<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A hétvégén kiderült, hogy biztosan megveszik a bajba jutott svájci nagybankot és a világ nagy jegybankjai is komoly lépéseket tettek a bizalom helyreállítására. A tőzsdék mégis nagy mínuszban indultak, bár onnét felfelé vezetett az út. Megint volt 402 felett az euró.

A Credit Suisse svájci pénzintézetnek a riválisa, az USB által dobott mentőöv ellenére nem valami jó a hangulat az európai részvénypiacokon. Valamint annak ellenére sem, hogy a világ nagy jegybankjai a bankrendszer megsegítése érdekében dollárlikviditás-növelő lépéseket jelentettek be. Az indexeket megint a bankrészvények húzzák le.

A nap elején az európai indexek jelentős mínuszban indultak, azután ebből ledolgoztak elég sokat. A német, francia, brit indexek késő délelőtt már nulla felett ingadoznak. Az amerikai határidős indexek is 1-2 ezrelékes pluszban vannak.

Itthon a BUX-index az európai átlaghoz hasonlóan viselkedik, jelentős mínuszból fél százalékos pluszba jött fel, de nagy a különbség az egyes papírok között. Az OTP két százalékos mínuszban, a Mol 2,7 százalékos pluszban, a Richter nulla körül áll. Az Opus 0,3 százalékkal esik, a Graphisoft Park másfél százalékkal drágul.

Árfolyamok és grafikonok

Megint 400 felett az euró

Ma reggel 402,45 forint is volt egy euró, ami 4-5 forinttal volt a péntek esti felett. Azután a részvénypiacokhoz hasonlóan itt is javulás látszott, most csak 399 az árfolyam, ami 1,5 forintos emelkedés.

A negatív piaci hangulat következtében számos pozíciózárás történik, illetve történhet a feltörekvő piacok eszközeinél, amelyek közül a magyar deviza az egyik legsérülékenyebb írja az Erste Befektetési Zrt.

Ennek eredményeként gyengült pénteken és ma is a forint. Alapvetően a nemzetközi hangulat határozhatja meg a jegyzés alakulását a héten – tették hozzá.

Nagyot fordult a világ

Hasonlóan vélekedik az KBC Equitas is, amely szerint

az elmúlt hetekben nagyot fordult a világ a forint körül is, hiszen március elején még a 373 forintos szint környékén mozgott az EURHUF.

A múlt héten pedig 400 forint felett is járt a devizapár, és “továbbra sem tud nagyon elszakadni innen”.

Ez leginkább a gyenge piaci hangulatnak, valamint a bankszektorban felmerülő problémáknak tudható be.

Majdnem kétéves mélyponton a földgáz

A hollandiai TTF földgáz árfolyama ma újabb hat-hét százalékkal esik, kevéssel 40 euró alá is lesüllyedt ma, amire mintegy 20 hónapja, 2021 nyara óta nem volt példa. Most újra 40,40 euró.

A hollandiai földgáz tőzsdei ára. Piros vonallal az orosz támadás. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A hollandiai földgáz tőzsdei ára. Piros vonallal az orosz támadás. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Közel három százalékkal tovább esik az olaj is, a Brent 71, a WTI 65 dollár környékére.

Sínen az óriási bankfúzió

Az UBS kormányzati közvetítéssel megállapodott a Credit Suisse megvásárlásáról, a cél a globális pénzügyi piacokon terjedni kezdő bizalmi válság megfékezése volt. A svájci bank hárommilliárd frankot fizet riválisáért, és kiterjedt kormányzati garanciákat is kap.

A részvényenkénti ár 99 százalékos csökkenést jelent a Credit Suisse 2007-es csúcsához képest írja a Bloomberg.

A bankválság nyertesei és vesztesei

A tranzakció részvénycserével történik, minden 22,48 Credit Suisse-részvény után jár majd egy darab UBS-részvény. Az UBS-t kezdetben a tranzakció nyertesének tekintették, mivel a Credit Suisse koronaékszere, a nyereséges svájci belföldi bank egymaga a teljes vételár többszörösét érheti. (Mégis esik az árfolyama.)

Az USB és a Credit Suisse egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az USB és a Credit Suisse egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A Credit Suisse legkockázatosabb kötvényeibe, az úgynevezett AT1-ekbe fektetők viszont 17 milliárd dollárt veszíthetnek, ami a banki kötvények piacát mélyrepülésbe taszíthatja.

Közbeléptek a központi bankok

Az amerikai Federal Reserve (Fed) és öt másik központi bank vasárnap összehangolt lépéseket jelentett be az amerikai dollárban kötött swap-megállapodások likviditásának növelésére. A hétnapos műveletek gyakoriságát hetiről napi rendszerességűre sűrítették. A cél valószínűleg főként a befektetők, a piacok idegességének csökkentése volt.

Sok megfigyelő már úgy gondolja, hogy a Fed szerdai ülésén lemondhat az újabb kamatemelésről a bankválság miatt. A Bank of England viszont így is kamatemelésről dönthet.

28 ezer felett a bitcoin

A bankválság jól láthatóan kedvez a kriptodevizáknak, amelyeket részben éppen a hagyományos pénzügyi rendszer betegségeire adott gyógyírként találtak ki annak idején. Miután a hétvégén kiderült, hogy az UBS Group átveszi a bajba jutott Credit Suisse pénzintézetet, a bitcoin újabb lendületet kapott, és átvitte a 28 ezer dolláros határt is.

A bitcoin és az ether egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin és az ether egy éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Ez tavaly június eleje óta nem látott szint. Az ether pedig az 1800 dolláron lépett túl, szeptemberben fordult elő hasonló áron.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Új OTP-célár és új BUX

Az Autonomous Research 10 482 forintról 10 086 forintra csökkentette az OTP Bankra vonatkozó 12 havi célárfolyamát, a részvényt továbbra is alulteljesítőre értékelte – írja az Equilor Befektetési Zrt.

Ma lépnek életbe az új BUX-súlyok. A korábbi közlemény szerint az indexben az OTP súlya közel 37, a Molé 27,4, a Richteré 23,8, míg a Magyar Telekomé 4,8 százalékos lesz.

Az indexbe került a Zwack Unicum és a Delta Technologies 0,26 és 0,18 százalékos súllyal, míg az Akko Invest első figyelmeztetést kapott, mivel nem teljesítette az indexben maradás kritériumait.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11135 11050 11240 +0,13% 0 0 3 466 525 945 HUF 2023-05-26 17:07:07
MOL 2866 2820 2874 +1,27% 0 0 1 933 992 560 HUF 2023-05-26 17:11:05
MTELEKOM 418 417 424 -1,07% 0 0 373 922 530 HUF 2023-05-26 17:14:45
RICHTER 8400 8200 8400 +2,19% 0 0 1 673 580 970 HUF 2023-05-26 17:10:31
OPUS 112 110 112 +0,90% 0 0 12 446 288 HUF 2023-05-26 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Rosszul járt, aki ma reggel zsákolt be euróból
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 18:38
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Visszatér az erősödő pályára a forint, aukció után esik a Telekom
Eidenpenz József | 2023. május 26. 12:10
A forint a kamatcsökkentés ellenére erősödik, már 372 alatt is előfordult. A Telekom viszont egyre lejjebb csúszik az aukció után. Nagy-Britanniából jó adat érkezett, Németországból rossz, de a prímet az amerikai adósságplafon viszi. Az ethernél olyasmi történt, ami 2016 óta nem.
Részvény / Deviza / Áru Jól tette, ha kivárt az euró váltásával
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 07:19
Vegyesen mozgott a forint a vezető devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve.
Részvény / Deviza / Áru Estére elgyengült a forint
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 18:32
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ma a Mol vitte a prímet
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 17:55
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 835,32 pontos, 1,80 százalékos emelkedéssel, 47 138,99 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru A kamat tartja a forintot, nagy adóemelés készül Magyarországon?
Eidenpenz József | 2023. május 25. 12:19
Gyengül a forint, de viszonylag erős, szépen emelkedik viszont a BUX index. Pedig nem jó a hangulat a nemzetközi részvénypiacokon, az adósságplafon-probléma megoldódásáig várhatóan nem is lesz az. Az amerikai tech-papírok viszont száguldnak a az Nvidia jelentése nyomán. Adóemelésre lesz szükség a költségvetés rendbetétele érdekében?
Részvény / Deviza / Áru Lassan már a vevők után dobják a földgázt a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 09:27
Ma is 2 százalék feletti mínuszban jár az irányadó európai gázár.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz veled, forint? Újabb csúcsok jönnek, vagy megindul a lejtőn az árfolyam?
Privátbankár.hu | 2023. május 25. 07:36
Vegyesen ébredt a forint.
Részvény / Deviza / Áru Parádézott a Rába, itt az idő a pezsgőbontásra
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 19:16
A győri székhelyű Rába Járműipari Holding Nyrt. 20 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el az első negyedévben, ami 53 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest, és az elmúlt húsz év legmagasabb első negyedéves árbevétele.
Részvény / Deviza / Áru Ma érdemes volt eurót venni
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 18:29
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG