<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A sötét felhők elvonultak a tőzsdék fölül az USA-ban, Ázsiában és Európában is, miután az inflációval kapcsolatban sikerült megnyugtatni a befektetőket. Itthon az OTP a húzóerő, de a forint is erősödik. Ünnepel a Dortmund-részvény, Elon Musk korrigálta magát, az amerikaiakat pedig lasszóval kell visszavonszolni a munkába.

Pár nap csúnya esés után a tőzsdék magukhoz tértek, tegnap már szép emelkedéssel zárt Amerika, ma pedig zöldbe borultak az indexek Európában is. A fordulatot ugyanaz okozta, ami a minipánikot is, az inflációs várakozások. A kellemetlen meglepetést okozó amerikai adat után a jegybank szerepét betöltő Fed vezetői nyugtatgatták a kedélyeket, és arról próbálták meggyőzni a piacokat, hogy az infláció csak átmenetileg szállt el.

Ez egyelőre sikerült nekik, a német, francia, brit indexek ma 0,6-0,7 százalékkal mennek fel. Az amerikai határidős indexek is újabb jelentős, fél-egy százalékos pluszban állnak, Ázsiában pedig két százalék körüli meneteléssel zártak a kínai és japán mutatók.

Az S&P 500 és a DAX indexek egy éve (Tradingview.com)Az S&P 500 és a DAX indexek egy éve (Tradingview.com)

Itthon a BUX index negyed százalékkal 45 ezer pont fölé ment, főleg az OTP 0,7 százalékos emelkedése húzza. A Mol 0,3 százalékkal esik, a Richter és a Telekom csak mérsékelt pluszt ért el eddig. A forint tovább erősödött, már csak 355,90 az euró árfolyama.

Árfolyamok és grafikonok

A Richter közzétette, hogy egy részvényre 225 forint osztalék jut, a kifizetés pedig június 14-én kezdődik. Június 4-től forog osztalékszelvény nélkül a papír.

Meghosszabbítják a hitelmoratóriumot?

Megszületett a megállapodás a kormány és a bankok között a moratóriumról – írta az Erste Befektetési Zrt. a Portfolio.hu nyomán.

A két hónapos általános hosszabbítás látszik megvalósulni. Úgy tűnik, hogy a bajba került adósok augusztus végétől beléphetnek egy új moratórium alá, ami 2022. június 30-ig tartana. Egyelőre nehéz megmondani, hogy ez jó vagy rossz a bankoknak, de egyezségről van szó, ami azt sugallja, hogy jó lehet a bankoknak, a kormánynak és nyilván az adósoknak is.

Ha így van, akkor a brókercég szerint üdvözlendő a lépés, ami “remélhetőleg a bankrendszer stabilitásnak megőrzése irányába is mutat”.

Jön az adózás napja

Az USA-ban ma kiskereskedelmi statisztika érkezik, ami abból a szempontból nagyon érdekes lehet, hogy az emberek mire költötték a stimulus-csekkeket áprilisban. A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe is ma jön, és az ipari termelésről is kiadnak adatokat.

Euróbankjegyek (Pixabay.com)Euróbankjegyek (Pixabay.com)

Hétfőn pedig (egy halasztás után) eljön a “tax day”, az amerikai adófizetési határidő, ami szintén befolyásolhatta a piacokat. Sokan ugyanis az adóra valót részvények vagy kriptodevizák eladásából teremtik elő.

Kevesebb új tartalom, kevesebb új előfizető a Disney-nél

Gyorsjelentése után esett a Disney, az eredménye jobb lett a várakozásoknál, a bevétele rosszabb. A vállalat streaming-szolgáltatása, a Disney+ a megjelenése óta jelentős előfizetői növekedést produkált, most azonban csalódást okozott.

Ez részben annak is betudható, hogy jelentősen kevesebb új tartalom érkezett a platformra írja az Equilor Befektetési Zrt. A Wall Street által jósolt 110,3 millió előfizető helyett csak 103,6 millióval zárt. Korábban a Netflix is a vártnál gyengébb előfizetői növekedésről számolt be. Ez mindkét vállalat esetében a járvány miatti nehezebb forgatási és rendezési körülmények miatt elmaradó új tartalmakkal magyarázható.

hirdetés

A Borussia Dortmund részvény árfolyama (Tradingview.com)A Borussia Dortmund részvény árfolyama (Tradingview.com)

Így ünnepel a Dortmund-részvény

Miután kupagyőztes lett a Borussia Dortmund, a kevés tőzsdén levő európai fociklub egyike, a részvény árfolyama emelkedik, de csak viszonylag szerényen, másfél százalékkal, 6,045 euróra. Ezzel együtt is messze van még a járvány előtti, kilenc euró feletti magasságoktól. Az utóbbi egy évben pedig, akárcsak az egész sportág, megjárta a poklokat is, az első és a második koronavírus-hullám kitörésekor is nagyot zuhant.

Újabb pofon a kriptodevizáknak

A kriptodeviza-piacot újabb pofon érte tegnap, amikor kiderült, hogy a világ egyik legnagyobb tőzsdéjét, a Binance-ot vizsgálják az amerikai hatóságok. A bitcoin 47 ezer dollárig is leesett, de ma már ismét 50 ezer az ára.

A Tesla-alapító Elon Musk a támadások hatására némileg exkuzálta magát. (Miután szerdán azzal okozott általános piaci esést, hogy bírálta a bitcoint a magas energiafogyasztás miatt, és felfüggesztette elfogadását a Tesla-járművek ellenértékeként.) Kijelentette, hogy továbbra is erősen bízik a kriptodevizák jövőjében. Valamint hatékonyabbá akarja tenni a dogecoint, amivel eddig össze-vissza viccelődött. Állítása szerint tárgyal a dogecoin fejlesztőivel. Ez új árrobbanást váltott ki a kutyás mémen alapuló bitcoin-klónnál, 38-ról 52 centre ment.

Kicsivel a várakozások alatt a Coinbase

A Nasdaq tőzsdére nemrég bevezetett, sok tízmilliárd dollárra értékelt amerikai kriptodeviza-tőzsde, a Coinbase nagyjából az előrejelzéseknek megfelelően teljesített.

Bevétele 1,8 milliárd dollár volt a negyedévben, ami megegyezik a menedzsment várakozásaival, de minimálisan elmaradt a Wall Street által várt 1,81 milliárd dollártól. Az igazított eredmény 771 millió dollár, meghaladja az elemzők által várt 762 milliót. A kereskedési volumen és az ügyfélbázis is dinamikusan növekedett a negyedévben, és az év további részével kapcsolatban is optimisták írja az Equilor Befektetési Zrt.

A gyorsjelentés előtt azonban a kriptodeviza-piaccal együtt nap közben jelentős, 6,5 százalékos esést szenvedett el a papír.

Nem akarnak dolgozni az amerikaiak

Az Amazontól kezdve a Walmarton át a McDonald’s-ig számos nagyvállalat kezdte jelentős mértékben emelni az órabéreket az USA-ban – írja az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja.

A relatíve magas munkanélküliség ellenére az emberek nem hajlandóak dolgozni, így az Amazon 1000 dolláros kezdési bónusszal, a McDonald’s pedig tíz százalékos béremeléssel próbálja rávenni az otthonmaradókat a munkára. A vírustól való félelem, az iskolák zárva tartása, és a rendkívül magas munkanélküli támogatások mind az otthonmaradásra ösztönzik a lakosságot.

Az Airbnb szerint végleg elmaradoznak az üzletemberek

Vegyes negyedéves eredményeket tett közzé az Airbnb a KBC Equitas szerint. A bevétel és a foglalási forgalom felülmúlta a várakozásokat, viszont a negyedéves veszteség jóval nagyobb lett a vártnál.

A belföldi szállásfoglalás tette ki a bevételek 80 százalékát, a menedzsment szerint azonban a nemzetközi utazás és a városi utazások is javulni fognak. Viszont az üzleti utazás már nem fog visszatérni a járvány előtti mederbe. Az előrejelzés biztató, a második negyedévben a bevétel már a 2019 második negyedéves szinthez hasonlóan fog alakulni.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17285 17225 17660 -0,55% 0 0 3 779 976 930 Ft 2021-12-06 17:05:09
MOL 2434 2404 2434 +1,00% 0 0 908 934 902 Ft 2021-12-06 17:07:08
MTELEKOM 408 408 416 -1,45% 0 0 238 744 764 Ft 2021-12-06 17:05:12
RICHTER 8425 8400 8590 -1,17% 0 0 1 016 697 535 Ft 2021-12-06 17:05:14
OPUS 227 224 231 -1,52% 0 0 14 554 498 Ft 2021-12-06 17:05:21
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Egyedül a Molnak volt ma jó napja
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 18:13
Alacsony volt a forgalom a pesti börzén, az BUX is csökkenéssel indította a hetet. 
Részvény / Deviza / Áru Végre egy kis enyhülés, de nem éppen a Mikulás-rali
Eidenpenz József | 2021. december 6. 11:46
Ma végre zöldben állnak a tőzsdék Európában, némi optimizmus észlelhető azzal kapcsolatban, hogy az új vírusverzió talán nem is olyan pusztító. De van, aki nem osztja ezt, és kemény lezárást valószínűsít a következő hónapokban. A forint gyengécske, az olaj emelkedik. Nagy esés volt a kriptodevizáknál a hétvégén.
Részvény / Deviza / Áru A Richter volt ma a leggyengébb láncszem
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 17:43
A nemzetközi hangulat után ment a pesti börze. 
Részvény / Deviza / Áru Ügyesen tőzsdéztek a Privátbankár.hu és az Mfor.hu újságírói
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 14:04
Két dobogós helyet is megszereztek a Privátbankár.hu és az Mfor.hu újságírói az Equilor Befektetési Zrt. által meghirdetett kereskedési versenyen.
Részvény / Deviza / Áru Nem képes a forint a tartós erősödésre, leminősítették a 4iG-t
Eidenpenz József | 2021. december 3. 11:07
Európában megnyugodtak a tőzsdék a csütörtöki nagy esés után, az amerikai folytatás egyelőre kérdéses. A BUX is emelkedik, a forint viszont csapkod, nem valami izmos a kamatemelés ellenére sem. A Facebook feloldotta a kriptodeviza-reklámok évekkel ezelőtt elrendelt tiltását.
Részvény / Deviza / Áru Európa tette tönkre a hangulatot Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 18:23
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 439,48 pontos, 0,85 százalékos csökkenéssel, 51 420,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru A kötvények helyett részvényekbe kell fektetni 2022-ben
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 15:18
2022-ben a kötvények helyett tanácsosabb a részvények vagy a részvényalapú befektetési formák felé fordulni, és érdemes készülni a decemberi Mikulás-ralira is. Bár a globális politikai, gazdasági és egészségügyi kockázatok jelentősek, továbbra is vannak még vonzó befektetési lehetőségek, például az olajtársaságokra, a globális pénzügyi szektorra és az amerikai technológiai szektor szereplőire érdemes koncentrálni. A hazai piacon izgalmasak a 4iG részvényei, a MOL azonban kevésbé – hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén.  
Részvény / Deviza / Áru Beszakadnak az árak? Vegyél!
Király Béla | 2021. december 2. 11:31
Az amerikai piacokon az utóbbi években mindig nyerő stratégia volt, hogy egy-egy nagyobb esésnél vásárolni kellett a részvényeket. Aki így tett, hamarosan komoly nyereségre tehetett szert. Az egyik legnagyobb brókerház most is ezt tanácsolja.
Részvény / Deviza / Áru Befektetési stratégiák az omikron-variáns árnyékában
Módos Dániel | 2021. december 1. 18:24
A dél-afrikai omikron variáns megjelenése nem csak a tudósokat ijesztette meg, hanem a piaci hangulat is rövid idő alatt nagyot változott, annak ellenére, hogy még biztosat nem tudunk kijelenteni erről a variánsról. Az aggodalmakat az okozza, hogy a sok mutáció miatt lehet rá esély, hogy az oltások esetleg nem, vagy kevésbé hatásosak az omikron variáns ellen.
Részvény / Deviza / Áru Jól ment ma a Mol-részvényeknek
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 17:43
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 395,59 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel, 51 860,19 ponton zárt szerdán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló