Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A 845 millió felhasználóval dicsekvő Facebook közelgő tőzsdei bevezetésekor az Equilornál is lehet majd jegyezni a részvényt. A brókercég alapvetően vételre ajánlja az értékpapírt a jelenlegi hangulat alapján, de neki is, mint más elemzőknek, komoly kétségei vannak a növekedési várakozások realitásával kapcsolatban. Speciális céghez speciális kockázatok társulnak.

A felhasználók több mint fele, kb. 483 millió ember napi rendszerességgel klikkelget a rendszerben. A Facebook jelentőségét leginkább az mutatja, hogy a köznyelvben is utat tört magának a „lájkolom” kifejezés, de a platform nemrég bevezetett újítása, az idővonalas elrendezés is hamarosan visszaköszönhet a napló szó szinonimájaként – írja az Equilor.

Ki termeli ki a Facebook nyereségét?

A Facebook felhasználói közvetlenül semmilyen szolgáltatásért nem fizetnek, a bevételek döntő többsége célzott reklámkampányokból származik. Tavaly 85 százalékos volt a marketingbevételek súlya, a megelőző években pedig 90 százalék feletti érték volt jellemző. A legtöbb felhasználóban nem merül fel az, hogy a közgazdasági elvek a közösségi médiában is érvényesülnek: azaz itt sincs ingyen ebéd. Minél több információt osztunk meg magunkról, a rendszer annál célzottabb reklámokkal bombáz bennünket.

A Facebook emellett pénzhez jut abból is, hogy felhasználói táborát az alkalmazás- és játékkészítők rendelkezésére bocsátja. A fizetős alkalmazások a Facebook-nak is bevételt jelentenek, mivel ezen összegek 30 százalékát automatikusan a társaság kapja. A Facebook oldaláról ez azt jelenti, hogy 2011-ben a bevételek több mint 12 százaléka például a Zynga zsebeiből vándorolt a céghez. A Zynga tavaly szintén IPO-t (elsődleges kibocsátást) hajtott végre, a játékai révén lehet emlékezetes (Farmville, Maffia Wars stb.). A Facebook a későbbiekben sok bevételt remél saját, online fizetési platformjának felfuttatásából.

Mit mutat a Facebook éves jelentése?

Start-up cégként kezdték 2004 folyamán, az érdemi üzleti tevékenység csak 2007-ben indult el. Az első két év nem hozott releváns eredményeket. A számok alapján egyértelműen látszik, hogy növekedési fázisban van a társaság, ezért messzemenő következtetéseket nem vonnánk le az adatok láttán – írja az Equilor.

Az árfolyam és az egy részvényre jutó eredmény hányadosa (P/E-ráta) 100 körüli értéke vagy éppen a becsült árbevétel/értékesítés (P/Sales) hányadosa minimum 2-3 szoros túlértékeltséget mutat a szektortársakhoz képest. A számításhoz a Facebook már meglévő részvényeinek legutolsó, 40 dolláros árát vették alapul, ami még tőzsdén kívüli ügyletben alakult ki.

A Facebook esetében speciális kockázatokra is érdemes figyelni: az üzleti modell egyelőre csak a hirdetési és egyéb reklámbevételeken nyugszik. Ha sérül ez a profitpálya, úgy a komplett profitabilitás kerül veszélybe. A mobileszközök erőteljesebb alkalmazása érezhetően visszavetheti a bevételeket, az okostelefonokon ugyanis egyelőre nem jelennek meg a hirdetések, így akik csak ezt a platformot használják, semmilyen módon nem növelik a reklámbevételeket.

A vezérigazgató, Mark Zuckerberg részvénycsomagja várhatóan 21 százalékra csökken a tranzakció után, de ez komoly beleszólásra ad lehetőséget a társaság stratégiáját illetően még akkor is, ha esetleg más tulajdonosok és kisrészvényesek nem értenek egyet az iránnyal. Devizakitettségét tekintve a Facebook bevételeinek 44 százaléka származott az USA területéről 2011-ben. Az euró részarányáról konkrét becslés nincs, de vélhetően 50 százalék alatti lehet ez az érték. A Facebook egyelőre nem fedezi devizakitettségét, ezért az USD mint hazai deviza vonatkozásában az EUR/USD emelkedése más tényezők változatlansága esetén javítja a cég pénzügyi helyzetét.

Osztalék nincs és jó ideig nem is várható

Az Apple részvények idén a tankönyvi példával ellentétben jelentős felívelést mutattak azt követően, hogy januárban felmerült az osztalékfizetés lehetősége. A Facebook viszont sem idén, sem a következő években nem tervez osztalékot fizetni, amely jó néhány befektetési alapot eltántoríthat attól, hogy a részvénybe fektessen. Az érem másik oldala, hogy az így cégben maradt összegeket további kutatás-fejlesztésre, befektetésre, akvizícióra lehet fordítani, ez pedig a növekedési sztori fanatikusait elégíti ki majd.

A Facebook részvénystruktúrája meglehetősen komplikált. Jelenleg 117 millió A sorozatú részvénye van, amit a mostani részvénykibocsátásban megduplázhatnak. Emellett szavazatelsőbbségi B részvényből 1,76 milliárd darab van, ráadásul itt még opciós programból és egyéb részvényjuttatásokból fakadóan további 0,5 milliárd részvény szabadulhat fel.

Az összrészvényszám tehát nagyjából 2,5 milliárd darabra rúg majd a tőzsdei megjelenést követően, mivel a B sorozatú részvényeket azonos számú A sorozatú részvényekre cserélik az IPO után. Mark Zuckerberg vezérigazgató 21 százalékra olvadó pakettjén kívül nevesített nagytulajdonos marad az igazgatóság egyik tagja, James W. Breyer nyolc százalékos csomaggal, valamint a DST Global és Accel Partners, akik 5-5 százalék körüli részesedéssel rendelkezhetnek.

Mi lehet az IPO menetrendje?

A jelenlegi tulajdonosok a tőzsdei bevezetést követően három hónapig nem értékesíthetik részvényeiket a parketten. Ez a kitétel a vezérigazgatóra, Mark Zuckerbergre a tőzsdei bevezetést követően hét hónapig érvényes – írja a brókercég. Az opciós programban résztvevő mintegy 0,5 milliárd részvény tulajdonosa a kibocsátást követő hat hónapig, míg az Accel Partners és a DST Global nagyrészvényesen csak egy év elteltével értékesíthetik részvényeiket.

Végleges információ még nem áll rendelkezésre, a legfrissebb hírek alapján május elején indul a jegyzések összesítése, majd a tervek szerint május 17-én indul a kereskedés a Nasdaq platformján. Ez egy héttel csúszik, ha a nemrég megvett Instagram versenyhivatali engedélyezése elhúzódik. A részvények az FB kódot (tickert) kapják majd.

Vegyük, vagy ne vegyük a részvényeket?

A fentiek alapján egyértelműnek tűnik, hogy relatív árazás alapján túlfűtöttnek tűnik a Facebook részvénye – így az Equilor. A közösségi média szektorában eleve optimisták a piaci szereplők, erre jó példát jelent a LinkedIn és a Zynga tavalyi tőzsdére menetele, ahol a fundamentum háttérbe szorult a piaci hangulathoz képest.

A jelenlegi piaci hangulatot figyelembe véve az látszik, hogy a Facebook esetében nehezen indokolhatóak a növekedési várakozások. Bár a tőzsdére menetelt követően akár a LinkedIn-nél látott triplázódásra is sor kerülhet az árfolyamban, hosszabb távon tekintve felfokozott várakozásoknak kell megfelelnie a társaságnak, ami jelentős kockázatot von maga után. Mindezek ellenére azonban úgy vélik, hogy a szentimentet (hangulatot) ki kell használni és érdemes jegyezni az IPO keretében, amit az érdeklődők az Equilornál is megtehetnek.(Korábban a Buda-Cash jelezte ilyen irányú terveit.)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 14400 13860 14400 +3,00% 0 0 7 871 941 105 Ft 2021-05-13 17:05:53
MOL 2260 2178 2260 +2,73% 0 0 2 768 137 336 Ft 2021-05-13 17:14:56
MTELEKOM 414 410 415 +0,85% 0 0 257 468 532 Ft 2021-05-13 17:07:24
RICHTER 8385 8220 8410 -0,18% 0 0 1 911 595 295 Ft 2021-05-13 17:05:41
OPUS 240 238 246 -0,82% 0 0 49 684 843 Ft 2021-05-13 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Emelkedéssel zárt a BUX
MTI | 2021. május 13. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 813,37 pontos, 1,84 százalékos emelkedéssel, 44 974,08 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Miért esik a bitcoin árfolyama? Elon Musknak milyen adui lehetnek még?
Eidenpenz József | 2021. május 13. 17:06
A bitcoin árfolyama és az egész kriptópiac ma Elon Musk azon megjegyzése nyomán zuhant nagyot, hogy nem fogadja már el a bitcoint a Teslák eladásakor. Túlságosan terheli ugyanis a környezetet az első számú kriptodeviza létrehozása és elszámolása. De belengetett egy másik megoldást is. Vajon mire gondolhatott?
Részvény / Deviza / Áru Ma is mélypirosban vannak a tőzsdék, Elon Musk új célpontot keres
Eidenpenz József | 2021. május 13. 12:28
A meglepetést okozó amerikai inflációs adat hatása ma is tart, tovább szakadnak a részvénypiacok Európában. A hazai BUX viszont felülteljesítő, és a forint is erősödött. A Tesla kínai eladási adatai rosszak lettek, a cég vezére nyomta le a bitcoin árát, de más alternatívát keres helyette.
Részvény / Deviza / Áru Jó nap van a Richter mögött
MTI | 2021. május 12. 18:01
A vezető részvények a gyógyszerpapír kivételével gyengültek.
Részvény / Deviza / Áru Ronda inflációs adatok jönnek sorban, csökken a bitcoin adója itthon
Eidenpenz József | 2021. május 12. 12:10
Európában stabilizálódtak ma a tőzsdék, de az USA-ban nagyon várják a délutáni inflációs adatot, ami még felkavarhatja a piacokat. A Telekom gyorsjelentése nagyjából hozta a várakozásokat, az OTP célárát pedig megemelték. Magyarországon csökkenhet a kriptodevizák adója. A lítium az egyik legjobban teljesítő nyersanyag volt az idén.
Részvény / Deviza / Áru Enyhe csökkenés: mi történt ma Budapesten?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 11. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 236,92 pontos, 0,53 százalékos csökkenéssel, 44 350,67 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Átterjedt a korrekció Európára, 30-ból 30 DAX-papír esett
Eidenpenz József | 2021. május 11. 12:13
A tegnapi, március óta nem látott nagyságú amerikai techrészvény-kiárusítás után ma Európában is méretes mínuszok vannak. A magyar és a lengyel index az átlagnál jobban szerepel, de Pesten is az esés az úr. Nagyot zuhant a Novavax egy bejelentés nyomán, és  rejtélyes új Tesla-gyár tervei tűntek fel Texasban.
Részvény / Deviza / Áru A Mol és a Telekom húzta a BUX-ot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 18:14
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 423,22 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 44 587,59 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Átmeneti lehet a Richter gyengélkedése, a bányavállalatok és oltóanyag-gyártók nagy napja a mai
Eidenpenz József | 2021. május 10. 12:27
Az európai tőzsdéken kis esés jellemző, de a magyar és a lengyel parkett jobban teljesít. A Pfizer-BionTech oltásról sorba jöttek jó hírek, a részvénye majdnem tíz százalékkal drágul. Londonban a bányavállalatok főleg a réz száguldása miatt mennek. A Richter jelentése csalódás, de a jövőt illetően optimisták az elemzők, így a papír nem esik.
Részvény / Deviza / Áru Csak a Mol-részvények drágultak a vezető négyesből
MTI | 2021. május 7. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 308,34 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 164,37 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 12,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.