Személyes pénzügyek
Személyes pénzügyek Haldokló magánpénztárak: teljes a szabályozási káosz
Zsiborás Gergő | 2012. február 20. 15:44
A Stabilitás Pénztárszövetség egy kérdőív kitöltésével méri fel, milyen lehetőségei vannak a magánnyugdíjpénztárak hosszú távú fenntartásának - erre ugyanis törvényi lehetőség van, de még több anyagi áldozatot követel a tagoktól, miközben az állam a tb rendszer kapuit újra szélesre tárta.
Személyes pénzügyek Az Erste magánnyugdíjpénztára bedobta a törülközőt
Privátbankár.hu | 2012. február 20. 15:16
A magánnyugdíjpénztári szektort érő tavaly év végi szabálymódosítások után az Erste magánpénztára úgy döntött, nem folytatja tovább. A vezetőség szerint nem elvárható a tagoktól, hogy adományokból fenntartsák a kasszát, jogutód nélkül megszüntetik inkább az ágazatot.
Személyes pénzügyek Egyre viharosabb időkre számít a magyar
Privátbankár.hu | 2012. február 20. 11:56
A magyar lakosság a nyugati országokon is túltesz, ami a lakásbiztosításokat illeti. Egy friss kutatás szerint a lakosság számottevő része a megfelelő biztosítás meglétét az öngondoskodás részének tartja. Többségünk viharos időkre számít, egyre több természeti katasztrófára - ez is közrejátszik abban, hogy az ügyfeleknek nem az ára legfontosabb.
Személyes pénzügyek Egyelőre nem nagyon mozgolódnak a pénztártagok
Privátbankár.hu | 2012. február 17. 10:00
A magánnyugdíjpénztáraknál egyelőre nem tolonganak azok az ügyfelek, akik visszalépnének az állami rendszerbe - derül ki a Napi Gazdaság által készített felmérésből. A lapnak nyilatkozó pénztárak elmondása szerint eddig alig 10-20 ügyfél jelezte, hogy mégsem tartja meg tagságát.
Személyes pénzügyek PSZÁF-egyperces: mit kezdjek megtakarításaimmal? (Videó)
Privátbankár.hu | 2012. február 14. 14:05
A PSZÁF fogyasztóvédelmi kisfilmsorozatának új epizódja a megtakarításokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra hívja fel a figyelmet.
Személyes pénzügyek Ketyeg a nyugdíjbomba: Európa aggódva tekint a jövőbe
Privátbankár.hu | 2012. február 13. 14:35
Nem igényel ugyan új hatásköröket az Uniónak a nyugdíjszabályozásban, de a közös célokra gyakorolt hatása miatt növelni kívánja az EU rásegítő szerepét a nyugdíjpolitikák területén az a Fehér Könyv, amit csütörtökön fogad el a témában az Európai Bizottság
Személyes pénzügyek Lélegeztetőgépen a magánnyugdíjpénztárak?
Zsiborás Gergő | 2012. február 10. 12:30
A PSZÁF szerint január végére elfogyhat az AXA Magánnyugdíjpénztár működésre fordítható tartaléka. A magánynyugdíjpénztárak az egyéni, önkéntes tagdíjakkal juthatnának végre levegőhöz, de az újabb átléptetésnek még mindig nem dolgozták ki a részletszabályait. A bizonytalanságban egyre több kassza húzhatja le a rolót.
Személyes pénzügyek ONYF: nem lehet a munkanélküliségből a nyugdíjba menekülni
Zsiborás Gergő | 2012. február 9. 15:30
Az ÁSZ elnöke szerint a hárompilléres nyugdíjrendszer túl nagy terhet jelentett a magyar államnak. A nyugdíjfőigazgatóság vezetője szerint pedig legalább 3200 milliárdnyi államadósságot generált a magánpénztári rendszer fenntartása. Mészáros József beszélt a szerzett jogokról, a rokkant nyugdíjakról és arról, kell-e dolgozni nyugdíj mellett.
Személyes pénzügyek Európa templomában mi vagyunk az egerek?
Privátbankár.hu | 2012. február 9. 10:20
Az uniós népesség közel negyede volt kitéve 2010-ben az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztés veszélyének az Eurostat szerdán közzétett adatai szerint. Magyarország 30 százalékos kockázati mutatóval az európai „élmezőnyhöz” tartozik, de olyan jóléti államok sem büszkélkedhetnek, mint Spanyol - vagy Olaszország.
Személyes pénzügyek Honnan volt pénze a lakosságnak a végtörlesztésre?
Privátbankár.hu | 2012. február 8. 12:29
A végtörlesztéshez lehetőség volt forint hitel igénybevételére, ennek folyósítása azonban nem volt kötelező a pénzintézetek számára. A kiváltó hitelek a megvalósult végtörlesztések mintegy negyedét finanszírozták - a PSZÁF összeállításában többek között a lehetséges egyéb forrásoknak járt utána.
Személyes pénzügyek A forint rántotta le újév körül a zlotyt is
Privátbankár.hu | 2012. február 7. 11:24
A globális feltörekvő részvénypiacok januárban 2001 óta a legjobb teljesítményt mutatták 11,3 százalékos dollárhozammal, az európai feltörekvő országok tőzsdéi euróban 14,2 százalékot értek el. Közülük is kiemelkedett Magyarország, ahol euróban 21,2 százalékos volt a növekedés. A forint erősödése viszont csak alig haladta meg a zloty-ét.
Személyes pénzügyek Önkéntes kasszák: a mostani szabályozás megérett a változtatásra
Privátbankár.hu | 2012. február 2. 15:09
Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás csak a nyugdíjba vonuláskor legyen elérhető, a hosszú távú öngondoskodáshoz pedig arányos adókedvezmény társuljon - egyebek közt ezt javasolta korábban a Stabilitás Pénztárszövetség.
Személyes pénzügyek Viszkis rabló: a 2000-es 200 millió forint ma mennyit érhet?
Eidenpenz József | 2012. január 31. 17:28
A most szabadult „Viszkis rabló” által zsákmányolt 200 millió forint mennyit érne ma, ha 12 évvel ezelőtt befektette volna? Melyik befektetés lett volna a legjobb választás? És mi történt volna a pénzzel, ha egyszerűen csak elásta volna, érvényes lenne még német márkában? Tudna még vele bármit is kezdeni?
Személyes pénzügyek Tizenöt tipp ahhoz, hogy elkerüljük saját csődünket
Privátbankár.hu | 2012. január 31. 11:16
A pénzügyek világa annyira bonyolult, gyorsan változik, a pénzügyi ismertetek oktatása pedig annyira hiányos – ha van egyáltalán –, hogy sokaknak kell felnőtt fejjel okosodniuk. A Handelsbaltt.com tizenöt pontos listája tanácsokat ad ahhoz, hogy addig is a legnagyobb hibákat elkerüljük, mi pedig ezeket bővítettük és a hazai viszonyokra adaptáltuk.
Személyes pénzügyek Tovább nyomul a nyugdíjpiacon a CIG Pannónia partnere
Zsiborás Gergő | 2012. január 30. 17:02
A Járai Zsigmond nevével fémjelzett CIG Pannónia stratégiai partnere a Mol-dolgozók egykori pénztárát olvasztja magába, a tagságnak a CIG mellett Demján Sándor bankja is exkluzív ajánlatokkal kedveskedik. A CIG kötelékébe tartozó magyar cégek tovább nyomulnak.
Személyes pénzügyek Matolcsy: a kormánynak nem célja elsorvasztani az önkéntes pénztárakat
Privátbankár.hu | 2012. január 29. 13:43
Matolcsy György egy az Országgyűlés honlapján írásban feltett kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormánynak nem az önkéntes nyugdíjpénztárak elsorvasztása a célja, hanem a nyugdíjrendszer átalakításához kapcsolódóan a bennük rejlő további lehetőségek kiaknázása.
Személyes pénzügyek A hitelkártyáktól óvakodunk, a betéti kártyák egyre népszerűbbek
Privátbankár.hu | 2012. január 26. 11:21
A MasterCard felmérése szerint Magyarországon 2011-ben is folytatódott a bankkártyás fizetés népszerűségének növekedése, nyolc százalékkal nőtt azok köre, akik a kártyát heti legalább egy alkalommal használják vásárlásra. Így ma már a banki kapcsolattal rendelkező magyarok közel negyven százaléka gyakori bankkártyás vásárlónak számít.
Személyes pénzügyek Tizenegy éve perlik a Telekomot a német kisbefektetők
Privátbankár.hu | 2012. január 25. 17:03
Több mint egy év után újabb tárgyalási fordulót rendeztek a Deutsche Telekom kontra 17 ezer kisbefektető perben Németországban. A bírónő a jelek szerint nem a kisemberek pártját fogja, szerinte ha ők a 263 oldalas kibocsátási tájékoztatót nem értették, tanácsadót kellett volna fogadniuk.
Személyes pénzügyek Elégedetlen a munkájával? Legyen befektetési csaló!
Privátbankár.hu | 2012. január 25. 14:36
Ezzel a címmel foglalja össze a kisbefektetők védelmére szakosodott német internetes oldal a leggyakoribb formáit annak, amikor különböző trükkökkel csalók szabadítják meg a befektetőket pénzüktől. A nem létező olajtól a tenger fenekén fekvő kincsekig, a felfoghatatlanul bonyolult matematikai formuláktól a filléres részvényekre adott ajánlásokig terjed a skála.
Személyes pénzügyek Bezzeg a szlovákok: több a megtakarításuk, mint a hitelük
Privátbankár.hu | 2012. január 24. 18:30
Szlovákiában meghaladja a lakossági megtakarítások átlagösszege az átlagos lakossági hitel összegét, írta a SITA hírügynökség a 2Muse piackutatására hivatkozva kedden.
Személyes pénzügyek Pénztártagok: a kivárás most a legjobb taktika
Zsiborás Gergő | 2012. január 24. 13:28
Újabb év, újabb határidő és újabb dilemma - a magánnyugdíjpénztári tagok nem unatkoznak. Március végéig kell dönteniük, hogy továbbra is pénztártagok maradnak-e avagy sem - csakhogy az átlépéssel kapcsolatos részletszabályok egyelőre nem ismertek. Ennek hiányában pedig érdemes kivárni.
Személyes pénzügyek Nyugdíjreform: hogyan kerüli el az adóemelést a kormány?
Privátbankár.hu | 2012. január 23. 09:06
Lépéskényszerbe került nyugdíjügyben a kormány, mely az egyéni számlák kialakításának ígéretével kezdett neki a nyugdíjrendszer átszabásának. A demográfiai folyamatok és a "két lábra állított nyugdíjkassza" miatt elkerülhetetlennek látszik egy adóemelés, amit az új nyugdíjrendszerben akár el is "bújtathatnának".
Személyes pénzügyek Már euróban is tarthatja pénzét a tbsz-számlákon
Privátbankár.hu | 2012. január 20. 10:30
Amíg tavaly év közben több piaci szereplő is a tartós befektetési szerződések iránti érdeklődés lanyhulásáról számolt be, az év vége most is fordulatot hozott egyes szolgáltatóknál. A tbsz népszerűségét az idén fokozhatja, hogy miközben az adókedvezmény továbbra is fennáll, jelentősen bővült az ilyen számlákon tartható eszközök köre.
Személyes pénzügyek Az emelkedő kamatszint hozza helyzetbe a tbsz-t
Privátbankár.hu | 2012. január 19. 14:44
Szinte minden nap változtat egy-egy bank betéti kamatain. A növekedés meglepő módon mára a nem akciós kínálatot is elérte. A bankok alighanem egyre inkább úgy vélik, hogy tartósan fennmaradhat a magas kamatkörnyezet. Ütemesen emelkednek ugyanis a hosszabb időtávnál is a kamatok.
Személyes pénzügyek Inkább a párna alatt tartjuk a pénzt, történelmi csúcson a készpénzállományunk
Privátbankár.hu | 2012. január 17. 10:42
Az MNB jelentése szerint tavaly az utolsó negyedévben 14 százalékkal nőtt a forgalomban levő bankjegyek értéke, ami a GDP-hez viszonyítva történelmi csúcs. A jegybank ezt a nyugdíjpénztári reálhozam el nem költött részével és lakossági euró-eladásokkal magyarázza, mások a lakossági bizalom megingásának jelét látják benne.
Személyes pénzügyek 60 fölött is dolgozni - így menekülhet csak meg Európa
Privátbankár.hu | 2012. január 16. 09:02
A jóléti államokban a 60 felettiek egyre aktívabbak a munkaerőpiacon az EU-ban, ebben a tekintetben Magyarország uniós sereghajtó, miközben minden 5. magyar támogatja a nyugdíjkorhatár emelését, a magyar 40%-a támogatja a korhatár utáni munkát is. A görögök nagy része nem is érti, minek kellene korhatár után dolgozni.
Személyes pénzügyek "Magyarország trükközik" - Brüsszel előveheti a nyugdíjreformot
Zsiborás Gergő | 2012. január 13. 14:10
Az Európai Bizottság szerdai ülésén két és fél órán át foglalkoztak a magyar ügyekkel, de nemcsak a most terítéken lévő aktákat lapozgatták a biztosok, hanem régebbi ügyeket is elővettek. A nyugdíjreform többük szerint a magyar kormány trükközésének része.
Személyes pénzügyek Saját jogú nyugdíjasok: kell-e ezután járulékot fizetni?
Privátbankár.hu | 2012. január 13. 11:51
2012. január 1-jétől társadalombiztosítási szempontból megváltozott a "saját jogú nyugdíjas" kategória – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
Személyes pénzügyek Pénztártagok nyugdíja: hogy lesz a 75%-ból 100%?
Zsiborás Gergő | 2012. január 12. 15:19
Utánajártunk, mekkora állami nyugdíjra számíthatnak a pénztártagok az államtól. Az ezt lehetővé tévő stabilitási törvény egyértelműen fogalmaz, a helyzetet az bonyolítja meg, hogy a pénztártagok befizetéseit tavaly decemberig "ideiglenesen" elvonta az állam. Ők most kiegészítést és kompenzációt is kapnak - de ez egyben újabb kérdéseket is felvet.
Személyes pénzügyek Magyar nyugdíj-panaszoktól hangos Brüsszel
Privátbankár.hu | 2012. január 12. 09:33
Nem tudja feldolgozni az Emberi Jogok Európai Bírósága a korkedvezménnyel nyugdíjba vonult rendvédelmi dolgozók panaszainak özönét, ezért arra kérte a magyar szakszervezeteket, hogy csoportosítva nyújtsák be azokat. Bizonyos kérelmeket egyelőre nem is vesznek jegyzékbe.
Személyes pénzügyek Tíz remek módszer arra, hogyan veszítsük el mindenünket
Privátbankár.hu | 2012. január 11. 14:44
Az utóbbi évek magas volatilitású, hektikusan mozgó tőkepiacai mellett a szokásosnál is nehezebbé vált a befektetési szakma. Ugyanakkor a szociális biztonság csökkenése, az inflációs veszélyek növekedése, a leendő nyugdíjellátással kapcsolatos kérdések miatt ma még fontosabb megtakarítani, mint korábban. De hogyan? Vagy legalább hogyan ne?
Személyes pénzügyek Reálhozam vagy rendes nyugdíj? Ezek közül választhatnak a pénztártagok
Zsiborás Gergő | 2012. január 10. 11:33
Az NGM közlése szerint a maradó pénztártagok ugyanakkora nyugdíjra számíthatnak, mint az állami pillérben lévő befizetők - holott a tavaly év végén elfogadott módosítások szerint nem. Úgy tűnik, a jogalkotó nem akar belefutni abba, hogy a 102 ezer pénztártag diszkrimináció miatt jogorvoslatot kérjen. Az is kiderült, hogy a most átlépők is kapnak reálhozamot.
Személyes pénzügyek Kézzelfogható eszközökbe fektetnek az idén a gazdagok
Privátbankár.hu | 2012. január 10. 10:28
A legalább 30 millió dollárnyi vagyont befektető amerikai családok megkérdezésével készült felmérés szerint a gazdagok defenzívek, előnyben részesítik a vagyon biztonságos megőrzését a gyarapítással szemben az idén. Elfordulnak a nyilvános tőkepiacoktól, a zárt körű társaságokat kedvelik inkább, amelyeken keresztül főleg aranyat, műkincseket, termőföldet vásárolnak.
Személyes pénzügyek Rettegünk az elszegényedéstől
Privátbankár.hu | 2012. január 8. 16:45
Egy éve 64, most a magyarok 68 százalékát töltött el félelemmel az elszegényedés, a szociális egyenlőtlenség. Ugyancsak jelentős gondnak tekintik a magyarok a korrupciót, ehhez képest a külső tényezők keveset érdekelnek, honfitársaink alig egy tizede aggódik a jóléti államok megszűnése vagy a klímaváltozás miatt.
Személyes pénzügyek Mit talált Selmeczi Gabriella? (videó)
Privátbankár.hu | 2012. január 5. 17:57
A kormányzat az ellenőrzési hivatalának vizsgálatai után hűtlen kezelés miatt jelent fel több magánnyugdíjpénztárat, akik az év végén elfogadott törvénymódosítások egyik passzusába kapaszkodva próbálnának túlélni. Selmeczi Gabriella jött, beszélt, talált, tovább vizsgálódik.
Személyes pénzügyek Többen visszaléphetnek a magánnyugdíjpénztárukba?
Zsiborás Gergő | 2012. január 5. 16:54
A Stabilitás Pénztárszövetség vizsgálja annak módját, hogy a jogfenntartó nyilatkozattal rendelkező tagok visszaléphetnek-e a pénztárakhoz, ha újra megnyitják az állami rendszert. A pénztárak önkéntes tagdíjjal próbálnak életben maradni, de minél többen döntenek most az állami rendszer mellett, ennek mértéke annál nagyobb lehet.
Személyes pénzügyek Az AXA magánpénztára a kormány célkeresztjében
Zsiborás Gergő | 2012. január 5. 14:40
A nyár óta folyamatosan vizsgálta a magánnyugdíjpénztárak működését a kormányzat ellenőrzési hivatala, mely most több esetben hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz. Selmeczi Gabriella kérdésünkre elárulta, nincs megállás, folytatják a vizsgálatot, mert "a kasszák furfangosan tüntették el a tagok pénzét" a befektetéseikben.
Személyes pénzügyek Eljárást indíthat a magánnyugdíjpénztárak ellen az állam
Zsiborás Gergő | 2012. január 5. 09:37
Miután a maradék pénztártagok befizetéseit is elvonta az állam, újabb pofont kaphatnak a magánnyugdíjpénztárak: a közel egy évig zajló KEHI-vizsgálatok után az állam több kasszát beperelne a prémiumok és a bónuszok miatt. Ha perek el is indulnak, nagy kérdés, március után lesz-e még ki ellen eljárni.
Személyes pénzügyek Mit tehetnek a magukra maradt magánpénztári tagok?
Privátbankár.hu | 2012. január 3. 15:36
Az Ab már egyszer cserben hagyta a magánpénztári tagokat, most egyenként újrapróbálkozhatnak, hogy igazukat bizonyítsák. Ugyan állami nyugdíjra most már ők is jogosultak, egy hónapot így is elvesztenek - nem beszélve a "választás szabadságáról", mely nekik bőségesen kijutott.
Személyes pénzügyek Ezért nem döntött nyugdíj-ügyben az Alkotmánybíróság
Privátbankár.hu | 2012. január 2. 11:01
A megváltozott jogszabályi háttér miatt az Alkotmánybíróság az év elején először is azt vizsgálta, egyáltalán jogosult-e döntést hozni a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos beadványok ügyében - mondta el a hvg.hu-nak hosszú idő után interjút adó Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke.
Személyes pénzügyek Már csak a lakosság hatoda rendelkezik megtakarítással
Privátbankár.hu | 2011. december 30. 18:17
A lakosságnak már csak 16,4 százaléka rendelkezik megtakarítással Raiffeisen Bank és a GfK közös megtakarítási felmérése szerint.
Személyes pénzügyek Év végi befektetések: nyugdíjcélú megtakarítások adókedvezménnyel
Privátbankár.hu | 2011. december 29. 12:25
Várhatóan idén is lesznek olyanok, akik az év utolsó napjaiban helyeznek el pénzt az adóoptimalizálást szolgáló megtakarítási formákban. Ezek között a nyugdíjrendszert érintő újabb változások nyomán tovább nőhet a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) vonzereje, amely tőzsdei statisztika szerint csaknem kétszerte nagyobb részarányt képvisel az értékpapírszámlákon belül, mint a tartós befektetési szerződés (TBSZ) kapcsán nyitott számlák.
Személyes pénzügyek Magánnyugdíjpénztárak: az Ab felrakta a régi lemezt
Privátbankár.hu | 2011. december 28. 15:37
A magánnyugdíjpénztárak ügyében ismételten nem hozott döntést az Alkotmánybíróság, hatodjára futott neki a testület a kérdésnek, de újra feltették a régi lemezt. A testület előtt lévő beadványok az új évre törlődnek.
Személyes pénzügyek Emelkedik a német nyugdíjkorhatár, aggódnak a szakszervezetek
Privátbankár.hu | 2011. december 28. 11:57
Németországban januártól 65 évről fokozatosan 67 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár, miközben a társadalmi szervezetek szerint egyben az öregkori elszegényedés veszélye is nő. A szakszervezetek attól tartanak, hogy tömegessé válik az öregkori elszegényedés. A fő probléma az, hogy az idős emberek igen nehezen helyezkednek el a munkaerőpiacon, ezért kénytelenek idő előtt nyugdíjba vonulni.
Személyes pénzügyek Ösztönzők nélkül a nyugdíjrendszer - ilyen ország nincs még egy
Privátbankár.hu | 2011. december 27. 08:36
Nem létezik olyan ország, ahol a nyugdíjrendszer hiányosságainak finanszírozását adózási ösztönzők nélkül, pusztán a lakosság öngondoskodási vágyára alapozva sikerült volna megoldani - egy kivétellel, az pedig Magyarország.
Személyes pénzügyek Már rengetegen viszik ki pénzüket Ausztriába
Privátbankár.hu | 2011. december 23. 10:14
Akad olyan ausztriai bank, ahol a két ünnep között már minden időpont betelt, annyi magyar jelentkezett be számlanyitásra. Az elmúlt napokban szaporodott meg jelentősen azok száma, akik pénzüket már csak a határon túl érzik biztonságban. Mintha a kisebb pénzűek is elkezdték volna a pénzkimenekítést.
Személyes pénzügyek Év vége előtt elkaszálhatják a nyugdíjtörvény módosításait?
Zsiborás Gergő | 2011. december 22. 14:18
December 28-án mégis napirendre tűzi a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos beadványok ügyét az Alkotmánybíróság. Legutóbb augusztusban két nap után sem tudtak döntést hozni, pedig úgy tudni, a törvény bizonyos pontjait elkaszáló határozat szövegét meg is szövegezték akkor.
Személyes pénzügyek Kegyelmet hirdetnek a magánnyugdíjpénztári tagoknak: újra nyílik az állami pillér
Privátbankár.hu | 2011. december 22. 09:33
Aki korábban nem az állam mellett döntött, mégsem írta ki magát az állami nyugdíjrendszerből: Matolcsy György pénzügyi stabilitásáról szóló törvényhez benyújtott módosító javaslata megteremti a magánnyugdíjpénztári tagok számára az átlépési lehetőséget az állami pillérbe.
Friss
hírlevél