Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Jegybankok, kormányok és államszövetségek is fontos döntésekre készülnek, eközben Európában szerény pluszban vannak a tőzsdeindexek. A BUX átlag felett emelkedik, a forint is tovább erősödött. Németország és Franciaország miniszterei vállalati csődhullámtól tartanak. Kiszivárogtak a Tesla önvezető szoftverének részletei. Hogyan lehet 350 ezer dollár a bitcoin?

Tegnap elég csúnya eséssel végződött a kereskedés az Egyesült Államokban, főleg a technológiai papírok estek, Nasdaq 100-as index több mint két százalékkal zuhant. Ma Ázsiában a mínuszok dominálnak, de szerényen emelkednek az európai indexek. A német DAX 0,2, a párizsi mutató 0,4 százalékkal, London 0,5 százalékkal megy fel. Nem meglepő a visszafogottság, sok eseményre vár a piac.

Itthon a BUX index a tegnapi szép ugrás után újabb 0,9 százalékkal ment feljebb, és átlépte a 41 ezer pontos határt, amire március eleje óta nem volt példa. Az OTP 0,7, a Mol 1,5 , a Magyar Telekom 0,4, a Rába 1,2 százalékkal erősödik . A Richter ezúttal stagnál. A forint is rátett még egy lapáttal a tegnapi erősödésre, 70 fillérrel lejjebb van az euró. Alig mozog az euró/dollár, újabb egy százalék körüli pluszban van az olaj.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Egy fontos hét közepén

Sűrű ez a hét, teli sorsdöntő eseményekkel. A Brexitről folytatott tegnap esti személyes találkozó a brit miniszterelnök és az Európai Bizottság elnöke között nem hozott megegyezést, de már megint kitűztek egy határidőt vasárnapra. Ma jön még az EKB és a Fed ülése, az Európai Unió értekezlete a gazdaságsegítő csomaggal. Utóbbiból talán megtudhatjuk, miben egyezett meg Németország, Magyarország és Lengyelország. Ez utóbbi lehetett, ami tegnap alaposan felnyomta a budapesti és a varsói tőzsdeindexeket.

Komolyabb forinterősödés bontakozott ki a tegnapi kereskedésben, miután kiderült, hogy nem lesz lengyel-magyar vétó a ma kezdődő uniós csúcson. Úgy gondoljuk, hogy tartósan 350 alatti euróárfolyam esetén a hazai jegybank megemlítheti a további lazítás lehetőségét, ami forintgyengülést okozhat. A délután esedékes EKB-ülésen nagyobb bejelentések jöhetnek, de csak abban az esetben várható nagyobb eurógyengülés, ha a vártnál komolyabb horderejű intézkedéseket jelentenek be írta az Equilor Befektetési Zrt. hírlevele.

(Pixabay.com)(Pixabay.com)

Európai csődhullámtól tartanak

Németországban átlépte a húszezret az összes eddigi halálos áldozat száma, de nálunk is romlottak a napi statisztikák. Az amerikaiak pedig már térképeket osztanak meg arról, melyik kórházban van még hely, mert sok intézmény közeledik a teljes telítettséghez – írja a Marketwatch. A gazdasági következmények sem néznek ki jól, erre példa Peter Altmaier és Bruno Le Maire nyilatkozata egy közös interjúban.

Németország és Franciaország gazdasági miniszterei a koronajárvány következtében növekvő számú cégcsődre figyelmeztetnek. Minél tovább tart a válság, annál inkább le kell küzdenünk a csődhullámot mondta Altmaier. Le Maire arra figyelmeztet, hogy most veszélyes szakasz kezdődik, és az olyan törékeny ágazatoknak, mint a szállodák, éttermek, valamint a kulturális és sportvállalkozások, külön támogatást kell nyújtani.

Szenved az amerikai tech-szektor

Elképesztő árakon forgott a DoorDash étel-házhozszállítással foglalkozó cég részvénye az első napján. A 102 dolláron kibocsátott papír 189,50-en zárt, de volt 195,50 is. Ma az Airbnb várva várt tőzsdei bevezetése jön délután. A kialakult ár magas, 68 dollár, közel 3,5 milliárd dolláros lehet így az IPO.

Tegnap a Nasdaq 100 index több mint 2,1%-ot csökkent, amire egy hónapja nem volt példa. Folytatódnak az egyeztetések a fiskális csomagról, a Fehér Ház javaslatát támogatnák a republikánus szenátorok, a demokraták azonban maradnának a 900 milliárd dolláros csomag mellett. Mitch McConnell felajánlotta, hogy hagyják ki mindkét oldalról a legmegosztóbb pontokat, ezt azonban Nancy Pelosi ellenzi. További hasonló napok állhatnak előttünk írta az Erste Befektetési Zrt.

Nagy per indult az USA-ban a Facebook ellen. Több mint 45 szövetségi tagállam vádolja azzal a közösségimédia-gigászt, hogy illegális módon iktatta ki a riválisait, és korlátozta a piaci versenyt. A tét a Facebook feldarabolása – írta az Mfor.hu.

Kiszivárgott a Tesla full önvezető

A Tesla teljesen önvezető szoftvere (FSD) béta verziójának beállításai kiszivárogtak – írja az Electrek szaklap.

A beállítások száma állítólag nagyon nagy, “miriádnyi”, köztük néhány vicces is akad. Az elmúlt hónapokban a Tesla a teljes önvezető (FSD) Beta szoftvert a járműtulajdonosok egy korlátozott csoportja számára tette hozzáférhetővé, hogy tesztelje azt. Az önálló vezetési rendszert azonban a sofőrnek folyamatosan ellenőriznie kell, és a felelősség a vezetőt terheli. A Tesla reméli, hogy még ebben a hónapban megkezdi az FSD frissítés szélesebb körű kiadását, és jövőre bemutathatja annak megbízhatóságát. Így jóváhagyathatja a szabályozókkal.

Mitől lesz 350 ezer dollár a bitcoin?

Nem akárki veti fel, hogy az arany felől a bitcoinba áramolhat a tőke a következő években, hanem a JP Morgan.

A bitcoin elismertsége az intézményi befektetők körében csak most kezdődött, míg az arany esetében nagyon előrehaladott. A legtöbb intézményi befektető nulla kitettséggel rendelkezik a bitcoin felé, másoké kicsi. A családi vagyonkezelés (family office) körében 0,18 százalék a bitcoin részesedése, az arany ETF-ek 3,3 százalékos részesedésével szemben. Így “tőkeallokációs paritáson körülbelül 18-szoros az arány. Amiből azt a következtetést vonják le, hogy körülbelül 350 ezer dollárra is mehet a bitcoin (a jelenlegi 18-19 ezerről).

A bitcoin belső értéke?

Rövid távon ellenben korrekciót valószínűsítenek, hacsak az árfolyam nem ugorja meg gyorsan a 20 ezer dolláros szintet. Ami még érdekes, hogy a bankóriás “belső értékről” (intrinsic value) is beszél, ami szerinte jelenleg 11-12 ezer dollár. (Sok közgazdász úgy véli, a bitcoinnak nincs belső értéke. Igaz, a papírpénznek sem feltétlen.) De a bitcoin-bányászok viselkedése miatt ez a belső érték jövőre emelkedhet.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Már Bill Gates is adja az Apple-t, vegyes érzésekkel fogadták a Richter és a Telekom jelentését
Eidenpenz József | 2021. február 26. 12:03
A magas kötvényhozamok, kötvényeladási hullám nyomán tart a rossz hangulat a részvénypiacokon is, bár Európában mérsékelt az esés. A BUX stangál, a két gyorsjelentést nem fogadták túl jól, de az OTP megmentette eddig a napot. Bill Gates is sok Apple-részvényt adott el, pedig ő tudhat valamit a tech-szektorról. Sok gond van a Boeingekkel.
Részvény / Deviza / Áru Szembe ment a nemzetközi hangulattal a budapesti börze
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 17:51
Pluszban fejezte be a napot a Budapesti Értéktőzsde. 
Részvény / Deviza / Áru Újraindult a GameStop-rakéta, egy hónap után 360 felett az euró
Eidenpenz József | 2021. február 25. 12:12
A tőzsdék hangulata Európában nem rossz, de az USA-ban nem biztos, hogy plusszos lesz a nyitás. Budapest felülteljesítő ma, főleg az OTP húzza, de gyengül a forint. Újra felkapták a GameStop-részvényt, egy nap alatt 104 százalékkal ugrott, és elindult az első per is. Mindenki azt várja, hogy tovább esik a dollár, de lehet, hogy jól megtréfálja a piacot, mint 2011-2016-ban.
Részvény / Deviza / Áru Kedvező nemzetközi hangulat, emelkedés Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 18:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 238,34 pontos, 0,55 százalékos emelkedéssel, 43 183,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Powell felbeszélte a piacokat, újra pluszban jár a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. február 24. 12:34
Ma sokat javult a tőzsdék hangulata, főleg a német index emelkedik, de a BUX ezt is túlszárnyalja. A Mol és az OTP húzza, miután az olajcég reggel közzétette több éves stratégiáját. Jerome Powell beszéde megnyugtatta a piacokat, és gyengítette a dollárt. Megállni látszik a kriptodevizák kétnapos zuhanása. Meglepetés-osztalékot fizet a Puma.
Részvény / Deviza / Áru Halmozta a profitot tavaly a Graphisoft Park
MTI | 2021. február 23. 18:59
A Graphisoft Park SE ingatlanbefektetési társaság 2020-ban 4,43 millió euró nettó nyereséget ért el, mintegy 230 ezer euróval magasabbat a tervezettnél, ugyanakkor a profit az előző évitől mintegy 510 ezer euróval marad el, elsősorban a megnövekedett hitelállományhoz kapcsolódó kamatköltségek miatt - közölte a társaság a BÉT honlapján kedden.
Részvény / Deviza / Áru Elhasalt az OTP és bukott a MOL is
MTI | 2021. február 23. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 512,04 pontos, 1,18 százalékos csökkenéssel, 42 945,11 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 15,9 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Ronda mínuszok repkednek Európában, folyik a bankok kontra fintech háború
Eidenpenz József | 2021. február 23. 12:53
Komolyabb esés van Európában a tőzsdéken, főleg a bankszektort és a technológiai szektort adják ma, és leginkább a németeknél. A BUX is átlag körüli mértékben esik, az OTP-vel és a Mollal az élen. A fő aggodalom a magas amerikai állampapír-hozam, az inflációs nyomás. A kriptodevizák is nagyot estek, de az igazi sztori állítólag a bankok kontra fintech-alkalmazások háborúban rejlik.
Részvény / Deviza / Áru Egybillió dollár felett a bitcoin kapitalizációja, új riválisokat kaphat a Tesla
Eidenpenz József | 2021. február 22. 12:17
Mínuszban vannak a tőzsdék, amit az ismét romló európai járványstatisztikák, az emelkedő amerikai körvényhozamok, az inflációs várakozások okozhatnak. Lesz még egy izgalmas hét a gyorsjelentéseknél, számos érdekes hír érkezett az autóiparból. A réz ütemes emelkedése kezd önbeteljesítő jóslattá válni, ami tovább tolhatja fel az inflációt. Új csúcsokat döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Nem csitul a mánia, újabb rekordott döntött a bitcoin
Privátbankár.hu | 2021. február 20. 10:57
Szombaton újabb csúcsot döntött a bitcoin és az ether ára is. A bitcoin kapitalizációja már 1000 milliárd dollár fölött van.
Friss
hírlevél