5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

OTP Stratégiai Euró Kötvény Alap néven új konstrukcióval rukkol elő a legnagyobb hazai alapkezelő. A motivációkról, a célokról és az alap részleteiről beszélgettünk az OTP Alapkezelő szakértőivel, Tombácz Dóra Katalin portfóliómenedzserrel és Tóth István szenior portfóliómenedzserrel.

Miért jó ötlet most kötvényalapot indítani, miért kedvez ennek a jelenlegi piaci helyzet?

Tóth István: Kétségtelen, hogy nagyon jó éve az idei a hazai kötvénypiacnak, eddig a hosszú lejáratú állampapírokkal a befektetők 20 százalékot is meghaladó hozamot érhettek el. Ezt az eredményt a jövőben kizárólag állampapírok tartásával valószínűleg már csak nehezen lehet majd elérni, ami azt jelenti, hogy a 2024-es év már nem kecsegtet az ideihez hasonló hozamokkal.

Ezért is lehet létjogosultsága egy olyan alapnak, amely nem a forintos lehetőségeket próbálja kiaknázni, hanem inkább a devizás kötvénypiacokon fektet be. Külföldön az a folyamat, ami Magyarországon meglehetősen gyorsan lezajlott, még csak most indul. Az elmúlt évekhez képest az euró-kötvények piacán is jelentősen nőttek a hozamok, aminek következtében újra befektetésre érdemes szintek alakultak ki, akár az állampapírok, akár a vállalati kötvények piacán. Mivel úgy tűnik, hogy az Európai Központi Bank sem emeli már tovább a kamatát, és a kamat jövőre csökkenésnek is indulhat, most alkalmasnak tűnik az idő eurós kötvényekbe történő befektetésre.

Tóth István, az OTP Alapkezelő szenior portfoliómenedzsere szerint most alkalmasnak tűnik az idő eurós kötvényekbe történő befektetésre. Fotó: OTP Alapkezelő
Tóth István, az OTP Alapkezelő szenior portfoliómenedzsere szerint most alkalmasnak tűnik az idő eurós kötvényekbe történő befektetésre. Fotó: OTP Alapkezelő

Tombácz Dóra Katalin: Ráadásul azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank már belekezdett a kamatvágásba, a forintos papírokon elérhető kamatfelár mérséklődése miatt az euró-kötvények vonzóbbá válhatnak. Ez nem azt jelenti, hogy el kell felejteni a magyar befektetéseket, csupán azt, hogy érdemes diverzifikálni, azaz eurós konstrukciókat is felvenni a palettára.

Milyen eszközök várhatók az OTP Stratégiai Euró Kötvény Alap portfóliójában induláskor?

T.D.K.: Az alapba állampapírok és vállalati kötvények is kerülnek. Eleinte valószínűleg a közép-európai regionális papírok lesznek túlsúlyban, főleg a vállalati, banki kötvények miatt, utóbbiakat ugyanis egy uniós előírás miatt a hitelintézeteknek a korábbinál nagyobb mennyiségben kell kibocsátaniuk. Ezekkel a papírokkal jelenleg meglehetősen jó hozamot lehet elérni, emiatt ezekből mindenképpen fogunk tartani.

T.I.: Ugyanakkor a bankszektor mellett például a regionális, kvázi fiskális szereplők kötvényei is bekerülhetnek az alapba – Magyarországról például az Eximbank vagy az MFB által kibocsátott devizakötvények –, valamint állami tulajdonú vállalatok kötvényei, mint például az MVM-hez hasonló közműszolgáltató cégek. Ezek azért kedvezőek, mert jelentős felárat kínálnak az adott ország államkötvényeihez képest, miközben nehezen elképzelhető, hogy jelentős törlesztési kockázataik lennének.

T.D.K.: Mivel azonban a befektetési stratégia rugalmas, ha változik a piaci környezet, akkor természetesen lehetőségünk van más szektorokba, illetve vállalatokba fektetni.

Kik számára kedvező lehetőség beszállni az eurós kötvényalapba?

T.D.K.: Lesz egy eurós és egy forintos sorozata is az alapnak, amelyet alapvetően eurós befektetések fognak dominálni. Ezért azt azoknak ajánljuk, akik mérsékelt kockázatvállalás mellett eurós kötvénykitettséget szeretnének felvenni. Az alap forintos sorozata az eurós sorozat teljesítményét forintosítja, megkeresve az euró és forint közötti kamatkülönbséget is. Mivel a kamatkockázat vállalását dinamikusan, a piaci környezet függvényében tudjuk változtatni, az a célunk, hogy a befektetők eszközei között ez az alap bármilyen kamatkörnyezetben pozitív hozamot termelő befektetés legyen, amely stabil teljesítményével járul hozzá a portfolióépítéshez.

Tombácz Dóra Katalin, az OTP Alapkezelő portfoliómenedzsere az új alapot azoknak ajánlja, akik mérsékelt kockázatvállalás mellett eurós kötvénykitettséget szeretnének felvenni. Fotó: OTP Alapkezelő
Tombácz Dóra Katalin, az OTP Alapkezelő portfoliómenedzsere az új alapot azoknak ajánlja, akik mérsékelt kockázatvállalás mellett eurós kötvénykitettséget szeretnének felvenni. Fotó: OTP Alapkezelő

Az alappal hosszabb távra tervezünk, a minimálisan ajánlott befektetési időtáv 3 év. Olyan terméket szeretnénk kialakítani, amit a befektető megvesz, és huzamosabb ideig tudja tartani. Az alap befektetési jegyeinek névértéke egy euró, illetve egy forint, így az alapból történő jegyzéssel kisbefektetők is hozzáférnek olyan vállalati kötvényekhez, amelyekhez más módon nem tudnának. 

T.I.: Szeretnénk mást nyújtani, mint a meglévő, referenciaindex-szel rendelkező kötvényalapjaink, amelyeknek az árfolyamában nagyobb kilengések is előfordulhatnak. Ezzel szemben a most induló eurós kötvényalapunkkal akár emelkedő hozamkörnyezetben is képesek leszünk hozamot generálni, például a kamatkockázat kezelésével. Így próbáljuk meg az adott piaci körülmények között az elérhető legjobb lehetőségeket kiaknázni, anélkül, hogy a befektetőnek az időzítésre figyelnie kellene. Valószínűleg mi rugalmasabban tudunk alkalmazkodni a piachoz, mint az egyedi befektetők.

Mekkora értékű befektetésijegy-értékesítéssel lennének elégedettek?

T.I.: Középtávon 30-50 milliárd forint tőkebeáramlásra számítunk.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17475 17415 17490 +0,17% 17475 17480 1 527 971 160 HUF 2024-02-22 12:25:15
MOL 2930 2916 2964 -0,68% 2926 2930 673 275 114 HUF 2024-02-22 12:23:53
MTELEKOM 808 802 820 -0,98% 806 809 239 747 607 HUF 2024-02-22 12:24:53
RICHTER 9745 9735 9840 -0,05% 9745 9750 456 511 515 HUF 2024-02-22 12:26:13
OPUS 420 415 421 -0,36% 417 420 39 278 434 HUF 2024-02-22 12:25:44
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Végre normális szinten a gázár, brutális vagy eszméletlen az Nvidia?
Eidenpenz József | 2024. február 22. 12:19
Remek napjuk jöhet a tőzsdéknek az Nvidia pazar gyorsjelentése után, a BUX index és londoni társa azonban a negatív tartományban vannak. A forint eléggé stabil a napokban, egy MNB-nyilatkozat is ezt erősítette. Évtizedes mélypontok, békebeli mélységek körül áll az európai földgáz ára.
Részvény / Deviza / Áru Nagy fogásról számolt be az egyik hazai tőzsdei cég
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 10:35
Újabb 5 évig az AutoWallis csoport lesz az Opel importőre Magyarországon és három további országban.
Részvény / Deviza / Áru Táncra perdül, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:29
Belpolitikai botrány ide vagy oda, a forint uniós pénzzel szembeni árfolyama messzebb van a 390-es szinttől, mint Novák Katalin lemondása előtt.
Részvény / Deviza / Áru Ráncolhatja a homlokát, ha meglátja, mi van a forinttal
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 18:37
Vegyesen alakult, csekély mértékben változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest szerdán a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon sokat várnak a Magyar Telekomtól
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 18:11
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 403,23 pontos, 0,61 százalékos emelkedéssel 66 344,17 ponton, újabb történelmi rekordon zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Merre tovább, forint? Érdemes-e Teslát venni?
Eidenpenz József | 2024. február 21. 12:15
Európában emelkednek a tőzsdék, de a briteket dupla átok sújtja. Vegyes volt a Graphisoft Park eredménye, drágul az OTP, eseget a forint. Lecsapnak a spekulánsokra a kínai tőzsdén, Bezos még több Amazont ad el, 3000 dollár az ether.
Részvény / Deviza / Áru Találja ki, ki vitte a prímet kedden a tőzsdén!
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 18:29
 A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Gigabírságot kapott a BÉT-en jegyzett cég alapítója, manipulálta a piacot
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 12:53
Több, a jogszabály által tiltott módon is manipulálta a tőkepiacot a Kulcs-Soft alapítója, igazgatósági elnöke.
Részvény / Deviza / Áru Ennyit lehetett kaszálni a forintgyengülésen
Csernátony Csaba | 2024. február 20. 12:13
Továbbra is bizonytalanságot okoz a befektetési piacokon a viszonylag rossz múlt heti amerikai inflációs adat. Közben az is iderült, hogyan áll a régiós devizák versenye. 
Részvény / Deviza / Áru Masszírozhatja a halántékát, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró kedd reggel
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 07:09
Többe, mint hétfő este.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG