Személyes pénzügyek
Személyes pénzügyek Járulékkedvezményt kaphatnak az egészségesen élők
Privátbankár.hu | 2011. december 21. 16:08
Az egészségügyi államtitkárság olyan javaslatot készít elő, amely nem csak az egészségtelenül élőket büntetné, de járulékkedvezményt nyújtana azoknak, akik egészségi állapotuk megőrzéséért illetve annak javításáért adatokkal bizonyíthatóan is tesznek.
Személyes pénzügyek Európa elé viszik a "nyugdíjállamosítás" ügyét
Privátbankár.hu | 2011. december 21. 11:03
Perközösséget szervez a magánnyugdíjrendszerben maradt tagokból a vegyipari szakszervezet, hogy a strasbourgi bíróságnál keressen jogorvoslatot a kormány tervezete, mintegy 102 ezer tag megtakarításának államosítása ellen. Tiltakozásul a VDSZ az érintettek aláírásával ellátott petíciót is eljuttat az Európai Parlamenthez - tudtuk meg az érdekvédőktől.
Személyes pénzügyek 102 ezer dühös ember
Zsiborás Gergő | 2011. december 21. 10:12
Matolcsy György a közeljövőben dönt arról, visszaléphetnek-e a magánpénztáruknál maradók az állami rendszerbe. Ha igen, akkor beismerik, hogy a "pénztárválasztás szabadsága" valójában kényszerítés volt. Ha nem, akkor 102 ezer járulékfizető embert nyugellátás nélkül hagynak - egy "szolidaritásra" épülő nyugdíjrendszerben.
Személyes pénzügyek Új műsorhoz új elnök kell - pénztárszövetségi búcsú (videó)
Privátbankár.hu | 2011. december 20. 14:51
„Új műsorhoz új elnök kell” – ezzel a szavakkal mondott le a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke.
Személyes pénzügyek A pénztárszövetség tovább harcol, de elnöke lemond
Zsiborás Gergő | 2011. december 20. 11:25
Bába Julianna a Stabilitás Pénztárszövetség elnökeként a magánnyugdíjpénztárak túléléséért folytatott harc arca lett, most mégis lemond. A pénztárakat tömörítő szervezet távozó elnöke szerint a most elfogadott módosításokban vannak biztató jelek is, de az átmeneti szabályok még mindig nem kerültek kidolgozásra.
Személyes pénzügyek Visszaterelnek néhány rokkantnyugdíjast a munka világába
Privátbankár.hu | 2011. december 20. 10:23
A rokkant nyugdíj megszüntetésével az eddigi ellátottak egy része visszakényszerülhet a munka világába, az állami ellátásból ugyanis aligha tud majd valaki megélni. Rehabilitációs és rokkantsági ellátás lesz ezután, vagyis aki tud, még ha néha fájni is fog, dolgozni fog.
Személyes pénzügyek Akik csak fizetnek a nyugdíjunkba, de nem kapnak semmit
Privátbankár.hu | 2011. december 20. 10:10
A hétfőn elfogadott módosítóindítvány szerint a nyugellátás fedezetére fizetett járulék kizárólag a Nyugdíjbiztosítási Alapot illeti meg - csakhogy járadékfizetési kötelezettsége ezután nem minden esetben van az államnak. A magánpénztári tagok fizetnek, de semmit nem kapnak cserébe.
Személyes pénzügyek Giró-Szász a magánnyugdíjról: nem elvettük, a tagok döntöttek
Zsiborás Gergő | 2011. december 16. 10:21
A kormányszóvivő ma arról beszélt a magánnyugdíjpénztári befizetések újbóli átirányítása kapcsán, hogy az nem arról szól, hogy a kormány elveszi a befizetéseket, hiszen a pénztári tagoknak volt döntési lehetőségük.
Személyes pénzügyek Nyugdíjreform II. - a szó, amit Önök keresnek: "kompenzáció"
Zsiborás Gergő | 2011. december 16. 08:40
Gúnyosan megjegyezhetnénk, a pénztárak megkapták, amire vártak: a pénztári befizetéseket "csak" átirányítja a kormány, nem pedig zsebre teszi - csakhogy 2011 decembere van, nem pedig 2010. A csütörtökön bejelentett újabb "átirányítással" a legnagyobb gond, hogy a kompenzációról megint nem esett szó.
Személyes pénzügyek Kiakadtak a magánpénztárak a kormány tervétől
Privátbankár.hu | 2011. december 15. 16:45
Megdöbbenéssel értesült a magánnyugdíjpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség arról a kormányzati szándékról, hogy 2012. január 1-jétől továbbra is elterelik a maradó pénztártagok befizetéseit. Ez a lépés szerintük a magánpénztári szektor végét jelentheti. A szövetség minden legális eszközzel fel kíván lépni az intézkedéssel szemben.
Személyes pénzügyek Pénztári tagok nyugdíja: az Ab megoldása, hogy nincs megoldás?
Zsiborás Gergő | 2011. december 8. 13:52
Több törvényi változás is plusz feladatot ró az Alkotmánybíróságra, mely a magánnyugdíjpénztárak ügyében majd' egy éve döntésképtelen. Elképzelhető, hogy a helyzetet úgy oldják meg, hogy sehogy sem oldják meg - 2012-től ugyanis nem kell már foglalkozniuk a korábbi beadványokkal.
Személyes pénzügyek 20 év után döbbenünk rá: az állam nem segít mindenben
Privátbankár.hu | 2011. december 7. 13:43
Az emelkedő alapkamat keresztbe tehet az öngondoskodásnak, a hosszú távú megtakarítási hajlandóságot az egyre bizonytalanabb környezet amúgy is aláássa. Holott ma már nem az a gond feltétlenül, hogy nem akarunk félretenni, hanem hogy nincs miből.
Személyes pénzügyek Strasbourg elé kerül a magyar nyugdíjreform
Privátbankár.hu | 2011. december 5. 11:11
A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a szocialista párt a szolgálati és a rokkantnyugdíjasokat érintő intézkedések miatt. Az ellenzéki párt szerint a kormány nemzetközi szerződést sért és szerzett jogoktól foszt meg állampolgárokat. A rokkantnyugdíjakról az Ab már nyáron hozott egy határozatot.
Személyes pénzügyek Brutális az európai nyugdíjalapok hiánya
Privátbankár.hu | 2011. december 2. 09:44
A világ 100 legnagyobb multinacionális vállalatához tartozó nyugdíjalapok összesített hiánya egy év alatt 70%-kal, 290 milliárd euróra hízott, a rekord szintű befizetések ellenére. A nyugdíjalapok idén keletkezett finanszírozási hiánya nagyságrendileg a görög mentőcsomaggal egyezik meg.
Személyes pénzügyek Razzia fejezte be a pilótajátékot több európai országban
Eidenpenz József | 2011. december 2. 06:01
Csak Németországban tucatnyi lakást és irodát kutattak át a héten nyomozók, és őrizetbe is vettek három embert a Business Capital Investors Corporation nevű cég kapcsán. A vállakozás éveken keresztül 15,5 százalékos eurókamatot fizetett ügyfeleinek – de ez állítólag csak a többiek befizetéséből volt lehetséges. A kár 100 millió euró is lehet.
Személyes pénzügyek Tudta, hogy van ilyen? Nyugdíjcélú megtakarítások adókedvezménnyel
Privátbankár.hu | 2011. december 1. 13:16
Kevésbé ismert tény, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások közül a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatást is támogatja az adórendszer - a cafeterián keresztül. Itthon mégis csak egy szolgáltatónál lehet ilyet igénybe venni, holott Nyugat-Európában már rég bevett gyakorlat.
Személyes pénzügyek Pénztári vagyon: mindent államadósság-csökkentésre költ Matolcsy
Privátbankár.hu | 2011. november 30. 13:17
A magánnyugdíjpénztáraktól átvett vagyon minden fel nem használt elemét adósságcsökkentésre használja majd a Nemzetgazdasági Minisztérium, így nem jut majd a pénztári forintokból sem a BKV-nak, sem a MÁV-nak, és nem tudni miből váltják ki a PPP-projekteket - ha egyáltalán ki akarják még váltani.
Személyes pénzügyek Nyugdíjreform: másfél éve a startvonalon
Zsiborás Gergő | 2011. november 30. 12:37
A kormány nyugdíjreform címén olyanra vállalkozott, amire senki sem volt eddig képes. A költségvetési háttér átalakítása egyelőre csak a tételek ide-oda tologatása, miközben a rendszerben 0 forint tartalék van - és kikerült abból 3000 milliárdnyi megtakarítás, aminek fele államadósság-csökkentésre ment el, hiába. Az egyéni számlák sehol, a rendszer kockázatai viszont ugyanazok, mint 20 évvel ezelőtt. Nagy gondban a nyugdíjrendszer.
Személyes pénzügyek Az AXA még nem tudja, mit csináljon - lehet, hogy perel
Privátbankár.hu | 2011. november 30. 11:50
 
Személyes pénzügyek A PSZÁF 100 milliója - az AXA csak megdöbbenni tudott eddig
Privátbankár.hu | 2011. november 29. 15:31
A pénzügyi felügyelet 100 milliós bírságán teljesen megdöbbent az AXA csoport Magyarország, egyelőre vizsgálják, miként válaszoljanak. A társaság szerint pénztáraik jóhiszeműen jártak el.
Személyes pénzügyek "Betegségpénztárakká" degradálják az egészségkasszákat?
Privátbankár.hu | 2011. november 24. 16:52
Az egészségpénztári számlákról 2012-ben nem lehet már sportra, gyógyüdülésre, vagy fürdőkre költeni, a kormányzat mindent a Széchenyi Pihenőkártyához (SZÉP) akar átcsoportosítani. Egy pénztári vezető szerint "ironikus az egészségügyi hozzájárulás kivetése azokra a pénztárakra, amelyek az OEP-et segítik".
Személyes pénzügyek Miből lesz majd lakásunk? Kifizetődő előre tervezni
Privátbankár.hu | 2011. november 23. 09:05
A pályakezdők 14% tervezi csupán, hogy lakáselőtakarékossági számlát nyit, a 30-39 évesek korosztály ötöde viszont már rendelkezik lakástakarékpénztári számlával. Kedvezményes hitelkonstrukció és állami támogatás is jár a számla mellé - az előrelátás kifizetődő.
Személyes pénzügyek Orbán Viktor levelében garantálja a nyugdíjak értékállóságát
Privátbankár.hu | 2011. november 22. 11:06
Orbán Viktor nyugdíjasoknak írt levelében 2012-re garantálja a nyugdíjak értékállóságát, továbbá azt is, hogy a gáz, a villany, a távfűtés, a víz és a csatorna díja nem nőhet nagyobb mértékben, mint a nyugdíjak, jövőre az infláció mértékével arányosan, 4,2 százalékkal nő a nyugdíj.
Személyes pénzügyek Jó hír a népességnek: csökkent a halálozások száma
Privátbankár.hu | 2011. november 22. 09:34
Az idei év első kilenc hónapjában 3,8 százalékkal kevesebb gyermek született, mindezek mellett a halálozások száma 0,8 százalékos csökkenést mutat az előző év azonos időszakához képest. Az adatok szerint a természetes fogyás 1799 fővel nőtt az előző évhez képest, a becsült népességszám 9 millió 964 ezer fő.
Személyes pénzügyek Nem mindenhol tilos az egyoldalú szerződésmódosítás
Privátbankár.hu | 2011. november 21. 16:34
A nyesz esetében a pénzintézetek továbbra is élhetnek az egyoldalú szerződésmódosítás eszközével, díjakat is viszonylag szabadon szabhatnak ki. A PSZÁF ezt nem hagyja, sok volt a gond a tbsz-szerződésekkel is, vezetői körlevélben leírták, hogyan kell eljárnia a pénzintézeteknek.
Személyes pénzügyek Aki eddig rokkantnyugdíjat kapott, de tud dolgozni, dolgozni fog
Privátbankár.hu | 2011. november 21. 16:10
A megváltozott munkaképességűek ellátásai jövedelempótló jellegűek lesznek ezután, tényleg csak az ülhet majd otthon, aki nem tud dolgozni egyáltalán. Több 100 ezer ember jogosultságát vizsgálják meg, akit lehet, rehabilitálnak.
Személyes pénzügyek Jaksity: nem igaz, hogy csökken az államadósság
Zsiborás Gergő | 2011. november 21. 15:15
Az államadósság elinflálása jelenthet kiutat a válságból a fejlett államoknak, ami a feltörekvőket akaszthatja meg. A bizonytalan világgazdaság ellenére Magyarország biztos pont, mert "20 éve dolgozunk rajta, hogy a falnak menjünk" - mondta Jaksity György.
Személyes pénzügyek A nyugdíjpénztári vagyon soha sem volt az államé
Zsiborás Gergő | 2011. november 21. 11:58
A Stabilitás Pénztárszövetség konferenciáján elhangzott: a nyugdíjvagyon soha sem volt az államé, azt nem vissza- hanem elutalták a pénztárak. A kasszák bíznak benne, hogy a kormány végre vevő lesz szakmai javaslataikra - és nem sodródnak így a fenntarthatóság szélére.
Személyes pénzügyek Oszkó: a pénztári vagyonból kísérletezett a kormány
Zsiborás Gergő | 2011. november 21. 11:17
Oszkó Péter szerint a pénztári vagyon felét kitevő állampapírok bevonásával sem sikerült jó üzletet kötnie a kormánynak, hiszen a hozamok most is folyamatosan emelkednek. A volt pénzügyminiszter szerint az "államosított" nyugdíjvagyonból egy balul elsült gazdaságpolitikai kísérletet finanszírozott a kormány.
Személyes pénzügyek Évi plusz 500 ezer forintot kellene félretennünk a rendes nyugdíjért
Zsiborás Gergő | 2011. november 14. 10:44
Az európai uniós állampolgárok nem kapnak arról éves értesítőt, hogy miként alakul jövőbeni nyugdíjuk, bár az elöregedés valamennyi tagállamot kihívás elé állít. Magyarországon fejenként évi 500 ezer forintnál is több hiányzik ahhoz, hogy a lakosság ne szegényedjen el öreg korára, megtakarításunk pedig alig van.
Személyes pénzügyek Ételfogyasztás Multi-Pay kártyával
Privátbankár.hu | 2011. november 14. 09:46
Egyre többet fordítanak az egészségük megőrzésére, illetve visszanyerésére az emberek, derült ki a GfK Hungária és a TÁRKI Egészséggazdasági Monitor felmérésének adataiból, amely szerint éves szinten több mint 2200 milliárdot költünk ilyen céllal (x)
Személyes pénzügyek Megszüntetik a rokkantnyugdíjat, jöhet az egységes táppénz
Privátbankár.hu | 2011. november 10. 14:30
A rokkantsági nyugdíjrendszer folyamatos államadósságot generál és pazarló, ezért megszüntetik. A hangsúly ezentúl a rehabilitáción lesz, így több járadék is megszűnik még, "egységes táppénzszerű" ellátásban gondolkozik a kormány.
Személyes pénzügyek Egy tea Selmeczi Gabriellával: nyugalom, lesz nyugdíj
Zsiborás Gergő | 2011. november 10. 11:57
Selmeczi Gabriella szerint a magyar állam és a Magyarország mögött álló tízmilliós társadalom jelenti a nyugdíjrendszer legfőbb garanciáját. Arra, hogy 20-30 év múlva is legyenek nyugdíjak, nem a magánkasszák jelentik a megoldást az egykori nyugdíjbiztos szerint.
Személyes pénzügyek Az ideális nyugdíjrendszerhez kellenek a magánpénztárak
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 12:57
Az ideális nyugdíjrendszer elképzelhetetlen a magánnyugdíjpénztárak nélkül - írja a Mercer legfrissebb tanulmánya. A fenntartható nyugdíjkasszához 40%-os államadósság lenne a megfelelő. Jelenleg nincs első osztályú besorolással rendelkező nyugdíjrendszer, pedig a fejlett országokban egyre nagyobb gond az elöregedés
Személyes pénzügyek Korhatár előtti nyugdíj: máris enyhítenének a szigoron
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 09:08
Bár a "Matolcsy-direktíva" szerint csak az a nyugdíj, amit korhatár után fizet az állam, több fideszes képviselő enyhítene a törvényjavaslaton. A hivatásos szerveknél dolgozók közül többen nagyon rosszul járnának a mostani javaslat szerint és még 98%-os különadót is fizetniük kellene
Személyes pénzügyek Kisebbek is elkezdhetik
Privátbankár.hu | 2011. november 7. 14:54
A statisztikákból egyértelműen kiderül, hogy a néhány fős cégeknél nincs, vagy nagyon ritka a béren kívüli juttatás, illetve legfeljebb egy fajta cafeteria elemet választhatnak a dolgozók (x)
Személyes pénzügyek Reálhozamok: milliárdok maradtak a Postánál
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 06:09
Normál kapacitásának kétszeresével tudta szinte panasz nélkül kiutalni a reálhozamokat a Posta úgy, hogy sokan még csak az eredeti címüket sem adták meg. Így is közel 1,8 milliárd forintnyi reálhozam maradt a Postánál, miközben kalkulációink szerint a cég pénzforgalmi szolgáltatóként 2 milliárd forint körüli összeget kasszírozott a nyugdíjreformon.
Személyes pénzügyek A takarékosság ünnepe: gazdagodj, de okosan!
Privátbankár.hu | 2011. október 31. 08:15
Október utolsó munkanapja a takarékosság világnapja, ebből az alkalomból külföldön valóságos tanácsáradat várja a megtakarítókat. Ünnepeljünk, de közben figyeljünk oda, hogy mibe fektessünk, vagy éppen mibe ne, milyen alapelveket kéne betartanunk?
Személyes pénzügyek Sokkal drágább az állami nyugdíjrendszer, mint a magánpénztárak
Privátbankár.hu | 2011. október 28. 17:14
A PSZÁF pénteken publikált tanulmányából kiderül, nem igaz, hogy a magánnyugdíjpénztárak drágán működtek. Az állami rendszer vagyonarányosan kétszer olyan drága
Személyes pénzügyek Megtakarítás: a hosszú távot minden kormány imádja
Privátbankár.hu | 2011. október 27. 13:06
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter felkérte a pénzügyi szektor képviselőit, vizsgálják meg azokat a legjobb megoldásokat, amelyek alapján egy értelmes kormányzati, megtakarítást ösztönző program létrehozható - jelentette be Hamecz István, az OTP Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója egy szakmai konferencián.
Személyes pénzügyek Kezdünk leszámolni a biztos állami nyugdíj illúziójával
Privátbankár.hu | 2011. október 26. 13:21
A megtakarítási hajlandóság ugyan nőtt az elmúlt negyedévben, de az anyagi lehetőségeink egyre rosszabbak. A kisebb megtakarítással rendelkezők felélték tartalékaikat, míg a pénzügyi tervezés egyre nehezebb. A családban és a szerencsében bízunk, az államról pedig tudjuk, hogy nem fog tudni majd elegendő nyugdíjat fizetni - derül ki az OTP friss felméréséből.
Személyes pénzügyek Túl a hiteleken: nő az öngondoskodás szerepe
Privátbankár.hu | 2011. október 26. 11:14
A hosszú távú pénzügyi gondolkodás, az öngondoskodás megerősödését hozhatja a magyar társadalomban a devizahitel-teher levetése.
Személyes pénzügyek Multi-Pay kártyával a cafeteria is olcsóbb
Privátbankár.hu | 2011. október 24. 09:29
A Multi-Pay kártya is hozzájárul a hazai pénzforgalmi szerkezet modernizálásához, és ezáltal olcsóbbá válásához. A magyar gazdaságban az összes fizetési tranzakció több mint 80 százaléka készpénzben történik, ami európai összehasonlításban nagyon magas. (x)
Személyes pénzügyek Cafeteriából vásárolhat táplálékkiegészítőt
Privátbankár.hu | 2011. október 17. 06:22
A Multi-Pay Cafeteria kártyára érkező étkezési keret a hagyományos élelmiszerek mellett az egészséges táplálkozást szolgáló termékekre is elkölthető bizonyos gyógyszertárakban. (x)
Személyes pénzügyek Megtakarítások: őrszemek figyelik pénzünk sorsát
Privátbankár.hu | 2011. október 5. 10:53
Az elmúlt időszak tőkepiaci mozgásai hatással voltak a megtakarítással rendelkezők biztonságérzetére. Ebben az időszakban még nagyobb odafigyelést igényelnek a hosszú távú befektetéseik, és az Aviva Életbiztosító által végzett felmérés szerint még azok is aktívabban kezelik a pénzügyeiket, akik korábban ezt nem tették.
Személyes pénzügyek Tömegesen menekülnek nyugdíjba az olasz nők
Privátbankár.hu | 2011. október 4. 16:05
A korhatáremelés miatt tömegesen kérik nyugdíjazásukat az olasz nők. A közalkalmazottak között az idén már 34 százalékkal több nő ment nyugdíjba tavalyhoz képest.
Személyes pénzügyek Tartalékolunk, de nem gondolkozunk hosszú távon
Privátbankár.hu | 2011. szeptember 22. 12:22
A Budapest Bank és a Budapest Alapkezelő megbízásából készült lakossági kutatás szerint a magánnyugdíjpénztáraktól átlag feletti (vagyis akik 80 ezer forintnál többet kaptak) reálhozamot kapók 58%-a részben vagy teljes egészében megtakarítja azt.
Személyes pénzügyek Megtakarítások - erős svájci frank: félidőben 1-0
Privátbankár.hu | 2011. szeptember 21. 13:16
A lakosságnál maradó szja-többlet nagy része megtakarításokba vándorolt, az erős frank ellenére a lakosság növelni tudta tartalékait
Friss
hírlevél