5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tudatos pénzbefektetést és felelős megtakarítást jelentenek a MagNet Bank közösségi célokat támogató programjai. A pénzintézetnél elhelyezett pénzbetétek révén ugyanis a bank forrást biztosít egy-egy olyan előremutató helyi projektnek, amelyet maga a betétes választhat ki a programban résztvevő ügyletek közül. Így akár egy szülő betételhelyezéssel gyereke iskolájának hiteltörlesztését segíti.
Az Óbudai Waldorf Iskola 2002-2003-ban épített épületszárnya.

A körülöttünk lévő világ hitelekből épül, így a bankok felelőssége is óriási abban, hogy mely szektorok virágoznak, vagy épp stagnálnak Magyarországon. Éppen ezen elgondolás alapján a MagNet Bank hitelbírálati szempontjai között nagyot nyom a latban a klasszikus mutatók mellett az is, hogy a projektcél társadalmilag hasznosnak tekinthető-e.

Az Óbudai Waldorf Iskolát fenntartó Alapítvány gyakorlatilag az első perctől kezdve a MagNet Bank ügyfele.  Páll Attila, az iskolát működtető alapítvány ügyvezető igazgatója, mint meséli, az idén 25 éves alternatív oktatást nyújtó iskola légyegében kinőtte a III. kerületi Bécsi úton található intézményt. A mostani volt a harmadik olyan év, hogy két osztály indul egy évfolyamon, ez nagyjából 60 helyet jelent, amire minden évben kétszeres a túljelentkezés. Kétcsoportos óvodát is működtetnek, amit ugyancsak helyszűke miatt nem tudtak tovább bővíteni.

Az iskola 2003-ban saját erőből és hitelből egy 220 millió forintos beruházás keretében új épületszárnyat épített a meglévőhöz. Ennek a hitelnek a támogatását jelentik a MagNet Banknál lévő ún. Szféra és Mentor betétek.

„A finanszírozását úgy tudtuk összerakni, amire gyakorlatilag nem volt még példa. Az ingatlan akkor még önkormányzati tulajdonban volt, ma már a miénk. Az adás-vételben is nagyon sok segítséget jelentett a bank. Természetesen ehhez az is kell, hogy legyen a tevékenységnek egy pozitív cash flow-ja. Olyan számokat és feltételeket kellett nekünk is produkálni, amelyet tudunk teljesíteni” – mondja Páll Attila.

„Közösségi bankként mi egy kissé másképp vizsgálunk meg egy hitelkérelmet, mint a kereskedelmi bankok többsége” – meséli Pozsonyi Gábor, MagNet Magyar Közösségi Bank vezérigazgató-helyettese. A bank egy ún. Social Impact Scoring rendszer segítségével méri fel, hogy egy adott beruházás környezetileg, gazdaságilag és társadalmilag milyen hatással van a világra. A pozitív végeredményt pedig mindenképpen figyelembe veszik a döntéshozatalnál.

Vannak speciális mikroszegmensek, amelyeket a MagNet Bank különösen preferál, és folyamatosan aktívan is keresi a kapcsolatot olyan projektekkel, amelyek a fenntarthatóság irányába mutatnak. Ahogy Facebook oldalukon írják: „a világot jobbító dolgok létrejöttét segítik minden banki eszközzel.”

A kiemelt szektorok közé tartozik például a magyar filmgyártás, az alternatív energiaforrások területe, vagy az oktatás és az alternatív iskolák. Az utóbbi szegmens legsikeresebb képviselője az Óbudai Waldorf Alapítvány. „Itt a betétes nemcsak hisz az ügyben, hanem ugyanabba az érdekcsoportba is tartozhat: a Waldorf iskolába járó gyerekek a szülei nagyobb valószínűséggel betételhelyezők ebben a bankban, mint az átlag” – mondja Pozsonyi Gábor.

Az iskolának további céljai is vannak. Az alapítvány a korábban megvásárolt területen egy új Waldorf-központot akar kialakítani. Az új központban együttesen lenne egy óvoda, általános iskola, középiskola, valamint tanárképző részleg is. Ennek a hitelfinanszírozásában vesznek részt a betétek.

A finanszírozás sajátossága a nyilvánosság. Külön ügyletenként és külön szféraként minden hitel, megtakarítás megtalálható a bank oldalán. Pontos kimutatás készül arról, hogy egy adott hitelügyletet jelenleg mennyien, mekkora összegben támogatnak. A bárki által hozzáférhető adatok szerint így az Ó-Wald Kft. éves kamatmegtakarítás február végig az elhelyezett 418 betét segítségével közel 600 ezer forint.

Az új iskola és az óvoda építése előkészítési szakaszban van, ha sikerül a finanszírozási feltételeket megteremteni hozzá, jövő nyáron lehet elkezdeni a 10 millió eurós beruházás építését, ami példátlan méretű beruházást jelent a Waldorf iskolák magyarországi történetében.

„A Waldorf iskolát jó finanszírozni. Ez nem egy adomány, ez egy jó üzlet. A pék kenyeret süt, a bankár hitelt ad, és ezt jó áron vissza akarja kapni. Azt gondoljuk, hogy nem csak morálisan, de banküzemi racionalitással is érdemes árazásban nem mohónak lenni. Kis bankként, hogy üzletet tudjunk csinálni valakivel, mondanunk kell valami speciálisat. Nem triviális, hogy egy ilyen kis méretű finanszírozással ennyit foglalkozunk. Emellett jó a személyes kapcsolat is az ügyféllel, és ez drága. Viszont azt gondoljuk, hogy ennek a drágasága ez alacsonyabb kockázat költségben megtérül” – tette hozzá Pozsonyi Gábor.

A közösségi bankolásról ebben a korábbi cikkünkben további részleteket olvashat >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Ha valamit, akkor ezt tényleg forintban mérhetően is tudja hasznosítani az ember - A hét videója
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 18:13
A budakeszi gimnazisták legalábbis így látják - érdemes rászánni az időt és az energiát a pénzügyi ismeretek elsajátítására. Véget ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis!, a Privátbankár által szervezett pénzügyi tudatossági verseny 2024 tavaszi fordulója, amelyen ezúttal gimnazisták mérhették össze tudásukat. A hét videójában a győztes Veni, Vidi, Vici csapat tagjait és felkészítő tanárukat kérdeztük, és a verseny szakmai partnerei is üzentek a diákoknak.
Személyes pénzügyek Kiakadt a jegybank: durva álhír terjed a TikTokon, ne dőljön be!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 14:44
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendőrségi lépéseket is tesz.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - véget ért a verseny, megvannak a győztesek!
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:39
Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt. A több mint 1 millió forint összdíjazású verseny szervezésében a Privátbankárt szakmai partnerként számos nagy pénzügyi vállalat, szakmai és állami szervezet is segítette.
Személyes pénzügyek A kivándorlás töretlen, majdnem csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2024. április 24. 05:37
Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.
Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat!
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba?
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG