BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 3. 11:54

A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.

Amerikában ma megkezdődött a függetlenség napjának alkalmából tartott hosszú hétvége, emiatt világszerte alacsonyabb fokozatba kapcsolhatnak a tőzsdék. A Stoxx 600 európai részvényindex kevéssel 11 óra előtt 0,1 százalékos mínuszban van, a német index alig moccan, a francia kissé esik, a holland picit emelkedik. Varsóban is minimális csökkenés van, Budapesten azonban 0,6 százalékos pluszban jár a BUX. (Itt az új 4iG elemzés - írtuk.

Az emelkedés általános, az OTP 0,5 százalékkal, a Mol egy százalékkal, a Richter 0,1 százalékkal van feljebb. Az Opus 0,8 százalékos pluszban van, a  CIG Pannonia viszont 2,9 százalékkal esett. A forint hajszálnyit gyengül, 351,50 Ft az euró ára. Ez csak 20-30 filléres emelkedést jelent. Enyhe mínuszban vannak a nemesfémek, egy százalék körüli mértékben esik az olaj is.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Fő, hogy nyitnak a  pubok

Sűrű hét volt viszont Nagy-Britannia külpolitikájában a Bloomberg.com szerint. Kemény kereskedelmi tárgyalásokat folytattak az Európai Unióval, a főtárgyaló Michel Barnier viszont kijelentette, hogy még komoly nézeteltérések maradtak. A jövő héten folytatják. Közben Kína következményekkel fenyeget arra az esetre, ha Nagy-Britannia valóban befogad több millió hongkongi lakost. (Ma írtuk a témában: Húztak egyet a pórázon Hongkongban – meddig bírják a befektetők?)

Valószínűleg az Egyesült Királyság nemsokára bejelenti, hogy a Franciaországból, Németországból, Spanyolországból és Olaszországból érkezőknek már nem lesz kötelező a két hetes karantén. De sokak számára az a legnagyobb öröm a szigetországban, hogy holnap, szombaton végre kinyitnak a pubok.

Itt a mutáció?

Anthony Fauci amerikai járványügyi szakértő  arra figyelmeztetett, hogy az új koronavírus a mutáció jeleit mutatja. Ez lehetővé teheti, hogy könnyebben terjedjen. Ez egyelőre vitatott, de további bizonytalansági tényezőt jelent. Egyébként az USA-ban továbbra is nagyon magas a felfedezett koronavírus-fertőzések száma, 50 ezer fő felett egyetlen nap alatt. Csak Floridából több mint tízezer esetet jelentettek, és a kórházi ellátásra szorulók száma is rekordot döntött.

Közben Európában inkább jó hírek érkeznek, Olaszországban például a kórházban ápolt betegek száma először esett ezer fő alá március óta. Ez az adat áprilisban 29 ezer felett tetőzött.

Mi lesz veled, német autópiac?

A német autóiparból hol jó, hol rossz hírek érkeznek. Ezúttal a Gépjármű-Gyártók Nemzetközi Szövetségének (VDIK) elnöke, Reinhard Zirpel nyilatkozta, hogy a német autópiac sokkal nagyobb mértékben fog az idén zsugorodni, mint az úgynevezett pénzügyi krízisben.

Úgy becsülik, hogy 2020-ban Németországban 2,8 millió új autó forgalomba állítását engedélyezik majd, ami 20 százalékos csökkenés az előző évhez képest. Utoljára 1989-ben fordult elő az országban, hogy csak mintegy 2,8 millió új autót jelentettek be. A június végi csökkenés az egy évvel ezelőtti állapothoz képest még 35 százalékos, így még az említett éves 20 százalék eléréséhez is eléggé erős második félévre lenne szükség mondta az elnök.

Optimistábbak az európai menedzserek

Tegnap a vártnál jobb amerikai munkanélküliségi és munkaerő-piaci adatok okoztak optimizmust a piacon. Ennek nyomán a Nasdaq indexe új történelmi csúcsra ment, de a többi főbb index is fél százalék közeli körüli pluszban végzett. Továbbra is a viszonylag jó gazdasági adatok és a nagyon rossz amerikai járványügyi jelentések állnak szemben egymással a piacon az Investing.com szerint.

Az EU beszerzésimenedzser-indexe júniusban 48,3 pontra emelkedett az előző havi 30,5 pontról. A német adat 47,0 volt, miközben az elemzők 45,8-at vártak. Franciaországban és Olaszországban is javultak a mutatók. (Általában az 50 alatti érték jelent gazdasági visszaesést, az 50 feletti pedig növekedést.) Kínában is közzétettek hasonló számokat, itt a szolgáltatások menedzser indexe (Caixin Services Purchasing Managers Index) 58,4-re ugrott, két hónap óta a legmagasabb szintre.

Ki jön a Wirecard után?

Németországban a Delivery Hero öt százalékkal ugrott meg, miután közzétette, hogy megrendeléseinek értéke a második negyedévben kis híján duplázódott. A cég élelmiszer házhoz szállítással foglalkozik. A részvény azonban más szempontból is érdekes. A DAX  indexből szeptemberben szinte biztosan repülő botrányhős, a Wirecard helyett ugyanis valószínűleg a Delivery Hero fog bekerülni majd a vezető német mutatóba.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Péntek hajnalban megtudjuk a Mol és az OTP eredményét, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 11:21
Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.
Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
hírlevél