TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Úgy tűnik, itt a dotcom lufi, vagy talán a 2007 előtti ingatlanmánia, állítja Robert Schiller Nobel-díjas közgazdász. Na de mi a közös bennük, milyen következmények adódhatnak, lesz-e az egésznek valamilyen hozadéka. Az előző két lufi, bár fájdalmas volt, komoly pozitívumokat is teremtett, vajon most is így lesz?

A két nagy mánia a 90-es évek végén illetve 2006-2007 környékén zajlott. Az első, a technológiai és internet mánia 2000 elején csúcsosodott ki, majd összeomlott, de maga után hagyott egy komoly iparágat, infrastruktúrát, míg a második a pénzügyi piacok összeomlását és a válságot hozta, de kikényszerített egy komoly bankszabályozást, a pénzügyi rendszer reformját, igaz, hogy egy olyan laza monetáris politikát és az ebből adódó újabb buborékot is, melynek még nem látjuk a végét.

A lufik szerepe

A nagy, új iparágakra épülő fellendülés-összeomlás ciklusok komoly eredményeket hagytak hátra, mint például a 19. század végén a kiterjedt vasúthálózat. A 17 évvel ezelőtti technológiai buborék gyors internethálózatot és a 3G mobiltelefon rendszert hagyta maga után, majd hozzájárult az okostelefonok kifejlesztéséhez, az algoritmusok alapján történő internetes kereséshez (Google), kialakult az internetes kereskedelem, a közösségi média, a felhő alapú adattárolás és az applikációkra épülő szolgáltatási ágak (Airbnb, Uber).

Milyen a mostani?

Kérdés, hogy a kriptodeviza-mánia mit hagy majd maga után, ezt boncolgatja a coindesk.com vezető munkatársa. Az, hogy már mánia zajlik, a szakember szerint nyilvánvaló, amikor egy internetes paródia alapján merő poénból létrehoztak egy kriptodevizát, melynek teljes kapitalizációja egymilliárd dollárra nőtt. A kérdés az, hogy milyen jellegű ez a mánia, összehasonlítható-e a korábbiakkal.

Az vélelmezhető, hogy ha kipukkad, akkor lesznek olyan események, mint az előzőeknél: hatalmas pénzügyi veszteségek, cégcsődök, perek, kongresszusi meghallgatások, aztán persze új szabályozás. Vélhetően nem lesznek viszont pénzügyi mentőakciók, hisz most nem bankok, vagy más fontos intézmények vannak benne a buliban, hanem leginkább magánemberek, befektetők, sőt a pénzügyi alvilág is, hisz ezeket az eszközöket nem kis részben pénzmosásra is használják.

Kisebb károk

Ráadásul a kormányok nem néznek jó szemmel egy olyan kvázi pénzrendszert, ahol nincs befolyásuk, így nem lehet adóztatni vagy pénzügyi felügyeletet gyakorolni, így eszük ágában sem lenne megmenteni a rendszert és a résztvevőket. A kriptovaluta spekulánsok tehát magukra maradnak, de végülis ez a normális, elég felhívás, nyilatkozat jelent meg a kockázatokról az elérhető magas hozamok mellett. Még az a szerencse, hogy itt csak annyi pénz tud elveszni, amennyi kriptodevizát megvett valaki (tőkeáttételt még a határidős tőzsdék sem mernek engedni), míg az ingatlanlufiban a házak értékénél sokkal nagyobb hitelek maradtak hátra, amely végül a bankrendszer nyakába zúdult.

Komoly hozadék

A 2008-ashoz hasonló válságot így vélhetően nem fog okozni az esetleges kriptolufi leeresztése, ugyanakkor egy nagy komoly hozadéka lehet: megváltoztathatja a pénzügyi infrastruktúrát. A nemzetközi utalások ma még mindig lassúak, a blockchain technológia, ami a kriptovaluták nagy hozadéka lehet a tudomány számára, megváltoztathatja ezt a helyzetet, de lehet, hogy olyan technikai vonatkozások is lesznek, amelyeket még nem is sejtünk. Ebben a tekintetben a bitcoin mánia inkább a dotcom lufihoz hasonlítható, vagyis pozitív hozadékai lesznek a fejlődés szempontjából. És persze még nem tudjuk, ki lesz  a következő Google, Apple, Amazon vagy Facebook...

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Új mozifilmek nézhetők a streamen, sokkot kapott a filmipar a döntéstől
Eidenpenz József | 2020. december 4. 18:54
A rossz amerikai foglalkoztatási adat ellenére a tőzsdék tovább emelkednek, jórészt az amerikai élénkítő csomaggal kapcsolatos várakozások hatására. Európában is kellemes a hangulat, a lengyel tőzsde valósággal száguldott. De a BUX is átlagon felül ment, főleg a Richter húzta egy bejelentés nyomán. A forint gyengül, száguld a platina. Alaposan felforgatta az amerikai filmipart egy bejelentés.
Részvény / Deviza / Áru Nem minden áron érdemes Airbnb-részvényt venni a guru szerint
Eidenpenz József | 2020. december 4. 12:25
Vegyes vírushírek mellett enyhe pluszok vannak a tőzsdéken, a lengyel és a magyar index felülteljesít, a forint hullámvasúton mozog. Megegyezett az OPEC+, de az olajár csak csendesen emelkedik. Damodaran professzor alapvetően pozitívan vélekedik az Airbnb-ről, amelynek marzsai nőhetnek, a kockázatai pedig alacsonyak. De minden ár kérdése.
Részvény / Deviza / Áru Nincs könnyű helyzetben, aki aranyba fektetne
Király Béla | 2020. december 4. 05:16
Meglehetősen éles kanyarokat vett az idei évben az arany árfolyama, közben a szakértők tanácsai is rendre változtak. November eleje óta lejtőre került az árfolyam, de az elemzők többsége még mindig új csúcsokat vizionál, igaz, megjelentek a szkeptikusok is.
Részvény / Deviza / Áru Sírnak a Tesla-shortosok, nem osztanak pénzt a Rábánál
Eidenpenz József | 2020. december 3. 19:14
Amerikában ismét reménykednek a befektetők, hogy új gazdaságsegítő csomagot fogadnak el. Bár a járványhírek rosszak, az oltások pozitív hatásában is bíznak. Így tovább tudtak emelkedni a főbb indexek. Európában esett Frankfurt és Párizs, emelkedett London. Budapesten mind a négy fontosabb részvényünk gyengült, de erősödött a forint. Egy hatalmas bank minősítette fel a Teslát, de shortosok is bedobják a törölközőt.
Részvény / Deviza / Áru Áprilisban elszáll majd a benzin ára?
Eidenpenz József | 2020. december 3. 12:28
Az EU a helyreállítási alapról és a Brexitről vitatkozik, az amerikai politikusok gazdasági mentőcsomagot fontolgatnak, az OPEC+ kartell termelési kvótákról értekezik. Mindenki csak tárgyal, így aztán nem csoda, hogy a tőzsdék nem tudják, merre. De inkább a lefelé irány jellemző, Pesten főleg az OTP húzza le az indexet. Sorban érkeznek a jó hírek a Tesla egyik nagy riválisáról. Furcsa dolgot produkálnak a határidős amerikai benzinárak.
Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Friss
hírlevél