<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A briteknél már készülnek a céldátumok a lezárások feloldására, de Magyarországra is nagy szállítmányok érkeznek az oltóanyagból. Az európai tőzsdék ma is szerényen optimisták, de a nagy emelkedés a Távol-Keleten volt ma. Az ítéletidő az amerikai gáz árát emelte meg. Kedvező elemzések láttak napvilágot a Richterről és a Telekomról.

Szerény emelkedést látunk ma az európai tőzsdéken, a vezető indexek 0,1-0,2 százalékkal mennek fel. Tokióban és Hong Kongban sokkal nagyobb, 1-2 százalékos az indexemelkedés, de Varsó és Budapest is kitűnik 1,8, illetve 1,1 százalékos plusszal. Az árfolyamoknak ma is a javuló oltási eredmények és csökkenő járványszámok, a gyorsjelentések és a készülő amerikai csomag jelentik a legfontosabb húzóerőt.

Magyarországon egy viszonylag jó GDP-adat és az eheti nagy oltóanyag-szállítások számítanak jó hírnek. Itthon az OTP 0,7, a Richter 1,2, a Mol 1,7, a Telekom 0,8 százalékkal megy fel. A forint alig változik, 357,70 az euró. A dollár esik, ami jó hatással lehet több nyersanyag árára. Ilyen a réz (1,2 százalékos pluszban) vagy az ezüst (+1,8 százalék).

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Kedvező magyar GDP és hatalmas oltási hullám

A múlt év utolsó negyedévében a kiigazított adatok szerint 4,3 százalékos volt a magyarországi GDP visszaesése, 2020-ban összességében pedig 5,1 százalékos volt a csökkenés.

A legújabb adatok sokkal kedvezőbbek a várakozásoknál, a piac ugyanis öt százalék feletti hanyatlást várt az utolsó negyedévre írja Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. De egyelőre előzetes adatokról van szó, amelyek még változhatnak.

Magyarországra ma 550 ezer adag kínai vakcina érkezett, ezen kívül sok tízezer adag orosz és nyugat-európai készítmény is jön még a héten. A kormányfő nemrég azt mondta, április elejére több mint kétmillióan lehetnek a beoltottak, ennek fényében ez elérhetőnek tűnik. Eddig közel 342 ezer magyar kapott valamilyen koronavírus-oltást. Ráadásul a Reuters szerint az EU tárgyalásokat folytat a Modernával további 150 millió adag vakcina megvásárlásáról.

Ez a karantén lesz a végső?

“The final countdown” (Végső visszaszámlálás) helyett “the final lockdown” – viccelődik a Bloomberg egy híres sci-fi címe alapján. Vagyis a végső, az utolsó lezárás lehet a mostani Nagy-Britanniában, ha így mennek tovább a dolgok. A brit tőzsde tegnap bőven az európai átlag felett emelkedett, és kissé ma is felülteljesít.

Boris Johnson miniszterelnök terveket készít a társadalmi érintkezés, a vásárlás és a munkahelyi utazás korlátozásainak fokozatos feloldására, és céldátumokat tűz ki. Azt akarjuk, hogy ez a lezárás legyen az utolsó mondta hétfőn. Hogy az előrehaladás óvatos, de visszafordíthatatlan legyen. Johnson szeretné március 8-tól újra megnyitni az iskolákat, de még nem született döntés arról, hogy az összes korosztály egyszerre tér-e vissza írta  Bloomberg.com.

Mivel Európa több országa még erősen hadban áll a vírussal, a brit utazóknak egyes országokba való beutazáskor bizonyítaniuk kell majd, hogy be vannak oltva – mondta Matt Hancock egészségügyi miniszter. A brit és európai miniszterek tárgyalásokat folytatnak erről.

Elhárult az összes veszély a Magyar Telekom elől?

Jövő héten jelent a Magyar Telekom, ahol várhatóan bejelentik, hogy mekkora osztalékot fizetnek a 2020-as év után – írja a K&H Bank Trendmonitor blogja.

A tavalyi eredmény a járványhelyzet ellenére sem lesz rosszabb, mint a 2019-es, és ami a legfontosabb, a szabad készpénztermelés 65 milliárd forint körül alakulhat, tehát lesz miből osztalékot fizetni. De a korábbi években a menedzsment az adósságcsökkentést preferálta, arra hivatkozva, hogy új szereplők megjelenése a mobilüzletágban és a frekvencia-aukciók veszélyeket rejtenek. Mostanra elhárult az összes bizonytalansági tényező. Akár a tavalyinál nagyobb osztalék vagy sajátrészvény-vásárlás is beleférhet.

Gyógyszerek (Pixabay.com)Gyógyszerek (Pixabay.com)

Nagyot emeltek a Richter-céláron

Az Erste Befektetési Zrt. gyógyszeripari elemzője a korábbi 7650 forintról jelentősen, 9805 forintra emelte meg a Richter-részvényekre vonatkozó célárfolyamát. Ennek több oka is van.

  1. Eltelt fél év az utóbbi elemzés óta, s már maga az időfaktor is pozitívan hat.
  2. Az AbbVie szerint a Vraylar csúcsértékesítése a major depresszió nélkül is 4 milliárd dolláros bevételt érhet el. Ez tavaly 1,4 milliárd dollár volt, ami idén 1,8 milliárd dollárra nőhet. A cariprazine értéke a korábbi 2900 forintról 4200 forintra emelkedhetett részvényenként.
  3. A cég a nőgyógyászati portfólió megújításán dolgozik, emiatt 2030-ra 250 millió euróval növekedhet az ilyen irányú értékesítés. (Evra-tapasz, Relugolix, a legfejletteb fogamzásgátló gyógyszerek bevezetése.)

A nagy texasi áramkimaradás és a gázár

Az USA középső részét elárasztó extrém hideg megbénította a texasi energiaipart, két oldalról is.

Egyrészt nem tudnak elegendő áramot biztosítani az erőművek, így legalább ötmillió ember maradt sötétségben vagy kap csak szakaszosan áramot, hogy elkerüljék a hálózat teljes összeomlását. Másrészt napi több mint egymillió hordó kőolaj és tízmilliárd köbméter gáz kitermelése leállt, a csővezetékek vis maiort jelentettek, a hatalmas finomítók pedig leállították a benzin és a gázolaj termelését – írta a Bloomberg.com.

A földgáz amerikai határidős ára ma is hat százalékkal ugrik, tavaly november óta a legmagasabb szinten áll. Az olajár viszont ezúttal alig változik, a Brent hordónkénti ára 63 dollár körül van Londonban, pedig azt még közel-keleti feszültségek is érintik.

A dotkom-lufi óta nem látott szinten a befektetők kapzsisága

A JP Morgan figyelmeztetett, hogy a befektetők két évtizede nem voltak ennyire kapzsik és híján a félelemnek, mint most – írja az Equilor Befektetési Zrt.

A nagybank félelem és mohóság indikátora az értékeltséget, a pozícionáltságot, az ár-momentumot is figyelembe veszi. A 2000-es évek elejei dot-com lufi óta nem volt ilyen magas a mutató értéke, és a kriptoeszközök, a pár centes részvények és a marihuána-papírok hatalmas ralija sem túl jó ómen. A magas hozamú kockázatos kötvényeket (bóvlikötvényeket) is erőteljesen zsákolják. A JP Morgan szerint fundamentálisan indokolatlanok ugyan az eszközárak, de a monetáris és fiskális stimulus reménye egekben tartja az árfolyamokat. Ezért nem várnak jelentősebb korrekciót, és a pozíciók tartását javasolják.

Kína embargót készít elő?

A kínai-amerikai kereskedelmi háborúnak a jelek szerint még nincs vége. Az ázsiai nagyhatalom, amely a ritka földfémek messze legnagyobb kitermelője, most azt vizsgálja, hogy hogyan tudná az amerikai hadiipari vállalkozásokat kizárni a vevői köréből – írta a Financial Times. Emlékeztetnek rá, hogy ritka földfémeket rengeteg eszközben hasznának a mobiltelefonoktól a vadászrepülőkig.

A Glencore nyersanyagipari konszern a várakozásoknál jobb gyorsjelentést tett közzé. Ráadásul egy év kihagyás után újra osztalékot fizet, 3,5 százalékkal emelkedik Londonban. Egy másik nyersanyag-óriás, a BHP Group részvénye viszont a szénüzletágának leírásai miatt kissé esik.

A gyapot árfolyama (Tradingview.com)A gyapot árfolyama (Tradingview.com)

A gyapot lesz a következő?

Az árupiacokon az idén nagy emelkedés jöhet, amint azt már sok elemző valószínűsítette. Most a gyapotra hívja fel a figyelmet az Investing.com cikke, mint amely masszív emelkedő trendben mozog. Ezen kívül likviditása alacsony, csekély kereslet is fel tudja hajtani az árat. Érzékeny az inflációra, de távolról sincs történelmi csúcsa közelében, mint például az amerikai faanyag.

Legutóbb 2008-tól 2011-ig, a globális pénzügyi válság következményeként emelte meg a stimuláló jegybanki és kormányzati politika a gyapot árát. Ebben az időszakban a gyapot 36,7 centről rekordmagasságra, fontonként 2,27 dollárra emelkedett. A pamutalapanyag árának emelkedése 2020 áprilisa óta az inflációs nyomás növekedését jelezheti.

Az 50 ezer dollárral küzd a bitcoin

A bitcoin tovább küzd az ötvenezres határral, ma hajnalban új történelmi rekordot döntött 49 708,58 dolláron. Ebben nagy szerepe lehet annak, hogy a múlt héten a Mastercard és a Bank of New York Mellon is jelezte, kriptodevizákkal kapcsolatos szolgáltatások bevezetésére készül.

A többi főbb kriptodeviza többsége is magasan áll, az ether az 1800 dollárt kerülgeti. Rekordokat döntöget pár új üdvöske, mint a polkadot vagy a chainlink, amelyek jelenleg a negyedik és a kilencedik helyen állnak a kapitalizáció szerinti listán. A teljes kriptodeviza-piac összértéke nemrég átlépte az 1500 milliárd dollárt. Három hónapja még 500 milliárd alatt volt.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18110 18055 18285 -0,96% 0 0 6 762 070 060 Ft 2021-09-17 17:13:15
MOL 2436 2416 2448 -0,08% 0 0 4 241 584 670 Ft 2021-09-17 17:14:42
MTELEKOM 427 427 436 -2,06% 0 0 659 196 118 Ft 2021-09-17 17:10:10
RICHTER 8755 8520 8755 +3,00% 0 0 3 265 425 225 Ft 2021-09-17 17:14:43
OPUS 253 250 253 +0,40% 0 0 24 547 740 Ft 2021-09-17 17:10:09
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi tőzsdékhez képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 45,60 pontos, 0,09 százalékos emelkedéssel, 52 376,91 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru 351 felett az euró, az oltottak küldik magasabbra a légitársaságokat
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 12:11
Az ellentmondásos amerikai makroadatok alaposan megrángatták a dollárt, vele a forintot és az aranyat is, de a részvényindexek meglepően stabilak. A BUX ma kissé emelkedik, az OTP esését a Richter ellensúlyozza. Emelkednek a légitársaságok, mert a britek utazási könnyítéseket terveznek az oltottaknak. Nagy csőd jöhet Kínában.
Részvény / Deviza / Áru Nyugat-európai gázárak az egekben – hozzánk is begyűrűzik?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 05:41
Még csak közeleg a tél, a nyugat-európai gázárak mégis soha nem látott magasságokban vannak. Az USA-ban is sok éves rekordok dőlnek. Mi ennek az oka, mi változott? Megalapozott-e, vagy csak valamilyen spekulációs buborék? Hol vannak most az árak az egykori rezsicsökkentés szintjéhez képest?
Részvény / Deviza / Áru Alig mozdult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 16. 17:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 13,40 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 52 331,31 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Elmarad az idei német gazdasági csoda, makacsul kúszik felfelé az olaj
Eidenpenz József | 2021. szeptember 16. 12:07
Emelkednek az európai tőzsdék, pedig jelentősen csökkentették a német gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzést. Az erre az évre várt fellendülés 2022-re tolódhat. A makacsul felfelé kúszó olajárak és az alkatrészhiány miatt dráguló járművek miatt csökkennek az autóeladások.
Részvény / Deviza / Áru Kis mínuszban zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 74,48 pontos, 0,14 százalékos csökkenéssel, 52 317,91 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Sikeres volt a mai kötvénykibocsátás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 17:47
Magyarország minden eddigit meghaladó sikerrel bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon – jelentette ki sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hír jött Kínából, gyilkolják az Ethereum-gyilkost
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 11:58
A tőzsdék óvatosak és kivárnak a Fed jövő heti ülése előtt, a magyar papírok is esegetnek, a forint stabil. Elmaradtak a kínai adatok a várttól. Óriásit esett, majd emelkedett a ródium, le kellett állítani az Ethereum egyik legfontosabb riválisát.
Részvény / Deviza / Áru A kisbefektetői horda, vagy a klímaváltozás miatt száguldanak az uránbányák?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 05:33
Az uránbánya-részvények árfolyama egyetlen hónap alatt másfélszeresére ugrott, és már a Reddit Wallstreetbets fórumán csevegő kisbefektetői tömegek is felfigyeltek rá. Vannak ennek fundamentális alapjai? Az atomenergia lenne az egyik megoldás a globális felmelegedés problémájára, vagy csak átmeneti őrületről, hype-ról van szó?
Részvény / Deviza / Áru Csak a Magyar Telekomnak volt jó napja
MTI | 2021. szeptember 14. 17:39
A többi vezető részvény mínuszban zárta a keddet. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos