BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 14. 18:52

A tőzsdéken ma is rossz a hangulat, az eddigi aggodalmak mellé egy pocsék munkanélküliségi adat is érkezett az USA-ból. A BUX még viszonylag jól megúszta, a Richter például tartotta magát. A tőzsdeüzemeltetőknek jól megy, de ez átmeneti lehet. A kötvénypiacnak a jegybankok, egyes részvényeknek az állami mentőakciók tehetnek be. A forint tovább gyengült.

Ma is a világ szinte összes tőzsdeindexe mínuszban jár, az esést Európa vezeti. Itt két százalék körüli süllyedést látunk, a Stoxx 600 index 2,3 százalékkal ment le. Az USA indexei is voltak másfél százalék feletti mínuszban, de valamelyest magukhoz tértek, este hatkor csak 0,7 az S&P 500, 1,0 a Nasdaq és 0,3 százalék a Dow Jones ipari átlag esése.

Az amerikai munkanélküli-ellátást kérők száma az előzetesen becsült 2,5 millióval szemben hárommillió lett, ez eleve megadta az alaphangulatot az USA-ban. De még sok minden más is nyomasztja a tőzsdéket: a Fed-elnök tegnapi kijózanító beszéde, az amerikai-kínai kapcsolatokban fel-felébredő ellentét, a félelem a járvány kiújulásától a kijárási korlátozások könnyítése nyomán. Donald Trump újra és újra nekimegy Kínának, pedig a világkereskedelemnek most a legkevésbé sem hiányozna egy vámháború.

Mennyit költenek a karanténban?

Meg valószínűleg az is baj, hogy általános véleménnyé vált: a március végén kezdődött és május elejéig tartó, szinte folyamatos részvénypiaci emelkedés túlzott volt, illetve túl korai. Pénteken izgalmas adat érkezik, az áprilisi amerikai kiskereskedelmi adat sokat elárul majd a karantén alatti költekezési kedvről.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Itthon a BUX index 1,1 százalékos esése még egészen jónak számít Európában, Varsó ugyanis 2,2, Prága 2,6 százalékos mélyrepülésben zárt. Az OTP 2,4, a gyorsjelentése másnapján a Magyar Telekom 1,8, a Mol 0,4 százalékkal esett. A Richter záróára nem változott. A forint tovább gyengült, az euró 354,30.

1991-es árak

Az International Energy Agency napi 9,3 millió hordóról 8,6 millióra csökkentette az idei keresletcsökkenésről szóló prognózisát. Ez jó hírnek számít az olajpiac számára. Az olaj ára ma is 2-3 százalékkal csökkent, de még mindig nagyon alacsony. Évtizedes rekordmélységekhez közelít az amerikai gáz ára is. Meglódultak a nemesfémek, az arany 1,5, az ezüst majdnem három százalékos pluszban van. Ennek a rossz munkanélküliségi adat az oka, feléledtek a negatív amerikai kamatlábbal kapcsolatos várakozások – állítja az Investing.com. Európában a briteknél is negatív kamatláb várható.

A General Electric részvénye lesüllyedt egy időre 5,50 dollár alá is. Itt nem járt 1991 óta.

Jól megy a tőzsdéknek, de jönnek a zombicégek

Az európai részvényeket csak néhány bulira hívják meg, de ott vannak minden temetésen – idéz egy mondást az Investing.com.

Arra utalva, hogy az esésből rendszerint jobban kiveszik a részüket. Kontinensünk ma is alulteljesített az USA-hoz képest. Ám a tőzsde-üzemeltetőknek jó a hatalmas volatilitás (árfolyam-ingadozás) és az ezzel járó megnövekedett forgalom.

A párizsi Euronext gyorsjelentése kedvező lett, 30 százalékkal növelte eredményét az első negyedévben. A részvény nemrég történelmi csúcsot is ütött, de később visszaesett. Ám az idén már 16,6 százalékos pluszban van, jóval megelőzve a német és brit tőzsdék részvényeinek 2-4 százalékos idei drágulását. Kisebb platformok, mint a CMC Markets és a Plus500 részvényei 38, illetve 45 százalékkal mentek fel 2020-ban.

Attól tartanak azonban, hogy a volatilitás és a forgalom a részvénypiacon nem lesz mindig ilyen magas. A kötvénypiaci forgalom a jegybanki eszközvásárlások miatt szárad ki, a vállalatok között pedig sok lesz a “zombicég”, amelyeket csak az állami vagy szabályozói beavatkozás ment meg.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél