BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. június 9. 08:47

A héten, pontosabban az utóbbi 10 napban olyan heves forinterősödést láthattunk, amire nagyon rég volt példa. Ezzel elhárult a veszélye, hogy a tavaly nyári örökös mélypontra kerüljön a hazai fizetőeszköz. Eljött vajon a rég várt fordulat, és trendszerűvé válhat az erősödés?

Méretes ugrás

Míg május 29-én napközben még 327,5 forintot kellett adni egy euróért, és ezzel vészesen közel volt az árfolyam az örökös leggyengébb forintértékhez (330-331), addig pénteken már csak 320 forintba került a közös európai fizetőeszköz egy egysége. Ilyen rövid idő alatt ekkora erősödésre már rég volt példa, ez elég biztató a forint további sorsát illetően. Kérdés, hogy láthatunk-e ezúttal tartósabb erősödést, akár kettessel kezdődő árfolyamot is?

Rengeteg deviza kellett

Pár éve egyszer már úgy tűnt, hogy reális ez a szint, de kiderült, hogy a svájci frank hitelek forintra váltása és az államadósság devizaarányának leépítése olyan hatalmas összegű devizát igényel (becsléseink szerint kb. 40 milliárd euró az elmúlt öt évben), ami nem tett lehetővé a forint erősödését, sőt, inkább gyengítő hatása volt.

Euró/forint, öt év.

A forintra ható egyéb fundamentális tényezők kedvezőek voltak: folyamatos többletes volt a kereskedelmi és fizetési mérleg, alacsony volt a költségvetési hiány, csökkent a GDP-arányos államadósság. Az fizetési mérleg többletéből adódó devizára azonban szükség volt az említett 40 milliárdhoz, így nem jelent meg a piacon kínálatként, vagyis az eurót gyengítő, a forintot erősítő hatásként.

Csökken a nyomás

Kérdés, hogy mi várható a következő időszakban? Az államadósságon belül már csak nagyjából 18 százaléknyi devizaarány van, ennek egy része hazai lakossági eurós államkötvény. Ebből adódóan még lesz devizaigény, ha az ÁKK le a következő években lejáró nemzetközi devizakötvények helyett is hazai, forintalapú kötvényeket bocsát ki, de ez már jóval kisebb, mint a korábbiak.

Így a forintra sokkal kevésbé fog nyomás nehezedni, azonban a tartós erősödés vélhetően csak akkor következik be, ha a folyó fizetési mérleg többlete növekedni kezd most zajló, exportra termelő beruházások hatására. Így a következő egy-másfél évben még nem valószínű akkora erősödés, ami az elmúlt 4-5 év átlagos sávjából (305-325) kibillentené az árfolyamot, de azt követően már megnő ennek az esélye.

Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
Részvény / Deviza / Áru Szabályosan zuhan a forint, szakadnak a részvények is
Eidenpenz József | 2020. április 1. 10:20
Több napos szép emelkedés után ismét mínuszba váltottak a tőzsdeindexek a világban, így Budapesten is. A forint ma is folytatja gyengülését, már a 364-et ostromolja az euró.
Részvény / Deviza / Áru Rosszkedvük negyedévén vannak túl a tőzsdék, 362 forint közelében az euró
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 22:06
Az amerikai Dow Jones még soha nem veszített ekkorát értékéből három hónap alatt, mint a koronavírus-járvány hatására most, január-március között. De a forint sem „felejti” el az első negyedévi zárást, meglehet, mai történelmi mélypontja csak néhány napig él majd.
Friss
hírlevél