Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Magyar Nemzeti Bank nemrég azt kommunikálta, hogy az idei évben már megindulhat a kamatemelés, ami több ezer lakáshitel törlesztőjére lesz hatással. A Bank360 segítségével összegyűjtöttük azokat a lépéseket, amelyeket ha idén meglépsz, 2019-ben sem okoz majd fejfájást a lakáshiteled.

Nagyot fordult a világ 2018-ban, a magyar lakosság már óvatos és nem akármilyen kölcsönöket vesz fel: az újonnan kihelyezett jelzáloghitelek ma már 70 százalékukban kiszámítható és biztonságos kölcsönök, hosszú kamatperiódussal. Az óvatosság indokolt: a Magyar Nemzeti Bank nemrég azt kommunikálta, hogy az idei évben már megindulhat a kamatemelés, ami több ezer lakáshitel törlesztőjére lesz hatással.

A többségnek ugyanis még mindig változó kamatozású a jelzáloghitele, ilyenek például a forintosított kölcsönök is. A változó kamatozású hitelek a teljes lakáshitel-állomány több mint felét teszik ki, azaz a lakáshitelesek több mint fele van még veszélyben egy esetleges kamatemelés miatt. Ez azt jelenti, hogy már a legkisebb változtatás is ezer forintokkal dobhatja meg a törlesztőrészletet, ha nem lépünk időben.

Van megoldás

Szerencsére azért nem maradnak védelem nélkül azok sem, akiknek még változó kamatozású a hitelük. A Bank360 az alábbi lépéseket ajánlja, hogy biztonságban tudják magukat a későbbiekben is:

Előtörlesztés: akár a törlesztőrészleten felül is fizethetünk vissza a hitelünkbe, ha erre megvannak az anyagi lehetőségeink. Az előtörlesztés egy jó módja annak, hogy mihamarabb visszafizessük a kölcsönt, a futamidő lejárta előtt. Fontos viszont észben tartani, hogy az előtörlesztésnek díja van, amely pénzintézettől függően az előtörlesztett összeg 1-2 százaléka. Ráadásul, ha ezt az első 3-5 évben tennénk, az esetlegesen elengedett kezdeti költségeket is visszafizettetik velünk. Persze van olyan helyzet, amikor díjmentesen törleszthetjük elő a hitelt: évente egyszer legfeljebb 200 000 forintig ez ingyenes, illetve Minősített Fogyasztóbarát Hiteleknél legfeljebb 1 százalék lehet ez a díj, ha pedig lakástakarékból törlesztünk elő, teljesen ingyenes. Az előtörlesztéssel tehát érdemes élni, hiszen vagy a futamidő vagy a tőketartozás lesz kevesebb, azaz vagy hamarabb érünk a futamidő végére, vagy a törlesztőrészlet lesz alacsonyabb.

Hitelkiváltás: még fontosabb lépés, amit még idén megtehetünk. Változó kamatozású hitelünket lecserélhetjük egy fix kamatozásúra, ezzel biztosítva a stabil törlesztőrészletet az elkövetkezendő évekre. A folyamat során egy új hitelt veszünk fel – immáron hosszabb, vagy teljesen fix kamatozással – amelyből kifizetjük a meglévő tartozásunkat (gyakran ezt a két bank egymás között rendezi le), onnantól pedig már csak az új hitel törlesztőjét kell fizetnünk. Ma még elenyésző azon hitelszerződések száma, amelyeket ilyen céllal kötnek az ügyfelek, azonban mindenképpen ez az egyik legjobb lépés, amelyet változó kamatozású lakáshitellel tehetünk a saját anyagi biztonságunkért.

Arra azért érdemes felkészülni, hogy az új hitel kezdetben drágább lehet: minél hosszabb a kamatperiódus, annál magasabb lesz a teljes hiteldíjmutató. A Bank360-n kalkulált hitelek THM-je például átlagosan nagyjából 5 százalék, míg a változó kamatozásúaké 2-3 százalék körül indul. Ez azonban gyorsan változhat, ha beindul egy kamatemelés, hiszen éven belül akár több százalékponttal is emelkedhet a változó kamatozású hitel kamata, ami ezreket jelenthet a törlesztőrészletben. Ezzel szemben egy fix kamatozású hitelnél a törlesztőrészlet akár 20 évig is ugyanakkora maradhat.

Szerződésmódosítás: van egy jó hírünk, nem kell mindig végigmenni a hitelkiváltás folyamatán, egyes pénzintézeteknél lehetőség van egyszerű szerződésmódosítással is hosszabb kamatperiódusra váltan. Ekkor a bank egy egyszeri díj ellenében újrakalkulálja a konstrukciót és a választott kamatperiódushoz igazítva állapítják meg az új törlesztőrészletet. Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleknél a kamatperiódus váltást megelőző 30 nappal tudjuk jelezni erre vonatkozó kérelmünket. Ha ezt megtesszük a bank szintén meghosszabbítja a kamatperiódust. Ezek a lehetőségek bankonként eltérők lehetnek, így mindenképpen érdeklődjünk a hitelintézetünknél, hogyan tudnánk fixálni a kamatokat.

Adósságrendezésnél is csak megfontoltan

Ahogy minden más hitel esetében is, úgy adósságrendezésnél is nagyon fontos, hogy alaposan járjuk körül, milyen elérhető lehetőségek vannak a piacon, hiszen tízezer forintos különbségek lehetnek a törlesztőrészletekben. Ahogy ilyen esetben mindig, úgy ekkor is segítségünkre lehet egy hitelkalkulátor, amellyel összehasonlíthatjuk a legalkalmasabb adósságrendező kölcsönöket, de akár az előtörlesztési lehetőségeket is megismerhetjük.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Durván drágulhat a hús
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 06:42
A takarmányárak annyira megnőttek, hogy muszáj a piaci árakat is növelni. A drágulás akár a 20-25 százalékot is elérheti, így 1 kg csirkemell filé közel 2000 forintba kerülhet majd. A Baromfi Termék Tanács szerint ráadásul további drágulásra is számítani lehet.
Személyes pénzügyek Szabályosak a nyugdíjasok lakásáért cserébe kötött életjáradék-szerződések?
Csabai Károly | 2021. április 19. 05:48
Egy törvényi módosítás szerint 2015-től már csak biztosítók nyújthatnak életjáradékot. Mégis találtunk olyan cégeket, amelyek nem azok, mégis kötnek olyan szerződést 62 év feletti személyekkel – zömében nyugdíjasokkal –, hogy a lakásuk megvételéért cserében a halálukig havonta egy meghatározott összegű járadékot fizetnek. Megkeresésünk alapján a biztosítók felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) most tájékozódik és amennyiben úgy találja, hogy akad társaság, amely engedély nélkül végzi e tevékenységet, akkor piacfelügyeleti eljárást indít – közölték lapunkkal.
Személyes pénzügyek Még 2 hétig kérhető az adóbevallási tervezet postázása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 13. 16:28
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) automatikusan elkészíti az szja-bevallási tervezeteket, de akinek nincs ügyfélkapu-regisztrációja, annak az idén is kérnie kell a tervezet postázását, ha szeretné azt papíralapon megkapni - hívta fel a figyelmet az adóhatóság.
Személyes pénzügyek Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 14:12
Csoportos személybiztosítást kötött regisztrált ügyfelei számára a Bank360 az NN Biztosítóval. A cél, hogy a kockázatközösséghez csatlakozó felhasználók ellenállóbbá váljanak nem várt élethelyzetekben.
Személyes pénzügyek Szövődmények koronavírus után: mennyibe kerül egy poszt-Covid vizsgálat?
Kormos Olga | 2021. április 11. 06:04
Maga a koronavírus-járvány kínálta fel az új, jól prosperáló piaci rést, amit megtaláltak a magán egészségügyi klinikák. Mivel a koronavírus-fertőzésből meggyógyultak több, mint harmada úgynevezett poszt-Covid tünetekkel, vagy szindrómával él tovább hosszabb-rövidebb ideig, a szövődmények, vagy maradványtünetek kiszűrésére különböző csomagokat kínálnak a pácienseknek. Ahogy egy jó piaci kínálathoz illik, a csomagok tartalma és ára között hatalmas árszórásokkal.
Személyes pénzügyek 1. Hol élünk? Hogyan élünk? Árak, bérek, más alapismeretek az élethez
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 17:40
Milyen funkciói vannak a pénznek? Mekkora jövedelemből gazdálkodik az átlagos magyar háztartás? Hogyan néznek ki a kiadásai? Felkészítünk az életre a legfontosabb pénzügyi alapismeretekkel, nem csak középiskolásoknak. Pénzügyi Tudatosság Országos Verseny és Diákfórum 1. rész.
Személyes pénzügyek Felpörgette a vírus a bankok és az ügyfelek digitális átállását
Privátbankár.hu | 2021. április 5. 06:07
Kevesebb mint egy év alatt költözött át szinte minden fontosabb lakossági banki folyamat az online térbe. Mostanra közel az összes bank kínál online számlanyitást, a nagyobbaknál pedig kölcsönt is vehetünk fel, mobilon és netbankon keresztül pedig az összes fontosabb folyamatot magunk is el tudjuk végezni, bankfióki segítség nélkül. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Lejárt a türelem - mától mindent lát az adóhatóság
MTI | 2021. április 1. 07:58
Az adóügyekért felelős államtitkár új korszakról beszél az adózásban - a NAV mostantól minden számla adatát megkapja azonnal, online módon.
Személyes pénzügyek Diákverseny felkészítő anyagok - tartalomjegyzék
Privátbankár.hu | 2021. március 31. 19:10
A Legyél Te is pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny felkészítő anyagai. 
Személyes pénzügyek Április 19-ig jelentkezhetnek a gimnazisták a legújabb diákversenyre
Privátbankár.hu | 2021. március 31. 14:07
Április 19-én délig jelentkezhetnek a gimnáziumokban tanuló diákok a II. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre. Eddig már közel félezren regisztráltak, négy fős csapatokban a megmérettetésre, amely három fordulóból áll és nemcsak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára.
hírlevél
depositphotos