TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az európai uniós vezetők csúcstalálkozója elhúzódik, látszólag ez okozza az európai részvényárfolyamok süllyedését. Továbbra is rosszak az amerikai járványhírek, az ország legnépesebb államaiban új korlátozó intézkedések fenyegetnek. Emelkedik a BUX, erősödik a forint a holnapi fontos MNB-ülés előtt. Lehet, hogy olyasmi fog történni decemberben az arannyal, mint áprilisban az olajjal?

Esnek Európában a részvényárfolyamok, a kommentátorok egy része szerint a piacokat elbizonytalanítja, hogy a hétvégi EU-csúcson nem született megállapodás. Mások szerint azonban már régen be van árazva a 750 milliárd eurós mentőcsomag a részvények árába. Ugyanakkor több hetes emelkedés után egy kis korrekció teljesen természetes.

Az esés egyébként sem nagy, a német DAX index csak 0,2 százalékkal süllyed 11 órakor, Párizsban 0,4, Londonban 0,8, Milánóban 0,4 százalék az esés. Az amerikai határidős részvényindexek is hasonló, 0,2-0,4 százalékos mínuszban vannak. Itthon a BUX index minimális, 0,2 százalék körüli pluszban van, miközben a Richter 0,6 százalékkal emelkedik, az OTP fél százalékkal süllyed, a Mol pedig stagnálással egyenértékű képet mutat.

Holnap fontos MNB-ülés

A forint erősödik, 60 fillérrel lejjebb van az euró, 352,3 forint az ára. Enyhe pluszban vannak a nemesfémek, fél százalékkal esik az olaj. Az elemzők egy része elképzelhetőnek tart egy újabb kisebb kamatcsökkentést.

Az MNB-n a piac szeme… 353 forinton kezdi a hetet az EUR/HUF kurzus, ezzel továbbra sem mutat komolyabb kilengést a forint árfolyama. Izgalmakat a holnapi MNB kamatdöntő ülés hozhat, ahol a jegybank kommunikációja és a piaci várakozások alapján érkezhet még egy utolsó, 15 bázispontos kamatvágás – írta az Erste Befektetési Zrt.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Engednek a fukar négyek?

Az EU csúcsvezetőinek találkozóján megegyezés látszik kialakulni, a kompromisszumos javaslatot támogatni látszanak a felek. A találkozót azonban meghosszabbították, kis szünet után ma délután négytől folytatják. A tét a 750 milliárd eurós, a koronavírus-járvány miatt megrendült gazdaságok helyreállítását célzó segélycsomag sorsa. Elsősorban a vissza nem térítendő támogatások és a hitelek arányán vitatkoznak a felek.

Aranyrudak (Pixabay) Aranyrudak (Pixabay)

Az eredeti 500 milliárd eurós támogatást az úgynevezett fukar négyek (Hollandia, Ausztria, Dánia és Svédország) ellenezték, de egy csökkentett, 390 milliárd eurós összeget a kiszivárgott hírek szerint már elfogadnak. A Bloomberg.com szerint azonban a befektetők már beárazták a megegyezést, az EU vezetői nagyon nagy nyomás alatt vannak, hogy cselekedjenek. (További cikkünk a témában.)

Elvesztették a kontrollt Floridában

Az Amerikai Egyesült Államokban továbbra sem igazán javul a járványhelyzet, újabb korlátozó intézkedések bevezetését fontolgatják. Erről beszélt például a Los Angeles-i polgármester, aki az új kijárási korlátozást sem zárta ki. Floridában egy vezető politikus szintén szigorú intézkedésekre szólított fel, szerinte a járvány teljesen elszabadult. Florida az USA harmadik legnépesebb tagállama.

Ázsiában Hong Kong tervezi, hogy minden zárt közösségi helyen maszkviselési kötelezettséget ír elő. Európában Rómában fontolgatnak korlátozásokat, mivel 17 új esetet találtak.

Mikor lesz oltás?

Csak 2021 közepére lehet széles körben elérhető oltás a koronavírus ellen a WHO vezető kutatóorvosa szerint. Sokan, főleg amerikai politikusok a közelgő elnökválasztás árnyékában rendszeresen őszi vagy év végi dátumokat emlegetnek. A különbségek oka vélhetően az, hogy az őszi dátumok inkább a az első oltóanyag – szériák elkészülésére vonatkoznak, míg a jövő év közepiek a globális tömeggyártásra.

A BlackRock Inc., a világ legnagyobb vagyonkezelő társasága a hírek szerint elkezdte kínai részvényeinek eladását, az elért nyereségek reaálizálását. Ennek ellenére a kínai részvények ma reggel jelentős pluszban tudtak zárni, a Shanghai Composite index három százalékkal ment feljebb.

Ma újabb fontos tárgyalások kezdődnek az Európai Unió és Nagy Britannia között a Brexit utáni viszony szabályozásáról. A Bloomberg szerint nincs rá remény, hogy a megegyezés gyorsan megszülessen. A múlt hónapban zajlott tárgyalások óta a diplomácia állítólag nem ért el eredményeket, mindkét fél a másiktól várja a nagyobb kompromisszumkészséget.

Gáz lesz az arannyal?

Árrobbanás, vis maior (“force majeure”) lehet a vége a határidős aranypiacnak az idén – ezt a képet festik legalábbis a Zerohedge cikkei (Itt és itt.) A probléma lényege, hogy az arany iránt megnövekedett vételi érdeklődés miatt a klíringházak (“bullion banks”) különösen nagy eladási pozíciókkal rendelkeznek. Már augusztusban szokatlanul nagy mennyiségű fizikai aranyat kell leszállítaniuk a kontraktus kifutásakor.

Ez később, például a decemberi határidőnél még több lehet, és könnyen elképzelhető, hogy kifutnak a fizikai aranykészletekből. (Főleg, ha a mostanában folyamatosan gyengülő dollár iránti bizalom is megrendül.) Ha nem tudnak majd szállítani, ahogy a határidős piacok szabályai előírják, az az összes futures kereskedésre végzetes hatással lehet. Lerombolhatja ugyanis a befektetők bizalmát. (Bár december még messze van, találhatnak addig valamilyen megoldást – a szerk.)

Óv bennünket a Nobel-díjas közgazdász

Ennek a fordítottja történt a WTI olajjal áprilisban, amikor senki sem akarta a fizikai olajat leszállíttatni az USA-ban, ahol alig volt már tároló kapacitás. Emiatt lényegében még fizettek is azért, nehogy leszállítsák nekik. Emiatt süllyedt egy napra korábban elképzelhetetlen szintre, negatívba, mínusz 40 dollár körüli szintre az olaj ára.

A Nobel-díjas közgazdász, Robert Schiller arról beszél, hogy az S&P500 140 éves történetében csak kétszer volt olyan drága P/E alapon (30 körüli érték) mint most: 2000-ben és 1929-ben. Ráadásul az ún. FATMANG részvények (Facebook, Apple, /Tesla/, Microsoft, Amazon, Netflix, Google) részvények az S&P500 indexben mintegy 25 százalékos súlyt képviselnek, amely extra kockázatot hordoz az index befektetők számára – írta az Erste Befektetési Zrt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
hírlevél