TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 6. részében a Keysight Technologies és annak ígéretes kilátásai kerülnek elemzésre, amit az 5G hálózatok fejlődése adhat.

Összefoglaló:

  • Az 5. generációs hálózat több téren is hatással lehet mindennapi életünkre, ami a gazdaság jelentős átrendeződését is jelenti. A Keysight Technology ezt a változást kihasználva érhet el kimagasló növekedést.
  • Az 5G előfizetők száma 84 millióról akár 2,45 milliárdra is növekedhet 2020 és 2025 között. 
  • A Keysight Technologies az 5G hálózatok és hozzá kapcsolódó szolgáltatások területén kimagasló nemzetközi vállalat.
  • A vállalat évről-évre eredményesebb, így finanszírozni tudja az akvizíciós stratégiáját, amely üzleti modeljének szerves része mind piacszerzési mind bevétel diverzifikálási szempontból
  • A részvény se nem túl-, se nem alulértékelt. Az elmúlt 3 évben -  a COVID 19 okozta nehéz félévet is beleértve - évi 34%-os növekedést produkált.

Cégprofil

A Keysight Technologies (KEYS) elektronikus mérőeszközöket, oszcilloszkópokat, mérőket és hálózati elemzőket, valamint tervezési, tesztelési és mérőszoftvereket készít elektronikai berendezések gyártásához. A vállalat bevételeinek 85 százalékát a fentebb említett termékekből generálja, míg a fennmaradó 15 százalékot a szolgáltatásaiból, mint például szervizelésből szerzi. A Keysight Technologies több mint 32 000 ügyféllel rendelkezik világszerte, elsősorban a kommunikációs, a hálózati és az elektronikai iparban.

Iparági áttekintés

Sokan úgy utalnak az 5G hálózatok bevezetésére, mint a Negyedik Ipari Forradalomra. De mit is rejt pontosan ez a technológia? Összefoglalva, az 5. generációs (5G) mobilhálózat a korábbi hálózatokkal szemben számos előnnyel rendelkezik: maximális sebessége akár 10-szer akkora is lehet mint az eddigi legjobb 4G LTE hálózatnak (az 5G maximális teljesítménye 1-10 Gbps, a 4G-é 300 Mbps – 1Gbps), az átlagos sebessége pedig legalább 50 Mbps, ami a 4G-nél a maximálisan elérhető érték volt. Továbbá a válaszidő is ötödére csökken (10 ms, a 4G-nél megszokott átlagos 50 ms-hoz képest), ami filmnézésnél vagy játéknál bizonyulhat különösen kedvezőnek. Technológiai szempontból az 5G hálózat sokkal rövidebb hullámhossz-tartományban fog üzemelni, mint a 4G hálózat, ami viszont azt is eredményezi, hogy az 5G jelét könnyebben blokkolja bármilyen akadály, mint például hegyek, épületek, fák. Emiatt a 4G hálózatoknál megszokott nagyhatótávolságú adótornyokkal szemben rengeteg kisebb méretű, lokális adótorony létesítésére lesz szükség az 5G hálózatoknál, növelve a lefedettséget is. Végezetül az 5G megoldást jelent a túlterheltséggel kapcsolatos problémákra is, ami teljesen egyedi az eddig ismert hálózatok között.

Ezeket az előnyöket figyelembe véve nem meglepő, hogy a World Economic Forum egy jelentésében (The Impact of 5G: Creating New Value across Industries and Society) úgy becsülik, hogy az 5G globális piaci termelésének értéke 2035-ig el fogja érni az 13,2 billió dollárt és 22,3 millió új munkahelyet teremt majd. Emellett az 5G felhasználók száma várhatólag 2025-re meghaladhatja a 2,4 milliárdot.

Forrás: Statista, 2019 November Forrás: Statista, 2019 November

Amennyiben a hálózat hatása ilyen jelentős, kiépítése és fenntartása is központi érdeke lesz minden iparágnak. Ezt támogatva, a tudományos és technikai eszközök iparága elsősorban kutatási és technikai segédeszközök valamint mérőeszközök gyártásával foglalkozik. Továbbá az 5G szoftverek fejlesztésére, illetve az itt nyert adatok feldolgozására, és az eredmények alapján történő optimalizálásra is kitérhet a munkájuk, mint a Keysight Technologies esetében is.

Az iparágba való belépés nem könnyű, mivel rendkívül nagy alaptőke szükséges a kutatás és fejlesztés magas befektetési igényei miatt, ami a már meglévő cégeknek teremt kedvező körülményeket. A meglévő cégek között sem nagy a verseny, mivel limitált számban szerepelnek a piacon, ami viszont gyorsan növekszik. További előny, hogy a váltás lehetősége más cégek termékére alacsony, mivel ez költséges folyamat és nehéz ugyanazokat a szolgáltatásokat megtalálni.

Cégelemzés

Bár a cég központja a kaliforniai Santa Rosában található, a Keysight Technologies Inc. körülbelül 130 létesítménnyel rendelkezik az egész világon, amelyek a vállalat termékeinek gyártásával, kutatásával, fejlesztésével, valamint értékesítésével és forgalmazásával foglalkoznak. Három fő szegmensük: a Communications Solutions csoport (CSG), az Electronic Industrial Solutions Groupon csoport (EISG) és az Aerospace, Defense and Government csoport (ADGG).

Az árbevétel kb 45 százalékát az ázsiai régió, 40 százalékát az amerikai régió és a maradék 15 százalékát az európai régió adja. Továbbá a cég piacvezető pozíciójának köszönhetően a 2019-es évben 4,3 milliárd dolláros árbevételt produkált, amely pontosan másfélszerese a 2015-ös bevételének.

Amint az alábbi ábrán láthatjuk, a vállalat összes szegmense számára kedvező a minden téren zajló technológiai fejlődés. A kommunikációs szegmens mind magánvállalatok, mind állami szervek számára nyújt vezetékes és vezeték nélküli kommunikációs szolgáltatásokat, míg az elektronikai és ipari üzletáguk főként az autóipar számára kínál termékeket, aminek a keresletét az önvezető járművek és az Internet of Things (IoT) felvirágzása hajthat a közeljövőben. Végül, de nem utolsósorban, a repüléstechnikával foglalkozó üzletáguk a légvédelmi rendszerekhez kínál 5G-s kiegészítő szolgáltatásokat, illetve olyan termékeket is mint például 5G hálózat jeladók és teszteszközök, biztonsági berendezések elektromágneses spektrum működtetéséhez, radar-, űr- és műholdas alkalmazások.

A vállalat stratégiájának szerves részét kepézi, hogy akvizíciókon keresztül új kiegészítő kompetenciákat hoznak be. Így 2019-ben megvásárolták a Prisma Telecom Testing nevű céget 88 millió dollárért, míg 2017-ben az Ixia-t, 1,622millió dollárért. A stratégai akvizícióknak köszönhetően képes megtartani piaci előnyét, így például a Prisma felvásárlásával a Keysight Technologies kibővítette vezető 5G-megoldásokat kínáló portfólióját: a Prisma olyan rádióhálózati tesztmegoldásokkal foglalkozik, amelyekkel a Keysight Technologies korábban nem rendelkezett. Az akvizícióval kibővítette az 5G-tesztportfólióját a kereskedelmi kommunikációs szektor számára.

Versenytárs-elemzés

A vállalat legfőbb versenytársa az Ametek, a Teradyne és a National Instruments. Az Ametek szintén egy globális amerikai elektronikus műszerek és elektromechanikus eszközök gyártásával foglalkozó vállalat, míg a National Instruments  automatizált tesztberendezések és virtuális műszeres szoftverek gyártója. A Keysight Technologies piacvezető pozícióját többek közt a jelentős, 10 százalék körüli kutatás-fejlesztési ráfordításának köszönheti, amely ugyan nem példanélküli az iparágban, de mindenképpen szignifikáns érték. Ugyan rövid távon kiadást jelent a kutatás és fejlesztés, hosszabb távon viszont magasabb nyereségességhez vezet, amit a lentebbi táblázat is mutat. Nevezetesen, a Keysight Technologies 22,3 százalékos EBITDA marginja felülmúlja versenytársai átlagát. 

Múltbeli teljesítmény és technikai elemzés

A Keysight Technologies 2014 novemberében jelent meg a tőzsdén 29,75 dolláros áron, míg jelenlegi árfolyama 94,95 dollár. Az  elmúlt 3 évben körülbelül évi 34 százalékos növekedést produkált, azonban az elmúlt egy év nehezebbnek bizonyult. Mint megannyi tech-cégnél, a Keysight-nál is nagy zuhanást jelentett a COVID-19 okozta krízis, így a részvények az egy évvel ezelőtti árukhoz képest stagnáltak és a vírus előtti állapothoz képest árfolyamuk 9,4 százalékot esett.

Forrás: Yahoo Finance, Keysight Technologies, Inc. Forrás: Yahoo Finance, Keysight Technologies, Inc.

Az elmúlt időszak ingadozó teljesítménye ellenére a növekedés visszatérése valószínűsíthető az 5G hálózatok közeli bevezetése és a Keysight piacvezető szerepe miatt. Így a 2020 elején megszakadt növekedési trend jó eséllyel folytatódhat, esetlegesen fel is gyorsulhat.

A Keysight Technologies ~30-as értékű P/E rátája valamivel meghaladja 25,4-es iparági átlagot, amely enyhe túlértékeltségre utal. Azonban a fentebbi ábrán mutatott Bollinger-szalagot (narancssárgán satírozott rész) megvizsgálva, az árfolyam közel áll az alsó határhoz, ami az alulértékeltségnek a jele. Továbbá az RSI mutató 47-es értéke is egészségesnek mondható; se túl-, se alulárazásra nem utal.

Forrás: Macrotrends, Keysight Technologies Forrás: Macrotrends, Keysight Technologies

Szerzők: Nemesanszky András (partner), Tatár Marcell (associate)

A Stock Picking rovat előző részében könyvelési és zárási folyamatokat támogató BlackLine nevű cég lehetőségeit vizsgálják az MFC Equity szakértői - a cikk itt olvasható >>

A befektetések kockázattal járnak. Javasoljuk, hogy minden befektetési döntés meghozatala előtt konzultáljon pénzügyi tanácsadójával a lehetséges kockázatokról.


Az MFC Equity rövid bemutatása

Az MFC Equity egy nemzetközi befektetési klub, amely öt különböző helyszínen több mint 100 aktív taggal van jelen. A klub célja, hogy egy olyan platformot teremtsen, ahol a tagok közösen tanulhatnak a pénzügyi piacokról. A kiválasztott tagok – a megszerzett tapasztalataikat kamatoztatva – jelenleg egy ~100 000 USD-s portfoliót kezelnek közösen. A közel öt éve indított részvényportfóliójuk ~21 százalékos annualizált hozamot ért el, míg az S&P500 ~9 százalékos annualizált hozamot nyújtott ugyanazon időszakban. (2020. májusi 31-i adatok szerint.)

Az MFC Equity befektetési stratégiájának célja, hogy növekedésorientált cégek elárazásait fundamentális elemzés segítségével azonosítsa. A befektetési keretrendszerük öt fő területre fókuszál: 1. iparági dinamika, 2. cégek stratégiai pozíciója, 3. fundamentumok, 4. értékeltség, 5. befektetői hangulat.

Habár Magyarországról indult a szervezet, mára a klub olyan brit egyetemeken létesített kirendeltségeket, mint a University of Cambridge, University of St. Andrews és a University College of London. A klubnak két hosszú távú víziója van:

  1. Tehetséges fiatalok toborzásával a klub egy olyan pénzügyi szakemberképző intézményé szeretne válni, amelyet a pénzügyi közösség is elismer.
  2. Külsős tőke bevonásával egy hivatalosan bejegyzett alapkezelőcéggé válni.

További részletek a www.mfcequity.com honlapon találhatóak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Részvény / Deviza / Áru Continental: túl a mélyponton
Privátbankár.hu | 2020. november 18. 15:40
A második negyedéves mélypont után a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Continental javítani tudott. A Magyarországon is komoly gyártó és fejlesztőkapacitással rendelkező társaság szerint az európai járműpiacon még komoly gondok vannak.
Részvény / Deviza / Áru Jön Merkel elektromosautó-injekciója, a magyarok nem akarnak oltást
Eidenpenz József | 2020. november 18. 12:15
Mínuszból pluszba mentek át délelőtt az európai tőzsdék, a BUX felülteljesítő, az OTP erejének teljében, a forint is erősödik. Az európai autóipar szenved, a kínai eladások viszont jól alakultak. De a Tesla csak a harmadik. Az elektromosautó-piacot a német támogatások bővítése is pozitívan érintheti. A magyarok többsége elutasíthatja a koronavírus-oltást.
hírlevél