

A videokonferencia-szoftvert fejlesztő vállalat terve az volt, hogy a koronavírus-járványt követő részvényár-emelkedést kihasználva szélesítse tevékenységét. Tegnap 1,6 százalékot emelkedett a Zoom részvénye – írta az Equilor.

Powell nem akarja betiltani a kriptókat

Jerome Powell, az amerikai Federal Reserve elnöke kijelentette, hogy nem kívánja betiltani a kriptodevizákat, de azt is hozzátette, hogy a “stabil érméknek” (stablecoin) erősebb felügyeleti ellenőrzésre van szükségük.

Az alkalom az volt, hogy Ted Budd republikánus szenátor, a kriptók régi támogatója kérte Powellt a Kongresszusban, tisztázza a júliusi meghallgatáson tett nyilatkozatait. Akkor ugyanis azt mondta, hogy a Fed digitális valutájának (CBDC) kifejlesztése feleslegessé teheti a privát kriptodevizákat.

Mitől megy fel ma a bitcoin?

A ma ismét 3-5 százalékos pluszban levő főbb kriptodevizákra több más hír is jó hatással lehetett. Így:

  • Az amerikai törvényhozók megszavazták a költségvetési plafon emelését.
  • Chamath Palihapitiya, a Facebook egykori vezérigazgatója ki jelentette, hogy a bitcoin már rég leváltotta az aranyat.
  • Gary Gensler, a SEC elnöke pozitívan nyilatkozott egy bitcoin-ETF lehetőségéről.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18750 18750 19095 -1,55% 0 0 2 386 703 500 Ft 2021-10-19 17:06:58
MOL 2728 2704 2740 +0,29% 0 0 1 598 141 410 Ft 2021-10-19 17:10:28
MTELEKOM 426 424 427 +0,24% 0 0 82 162 766 Ft 2021-10-19 17:05:23
RICHTER 8540 8490 8600 +0,18% 0 0 1 060 454 340 Ft 2021-10-19 17:06:49
OPUS 244 241 245 +0,21% 0 0 20 946 588 Ft 2021-10-19 16:58:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos