BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2019. május 8. 19:02

Közzétette gyorsjelentését a Magyar Telekom, amelyben drasztikusan visszaesett az eredmény. Az elemzők ennél jóval kisebb süllyedésre számítottak. Két nagy magyar tőzsdei cég is péntek reggel teszi közzé gyorsjelentését, a Richtertől százalékban két számjeggyel emelkedő eredményt várnak, de az OTP is profitálhatott az akvizíciókból.

Ma tőzsdezárás után közzétette negyedéves eredményét a Magyar Telekom, amelyben 150,6-ról 158,9 milliárd forintra, azaz 5,5 százalékkal emelkedő árbevétel szerepel. (Az előző év első negyedévéhez képest.) A cég adózott eredménye viszont 9,51 milliárdról 3,98 milliárd forintra esett vissza, azaz mintegy 58 százalékkal.

A jelentés szöveges része azt írja, hogy “a bevételnövekedés fenntartható volt mindkét országban mivel az adat és az okos eszközök iránti kereslet jelentős maradt”. Az eredménycsökkenés fő oka alighanem az lehetett, hogy “a magyarországi végkielégítésekkel kapcsolatos kifizetések 3,0 milliárd forintos összege jelentős növekedést okozott a személyi jellegű költségekben”.

A társaság jövőre 25-ről 27 forintra emelné az osztalékát (kis tábla), ami az egyik legfontosabb paraméter a részvényesek számára. Kérdés, ekkora emeléstől boldogok lesznek-e. (A Telekom összefoglaló adatai a cikk végén.)

A meglepetés nagy lehet

Mekkora meglepetés ez a Telekom-jelentés? Úgy tűnik, jó nagy, nincs kizárva, hogy nagyot esik majd a részvény holnap. Az Equilor Befektetési például kedden öt százalékkal növekvő bevételre és hatmilliárdos eredményre számított, ez utóbbi kétmilliárddal több a ténylegesnél.

A KBC Equitas majnem pontosan eltalálta a bevételeket, és szintén visszaesést várt az eredményben a végkielégítések miatt, de az Equilornál is kisebbet. Becslésében a  nettó eredmény 8,7 milliárd forintról 7,0 milliárdra esett volna a negyedév során.

A konszenzus is jóval magasabb

A Magyar Telekom által készített elemzői konszenzus is hatmilliárdos adózott eredményt tartalmazott négymilliárd helyett. Ez a konszenzus május 6-i dátumot visel, és számos “elemzőház” becsléseinek átlagát tartalmazza (Concorde Értékpapír, Erste Group Bank AG, KBC, PKO Bank Polski, Raiffeisen Centrobank AG., Santander Brokerage Poland és Wood & Co.).

Az OTP május 10-én hajnalban publikálja első negyedéves eredményét. A bankcsoport profitja az akvizíciók eredménynövelő hatásának köszönhetően negyedéves és éves összevetésben is javulhatott – írja az Erste Befektetési mai hírlevele.

A legnagyobb akvizíció

Január közepétől “konszolidálják a bolgár Expressbankot, mely az OTP történetének eddigi legnagyobb akvizíciója. Részben ennek eredményeként a csoport nettó kamatjövedelme 12%-kal, díj- és jutalék bevétele pedig 13%-kal növekedhetett” – jelzik előre.

A bevételhez hasonló mértékben, 13,1%-kal növekedhettek a működési kiadások is. A céltartalék-képzés a tavalyi első negyedéves rendkívül alacsony szintről megugorhatott, de így is alacsony szinten maradhatott.

Az Erste Befektetési várakozása szerint az OTP adózott eredménye 66 milliárd forint lehetett az első negyedévben, míg a korrigált eredmény 84,5 milliárd forintot érhetett el.

Nőhetett a Richter bevétele

Az Equilor Befektetési hírlevele szerint jelentős profitemelkedés várható a Richternél, amely szintén május 10-én piacnyitás előtt teszi közzé 2019 első negyedévére vonatkozó gyorsjelentését. A várakozásuk szerint a bevétel hat százalékkal emelkedhetett éves alapon az előző év első negyedévéhez képest.

“A FÁK-régió csökkenő bevételeit az EU-ban és az USA-ban várhatóan növekvő értékesítés ellensúlyozhatta. Az Esmya értékesítéséből származó bevételek megközelítőleg a tavalyival megegyezően alakulhattak, ami negyedévre vetítve megfelel a menedzsment által közölt éves prognózis felső értékének” – írták.

24 százalékos profitbővülés?

Az USA-bevételek is 60 százalékot meghaladó ütemben bővülhettek éves alapon. Az EU és az USA területéről származó bevételeket a devizahatás is támogatta, míg a rubel árfolyama mérsékelten lefelé húzta az orosz üzletágat. A konszenzus 1 százalékos működésieredmény-bővüléssel számol csupán, mert a költségek is növekedhettek.

A nettóprofit-soron viszont jelentős, 24 százalékos éves növekedéssel számolnak az elemzők, ami 97 forintos egy részvényre jutó eredményt jelentene, szemben a tavalyi 78 forinttal. (A Richter idén 68-ról 100 forintra növelte osztalékát, erről itt írtunk, azóta azonban a közgyűlés is elfogadta a javaslatot.)

Mégis nagyobb a devizahatás?

Devizahatásnak köszönhetően javulhat a Richter eredménye az Erste Befektetési szerint. “Az árbevétel 5 százalékkal 119,7 milliárd forintra növekedhetett az első negyedévben, elsősorban a forint gyengülésének köszönhetően” – írták a héten.

“A pénzügyi nyereségnek köszönhetően a negyedéves adózott eredmény 13,8%-kal meghaladhatta az egy évvel korábbi értéket, így az év első három hónapját 16,5 milliárd forintos profittal zárhatta a Richter” – összegezték. Ez jóval alacsonyabb, mint az Equilor által említett 24 százalékos profitnövekedés.

Záporoznak a jelentések

Percekkel ezelőtt a Waberer`s International Nyrt. és a Graphisoft Park SE is közzétette jelentését. A Mol május elején közzétett gyorsjelentése csökkenő eredményről számolt be, de a társaság közleménye szerint az elért EBITDA összhangban van az éves célkitűzésekkel. Erről itt írtunk.

A Magyar Telekom főbb számai (2019. I.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
hírlevél