<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Jegybankok, kormányok és államszövetségek is fontos döntésekre készülnek, eközben Európában szerény pluszban vannak a tőzsdeindexek. A BUX átlag felett emelkedik, a forint is tovább erősödött. Németország és Franciaország miniszterei vállalati csődhullámtól tartanak. Kiszivárogtak a Tesla önvezető szoftverének részletei. Hogyan lehet 350 ezer dollár a bitcoin?

Tegnap elég csúnya eséssel végződött a kereskedés az Egyesült Államokban, főleg a technológiai papírok estek, Nasdaq 100-as index több mint két százalékkal zuhant. Ma Ázsiában a mínuszok dominálnak, de szerényen emelkednek az európai indexek. A német DAX 0,2, a párizsi mutató 0,4 százalékkal, London 0,5 százalékkal megy fel. Nem meglepő a visszafogottság, sok eseményre vár a piac.

Itthon a BUX index a tegnapi szép ugrás után újabb 0,9 százalékkal ment feljebb, és átlépte a 41 ezer pontos határt, amire március eleje óta nem volt példa. Az OTP 0,7, a Mol 1,5 , a Magyar Telekom 0,4, a Rába 1,2 százalékkal erősödik . A Richter ezúttal stagnál. A forint is rátett még egy lapáttal a tegnapi erősödésre, 70 fillérrel lejjebb van az euró. Alig mozog az euró/dollár, újabb egy százalék körüli pluszban van az olaj.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Egy fontos hét közepén

Sűrű ez a hét, teli sorsdöntő eseményekkel. A Brexitről folytatott tegnap esti személyes találkozó a brit miniszterelnök és az Európai Bizottság elnöke között nem hozott megegyezést, de már megint kitűztek egy határidőt vasárnapra. Ma jön még az EKB és a Fed ülése, az Európai Unió értekezlete a gazdaságsegítő csomaggal. Utóbbiból talán megtudhatjuk, miben egyezett meg Németország, Magyarország és Lengyelország. Ez utóbbi lehetett, ami tegnap alaposan felnyomta a budapesti és a varsói tőzsdeindexeket.

Komolyabb forinterősödés bontakozott ki a tegnapi kereskedésben, miután kiderült, hogy nem lesz lengyel-magyar vétó a ma kezdődő uniós csúcson. Úgy gondoljuk, hogy tartósan 350 alatti euróárfolyam esetén a hazai jegybank megemlítheti a további lazítás lehetőségét, ami forintgyengülést okozhat. A délután esedékes EKB-ülésen nagyobb bejelentések jöhetnek, de csak abban az esetben várható nagyobb eurógyengülés, ha a vártnál komolyabb horderejű intézkedéseket jelentenek be írta az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele.

(Pixabay.com)(Pixabay.com)

Európai csődhullámtól tartanak

Németországban átlépte a húszezret az összes eddigi halálos áldozat száma, de nálunk is romlottak a napi statisztikák. Az amerikaiak pedig már térképeket osztanak meg arról, melyik kórházban van még hely, mert sok intézmény közeledik a teljes telítettséghez – írja a Marketwatch. A gazdasági következmények sem néznek ki jól, erre példa Peter Altmaier és Bruno Le Maire nyilatkozata egy közös interjúban.

Németország és Franciaország gazdasági miniszterei a koronajárvány következtében növekvő számú cégcsődre figyelmeztetnek. Minél tovább tart a válság, annál inkább le kell küzdenünk a csődhullámot mondta Altmaier. Le Maire arra figyelmeztet, hogy most veszélyes szakasz kezdődik, és az olyan törékeny ágazatoknak, mint a szállodák, éttermek, valamint a kulturális és sportvállalkozások, külön támogatást kell nyújtani.

Szenved az amerikai tech-szektor

Elképesztő árakon forgott a DoorDash étel-házhozszállítással foglalkozó cég részvénye az első napján. A 102 dolláron kibocsátott papír 189,50-en zárt, de volt 195,50 is. Ma az Airbnb várva várt tőzsdei bevezetése jön délután. A kialakult ár magas, 68 dollár, közel 3,5 milliárd dolláros lehet így az IPO.

Tegnap a Nasdaq 100 index több mint 2,1%-ot csökkent, amire egy hónapja nem volt példa. Folytatódnak az egyeztetések a fiskális csomagról, a Fehér Ház javaslatát támogatnák a republikánus szenátorok, a demokraták azonban maradnának a 900 milliárd dolláros csomag mellett. Mitch McConnell felajánlotta, hogy hagyják ki mindkét oldalról a legmegosztóbb pontokat, ezt azonban Nancy Pelosi ellenzi. További hasonló napok állhatnak előttünk írta az Erste Befektetési Zrt.

Nagy per indult az USA-ban a Facebook ellen. Több mint 45 szövetségi tagállam vádolja azzal a közösségimédia-gigászt, hogy illegális módon iktatta ki a riválisait, és korlátozta a piaci versenyt. A tét a Facebook feldarabolása – írta az Mfor.hu.

Kiszivárgott a Tesla full önvezető

A Tesla teljesen önvezető szoftvere (FSD) béta verziójának beállításai kiszivárogtak – írja az Electrek szaklap.

A beállítások száma állítólag nagyon nagy, “miriádnyi”, köztük néhány vicces is akad. Az elmúlt hónapokban a Tesla a teljes önvezető (FSD) Beta szoftvert a járműtulajdonosok egy korlátozott csoportja számára tette hozzáférhetővé, hogy tesztelje azt. Az önálló vezetési rendszert azonban a sofőrnek folyamatosan ellenőriznie kell, és a felelősség a vezetőt terheli. A Tesla reméli, hogy még ebben a hónapban megkezdi az FSD frissítés szélesebb körű kiadását, és jövőre bemutathatja annak megbízhatóságát. Így jóváhagyathatja a szabályozókkal.

Mitől lesz 350 ezer dollár a bitcoin?

Nem akárki veti fel, hogy az arany felől a bitcoinba áramolhat a tőke a következő években, hanem a JP Morgan.

A bitcoin elismertsége az intézményi befektetők körében csak most kezdődött, míg az arany esetében nagyon előrehaladott. A legtöbb intézményi befektető nulla kitettséggel rendelkezik a bitcoin felé, másoké kicsi. A családi vagyonkezelés (family office) körében 0,18 százalék a bitcoin részesedése, az arany ETF-ek 3,3 százalékos részesedésével szemben. Így “tőkeallokációs paritáson körülbelül 18-szoros az arány. Amiből azt a következtetést vonják le, hogy körülbelül 350 ezer dollárra is mehet a bitcoin (a jelenlegi 18-19 ezerről).

A bitcoin belső értéke?

Rövid távon ellenben korrekciót valószínűsítenek, hacsak az árfolyam nem ugorja meg gyorsan a 20 ezer dolláros szintet. Ami még érdekes, hogy a bankóriás “belső értékről” (intrinsic value) is beszél, ami szerinte jelenleg 11-12 ezer dollár. (Sok közgazdász úgy véli, a bitcoinnak nincs belső értéke. Igaz, a papírpénznek sem feltétlen.) De a bitcoin-bányászok viselkedése miatt ez a belső érték jövőre emelkedhet.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17135 17130 17575 -4,62% 0 0 22 721 730 770 Ft 2021-11-26 17:05:29
MOL 2450 2422 2464 -0,97% 0 0 3 761 189 642 Ft 2021-11-26 17:12:50
MTELEKOM 422 422 428 -1,63% 0 0 214 874 344 Ft 2021-11-26 17:07:04
RICHTER 8625 8530 8675 -1,71% 0 0 3 696 449 365 Ft 2021-11-26 17:07:28
OPUS 219 216 222 -1,79% 0 0 71 447 197 Ft 2021-11-26 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Új mutációtól rémültek meg a tőzsdék, jön az AdiVerzum és a NikeLand
Eidenpenz József | 2021. november 26. 11:39
Egy új, dél-afrikai, potenciálisan veszélyes vírusmutáció nagy riadalmat okozott a piacokon, az európai tőzsdék csúnya mínuszban vannak ma délelőtt, és az USA-ban is ez várható. Az árupiacok és a kriptodevizák is pánikolnak. Mit keresnek a metaverzumban a sportszergyártók?
Részvény / Deviza / Áru Egekbe szökött egy kis magyar részvény árfolyama
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 17:32
Vegyesen szerepelt ma a BUX, a vezető részvények közül a Mol hatalmasat esett.
Részvény / Deviza / Áru Ma is kamatot emelt az MNB, száguldásba fogott a 4iG
Eidenpenz József | 2021. november 25. 11:56
A mai MNB-tenderen ismét magasabb a kamat, ami a forintot erősítő tényező. Miközben az USA-ban pulykát sütnek ma, az európai tőzsdéken kellemesen optimista a hangulat. Mit csinál majd az új német koalíció? Mely kriptodevizák a legdivatosabbak, és mi az a GameFi?
Részvény / Deviza / Áru Német hadiipari óriás száll be a 4iG-be - 100 milliárdos tőke érkezik a magyar cégbe
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 08:55
Háromoldalú előzetes megállapodást kötött Jászai Gellért befektető társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG Nyrt., valamint a Rheinmetall AG. 100 miliárd forintot meghaladó tőke érkezhet a vállalathoz.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zártak Budapesten, és ez az OTP-nek köszönhető
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 17:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1111,71 pontos, 2,16 százalékos emelkedéssel, 52 535,97 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Nehéz lesz így letörni az olajárat
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 14:21
Kedden sokan gondolták azt, hogy Joe Biden bejelentését, mely szerint 50 millió hordót felszabadítanak a stratégiai tartalékokból, más országok is követik, a plusz kínálat pedig segít letörni az árakat. Ez elsőre nem jött be.
Részvény / Deviza / Áru Újra 370 alatt az euró, de sorsdöntő hír jöhet holnap
Eidenpenz József | 2021. november 24. 11:59
Határozottan 370 alá bukott az euró árfolyama, ez azonban keveset mond a jövőre nézve. Feszült figyelemmel várja a piac, mit lép holnap az MNB, emeli-e újra a kamatot. Az OTP magához tért, egy pletyka szerint az MNB kevésbé sújtott le rá, mint sokan tartottak tőle. Damoklész kardja lebeg a bitcoin felett.
Részvény / Deviza / Áru Menthetetlen a líra, stabilizálódott a forint
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 07:42
A 370-es szint alá került a forint, ami a keddi 372-es történelmi mélyponthoz képest kismértékű erősödést jelent. A tegnapi nap nagy vesztese, a török líra viszont továbbra sem tudja magát összeszedni.
Részvény / Deviza / Áru Jókora mozgások voltak ma a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 18:22
A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek.
Részvény / Deviza / Áru Kedden is volt egy kis tűzijáték a forint piacán
Király Béla | 2021. november 23. 17:35
A hétfői nagy gyengülés után kedden sem tudott erősödni a magyar fizetőeszköz. A forint az euróval szemben a 370-es lélektani szint gyengébb oldalán ragadt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló