<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Tőzsdei cégek sorra figyelmeztetnek, hogy a többségében a piaci várakozásoknál is kedvezőbb második negyedévük után szinte holtbiztosan jön a feketeleves, a koronavírus-járvány újbóli berobbanása miatt akár jelentősen csökkenhet a termékeik, szolgáltatásaik iránti kereslet. Ezek a kockázatok még nem látszódnak a részvényárfolyamokon, az amerikai S&P 500-as például tegnap újabb rekordot döntött. Ma stagnálnak a jegyzések, s a forint is az euróval szemben az elmúlt napokban megszokott 352-353-as sávban mozog. Csak az olajárak csökkennek, ami jó hír lehet az autósoknak. Ma este érdemes lesz figyelni a Standard & Poor’s hitelminősítését Magyarországról, bár az osztályzat aligha változik.

Világszerte rekordokat döntögetnek a részvényindexek, lapunk is rendre beszámolt arról, hogy az Egyesült Államokban például a Dow Jones és az S&P 500-as is soha nem látott szintekre ment fel (utóbbi pont tegnap érte el az új csúcsát), idehaza pedig a BUX lépte át az 50 ezer pontos álomhatárt. Ha azonban átnyálazzuk a tőzsdei cégek gyorsjelentését, akkor elbizonytalanodunk a tekintetben, vajon meddig is tarthat e szárnyalás. Több társaságnál is az köszön vissza ugyanis, hogy már érzik a koronavírus-járvány negyedik hullámának negatív gazdasági hatásait, s kockázatosnak tartják, hová fut ki a történet.

Lássuk erre a legfrissebb példákat.

Az Airbnb vezetősége a vírus delta variánsa miatt a 2019-es, tehát még a járvány megjelenése előtti szinthez képest a foglalások (mind a szállás-, mind az élményjellegű) csökkenésére számít az év további részében. Korábban a Booking Holdings és az Expedia tett közzé hasonló figyelmeztetést. A borúsra festett kilátásoknak tudható be, hogy a szállásfoglalás-platformot üzemeltető cég részvényei a kedvező gyorsjelentése ellenére a csütörtöki zárás utáni kereskedésben 4,5 százalékot csökkentek.

A negyedik hullám miatt az Airbnb-nél a foglalások visszaesésére számítanak. Fotó: depositphotosA negyedik hullám miatt az Airbnb-nél a foglalások visszaesésére számítanak. Fotó: depositphotos

Hasonló kettőség jellemezte a Disney-t. Bár a második negyedéves adatai az elemzői várakozásoknál jobbak lettek, menedzsmentje azt tartotta szükségesnek hangsúlyozni, hogy a járvány új hulláma továbbra is nagy kockázatokat rejthet. Hozzátéve: annak ellenére, hogy a tavalyi negyedik negyedévtől újraindultak a filmforgatások, jelentős töredezések láthatók az iparágon belül, melyek korlátok közé szorítják a streaming-platformok kínálatának bővülését is. Ugyanakkor ez a lehetséges negatív kimenetel – az Airbnb befektetőivel szemben – a Disney részvényeseit még nem izgatja, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a szórakoztatóipari konglomerátum papírjai a tegnapi, zárás utáni kereskedésben 5,7 százalékkal drágultak.

Nem úgy, mint a DoorDash részvényei, amelyek 5,2 százalékos bukóban hagyták maguk mögött a hét negyedik napját, miután úgy tűnik, az ő befektetőiket már most aggasztják a közeljövő kockázatai. Az étel-házhozszállítással foglalkozó amerikai vállalat is az elemzők által vártnál fényesebb gyorsjelentéssel rukkolt elő, csakhogy abban is szerepeltek a következő időszak várható kockázatai. Eszerint a harmadik negyedévben szezonális hatások miatt a cég kevesebb új fogyasztóra tehet szert, és a rendelései volumene is visszaeshet, miután a vírus jelentette bizonytalanság továbbra is érzékelhető.

E sorból az eBay annyiban lóg ki, hogy az aktív vásárlói száma már az április-június közötti periódusban csökkenésnek indult. Erre tett rá a menedzsment egy lapáttal azáltal, hogy mérsékelte a harmadik negyedévre vonatkozó kilátásait is. Az már legfeljebb a kiszámíthatatlan befektetői lélekkel magyarázható, mindezek után hogyan erősödhetett az internetes aukciós weboldalt üzemeltető cég részvényeinek árfolyama 1,3 százalékkal.

Itt nézheti meg, hogyan teljesítenek részvényei >>

A mikroról makroszintre emelkedve, az Equilor Befektetési Zrt. reggeli hírlevelének értékelése érdemel említést, miszerint a kínai kikötők zárása a delta variáns miatt jelentős fennakadásokat okozhat a világkereskedelemben, akár a tavalyihoz hasonló ideiglenes ellátási problémák is lehetnek. A Yantian kikötő zárása már a Los Angeles-i kikötő júniusi forgalmi adatain is meglátszott és a most kiadott közlemény szerint a Ningbo-Zhoushan kikötő zárása is negatívan hathat a forgalmi adatokra. A legfrissebb lezárások miatt felerősödtek a félelmek, hogy újabb kikötőkben ütheti fel a fejét a vírus, további jelentős problémákat okozva ezzel az ellátási láncban.

Eközben az amerikai energetikai ügynökség, az IEA is a világgazdaság visszaesésére készül. Jelentősen csökkentette az olajfogyasztási várakozásait az év további részére, mondván, a vírus ismételt fokozódása miatt mérséklődhet a kereslet, különösen Ázsiában. Nem ennyire pesszimista a kőolajexportáló országokat, valamint Oroszországot és a Putyinékkal szövetséges államokat tömörítő OPEC+, amely legfrissebb havi jelentésében alacsonyabb fogyasztáscsökkenésre számít, mint az IEA. A 2022-es fő irányokat illetően egyébként ugyancsak összhangban van a két szervezet: jövőre mindketten kitermelési többletre számítanak, alapvetően az OPEC-hez nem tartozó Egyesült Államok jóvoltából.

Az olajkereslet várható csökkenésére a világpiaci jegyzések lefelé fordultak, az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) pénteken 11 óra magasságában 0,85 százalékos mínuszban, 68,5 dolláron állt, míg az északi-tengeri Brent fajta 0,7 százalékkal olcsóbbodott, 70,8 dollárra. Ez utóbbi a lényegesebb a hazai autósok számára, hiszen ezt veszi alapul a Mol az üzemanyagárak meghatározásánál. Márpedig a mostani érték azt vetíti előre, hogy legalább jövő péntekig változatlan maradhat a benzin és a gázolaj jegyzése.

Már csak azért is, mert a forint már napok óta lecövekelt a dollárral szemben a 300-301 közötti sávban, péntek délelőtt speciel ennek a közepéhez közel tanyázott. Hasonló stabilitást mutat a hazai fizetőeszköz az euróval szemben, az uniós pénz egysége a 11 órás pillanatfelvételünkkor 352,8 forintot ért.

Friss árfolyamokat itt talál >>

Ami a hazai tőzsdei részvényeket illeti, a blue chipek közül csak a Richter volt pluszban, de az is mindössze 0,11 százalékosban, ezzel szemben az OTP 0,12, a Mol 0,16, míg a Magyar Telekom 0,8 százalékos mínuszban várta a nap további részét. Ennek következtében a BUX is enyhe, 0,13 százalékos bukóban tudta le a pénteki kereskedés első két óráját. Ezzel szemben a vezető európai indexek – a frankfurti DAX, a londoni FTSE és a párizsi CAC-40 – kivétel nélkül zöldben pompáztak, 0,3 százalék körüli pluszuknak köszönhetően. Az amerikai börzék barométerei pedig a tegnapi szintjeikhez tapadva nyithatnak ma délután.

A hét utolsó napjának estéjén azonban minket az foglalkoztathat jobban, hogy a Standard & Poor’s közzéteszi Magyarország adósbesorolásának felülvizsgálatát. Még ha az nem is ígér nagy izgalmakat, lévén, hogy az elemzői várakozások szerint maradhat a BBB osztályzat, stabil kilátással. Az Equilornál úgy vélik, a legutóbbi, februárban kiadott közleményben szerepeltetett 4,6 százalékos idei és 3,5 százalékos 2022-es gazdasági növekedési prognózist felfelé módosíthatják. Ugyanakkor felhívhatják a figyelmet arra, hogy az Európai Unióval fennálló vita, és ennek nyomán a helyreállítási alap forrásainak késése kockázatot jelent a hazai adósságszintre.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8250 8080 8284 +3,28% 0 0 3 027 505 174 Ft 2022-10-04 17:09:42
MOL 2624 2490 2630 +6,41% 0 0 2 239 997 822 Ft 2022-10-04 17:05:25
MTELEKOM 300 291 302 +1,35% 0 0 64 043 834 Ft 2022-10-04 17:10:10
RICHTER 7800 7505 7840 +3,31% 0 0 1 493 307 365 Ft 2022-10-04 17:09:23
OPUS 129 128 132 +0,15% 0 0 11 088 983 Ft 2022-10-04 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megint elindult lefelé a forint, de az OTP és társai hasítottak
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:21
A hazai fizetőeszköz tovább távolodott a hétfői történelmi mélypontjaitól, estére azonban megint kicsit elgyengült. Nem úgy a hazai részvények, amelyek kirobbanó erőben zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot fordult a világ a forinttal, de Csányi Sándor is elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2022. október 4. 11:46
Az MVM Gazpromnál elért fizetési halasztása, a dollár gyengülése és az EU-s forrásokhoz való hozzájutás zálogának tekinthető hazai törvénymódosítás hatására a hazai fizetőeszköz az euróval szemben csaknem tíz, míg a zöldhasúval szemben még ennél is több egységgel távolodott el a tegnap felállított negatív történelmi rekordjaitól. A Budapesti Értéktőzsdén forgó blue chipek pedig a kedvező nemzetközi piaci hangulatot lovagolják meg, közülük is a legjobban a 3-4 százalékkal erősödő Mol és OTP Bank. De az olaj, az arany és a kriptoeszközök árfolyama is emelkedő tendenciát mutat.
Részvény / Deviza / Áru 420 alatt kezdte a napot a forint
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:44
A hétfői újabb mélypont után stabilabban kezdett kedden a forint.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugtatta a forintot a parlamenti szavazás
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 18:49
A hazai fizetőeszköz a napközbeni történelmi mélypont után erősödni kezdett, mikor az Országgyűlés elfogadta az első olyan törvényjavaslatot, mely az Európai Bizottsággal való megállapodáshoz, így az EU-s források lehívásához szükséges.
Részvény / Deviza / Áru Az OPEC és az OPEC+ bejelentésére kilőtt az olaj ára
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:10
A szervezet tagjai közölték: napi 1 millió hordóval kevesebbet termelnének ki. A hírre az olaj ára több mint 4 dollárral emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Ismét történelmi mélyponton a forint, s nem látni, meddig zuhanhat
Tiszóczi Roland | 2022. október 3. 12:39
Az OPEC+ a kőolajkitermelés jelentős, a pandémia óta a legnagyobb visszafogására készül. Az olaj ára azóta jelentős emelkedésbe kezdett. Ha a trend fennmarad, az olajárak tovább fűtik majd az inflációt. Eközben a nemzetközi háborús feszültség egyre fokozódik, „eltűnt a bázisáról” ugyanis a Belgorod nukleáris tengeralattjáró, amelynek fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen partmenti létesítményekre. A forint árfolyama egyre aggasztóbb.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár: négy napja esik a tőzsdei gázár!
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:59
A rotterdami tőzsdén a gáz most 4 százalékkal olcsóbban cserél gazdát a novemberi szállításra, mint pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha ma reggel se néz a forint devizaárfolyamaira
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:39
A hazai fizetőeszköz a múlt héten felállított negatív történelmi rekordszintjei körül cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Itt az idő aranyat venni, mielőtt megtörik a dollár hegemóniája?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 05:22
Hiába a hidegháború óta nem látott geopolitikai feszültségek és a száguldó infláció, az amerikai kamatemelések és a bivalyerős dollár együttes hatása 2 éves mélypontra taszította az arany árfolyamát. Rövid távon azonban enyhülhetnek a sárga nemesfém árát nyomás alatt tartó tényezők, míg a keresletét támogató tényezők maradhatnak, így hosszú távú befektetésként érdemes megfontolni az aranyvásárlást – véli Juhász Kristóf, a befektetési aranyat és más nemesfémeket forgalmazó Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG