9p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miért erősödött az utóbbi időben a forint? A Concorde Ireland egyelőre magyar, később régiós privátbanki ügyfelek számára kínál szolgáltatásokat tavasztól. Utoljára 2011-2012-ben volt érezhető jelentős vagyonmenekítés az országból, ma nem tapasztalható, de külföldi eszközöknek ma már minden összetett portfólióban helyük van. A magyar jegybank a többivel szembemenni látszik.
Jaksity György

Tavaly decemberben a több mint 25 éves Concorde Értékpapír megkapta az engedélyt egy írországi leányvállalat megalapítására. A szolgáltatás elindítása április-májusban várható – mondta el Régely Károly vezérigazgató a cég sajtóreggelijén.

Ennek háttere, hogy a magyar privátbanki vagyon sokat nőtt az utóbbi években, nemrég átlépte a 4000 milliárd forintot. Általános igény, hogy ne csak egy országban fektessék be a befektetők a pénzüket. Az ügyfelek sokszínű szolgáltatások iránti érdeklődése nyomán már évekkel ezelőtt felmerült, hogy külföldi szolgáltatásokat is kellene indítsanak.

A külföldi privátbanki szolgáltatások belépési küszöbe sokszor több millió euró is lehet. A Concorde Investments Ireland-nál viszont mintegy 300 ezer euró lesz ez a korlát a hazai ügyfelek számára. Később nemcsak magyar, hanem más közép-kelet-európai régiós ügyfelek számára is készülnek ezt a szolgáltatás nyújtani.

Miért éppen Írország?

A Concorde 14 országot vizsgált meg, és végül úgy döntött, hogy az angolszász jog alapján érdemes leginkább céget alapítani. Az adózási, jogi, biztonsági szempontok, a rugalmasság emellett szóltak. Persze mindenképpen az EU-n belül akartak maradni. “A cél egy magas pénzügyi kultúrával, kiszámítható és stabil jogszabályi háttérrel működő ország kiválasztása volt, ahol az üzleti környezet is kedvező” – fogalmazták meg.

Egyes országokban, mint például német nyelvterületen csak banki formában tudtak volna hasonló szolgáltatásokat nyújtani. Európai pénzügyi útlevél segítségével egyébként fióktelepet bárhol alapíthattak volna, de a külföldi ügyfelek számára a külön cég inkább elfogadható.

Mennyibe kerül a leány?

Régely Károly

Az ír leányvállalat a Concorde Értékpapír éves nyereségének 15-20 százalékából tartható fenn, és 6-8 fős kezdő létszámmal indul majd – mondták el. A Quaestor– és Buda-Cash-csődök óta a magyar brókercégnél kezelt ügyfélvagyon egyébként dinamikusan, minden évben két számjegyű mértékben nőtt.

Vagyonmenekítés, most?

Elhangzott a “vagyonmenekítés” kifejezés is, a Concorde Értékpapír szerint jöhetnek olyan időszakok, amikor ez a folyamat felgyorsulhat. Jelenleg azonban nem érzékelnek ilyet az ügyfelek oldaláról. Utoljára a 2011-2012-es évben mentek ki ilyen céllal nagyobb tételben vagyonok az országból a szakemberek szerint.

Ettől függetlenül az ügyfélbefektetések egy része mindenképpen külföldön találja meg a befektetési célját, de ez szimplán diverzifikáció, kockázatmegosztás. A Concorde Értékpapírnál egyébként is 28 értékpapírpiac termékei érhetőek el. A kisebb pénzű, forintban gondolkodó átlagbefektetők számára is elérhetők ezek, csak nem a privátbanki kategóriában.

A 2011-2012-es időszakban akinek kevés pénze volt, az Bécsig, akinek sok, az esetleg Svájcig vitte a vagyonát – említették. Legális, leadózott pénzekről beszélünk – tették hozzá.

Emelkedett vérnyomással

A világtörténelem egyik leghosszabb emelkedő részvénypiaci ciklusának vége felé közeledünk, igaz, erről beszéltünk egy éve is. Akkor nagyjából 2020-ra, 2021-re tették a visszaesést – mondta el Jaksity György, a Concorde Értékpapír elnöke. A Karácsony előtti napok már a mi vérnyomásunkat is megemelték, az akkori tőzsdei esések kilógtak a szokásos ciklikus, szezonális árfolyammozgások sorából – tette hozzá.

Most egyértelműen a fejlett piacokról indult ki a visszaesés, amit a hitelkiáramlás mérséklődésének értékpapír-piaci hatásai okoztak. Egyetlen neuralgikus pontot, centrumot azonban nem lehet megnevezni, a probléma több országban fennáll.

Meg van kötve a gazdaságpolitika keze

Csakhogy a 2007-ben kezdődött nagy válság során a jegybankoknak még a teljes eszköztáruk megvolt ahhoz, hogy kezeljék a válságot, például a monetáris politika expanzív lépéseivel. Meglehetősen jól meg tudták oldani a feladatot. Most viszont nem tudunk olyan országot, amelynek meglenne az összes szokásos lehetősége a válság következményeinek kezelésére.

A jegybankárok keze meg van kötve az alacsony kamatok miatt, kivéve az amerikai Fed-et, amelynek van némi tere megint a kamatcsökkentésre. Az államadósságok pedig magas szinten beragadtak, ami korlátozza az államok gazdaságélénkítési lehetőségeit.

Kitömve kötvényekkel

A többi ország jegybankjai így ölbe tett kézzel kell majd végignézzék az amerikai kamatcsökkentést. Az EKB mérlege már most is tele van például európai kötvényekkel. Van rá esély, hogy a múlt század húszas éveihez hasonló stagnálás időszaka következzék be.

Ha elfogytak a kötvények, maradnak a részvények. Bármennyire is unortodox lépés lenne, Jaksity nem lepődne meg, ha az EKB előtt is egyedüliként a részvényvásárlás alternatívája lebegne majd pár év múlva a gazdaság élénkítésére.

Most is unortodoxak vagyunk

Itthon a tankönyveknek ellentmondóan prociklikus gazdaságpolitikának vagyunk tanúi, mind a kormány, mind a jegybank tovább fűti az amúgy is magas növekedést. Ez persze az európai uniós pénzek felhasználásához is kapcsolódik, ahhoz is kell – mondta Jaksity György.

A sok ingyen pénz azonban elkényelmesíti a gazdaságot, félreviszi a gondolkodást és nem motiválja az embereket arra, hogy versenyképesen, hatékonyan működjenek. A tavalyi, magasnak mondható gazdasági növekedés mögött viszonylag egyszerű matematika van, a kormány is, a jegybank is élénkített.

Elszabadul az infláció?

Ennek egy kínálathiányos, munkaerő-piaci tartalékokkal már nem rendelkező, kapacitás-problémás gazdaságban előbb-utóbb az árakra lesz rossz hatása. Jelentős munkaerőhiány mellett jelentős munkaerőköltség-emelkedés várható.

Évekkel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy egy magyar gyár, mint az Audi, egy teljes európai gyártási láncot meg tud bénítani – fejezte be Jaksity György.

Magyarország rosszul járhat a Brexittel

Milyen globális kockázatok érhetik Magyarországot? Az egyik a Brexit felől érkezhet, amelyre a magyar vállalatok a jelek szerint még nemigen készültek fel. A megállapodás nélküli Brexit esélye sokat nőtt az utóbbi időben, sőt az lehet az alapforgatókönyv. Bármely ennél kedvezőbb kimenetel rendkívül jó hír lenne.

Magyarország gazdaságának közvetlen kitettsége a britek felé csekély, mintegy három százaléknyi, de a tovagyűrűző hatások erősebbek. Az élelmiszeripari kivitelünk és az autóipari beszállítói tevékenységünk is jelentős. A német autógyárak egyik legfontosabb piaca Nagy-Britannia. Így a Brexit növekedési áldozatai nagyok lehetnek Magyarország számára – mondták el a Concorde szakemberei.

A másik kereskedelmi háború

A kínai mellett az európai-amerikai kereskedelmi háborúról kevés szó esik, pedig ez is jelentősen csökkentheti a magyar kivitelt. Az EU húzza az időt, arra játszik, hogy Trump már nem lesz elnök, mire megegyeznek.

Egy másik kockázat, hogy az EU-s pénzekből kevesebbet kaphat Kelet-Közép-Európa, és többet Dél-Európa elmaradottabb területei, mint Dél-Olaszország – hangzott el.

Az MNB külön úton

Az elmúlt pár hétben volt egy jelentős forinterősödés, mi lehetett ennek az oka? – tette fel a kérdést Móró Tamás vezető stratéga. A világ nagy jegybankjai a közelmúltban már szigorítottak, vagy arra készültek. Az utóbbi időben azonban ez megváltozott, több jegybank már jelezte, hogy nem fog kamatot emelni vagy esetleg csökkenthet is. Ennek nyomán omlott össze nemrég például az ausztrál deviza árfolyama.

Móró Tamás

Az MNB ilyen környezetben nyilatkozott úgy nemrég, hogy esetleg hamarosan szigorítania kell, ami szembe megy a nemzetközi tendenciákkal. Nagyon ritka, hogy egy ilyen kis jegybank szigorít, amikor mindenki más nem. Ez egyébként közgazdaságilag indokolt lehet, például az árak és bérek oldaláról.

Mi lesz veled, forint?

A további ármozgás az MNB lépéseinek függvénye, annak, hogy tényleg szigorít-e majd. Ha nem, akkor a forint megint gyengülhet, ha igen, akkor viszont még erősebb is lehet a forint.

Az is kérdés, tényleg jön-e Magyarországon egy újabb válság, ahogy a kormányzati kommunikáció sugallja. Ha igen, akkor lehet, hogy a mostani inflációs nyomás csak átmeneti. Ha nem, akkor viszont az MNB-nek valószínűleg tényleg szigorítania kell.

Elveszthetik a kontrollt odafent

Van, amikor a gazdaságpolitikusok elvesztik a kontrollt, és a folyamatok már kikerülnek az ellenőrzésük alól – mondja Jaksity György. A tavalyi választási évben nem volt kérdés, hogy padlógázzal megy tovább a gazdaságélénkítés, de most a lassítani-nem lassítani dilemma élessé vált. A nem cselekvés is cselekvés, aminek komoly következményei lehetnek.

A Concorde Értékpapír ügyfelektől származó információi szerint a bértárgyalások a cégeknél nagyon késhegyig menőek, komoly nyereségromlásról számolnak be a vállalkozások. A tőke megtérülése romlik, a munka megtérülése javul, de kérdés, hogyan hat majd ez a gazdaságra.

Tűnőben a bérelőny

Lesznek-e további beruházások, további munkahely-teremtés. Vagy akarva-akaratlanul csak egy árspirál indul be, mint másfél évtizeddel ezelőtt. Ez a magyar kkv-szektort nagyon nehéz helyzetbe hozhatja, nem mindenki fogja tudni a magas béreket kifizetni.

Ennek a makrogazdasági hatásai is súlyosak lehetnek. Különösen azok a kkv-k vannak veszélyben, amelyek fő versenyelőnye az alacsony magyar bér volt.

A Fed stabil részvényeket akar?

Amint a piacok decemberben elérték a 200 napos mozgóátlagot, a Fed megijedt, megenyhült, és a kamatemelésre vonatkozó indikációt kivették közleményükből – mondta Jónap Richárd, az Accorde Alapkezelő Zrt. Portfólió-menedzsere. A Fed valószínűleg sem mániát, buborékfújást nem szeretne a részvénypiacon, sem pedig nagyobb esést.

Amikor a részvényárfolyamok a mélyben vannak, akkor pedig verbális intervencióval igyekeznek megnyugtatni a piacokat. Várhatóan kísérletet tesznek egy meglehetősen unalmas év kialakítására a részvénypiacon.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17030 17030 17580 -3,79% 0 0 8 603 633 855 HUF 2024-04-16 17:13:25
MOL 2968 2968 3056 -2,62% 0 0 2 705 978 872 HUF 2024-04-16 17:06:03
MTELEKOM 916 906 928 -0,43% 0 0 511 170 553 HUF 2024-04-16 17:05:58
RICHTER 9035 8790 9360 -3,21% 0 0 4 385 623 600 HUF 2024-04-16 17:08:26
OPUS 390 388 396 -1,52% 0 0 40 874 756 HUF 2024-04-16 17:08:49
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Vérengzés volt a pesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1978,87 pontos, 2,94 százalékos csökkenéssel, 65 428,99 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Kiveri a verejték, ha rápillant erre a forintárfolyamra
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 18:19
Rossz hírünk van: egyre közelebb a 400-as szint.   
Részvény / Deviza / Áru 395 felett az euró, csúnya idők jönnek az energiaárakra
Eidenpenz József | 2024. április 16. 12:19
Amerika után Európában is nagy esések vannak a tőzsdéken, a forint is tovább gyengül. Emelkedett viszont az arany ára, és nagyot ugrott a földgáz. Ha Izrael visszacsap, az a földgáz és kőolaj piacára is fatális következményekkel járhat. Ráadásul ez a hét egyébként is eléggé sűrűnek ígérkezik a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Leégett a koppenhágai tőzsde épülete (frissítve)
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 11:44
A tőzsdének helyet adó ingatlan a dán főváros egyik legrégebbi épülete. 
Részvény / Deviza / Áru Még rosszabbul áll a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 06:46
A dollár áttört egy újabb szintet.
Részvény / Deviza / Áru Trump cégében dollármilliárdok égtek el, de a hívek még kitartanak
Király Béla | 2024. április 16. 05:42
Teljesen irreális várakozásokat támasztottak a befektetők Donald Trump három hete tőzsdére lépett cége kapcsán. Így valahol a józan ész diadalának tekinthető az a gigantikus veszteség, amit a befektetők elszenvedtek.
Részvény / Deviza / Áru Óriási baj lehet abból, ha az olajár elszáll
Eidenpenz József | 2024. április 15. 18:45
Az árupiacokon az élénkülés jelei látszanak, ami azonban nagy veszélyeket hordoz. Ha nagyon megdrágulnának az energiahordozók és az ipari fémek, az az infláció visszatérését és a gazdaságok lassulását okozhatja, végső soron pedig általános válsághoz vezethet. Különösen a kőolaj kényes kérdés, az ugyanis a többi nyersanyag árfolyamát is erősen befolyásolja.
Részvény / Deviza / Áru Ez fájni fog! Ne nézze meg a forint árfolyamát!
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 18:09
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Menetelt az OTP
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:27
A kedvező nemzetközi hangulatban emelkedett a budapesti tőzsde.
Részvény / Deviza / Áru 394-nél az euró, az európai autógyártás a tét
Eidenpenz József | 2024. április 15. 12:41
A pénteki csúnya eséseket kiheverte a részvénypiac és főleg pluszokat láthatunk, az olaj meglepő módon esik, a forint viszont tovább gyengül. A német-kínai tárgyalások legfőbb tétje az autógyártás jövője. Megemelték a Waberer’s célárát, vegyes eladási számokat tett közzé az AutoWallis.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG