Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 6. részében a Keysight Technologies és annak ígéretes kilátásai kerülnek elemzésre, amit az 5G hálózatok fejlődése adhat.

Összefoglaló:

  • Az 5. generációs hálózat több téren is hatással lehet mindennapi életünkre, ami a gazdaság jelentős átrendeződését is jelenti. A Keysight Technology ezt a változást kihasználva érhet el kimagasló növekedést.
  • Az 5G előfizetők száma 84 millióról akár 2,45 milliárdra is növekedhet 2020 és 2025 között. 
  • A Keysight Technologies az 5G hálózatok és hozzá kapcsolódó szolgáltatások területén kimagasló nemzetközi vállalat.
  • A vállalat évről-évre eredményesebb, így finanszírozni tudja az akvizíciós stratégiáját, amely üzleti modeljének szerves része mind piacszerzési mind bevétel diverzifikálási szempontból
  • A részvény se nem túl-, se nem alulértékelt. Az elmúlt 3 évben -  a COVID 19 okozta nehéz félévet is beleértve - évi 34%-os növekedést produkált.

Cégprofil

A Keysight Technologies (KEYS) elektronikus mérőeszközöket, oszcilloszkópokat, mérőket és hálózati elemzőket, valamint tervezési, tesztelési és mérőszoftvereket készít elektronikai berendezések gyártásához. A vállalat bevételeinek 85 százalékát a fentebb említett termékekből generálja, míg a fennmaradó 15 százalékot a szolgáltatásaiból, mint például szervizelésből szerzi. A Keysight Technologies több mint 32 000 ügyféllel rendelkezik világszerte, elsősorban a kommunikációs, a hálózati és az elektronikai iparban.

Iparági áttekintés

Sokan úgy utalnak az 5G hálózatok bevezetésére, mint a Negyedik Ipari Forradalomra. De mit is rejt pontosan ez a technológia? Összefoglalva, az 5. generációs (5G) mobilhálózat a korábbi hálózatokkal szemben számos előnnyel rendelkezik: maximális sebessége akár 10-szer akkora is lehet mint az eddigi legjobb 4G LTE hálózatnak (az 5G maximális teljesítménye 1-10 Gbps, a 4G-é 300 Mbps – 1Gbps), az átlagos sebessége pedig legalább 50 Mbps, ami a 4G-nél a maximálisan elérhető érték volt. Továbbá a válaszidő is ötödére csökken (10 ms, a 4G-nél megszokott átlagos 50 ms-hoz képest), ami filmnézésnél vagy játéknál bizonyulhat különösen kedvezőnek. Technológiai szempontból az 5G hálózat sokkal rövidebb hullámhossz-tartományban fog üzemelni, mint a 4G hálózat, ami viszont azt is eredményezi, hogy az 5G jelét könnyebben blokkolja bármilyen akadály, mint például hegyek, épületek, fák. Emiatt a 4G hálózatoknál megszokott nagyhatótávolságú adótornyokkal szemben rengeteg kisebb méretű, lokális adótorony létesítésére lesz szükség az 5G hálózatoknál, növelve a lefedettséget is. Végezetül az 5G megoldást jelent a túlterheltséggel kapcsolatos problémákra is, ami teljesen egyedi az eddig ismert hálózatok között.

Ezeket az előnyöket figyelembe véve nem meglepő, hogy a World Economic Forum egy jelentésében (The Impact of 5G: Creating New Value across Industries and Society) úgy becsülik, hogy az 5G globális piaci termelésének értéke 2035-ig el fogja érni az 13,2 billió dollárt és 22,3 millió új munkahelyet teremt majd. Emellett az 5G felhasználók száma várhatólag 2025-re meghaladhatja a 2,4 milliárdot.

Forrás: Statista, 2019 NovemberForrás: Statista, 2019 November

Amennyiben a hálózat hatása ilyen jelentős, kiépítése és fenntartása is központi érdeke lesz minden iparágnak. Ezt támogatva, a tudományos és technikai eszközök iparága elsősorban kutatási és technikai segédeszközök valamint mérőeszközök gyártásával foglalkozik. Továbbá az 5G szoftverek fejlesztésére, illetve az itt nyert adatok feldolgozására, és az eredmények alapján történő optimalizálásra is kitérhet a munkájuk, mint a Keysight Technologies esetében is.

Az iparágba való belépés nem könnyű, mivel rendkívül nagy alaptőke szükséges a kutatás és fejlesztés magas befektetési igényei miatt, ami a már meglévő cégeknek teremt kedvező körülményeket. A meglévő cégek között sem nagy a verseny, mivel limitált számban szerepelnek a piacon, ami viszont gyorsan növekszik. További előny, hogy a váltás lehetősége más cégek termékére alacsony, mivel ez költséges folyamat és nehéz ugyanazokat a szolgáltatásokat megtalálni.

Cégelemzés

Bár a cég központja a kaliforniai Santa Rosában található, a Keysight Technologies Inc. körülbelül 130 létesítménnyel rendelkezik az egész világon, amelyek a vállalat termékeinek gyártásával, kutatásával, fejlesztésével, valamint értékesítésével és forgalmazásával foglalkoznak. Három fő szegmensük: a Communications Solutions csoport (CSG), az Electronic Industrial Solutions Groupon csoport (EISG) és az Aerospace, Defense and Government csoport (ADGG).

Az árbevétel kb 45 százalékát az ázsiai régió, 40 százalékát az amerikai régió és a maradék 15 százalékát az európai régió adja. Továbbá a cég piacvezető pozíciójának köszönhetően a 2019-es évben 4,3 milliárd dolláros árbevételt produkált, amely pontosan másfélszerese a 2015-ös bevételének.

Amint az alábbi ábrán láthatjuk, a vállalat összes szegmense számára kedvező a minden téren zajló technológiai fejlődés. A kommunikációs szegmens mind magánvállalatok, mind állami szervek számára nyújt vezetékes és vezeték nélküli kommunikációs szolgáltatásokat, míg az elektronikai és ipari üzletáguk főként az autóipar számára kínál termékeket, aminek a keresletét az önvezető járművek és az Internet of Things (IoT) felvirágzása hajthat a közeljövőben. Végül, de nem utolsósorban, a repüléstechnikával foglalkozó üzletáguk a légvédelmi rendszerekhez kínál 5G-s kiegészítő szolgáltatásokat, illetve olyan termékeket is mint például 5G hálózat jeladók és teszteszközök, biztonsági berendezések elektromágneses spektrum működtetéséhez, radar-, űr- és műholdas alkalmazások.

A vállalat stratégiájának szerves részét kepézi, hogy akvizíciókon keresztül új kiegészítő kompetenciákat hoznak be. Így 2019-ben megvásárolták a Prisma Telecom Testing nevű céget 88 millió dollárért, míg 2017-ben az Ixia-t, 1,622millió dollárért. A stratégai akvizícióknak köszönhetően képes megtartani piaci előnyét, így például a Prisma felvásárlásával a Keysight Technologies kibővítette vezető 5G-megoldásokat kínáló portfólióját: a Prisma olyan rádióhálózati tesztmegoldásokkal foglalkozik, amelyekkel a Keysight Technologies korábban nem rendelkezett. Az akvizícióval kibővítette az 5G-tesztportfólióját a kereskedelmi kommunikációs szektor számára.

Versenytárs-elemzés

A vállalat legfőbb versenytársa az Ametek, a Teradyne és a National Instruments. Az Ametek szintén egy globális amerikai elektronikus műszerek és elektromechanikus eszközök gyártásával foglalkozó vállalat, míg a National Instruments  automatizált tesztberendezések és virtuális műszeres szoftverek gyártója. A Keysight Technologies piacvezető pozícióját többek közt a jelentős, 10 százalék körüli kutatás-fejlesztési ráfordításának köszönheti, amely ugyan nem példanélküli az iparágban, de mindenképpen szignifikáns érték. Ugyan rövid távon kiadást jelent a kutatás és fejlesztés, hosszabb távon viszont magasabb nyereségességhez vezet, amit a lentebbi táblázat is mutat. Nevezetesen, a Keysight Technologies 22,3 százalékos EBITDA marginja felülmúlja versenytársai átlagát. 

Múltbeli teljesítmény és technikai elemzés

A Keysight Technologies 2014 novemberében jelent meg a tőzsdén 29,75 dolláros áron, míg jelenlegi árfolyama 94,95 dollár. Az  elmúlt 3 évben körülbelül évi 34 százalékos növekedést produkált, azonban az elmúlt egy év nehezebbnek bizonyult. Mint megannyi tech-cégnél, a Keysight-nál is nagy zuhanást jelentett a COVID-19 okozta krízis, így a részvények az egy évvel ezelőtti árukhoz képest stagnáltak és a vírus előtti állapothoz képest árfolyamuk 9,4 százalékot esett.

Forrás: Yahoo Finance, Keysight Technologies, Inc.Forrás: Yahoo Finance, Keysight Technologies, Inc.

Az elmúlt időszak ingadozó teljesítménye ellenére a növekedés visszatérése valószínűsíthető az 5G hálózatok közeli bevezetése és a Keysight piacvezető szerepe miatt. Így a 2020 elején megszakadt növekedési trend jó eséllyel folytatódhat, esetlegesen fel is gyorsulhat.

A Keysight Technologies ~30-as értékű P/E rátája valamivel meghaladja 25,4-es iparági átlagot, amely enyhe túlértékeltségre utal. Azonban a fentebbi ábrán mutatott Bollinger-szalagot (narancssárgán satírozott rész) megvizsgálva, az árfolyam közel áll az alsó határhoz, ami az alulértékeltségnek a jele. Továbbá az RSI mutató 47-es értéke is egészségesnek mondható; se túl-, se alulárazásra nem utal.

Forrás: Macrotrends, Keysight TechnologiesForrás: Macrotrends, Keysight Technologies

Szerzők: Nemesanszky András (partner), Tatár Marcell (associate)

A Stock Picking rovat előző részében könyvelési és zárási folyamatokat támogató BlackLine nevű cég lehetőségeit vizsgálják az MFC Equity szakértői - a cikk itt olvasható >>

A befektetések kockázattal járnak. Javasoljuk, hogy minden befektetési döntés meghozatala előtt konzultáljon pénzügyi tanácsadójával a lehetséges kockázatokról.


Az MFC Equity rövid bemutatása

Az MFC Equity egy nemzetközi befektetési klub, amely öt különböző helyszínen több mint 100 aktív taggal van jelen. A klub célja, hogy egy olyan platformot teremtsen, ahol a tagok közösen tanulhatnak a pénzügyi piacokról. A kiválasztott tagok – a megszerzett tapasztalataikat kamatoztatva – jelenleg egy ~100 000 USD-s portfoliót kezelnek közösen. A közel öt éve indított részvényportfóliójuk ~21 százalékos annualizált hozamot ért el, míg az S&P500 ~9 százalékos annualizált hozamot nyújtott ugyanazon időszakban. (2020. májusi 31-i adatok szerint.)

Az MFC Equity befektetési stratégiájának célja, hogy növekedésorientált cégek elárazásait fundamentális elemzés segítségével azonosítsa. A befektetési keretrendszerük öt fő területre fókuszál: 1. iparági dinamika, 2. cégek stratégiai pozíciója, 3. fundamentumok, 4. értékeltség, 5. befektetői hangulat.

Habár Magyarországról indult a szervezet, mára a klub olyan brit egyetemeken létesített kirendeltségeket, mint a University of Cambridge, University of St. Andrews és a University College of London. A klubnak két hosszú távú víziója van:

  1. Tehetséges fiatalok toborzásával a klub egy olyan pénzügyi szakemberképző intézményé szeretne válni, amelyet a pénzügyi közösség is elismer.
  2. Külsős tőke bevonásával egy hivatalosan bejegyzett alapkezelőcéggé válni.

További részletek a www.mfcequity.com honlapon találhatóak.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 15065 14870 15175 +0,13% 0 0 7 791 722 220 Ft 2021-05-18 17:07:25
MOL 2278 2266 2312 0,00% 0 0 2 099 791 540 Ft 2021-05-18 17:11:09
MTELEKOM 412 412 416 +0,12% 0 0 262 430 913 Ft 2021-05-18 17:06:13
RICHTER 8385 8285 8430 -0,12% 0 0 1 785 809 470 Ft 2021-05-18 17:07:45
OPUS 240 237 240 +0,21% 0 0 30 569 137 Ft 2021-05-18 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Kicsit nőtt az OTP és a Magyar Telekom árfolyama
MTI | 2021. május 18. 18:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 29,44 pontos, 0,06 százalékos emelkedéssel, 45 891,45 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 12,9 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Lehetőségek a nagy trendek árnyékában
Natív tartalom | 2021. május 18. 13:58
A koronavírus okozta válság okán sok elemzés lát napvilágot arról, hogy milyen nagy irányok várhatók a részvénypiacokon a közeljövőben. Az OTP Trend Alap viszont más utat választ: egyedi részvénykiválasztást támogató modellje segítségével kevésbé nyilvánvaló piaci trendeket is meg tud találni, amelyekkel a fő sodorhoz tartozó befektetési alapok kevésbé intenzíven foglalkoznak.
Részvény / Deviza / Áru Vetélytársat kap a Disney és a Netflix, kilenc hónapja nem látott szinten a forint
Eidenpenz József | 2021. május 18. 12:41
Óvatos optimizmus van az európai tőzsdéken, a BUX-ot viszont visszahúzza az OTP korrekciója. Az euró/forint tavaly augusztus óta nem volt 350 alatt. Jött itthon két kellemes gyorsjelentés is. A Daimlernél ezrek állnak vissza a “Kurzarbeit”-ról normál munkarendre.
Részvény / Deviza / Áru Megbírságolta az MNB az állami felügyelet alá vont tőzsdei céget
Privátbankár.hu | 2021. május 18. 11:17
A debreceni társaságot már korábban is felszólította a jegybank, hogy tegyen eleget az éves jelentések leadására vonatkozó kötelezettségének, ám a mai napig nem sikerült elpostázniuk a dokumentumokat. A cég részvényeivel így nem lehet kereskedni jelenleg.
Részvény / Deviza / Áru Majdnem egy százalékkal nőtt a BUX-index
MTI | 2021. május 17. 18:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 432,89 pontos, 0,95 százalékos emelkedéssel, 45 862,01 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 19,5 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek a pénteki záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Az MNB elnök nyilatkozata megpörgette a forint piacát
Privátbankár.hu | 2021. május 17. 17:08
Eseménydús volt a hétfő reggel, hiszen rég nem látott forinterősödésnek lehettünk tanúi. Az okokról is beszélt a Trend FM Reggeli monitor című műsorában Király Béla kollégánk.
Részvény / Deviza / Áru Hatalmasat erősödött a forint az MNB miatt, három hónapos mélyponton volt a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. május 17. 12:36
Pluszban kezdtek, de csendes lecsorgással folytatták ma az európai tőzsdeindexek és a BUX is. A forint viszont vágtat az MNB egyik nyilatkozata nyomán. Elon Musk csúnyán elintézte a bitcoint, majd kissé korrigálta magát. Az Alteo erős negyedévről jelentett, pedig egy napelem-park még nem is éreztette igazán a hatását.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP és a MOL is erősödött
MTI | 2021. május 14. 18:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 455,04 pontos, 1,01 százalékos emelkedéssel, 45 429,12 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Megint jó részvényesnek lenni, 356 forint alá süllyedt az euró ára
Eidenpenz József | 2021. május 14. 12:31
A sötét felhők elvonultak a tőzsdék fölül az USA-ban, Ázsiában és Európában is, miután az inflációval kapcsolatban sikerült megnyugtatni a befektetőket. Itthon az OTP a húzóerő, de a forint is erősödik. Ünnepel a Dortmund-részvény, Elon Musk korrigálta magát, az amerikaiakat pedig lasszóval kell visszavonszolni a munkába.
Részvény / Deviza / Áru Emelkedéssel zárt a BUX
MTI | 2021. május 13. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 813,37 pontos, 1,84 százalékos emelkedéssel, 44 974,08 ponton zárt csütörtökön.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.