7p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hiába a 30 százalékra emelt jegybanki alapkamat, a török líra összeomlása továbbra is pánikszerű befektetési arany vásárlásra sarkallja a megtakarításaikat féltő török befektetőket. Eközben az európai magánbefektetők eladják az utóbbi években felhalmozott aranytartalékukat, ami a kínai széfekben köt ki - véli Juhász Kristóf, a befektetési arannyal kereskedő Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.

Aranykvóta és kamatemelés - hiába

Márciusban írtunk arról, hogy az arany importja hatalmas költségvetési deficitet okoz Törökországnak - emiatt a jegybankjuk arra kényszerült, hogy a központi aranytartalékból elégítse ki az ékszergyártók, pénzverdék és aranyrúd finomítók keresletét, miközben korlátozta az Isztambuli Tőzsdén keresztül zajló arany importot.

Török lírában nézve mindenkori csúcs közelében van az arany árfolyama. Az elmúlt egy évben közel 70 százalékot...

Forrás: TradingView
Forrás: TradingView

... az utóbbi öt évben pedig 750 százalékot emelkedett az arany grammonkénti ára török lírában.

Forrás: TradingView
Forrás: TradingView

A Metals Focus adatai szerint az aranykvóta hatására a szokásos unciánkénti 6 dollárról 20 dollárra ugrott az aranytömbök felára a londoni tőzsdei árhoz képest, ami a jegybanki arany eladások hatására is csak átmenetileg mérséklődött - sőt, a törökországi prémium tavasszal a 150 dollárt is elérte, mielőtt fokozatosan mérséklődni kezdett volna április-májusban. Az aranykvótát júniusig tartotta fenn a jegybank, ezen időszak alatt mintegy 159 tonnával csökkent a török aranytartalék az Arany Világtanács szerint.

A török jegybank a májusi választások után agresszív kamatemelésbe kezdett, első lépésben 8,5 százalékról 15 százalékra, majd szeptemberre 30 százalékig emelte az alapkamatot, ami átmenetileg ugyan hűtötte a török befektetők aranyéhségét, de júliusban több mint 46 tonnányi aranyat importáltak befektetési célra a kis-ázsiai országba. 

Erre válaszul a török jegybank augusztus 7-én újra import korlátozást vezetett be, ismét felsrófolva a fizikai arany felárát a nemzetközi piaci árhoz képest: Törökországban jelenleg unciánként 20-30 dollárral - azaz tömbönként 10-12 000 dollárral - magasabb a 400 unciás Good Delivery aranytömbök ára, mint a világpiaci ár.

Aranykínálat a híres isztambuli Nagy Bazárban. Fotó: Depositphotos
Aranykínálat a híres isztambuli Nagy Bazárban. Fotó: Depositphotos

Keletre migrál az európai befektetők zsebéből az arany

Elmondható, hogy a tavalyi évben az orosz-ukrán háborútól rettegő európaiak befektetésiarany-kereslete idén mintegy 60-70 százalékkal esett vissza: az Arany Világtanács adatai szerint 2023. első félévében tavalyhoz képest a kontinentális európa legnagyobb aranypiaci szereplőjének számító Németországban 78 százalékkal, mindössze 11 tonnányira csökkent a befektetésiarany-kereslet, ami 15 éves minimumot jelent. A szintén nagyágyúnak számító brit, svájci és osztrák aranykereskedők is több számjegyű keresletcsökkenésről számoltak be az idei év eddigi időszakában.

Magyarországon az általunk 5-7 tonna körülre becsült 2022-es befektetésiarany-kereslet idén jó, ha a 2 tonnát elérheti: egyrészt  a magas kamatok miatt sokan állampapírokat vesznek, másrészt egész Európában jellemző, hogy a magas infláció felőrölte a kevésbé tőkeerős befektetők készpénzállományát, és kénytelenek eladni a korábban megvásárolt befektetési aranytömbjeiket.

Ezzel szemben a líra teljes elértéktelenedésétől tartó török megtakarítókat a magas aranyár és megemelt kamatszintek sem riasztják el a befektetési arany vásárlás gondolatától: a Metals Focus előrejelzése szerint a törökországi befektetésiarany-kereslet 2023-ban várhatóan 161 tonnát érhet el, ami mindenkori csúcsot jelentene.

De nem csak a törökök, hanem a kínai és az amerikai kisbefektetők is zsákolták a sárga nemesfémet 2023 első félévében: az USA-ban 2008 óta nem látott mennyiségben 65 tonnányi aranyrudat és aranyérmét vásároltak a befektetők a regionális bankcsődök következtében fellépő pánik hatására, míg Kínában 115 tonnát tett ki a befektetési aranyrudak és arany érmék kereslete az Arany Világtanács számai alapján. 

A globálisan összességében stagnáló befektetésiarany-kereslet mellé társul a BRICS+ és a kelet-európai országok jegybanki aranyvásárlásai, így hiába a szinte teljesen kieső európai kereslet, a kisbefektetők és a jegybankok együttes erővel támasztják alá az arany árfolyamát.

Annál is inkább igaz ez, hogy egyes befektetői csoportokban divattá vált az arany ETF-ek kiváltása befektetési aranyrudakkal és érmékkel, ugyanis egyre többen ismerik fel a fizikai formában is elérhető aranybefektetés stratégiai fontosságát, szemben az arany ETF-ek költséghatékonyságával. Így az ETF-ekből hónapok óta kifelé áramló tőke egy kisebb része a fizikai aranypiacon csapódik le újbóli kereslet formájában. 

Az arany ETF-ek tőke be- és kiáramlása 2023. augusztusában, országonkénti bontásban:

A nyugati tömbbe sorolható országok közül egyedül Olaszország és Liechtenstein arany alapjai állnak pozitívban. Forrás: World Gold Council
A nyugati tömbbe sorolható országok közül egyedül Olaszország és Liechtenstein arany alapjai állnak pozitívban. Forrás: World Gold Council

Az arany ETF-ekbe áramló tőke idei változása, földrészenkénti bontásban:

A fenti táblázatból kitűnik, hogy a nyugati ETF-ekből a keleti ETF-ekbe áramlott az arany, ugyanez igaz a befektetési arany rudakra és aranyérmékre is az utóbbi időszakban. Forrás: World Gold Council
A fenti táblázatból kitűnik, hogy a nyugati ETF-ekből a keleti ETF-ekbe áramlott az arany, ugyanez igaz a befektetési arany rudakra és aranyérmékre is az utóbbi időszakban. Forrás: World Gold Council

Ne várjunk a következő pánikra az aranyvásárlással!

A most kiszálló magyar és európai aranybefektetők többsége komoly profitot realizálhat:  az ajánlott minimum befektetési időszak, azaz öt év alatt az aranybefektetés évesített hozama forintban a 20 százalékot , euróban pedig a 14 százalékot is meghaladta.

Az arany 5 éves árfolyamgrafikonja euróban (2018-2023 között):

Euró-arany árfolyam alakulása 2018-2023. szeptembere között. Forrás: Goldtresor.com
Euró-arany árfolyam alakulása 2018-2023. szeptembere között. Forrás: Goldtresor.com

Az arany 5 éves árfolyamgrafikonja forintban (unciában, 2018-2023 között)

Arany-forint árfolyam alakulása 2018 - 2023 szeptembere között.  Forrás: Goldtresor.com
Arany-forint árfolyam alakulása 2018 - 2023 szeptembere között. Forrás: Goldtresor.com

Nem jártak ilyen jól azok a magyar befektetők, akik a háború kitörésekor pánikvásároltak: hiába a relatíve magas 1 900 dollár/uncia körüli aranyár, a forint 1 évvel ezelőtti szintekhez képest mutatott erősödése révén kb. ugyanott lehet most eladni az aranyérménket vagy aranytömbünket, mint a tavalyi átlagos vételi ár.

Az aranyár egy éves árfolyamgrafikonja forintban (2022-2023 szeptember között):

A tavaly októberi európai energiaválság és az idén márciusi amerikai bankcsődhullám azonnal 10-15 százalékkal kergette feljebb a forintban mért arany árfolyamokat. A nagy kilengések ellen a legjobb védekezés, ha rendszeres időközönként vásárolunk aranyat. Forrás: Goldtresor.com
A tavaly októberi európai energiaválság és az idén márciusi amerikai bankcsődhullám azonnal 10-15 százalékkal kergette feljebb a forintban mért arany árfolyamokat. A nagy kilengések ellen a legjobb védekezés, ha rendszeres időközönként vásárolunk aranyat. Forrás: Goldtresor.com

Aki a leggyengébb forint és/vagy legmagasabb arany árfolyamok mellett vásárolt, könnyen negatívban is állhat jelenleg: nekik lehetőségeikhez mérten érdemes újabb vásárlással javítani az átlagárukat, vagy tovább tartani az ajánlott 5 éves időtartamig az aranyukat.

A jelenleg csökkenő pályára állított kamatkörnyezet ugyanis további forintgyengülést vetít előre, és a teljes 2020-as évtizedre jellemző lehet a hullámokban egyre magasabbra törő infláció. Véleményünk szerint még csak az első inflációs hullámon vagyunk túl, így egy-két éves időtávon belül a 450 - 500 Ft-os euró/forint, és 2 600 - 3 200 dollár/uncia közötti arany árfolyam több lépésben való elérését is reálisnak tartjuk.

Nem érdemes megvárni az aranyvásárlással a következő pánik szituációt: a tapasztalat azt mutatja, hogy akkor járunk a legjobban, ha nyugodt piaci körülmények között, rendszeres arany megtakarítás keretében fektetünk fizikai aranyba, akár online, akár személyes arany vásárlás keretében váltanánk át gyorsan romló pénzünket időtálló értékre.

Ráadásul azok a befektetők, akik a papíraranyukat szeretnék fizikai aranyra átváltani, most nagyon kedvező feltételekkel tehetik meg, ugyanis Európában teljesen eltűnt az utóbbi években jellemzően magas rendszerkockázati prémium  - azaz például az 1 kilogrammos befektetési aranyrúd ára ismét nagyon közel van a papírarany tőzsdei árfolyamához.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14750 14750 14940 -0,20% 0 0 6 317 260 275 HUF 2023-12-11 17:12:05
MOL 2756 2752 2788 -0,36% 0 0 1 142 113 312 HUF 2023-12-11 17:05:30
MTELEKOM 632 616 638 -0,78% 0 0 174 501 644 HUF 2023-12-11 17:05:45
RICHTER 8760 8755 8950 -1,90% 0 0 993 027 135 HUF 2023-12-11 17:05:29
OPUS 380 378 383 -0,26% 0 0 41 772 715 HUF 2023-12-11 17:09:27
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Még aggasztóbb a kínaiak helyzete, túlzóak az olaj haláláról szóló hírek?
Eidenpenz József | 2023. december 11. 12:20
A kínai árszínvonal három éve nem esett ekkorát, ami az elemzőket is meglepte. A jegybankok hete előtt kivárás látható a részvénypiacokon, amelyek egyébként eddig jól teljesítettek decemberben. Merre tovább, magyar eszközök? Mégsem lesz egyhamar vége az olajkorszaknak?
Részvény / Deviza / Áru Fontos szinten lépett át a forint
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 06:57
Az euróval és a dollárral szemben is erősödött a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Bearanyazódhat a befektetők karácsonya
Csabai Károly | 2023. december 9. 13:59
Három lehetséges kimenetelre számíthatnak a befektetők 2024-ben az Arany Világtanács szerint. Mindhárom szcenárió másként hathat az arany árfolyamának alakulására - mondta el Juhász Kristóf, a befektetési arannyal kereskedő Conclude Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Szombaton lehet szaladni a pénzváltókhoz
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:22
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Tripla kávét ivott a BUX, meg sem állt az új csúcsig
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 244,97 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 58 669,83 ponton, új történelmi rekordon zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Öt tényező erősítheti az aranyat, egy pedig a forintot
Eidenpenz József | 2023. december 8. 12:16
Az európai tőzsdéken jó a hangulat, az USA-ban fontos adatokra várnak. Itthon az inflációs adat nem volt nagy meglepetés, devizánk inkább a dollár miatt gyengült. Megint a mesterséges intelligenciával van tele minden, de az aranyra és a kriptókra is figyelnek.
Részvény / Deviza / Áru Csalódnia kellett annak, aki mostanáig várt a pénzváltással
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 09:48
Nem a jó irányba mozdult a forint az inflációs adatok láttán.
Részvény / Deviza / Áru Elkésett az, aki mára hagyta a pénzváltást?
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 07:28
Nem indult jól a péntek a forint számára.
Részvény / Deviza / Áru Bearanyozta Csányi Sándor estéjét az OTP
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 22,77 pontos, 0,04 százalékos csökkenéssel, 58 424,86 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru OPEC után UPEC, vakációra megy a forint
Eidenpenz József | 2023. december 7. 12:05
A részvénypiacon leült a hangulat, a forint is gyengül kissé, de nagy mozgásokra az idén már nem számítanak. Jó hír jött az ANY Nyomdáról. Az urán ára mehet az egekbe, senkit sem érdekel, ami igen jó a termelőknek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG