BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 20. 11:31

Az európai uniós vezetők csúcstalálkozója elhúzódik, látszólag ez okozza az európai részvényárfolyamok süllyedését. Továbbra is rosszak az amerikai járványhírek, az ország legnépesebb államaiban új korlátozó intézkedések fenyegetnek. Emelkedik a BUX, erősödik a forint a holnapi fontos MNB-ülés előtt. Lehet, hogy olyasmi fog történni decemberben az arannyal, mint áprilisban az olajjal?

Esnek Európában a részvényárfolyamok, a kommentátorok egy része szerint a piacokat elbizonytalanítja, hogy a hétvégi EU-csúcson nem született megállapodás. Mások szerint azonban már régen be van árazva a 750 milliárd eurós mentőcsomag a részvények árába. Ugyanakkor több hetes emelkedés után egy kis korrekció teljesen természetes.

Az esés egyébként sem nagy, a német DAX index csak 0,2 százalékkal süllyed 11 órakor, Párizsban 0,4, Londonban 0,8, Milánóban 0,4 százalék az esés. Az amerikai határidős részvényindexek is hasonló, 0,2-0,4 százalékos mínuszban vannak. Itthon a BUX index minimális, 0,2 százalék körüli pluszban van, miközben a Richter 0,6 százalékkal emelkedik, az OTP fél százalékkal süllyed, a Mol pedig stagnálással egyenértékű képet mutat.

Holnap fontos MNB-ülés

A forint erősödik, 60 fillérrel lejjebb van az euró, 352,3 forint az ára. Enyhe pluszban vannak a nemesfémek, fél százalékkal esik az olaj. Az elemzők egy része elképzelhetőnek tart egy újabb kisebb kamatcsökkentést.

Az MNB-n a piac szeme… 353 forinton kezdi a hetet az EUR/HUF kurzus, ezzel továbbra sem mutat komolyabb kilengést a forint árfolyama. Izgalmakat a holnapi MNB kamatdöntő ülés hozhat, ahol a jegybank kommunikációja és a piaci várakozások alapján érkezhet még egy utolsó, 15 bázispontos kamatvágás – írta az Erste Befektetési Zrt.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Engednek a fukar négyek?

Az EU csúcsvezetőinek találkozóján megegyezés látszik kialakulni, a kompromisszumos javaslatot támogatni látszanak a felek. A találkozót azonban meghosszabbították, kis szünet után ma délután négytől folytatják. A tét a 750 milliárd eurós, a koronavírus-járvány miatt megrendült gazdaságok helyreállítását célzó segélycsomag sorsa. Elsősorban a vissza nem térítendő támogatások és a hitelek arányán vitatkoznak a felek.

Aranyrudak (Pixabay) Aranyrudak (Pixabay)

Az eredeti 500 milliárd eurós támogatást az úgynevezett fukar négyek (Hollandia, Ausztria, Dánia és Svédország) ellenezték, de egy csökkentett, 390 milliárd eurós összeget a kiszivárgott hírek szerint már elfogadnak. A Bloomberg.com szerint azonban a befektetők már beárazták a megegyezést, az EU vezetői nagyon nagy nyomás alatt vannak, hogy cselekedjenek. (További cikkünk a témában.)

Elvesztették a kontrollt Floridában

Az Amerikai Egyesült Államokban továbbra sem igazán javul a járványhelyzet, újabb korlátozó intézkedések bevezetését fontolgatják. Erről beszélt például a Los Angeles-i polgármester, aki az új kijárási korlátozást sem zárta ki. Floridában egy vezető politikus szintén szigorú intézkedésekre szólított fel, szerinte a járvány teljesen elszabadult. Florida az USA harmadik legnépesebb tagállama.

Ázsiában Hong Kong tervezi, hogy minden zárt közösségi helyen maszkviselési kötelezettséget ír elő. Európában Rómában fontolgatnak korlátozásokat, mivel 17 új esetet találtak.

Mikor lesz oltás?

Csak 2021 közepére lehet széles körben elérhető oltás a koronavírus ellen a WHO vezető kutatóorvosa szerint. Sokan, főleg amerikai politikusok a közelgő elnökválasztás árnyékában rendszeresen őszi vagy év végi dátumokat emlegetnek. A különbségek oka vélhetően az, hogy az őszi dátumok inkább a az első oltóanyag – szériák elkészülésére vonatkoznak, míg a jövő év közepiek a globális tömeggyártásra.

A BlackRock Inc., a világ legnagyobb vagyonkezelő társasága a hírek szerint elkezdte kínai részvényeinek eladását, az elért nyereségek reaálizálását. Ennek ellenére a kínai részvények ma reggel jelentős pluszban tudtak zárni, a Shanghai Composite index három százalékkal ment feljebb.

Ma újabb fontos tárgyalások kezdődnek az Európai Unió és Nagy Britannia között a Brexit utáni viszony szabályozásáról. A Bloomberg szerint nincs rá remény, hogy a megegyezés gyorsan megszülessen. A múlt hónapban zajlott tárgyalások óta a diplomácia állítólag nem ért el eredményeket, mindkét fél a másiktól várja a nagyobb kompromisszumkészséget.

Gáz lesz az arannyal?

Árrobbanás, vis maior (“force majeure”) lehet a vége a határidős aranypiacnak az idén – ezt a képet festik legalábbis a Zerohedge cikkei (Itt és itt.) A probléma lényege, hogy az arany iránt megnövekedett vételi érdeklődés miatt a klíringházak (“bullion banks”) különösen nagy eladási pozíciókkal rendelkeznek. Már augusztusban szokatlanul nagy mennyiségű fizikai aranyat kell leszállítaniuk a kontraktus kifutásakor.

Ez később, például a decemberi határidőnél még több lehet, és könnyen elképzelhető, hogy kifutnak a fizikai aranykészletekből. (Főleg, ha a mostanában folyamatosan gyengülő dollár iránti bizalom is megrendül.) Ha nem tudnak majd szállítani, ahogy a határidős piacok szabályai előírják, az az összes futures kereskedésre végzetes hatással lehet. Lerombolhatja ugyanis a befektetők bizalmát. (Bár december még messze van, találhatnak addig valamilyen megoldást – a szerk.)

Óv bennünket a Nobel-díjas közgazdász

Ennek a fordítottja történt a WTI olajjal áprilisban, amikor senki sem akarta a fizikai olajat leszállíttatni az USA-ban, ahol alig volt már tároló kapacitás. Emiatt lényegében még fizettek is azért, nehogy leszállítsák nekik. Emiatt süllyedt egy napra korábban elképzelhetetlen szintre, negatívba, mínusz 40 dollár körüli szintre az olaj ára.

A Nobel-díjas közgazdász, Robert Schiller arról beszél, hogy az S&P500 140 éves történetében csak kétszer volt olyan drága P/E alapon (30 körüli érték) mint most: 2000-ben és 1929-ben. Ráadásul az ún. FATMANG részvények (Facebook, Apple, /Tesla/, Microsoft, Amazon, Netflix, Google) részvények az S&P500 indexben mintegy 25 százalékos súlyt képviselnek, amely extra kockázatot hordoz az index befektetők számára – írta az Erste Befektetési Zrt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
hírlevél