TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.

Összefoglaló:

  • Napjaink technológiai trendjeinek (5G, IoT, cloud computing) köszönhetően az iparág kilátásai kiválóak, a növekedés akár gyorsulhat.
  • Az iparág alap keresletét biztosítja az okoseszközeink folyamatos lecserélése.
  • Mindemellett a Lam Research egyedi szabadalmaztatott technológiával rendelkezik, ami a méretgazdaságosság miatt egyre nyereségesebb.
  • Erős pénzügyi háttérrel rendelkezik a vállalat, osztalékot is fizet.
  • A 200 napos mozgóátlag és az MACD indikátor jó vételi pontot sejtet.

Cégprofil:

A Lam Research Corporation a félvezetőgyártó iparág beszállítója világszerte. „Wafer”­* előállításhoz használható eszközöket és szolgáltatások értékesítenek. Megrendelőik többek között integrált áramkör (mikrochip) és memóriakártya gyártók, akik termékeit többek között mobiltelefonokban, számítógépekben és adatcenterekben használják.

*Mi az a wafer? A félvezető egy nanoméretű darabja, kvázi a gyártás alapanyaga.

Iparági áttekintés:

Belegondolt már, hogy a korunk legkiemelkedőbb technikai vívmányainak megvalósításához, mint például az önvezető autókhoz vagy éppen egyes felhő alapú informatikai szolgáltatásokhoz mennyi, az átlagos felhasználó számára láthatatlan építőelemre van szükség? Pont az ilyen forradalmi termékeknek köszönheti szárnyalását a félvezető ipar is. A folyamatos automatizációra való törekvés soha nem látott adatmennyiséget generál, melynek zavartalan kezeléséhez elengedhetetlen a számítási kapacitás növelése és a miniatürizáció.

Az 5G technológia fejlődésének szintén jelentős pozitív kihatása lehet az iparágra. A SIA riportja a következő képpen szemlélti ezt: Képzeljünk el egy olyan okosvárost (természetesen tele félvezetőkkel), melyben kamerák, telefonok és egyéb szenzorok segítségével lokációs adatokat, irányokat és sebességet tudnak valós időben gyűjteni és elemezni, ezáltal a jelzőlámpák a forgalmi helyzetnek megfelelően optimalizálhatók. Az önvezető autók valós időben kapnak kameraképeket, így azonnal reagálni tudnak váratlan helyzetekre, mint például egy kidőlt fa vagy akár egy útra kiszaladó kisgyermek. A példából láthatjuk, hogy amennyiben az adatközlést az 5G technológia lehetővé teszi, úgy rengeteg új kompatibilis eszközre lesz szükség, melyekben a legújabb chipek végzik majd az adatok feldolgozását.

Mindemellett, természetesen továbbra is óriási kereslet generálódik abból, hogy az emberek 2-3 évente lecserélik a telefonjukat, laptopjukat, TV-jüket és még sorolhatnánk. Ugyan egyre ritkábban cseréljük le az egyes készülékeinket (lásd baloldali ábra: 2015-ben még 25 havonta cseréltük okostelefonjainkat, de ma már csak 33 havonta), azonban egyre több okoseszközünk van fejenként (lásd jobb oldali ábra: 2010-ben még kevesebb mint 2 okoseszközünk volt fejenként, ma pedig már majdnem 7). 10 éve például még jóformán nem is létezett az okosóra, ma pedig már számtalan ember kezén ott pihen több számítási kapacitás, mint egy 2000-es évekbeli telefonban.

Forrás: Statista Forrás: Statista

Az iparág világszintű dinamikáját tekintve az Egyesült Államok kétségkívül vezető szerepet tölt be, ám megfigyelhetünk két igen érdekes trendet. Míg 2010-ben Tajvan és Korea esetében 2, Kína esetében 4 évnyi gyártástechnológiai lemaradás volt látható, mára az USA vezető szerepe már nem egyértelmű. Továbbá a 2000-es évek elején világszerte mintegy 30 vállalat volt képes élvonalbeli mikrochipek előállítására, napjainkban ez a szám csupán 5-re redukálódott a magas előállítási és K+F költségek miatt. Amennyiben az USA meg szeretné tartani vezető pozícióját az iparágban, úgy kiemelkedő állami beruházásokra lehet számítani, melyből az olyan cégek, mint a LAM Research jelentősen profitálhatnak.

Forrás: SIA Forrás: SIA

Cégelemzés:

A Lam Research jó pozícióban van ahhoz, hogy az iparági trendeket meglovagolva erős növekedést érjen el. Mivel a mikrochip-gyártók beszállítója, így egymást kölcsönösen segítve tud fejlődni a vezető cégekkel, ahelyett, hogy a mikrochipek világában jellemző, egyre erősödő versenyében kelljen helyt állnia. A három legnagyobb megrendelője a Samsung, az Intel és a TSMC, a taiwani félvezetőgyártó, amely hatalmas piacrésszel rendelkezik a piacon.

A növekedésorintált vállalatok esetében gyakran probléma a pénzügyi stabilitás. A Lam Research egészséges pénzügyileg, a 2019-es pénzügyi évben 9,65 milliárd USD bevételt ért el, 45 százalékos bruttó marzzsal. A bevételek folyamatosan növekednek, 2015 óta 13 százalékos CAGR-rel (összetett éves növekedési ráta). A nettó profit 2019-ben a bevétel 22,7 százaléka volt, 2,19 milliárd USD. 2015 óta ebben a mutatóban is szép növekedést ért el a vállalat, 27,3 százalékos CAGR-rel.

Az alábbi képen látható, hogy miből tevődik össze a növekedés. A természetes 17 százalékos iparági növekedés mellett a vállalat stratégiája révén 1,6-szer tudtak gyorsabban nőni a bevételek. Ezen felül még 30 százalékkal gyorsabban nőtt a működési nyeresége, ami arra utal, hogy a menedzsment hatékonyan dolgozik és kevesebb költség mellett éri el a nagyobb bevételt, tehát méretgazdaságosság áll fenn. Végül pedig azt látjuk, hogy az egy részvényre jutó profit másfélszer annyival nőtt, mint a működési nyereség, ami többek között a részvényvisszavásárlásoknak tudható be.

Forrás: Lam Research Investor Presentation Forrás: Lam Research Investor Presentation

Erős pénzügyei miatt a vállalat osztalék és részvényvásárlás formájában is hozamot generál a befektetőinek. Jelenlegi 1,5 százalékos osztalékhozama fokozatosan nőtt az évek alatt.

De nem csak erre allokálnak pénzt, hanem a fejlődésre is. 2019-ben a vállalat a bevételei több mint 10 százalékát költötte kutatás-fejlesztésre, ami egy jelentős összeg, viszont azt mutatja, hogy a menedzsment növekedés-fókuszú és nem félnek befektetni a jövőbe.

Versenytárs elemzés:

A Lam Research az 5 legnagyobb vállalat között szerepel a piacán. Hasonló méretű cégekről van szó, a különbség a specializációjukban rejlik.

Forrás: Analysis on Lam Research Forrás: Analysis on Lam Research

A technikai részletek alapos megvitatása nélkül azt lehet elmondani, hogy a versenytársak relatív előnyökkel dolgoznak, így más-más területen dominánsak.

A Lam Research szabadalmaztatott vívmánya az atomi rétegleválasztás (atomic layer deposition). Vagyis ahhoz, hogy a cég megrendelői csupán 5-7 nanométeres chipeket tudjanak gyártani, már atomi szintű pontosságra van szükség. Ennek eléréséhez különböző gázokat, plazmát és egyéb módszereket használnak, hogy a chipet atomnyi szintenként építsék fel.

Fontos szereplő a piacon az ASML Holding, akik az extrém ultraviola hullámok segítségével történő gyártásban (EUV lithography) élenjárók, amit úgyszint szabadalmaztattak. Ez a technológia egy más megközelítéssel – ahogy a neve is sejteti – ibolyántúli sugárnyalábokkal szabja méretre a chipeket. Az eljárás már több évtizede létezik, azonban az ASML képes volt a sugárnyalábok hullámhosszának szélességét körülbelül a tizedére csökkenteni, így lehetővé téve a sokkal kisebb chipek gyártását. (Ugyanúgy az 5-7 nanométeres tartományban.)

Az Applied Materials egy amerikai központű cég, az ASML-hez hasonló méretű, meghatározó versenytársa a Lam Researchnek. Más stratégiát folytat, mint a többiek: szűkebb specializáció helyett szélesebb technológiai skálán kínálnak megoldást. Ez egyszerre jelent több lehetőséget a jövőre nézve, viszont egyes technológiákban lemaradhatnak az aprózódás miatt.

Technikai elemzés:

Az alábbi grafikonokon megfigyelhető, hogy az elmúlt egy éves periódusban a LAM Research részvényeinek árfolyama jelentősen túlteljesítette a piacot, főként növekvő bevételeinek köszönhetően. A koronavírus által okozott márciusi piaci sell-off idején az árfolyam jelentősen esett, ám ezt követően augusztusra a kialakult recesszió ellenére is megduplázódott, majd ezt követően vélhetően a nagy kereskedőházak profitrealizálása miatt visszaesett a COVID-19 megjelenése előtti szintjére.

Forrás: Yahoo Finance Forrás: Yahoo Finance

Azonban az esést megfordította a 200 napos mozgóátlag (naracssárga vonal), ami várhatólag támaszt fog nyújtani a közeljövőben is. Mindemellett a mozgóátlagok relatív erősségét mérő MACD nevű indikátor is vételi jegyzést ad, így technikai szempontból kedvezőnek néz ki az időzítés:

Forrás: Yahoo Finance Forrás: Yahoo Finance

A vállalat PE értékeltsége a jó kilátások és a dinamikus növekedés ellenére is a 20-as szint alatt áll a szeptemberi esést követően, ami alulértékeltséget jelezhet az iparág többi szereplőjének átlagos 27-es PE értékéhez viszonyítva.

Forrás: Wolframalpha Forrás: Wolframalpha

 

Szerző: Gecse Balázs (partner), Búzás Balázs (partner) - MFC Equity

A Stock Picking rovat előző részében a negyedik ipari forradalom egyik lehetséges nyertesét elemezték az MFC Equity szakértői - a cikk itt olvasható >>

A befektetések kockázattal járnak. Javasoljuk, hogy minden befektetési döntés meghozatala előtt konzultáljon pénzügyi tanácsadójával a lehetséges kockázatokról.

Ha érdekelnek a makroszintű elemzések is, akkor az MFC Equity szeretettel vár a szeptember 29-ei online szemináriumra, amelyet "Tech buborék vagy csak az új normál?" címmel tartanak. Részletek a Facebook eseményükön >> 


Az MFC Equity rövid bemutatása

Az MFC Equity egy nemzetközi befektetési klub, amely öt különböző helyszínen több mint 100 aktív taggal van jelen. A klub célja, hogy egy olyan platformot teremtsen, ahol a tagok közösen tanulhatnak a pénzügyi piacokról. A kiválasztott tagok – a megszerzett tapasztalataikat kamatoztatva – jelenleg egy ~100 000 USD-s portfoliót kezelnek közösen. A közel öt éve indított részvényportfóliójuk ~21 százalékos annualizált hozamot ért el, míg az S&P500 ~9 százalékos annualizált hozamot nyújtott ugyanazon időszakban. (2020. májusi 31-i adatok szerint.)

Az MFC Equity befektetési stratégiájának célja, hogy növekedésorientált cégek elárazásait fundamentális elemzés segítségével azonosítsa. A befektetési keretrendszerük öt fő területre fókuszál: 1. iparági dinamika, 2. cégek stratégiai pozíciója, 3. fundamentumok, 4. értékeltség, 5. befektetői hangulat.

Habár Magyarországról indult a szervezet, mára a klub olyan brit egyetemeken létesített kirendeltségeket, mint a University of Cambridge, University of St. Andrews és a University College of London. A klubnak két hosszú távú víziója van:

  1. Tehetséges fiatalok toborzásával a klub egy olyan pénzügyi szakemberképző intézményé szeretne válni, amelyet a pénzügyi közösség is elismer.
  2. Külsős tőke bevonásával egy hivatalosan bejegyzett alapkezelőcéggé válni.

További részletek a www.mfcequity.com honlapon találhatóak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
hírlevél