BUX
35 050.92
-1.25%
-444.00
OTP
9 720.00
+0.21%
+20.00
MOL
2 000.00
-1.96%
-40.00
RICHTER
6 760.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2019. március 27. 19:01

A tőzsdék állapota ma sem igazán fényes, sem a kötvénypiac, sem a gazdaságpolitikusok nyilatkozatai, nem jósolnak sok jót. A BUX is jócskán esett, főleg az OTP húzta le. A török líra esése után a részvénypiac omlott össze a választások előtt. A forintról több magyarországi elemzőnek is az a véleménye, hogy megint gyengülő pályára tette az MNB. Sőt, van aki egyenesen úgy véli, ez több évig is eltartó, lassú folyamat lehet.

A recesszió árnya tovább kísérti a tőzsdéket, de kamatfronton ez jó híreket is hoz. A közgazdászok már azon tanakodnak az USA-ban, hogy a decemberi kamatemelés elhibázott volt-e. Stephen Moore, Donald Trump elnök jelöltje a Fed elnöki posztjára egyenesen fél százalékos kamatcsökkentés szükségességéről beszélt egy interjúban. Ez nem jönne rosszul a részvénypiacnak.

A dráma folytatódik - újabb szavazás lehet a Brexit-megállapodásról a brit parlamentben, annak ellenére, hogy az alsóház már kétszer elutasította azt. De újabb népszavazásról és a Brexit teljes törléséről is lehet szavazás. Az EKB elnöke is megszólalt ma. Magyarázza a múlt heti döntést, amikor az EKB új hosszú távú refinanszírozási programot indított a hitelezés ösztönzése érdekében. Még jobban csúszik a negatív tartományba a német tíz éves állampapír-hozam, az amerikai kötvények „inverz hozamgörbéje“ is még csúnyább képet mutat.

Az inverz, azaz a futamidővel csökkenő hozamokat a recesszió jelének tekintik, erős a félelem, hogy egy-két éven belül recesszióba süllyedhet a gazdaság. Összességében nehéz megítélni, hogy a jó vagy a rossz hírek voltak többségben, de a tőzsdék esnek ma. Főleg az USA-ban, ahol 0,8 százalékos mínuszban is volt az S&P 500 és 1,1 százalékosban a Nasdaq indexe, később ez 0,5-0,6 százalékra mérséklődött.

Nagyot esett az OTP

A német, francia, brit indexek pár ezrelékes mínuszból majdnem nullára tudtak visszakapaszkodni. A német DAX esése végül az egyetlen pontot sem érte el. Az autógyárak és a bankok szépen mentek, az Infineon és a Bayer azonban visszahúzták as mutatót.

A BÉT vezető indexe ma alulteljesítette az európai társait, a BUX egy százalékkal esett. Az OTP 2,5 százalékkal 12 450-re, a Mol 0,6 százalékkal 3282-re, a Richter 0,1 százalékkal 5290-re süllyedt. Az Opus hat százalékkal emelkedett, az AutoWallis és a Waberer’s hasonló mértékben esett.

További árfolyamok itt láthatók

Irány a forintgyengülés?

Az euró/forint árfolyam a tegnapi ugrás után ma is emelkedett, 320,90 is volt délután az euró, de estére 319,50-re süllyedt vissza. Az euró is szakadt, 1,125-re esett az euró/dollár.

A K&H Alapkezelő „Trendmonitor“ blogján a mai cikk címe „Irány a gyengülés“, és azt írják, az MNB ugyan leheletnyit szigorított csak a monetáris kondíciókon, és hosszabb távon is a laza kamatpolitika mellett tette le a garast. Ezzel azonban kinyitotta az ajtót a forintgyengülés előtt.

A nagyon laza kamatpolitika a forintot továbbra is érzékennyé teszi minden külső hatásra. „Legyen az egy Brexit, vámháború vagy bármilyen elbizonytalanodás a feltörekvő piacokkal kapcsolatban (Törökország, Oroszország, stb.)“ - írják. Véget ért a forint szárnyalása, és újra felfelé vesszük az irányt.

Vissza 320-330 közé

„Tegnap nagy izgalmat okozott az MNB. Ugyan az egynapos betéti rátát 10 bázisponttal megemelte, mínusz 5 bázispontra, és a deviza csere ügyletek méretét is potenciálisan csökkentette 100 milliárd forinttal, ennek ellenére kihangsúlyozta, hogy egyszeri lépésről van szó, és nem feltétlenül fog folytatódni a normalizáció“ - írta az Erste Befektetési hírlevele.

„Ezen egy picit meglepődtek a piaci szereplők, és adni kezdték a forintot, ami megközelítette a technikai szintet, a 320-nál lévő ellenállást. Onnan majd valamiféle korrekciót várunk. Ugyanakkor szerintünk az EURHUF komfort tartományának 320 és 330 között kellene lennie“ - folytatta a brókercég.

Sávban, de melyikben?

A külföldi nagy jegybankok oldaláról nincs lépéskényszerben az MNB, hiszen mind az Európai Központi Bank, mind a Fed várakozó, támogató álláspontra helyezkedett - írta az Equilor Befektetési. Ugyanis „mind a növekedési, mind az inflációs kilátások lefelé mozdultak el globálisan“. A forint tavaly szeptember óta folyamatosan erősödő pályán mozog az euróval szemben.

„A 330-as szint közeléből egészen 313 alá süllyedt az árfolyam, majd a nemzetközi befektetői hangulat romlásával párhuzamosan egy éles korrekció indult. Várakozásunk szerint a következő hónapokban is sávosan mozoghat a jegyzés, egy viszonylag széles tartományon belül, a 310-325-ös szintek között. Nagyobb, trendszerű elmozdulásnak jelenleg kicsi az esélye“ - prognosztizálják.

Csúszó leértékelésben a magyar?

Zsiday Viktor az Alapblogon azt írja, „a magyar jegybank pedig láthatóan csúszó árfolyamrendszert alkalmaz (a forint lassú leértékelése az euróhoz képest), ami némiképpen tompítja a forintban számolt erős béremelkedés hatását“. Emiatt az alapkezelő arra számít, hogy az emelkedő bérek még évekig is fennmaradhatnak.

Erdogan és az összeesküvők

Erdogan fenyegetőzik, célozgat, kampányol, a líra tovább zuhan. Alighanem akkor kezdte, amikor a múlt hét végén a jegybank adataiból kiderült, a helyi lakosság nagyon sok devizát, aranyat tart. Törökországról egyrészt érdemes tudni, hogy vasárnap választások lesznek. Ilyenkor könnyebb elővenni egy jó kis összeesküvés-elméletet, mint az ország gazdaságpolitikáját vagy a lakosságot. De a dollár erősödése sem tesz nekik jót.

Miután a deviza shortolását betiltották, ma a török részvényindex zuhant igazán nagyot, közel hat százalékkal.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
Részvény / Deviza / Áru Többet kéne tenniük az államoknak a válság ellen, 350 alatt volt az euró
Eidenpenz József | 2020. május 19. 19:18
A Fed ugyan mindent megtesz az amerikai gazdaság élénkítése érdekében, de az eszköztárának hatóereje véges, csak egy részét tudja elhárítani a károknak – erre célzott a Szenátus előtt Jerome Powell. A beszéd így nem volt túl erős, és csak szerény pluszt tudott előidézni a tőzsdeindexekben. Az európai tőzsdék nagyon vegyesen teljesítettek, a BUX emelkedni tudott. A forintnak különösen jó napja volt, 350 alatt is volt az euró.
Részvény / Deviza / Áru Kevés a Merkel-Macron páros 500 milliárd eurója, de a BUX tartja magát
Eidenpenz József | 2020. május 19. 12:01
Angela Merkel és Emmanuel Macron 500 milliárd eurós gazdaságfejlesztési programról állapodtak meg tegnap a koronavírus által különösen sújtott gazdaságok számára. Ez azonban csak harmada annak, mint amit az EKB korábban szükségesnek vélt, így a tőzsdék ma csalódottnak tűnnek. A BUX viszont tartja magát az OTP-nek köszönhetően, és a forint is erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Egy nap két oltóanyagról is jó hír jött, száguldanak a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 18. 19:03
Délelőtt egy brit, délután egy amerikai cég közölt biztató híreket a készülő oltóanyagáról. Ezen kívül a Fed elnökének tegnapi interjúja és az olajár emelkedése is pozitív hatású volt a tőkepiacokra. A kínai olajkereslet állítólag már elérte a járvány előtti szintet. Szépen drágult az OTP és a Mol is, valamint erősödött a forint.
Részvény / Deviza / Áru Jövő év végéig húzódhat a normalizálás, sok kormányzati segítség kell még
Eidenpenz József | 2020. május 18. 11:40
A tőzsdék szépen emelkednek ma, aminek fő oka a javuló vírusstatisztikákban és a Fed-elnök interjújában keresendő. Az elnök egyrészt ugyan pesszimista volt, szerinte jövő év végéig is eltarthat a gazdaság normalizálása. Másrészt viszont újabb kormányzati beavatkozásokat, likviditás-bővítést tartott szükségesnek. Az OTP és a Mol Európával együtt száguld, a nemesfémek ára is robbant.
hírlevél