TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az esést jelentő piros szín öntötte el a tőzsdéket Európában, a magyar papírok viszont kissé emelkedtek, főleg az OTP. Az OTP-ről és a Richterről lepottyant az osztalékszelvény. A forint ismét gyengélkedett, a dollár délután hirtelen nagyot erősödött. Nem változtat az OPEC, rángatják az olajat.

 

Napok óta esnek az európai részvényindexek, így volt ez pénteken is, általában egy százalék körül volt a süllyedés. A rossz hangulat fő oka lehetett, hogy ma nem fizetik a görögök az esedékes részletet, ehelyett találtak egy kiskaput, hogy a hónap végén fizethessenek. Ráadásul a kötvényhozamok is magasak.

 

A BUX index viszont a nap nagy részét szerény, 0,1-0,2 százalékos pluszban töltötte, miközben a legtöbbször mind a négy vezető papír mínuszban volt. Ez úgy lehetséges, hogy az OTP és a Richter is ma forgott először osztalékszelvény nélkül, ezért 147, illetve 33 forint így „természetes” esése volt az árnak. (A BUX indexben egy korrekciós tényezőn keresztül a jövőben is szerepelnek a kifizetett osztalékok.)

Ez a süllyedés emelkedés

Valójában az osztalékot leszámítva az OTP inkább fél százalék körüli mértékben emelkedett, a Richter pedig körülbelül negyed százalékkal esett. A Mol is kicsiny, egy ezrelékes pluszban végzett, a Magyar Telekom fél százalékot süllyedt. (Árfolyamok a grafikonra kattintva.)

További árfolyamok>>>>>

A német államkötvényeknek 1998 októbere óta nem volt ilyen rossz hetük, mint ezen a héten – írta a Bloomberg. A tíz éves „Bund” hozama pénteken is viszonylag magas volt, 0,90 százalék körül, ha nem is annyira, mint a csütörtöki 0,996 százalékos csúcson. E héten 0,4 százalékponttal nőtt a hozam, ami a részvény- és devizapiacokra is erős hatással volt.

Tériszony és nyereségrealizálás

A Bloomberg a Bank of America globális alapkezelői felmérését idézi, amely szerint hét hónapja nem látott csúcson van a készpénz aránya a portfóliókban, háromról 21 százalékra ugrott. Eközben hat hónapos mélyponton van a részvényeké és kilenc hónapos gödörben a kötvényeké.

„A piacok tériszonytól szenvednek”, „felszálltak az európai QE vonatára, majd észrevették, hogy az nem megy tovább”, „a nyereségrealizálásba még nem halt bele senki, a készpénz legalább egy olyan részvény, amely nem tud esni” – ezekkel kijelentésekkel jellemezték kontinensünk tőzsdei hangulatát (Dirk Thiels, KBC Asset Management).

Egy hónapja eseget az OTP

Az Erste Befektetési Zrt. technikai elemzése szerint ötödik kereskedési napja zuhan egyhuzamban az OTP. Az esés valójában május elején indult, de az 5500 forintos támasz egyszer már megállította az árfolyamot. Ma azonban elesett a szint, így pedig további tér nyílt lefelé, a technikai kép nem fest túl fényesen, a következő támasz 5250 forint, majd pedig 5000 forint.

A Mol 14 500 és 15 075 forint között sávozik hetek óta. „Vannak viszont életjelek a grafikonon, a napokban már lassú emelkedés látható, de sűrűn vannak szintek felfelé, 15 500 és 15 800 forintnál találhatóak a következő ellenállások” – írja a legnagyobb forgalmú hazai brókercég.

Adóztassák meg a helikoptereket!

A Richternél szerintük folytatódhat az emelkedés. A Magyar Telekom lepattant az ellenállásról az 434 forintos legutóbbi lokális csúcsnál, az emelkedő trend azonban hónapok óta tart, nagyobb visszaesés egyelőre nem várható.

Ami a görögöket illeti, rossz esetben újabb három hétig aggódhatunk, hogy mi lesz a végtelen történet vége. „Az Athén által benyújtott reformcsomag számos érdekességet tartogatott. Adót vetnének ki a helikopterekre, medencékre és motorcsónakokra.

Több munkahely az USA-ban

Szeretnék továbbá elérni, hogy 2015 helyett csupán 2022-re kelljen elérniük az elsődleges pozitív többletet a költségvetésben” – írják. Az ATHEX Composite Index öt százalékos mínuszban volt délután.

A KBC Equitas szerint a vártnál sokkal erősebb munkaerőpiaci adat jött az USA-ból, a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma 280 ezer fővel nőtt májusban a várt 226 ezer helyett. A munkanélküliségi ráta közben 5,5 százalékra emelkedett a legutóbbi 5,4 százalékról.

Kilőtt az euró a forinthoz képest

A dollár nagyot erősödött az adatok publikálása után, az EUR/USD 1,1240 közeléből 1,11-re süllyedt vissza, ami egy százalékos változás. Az euró/forint délután kilőtt, az árfolyam 311,50-ről hirtelen 313 forintra ugrott.

További árfolyamok>>>>>

Nem változtatott az OPEC a napi kitermelési korláton, továbbra is 30 millió hordón hagyta azt – írja a KBC Equitas. „Sokan várták azt, hogy akár meg is emelhetik majd a korlátot, köszönhetően a szaúdi és iraki növekvő kitermelési képességnek” – teszik hozzá.

Úgyis többet termelnek

A Bloomberg konszenzusa szerint viszont 34 elemzőből 33 ezt várta, a 30 millió hordós limit változatlanul hagyását. Olyan vélemények is voltak, hogy tulajdonképpen mindegy is, mennyi a korlát, mert jelenleg is bőven a korlát felett termelnek a szervezet tagjai. A gazdasági hírügynökség idéz is egy elemzőt, aki szerint nem a kvóta a lényeg, hanem a tényleges kitermelés a következő hónapok során.

Az olaj ára mindenesetre inkább esett, sőt egyszer mínusz egy százalék körül is járt, de azután korrigált, még enyhe pluszba is lendült este ötkor.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Részvény / Deviza / Áru Continental: túl a mélyponton
Privátbankár.hu | 2020. november 18. 15:40
A második negyedéves mélypont után a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Continental javítani tudott. A Magyarországon is komoly gyártó és fejlesztőkapacitással rendelkező társaság szerint az európai járműpiacon még komoly gondok vannak.
Részvény / Deviza / Áru Jön Merkel elektromosautó-injekciója, a magyarok nem akarnak oltást
Eidenpenz József | 2020. november 18. 12:15
Mínuszból pluszba mentek át délelőtt az európai tőzsdék, a BUX felülteljesítő, az OTP erejének teljében, a forint is erősödik. Az európai autóipar szenved, a kínai eladások viszont jól alakultak. De a Tesla csak a harmadik. Az elektromosautó-piacot a német támogatások bővítése is pozitívan érintheti. A magyarok többsége elutasíthatja a koronavírus-oltást.
Friss
hírlevél