<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A Magyar Nemzeti Bank nemrég azt kommunikálta, hogy az idei évben már megindulhat a kamatemelés, ami több ezer lakáshitel törlesztőjére lesz hatással. A Bank360 segítségével összegyűjtöttük azokat a lépéseket, amelyeket ha idén meglépsz, 2019-ben sem okoz majd fejfájást a lakáshiteled.

Nagyot fordult a világ 2018-ban, a magyar lakosság már óvatos és nem akármilyen kölcsönöket vesz fel: az újonnan kihelyezett jelzáloghitelek ma már 70 százalékukban kiszámítható és biztonságos kölcsönök, hosszú kamatperiódussal. Az óvatosság indokolt: a Magyar Nemzeti Bank nemrég azt kommunikálta, hogy az idei évben már megindulhat a kamatemelés, ami több ezer lakáshitel törlesztőjére lesz hatással.

A többségnek ugyanis még mindig változó kamatozású a jelzáloghitele, ilyenek például a forintosított kölcsönök is. A változó kamatozású hitelek a teljes lakáshitel-állomány több mint felét teszik ki, azaz a lakáshitelesek több mint fele van még veszélyben egy esetleges kamatemelés miatt. Ez azt jelenti, hogy már a legkisebb változtatás is ezer forintokkal dobhatja meg a törlesztőrészletet, ha nem lépünk időben.

Van megoldás

Szerencsére azért nem maradnak védelem nélkül azok sem, akiknek még változó kamatozású a hitelük. A Bank360 az alábbi lépéseket ajánlja, hogy biztonságban tudják magukat a későbbiekben is:

Előtörlesztés: akár a törlesztőrészleten felül is fizethetünk vissza a hitelünkbe, ha erre megvannak az anyagi lehetőségeink. Az előtörlesztés egy jó módja annak, hogy mihamarabb visszafizessük a kölcsönt, a futamidő lejárta előtt. Fontos viszont észben tartani, hogy az előtörlesztésnek díja van, amely pénzintézettől függően az előtörlesztett összeg 1-2 százaléka. Ráadásul, ha ezt az első 3-5 évben tennénk, az esetlegesen elengedett kezdeti költségeket is visszafizettetik velünk. Persze van olyan helyzet, amikor díjmentesen törleszthetjük elő a hitelt: évente egyszer legfeljebb 200 000 forintig ez ingyenes, illetve Minősített Fogyasztóbarát Hiteleknél legfeljebb 1 százalék lehet ez a díj, ha pedig lakástakarékból törlesztünk elő, teljesen ingyenes. Az előtörlesztéssel tehát érdemes élni, hiszen vagy a futamidő vagy a tőketartozás lesz kevesebb, azaz vagy hamarabb érünk a futamidő végére, vagy a törlesztőrészlet lesz alacsonyabb.

Hitelkiváltás: még fontosabb lépés, amit még idén megtehetünk. Változó kamatozású hitelünket lecserélhetjük egy fix kamatozásúra, ezzel biztosítva a stabil törlesztőrészletet az elkövetkezendő évekre. A folyamat során egy új hitelt veszünk fel – immáron hosszabb, vagy teljesen fix kamatozással – amelyből kifizetjük a meglévő tartozásunkat (gyakran ezt a két bank egymás között rendezi le), onnantól pedig már csak az új hitel törlesztőjét kell fizetnünk. Ma még elenyésző azon hitelszerződések száma, amelyeket ilyen céllal kötnek az ügyfelek, azonban mindenképpen ez az egyik legjobb lépés, amelyet változó kamatozású lakáshitellel tehetünk a saját anyagi biztonságunkért.

Arra azért érdemes felkészülni, hogy az új hitel kezdetben drágább lehet: minél hosszabb a kamatperiódus, annál magasabb lesz a teljes hiteldíjmutató. A Bank360-n kalkulált hitelek THM-je például átlagosan nagyjából 5 százalék, míg a változó kamatozásúaké 2-3 százalék körül indul. Ez azonban gyorsan változhat, ha beindul egy kamatemelés, hiszen éven belül akár több százalékponttal is emelkedhet a változó kamatozású hitel kamata, ami ezreket jelenthet a törlesztőrészletben. Ezzel szemben egy fix kamatozású hitelnél a törlesztőrészlet akár 20 évig is ugyanakkora maradhat.

Szerződésmódosítás: van egy jó hírünk, nem kell mindig végigmenni a hitelkiváltás folyamatán, egyes pénzintézeteknél lehetőség van egyszerű szerződésmódosítással is hosszabb kamatperiódusra váltan. Ekkor a bank egy egyszeri díj ellenében újrakalkulálja a konstrukciót és a választott kamatperiódushoz igazítva állapítják meg az új törlesztőrészletet. Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleknél a kamatperiódus váltást megelőző 30 nappal tudjuk jelezni erre vonatkozó kérelmünket. Ha ezt megtesszük a bank szintén meghosszabbítja a kamatperiódust. Ezek a lehetőségek bankonként eltérők lehetnek, így mindenképpen érdeklődjünk a hitelintézetünknél, hogyan tudnánk fixálni a kamatokat.

Adósságrendezésnél is csak megfontoltan

Ahogy minden más hitel esetében is, úgy adósságrendezésnél is nagyon fontos, hogy alaposan járjuk körül, milyen elérhető lehetőségek vannak a piacon, hiszen tízezer forintos különbségek lehetnek a törlesztőrészletekben. Ahogy ilyen esetben mindig, úgy ekkor is segítségünkre lehet egy hitelkalkulátor, amellyel összehasonlíthatjuk a legalkalmasabb adósságrendező kölcsönöket, de akár az előtörlesztési lehetőségeket is megismerhetjük.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Több százezres pluszköltségre számíthat, aki marad a moratóriumban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:25
Ezért nem ajánlja ezt az MNB.  
Személyes pénzügyek Kiderült, mibe menekítjük a pénzünket a háború miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:07
Megtakarítási szokásaik átalakításával reagáltak a magyar háztartások a háborús bizonytalanságra és a megugró inflációra az első negyedévben.
Személyes pénzügyek A durva infláció ellenére meglepően optimisták a fiatalok
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:37
Derűlátóak a nettó fizetésük alakulását tekintve a dolgozó fiatalok - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készült felmérésből. A 19-29 évesek 19 százaléka az inflációt meghaladó, 56 százalékuk pedig attól elmaradó béremelkedésre számít. Közel 23 százalékuk nem vár változást. Mindössze 2 százalékuk tudja elképzelni, hogy kevesebbet kap a jövőben, hasonlóan alacsony arányra évek óta nem volt példa. 
Személyes pénzügyek Az ellátás zavartalanságáért szigorított a Mol
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 11:47
A limitet pedig az átlagos tankolás fölé lőtték be.
Személyes pénzügyek Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma – de megérkeztek az ukránok
Eidenpenz József | 2022. június 24. 05:46
Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?
Személyes pénzügyek Miért ne a teljes visszafizetés alapján válasszunk lakáshitelt?
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 15:14
A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után rendeznünk a bank felé. Logikusnak tűnhet ez alapján kiválasztani a hitelt, ez a hozzáállás azonban nagyon is tévútra vezethet bennünket.
Személyes pénzügyek Ismert társkereső téveszthette meg a felhasználókat
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 14:31
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkereső üzemeltetőjével szemben, amiért valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A cég ugyanis többek között elhallgathatja, hogy a regisztrált felhasználók sem tudnak ingyenesen társat keresni az oldalon.
Személyes pénzügyek Megvan a nyilatkozat, amit be kell adni a törlesztési moratórium folytatásához
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 07:13
Megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig - írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek A kormány megint azokon a lakáshiteleseken segített, akik nem voltak óvatosak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:16
Aki drágább, de hosszabb távon fix kamatozású hitelt választott, az most szívhatja a fogát: a kormány megint megmentette azokat, akik az olcsóbb, de kockázatosabb hitel mellett döntöttek. 
Személyes pénzügyek Aki nem akarja törleszteni a hitelét augusztustól, annak kérelmet kell írnia
Privátbankár.hu | 2022. június 19. 09:52
A kamatstop mellett a hitelek törlesztési moratóriumát is meghosszabbította a kormány 2022. december 31-ig. Amíg azonban a változó kamatozású jelzáloghiteleseknek nem kell tenni semmit ahhoz, hogy ezt igénybe vegyék, addig a még a moratórium alatt maradt adósoknak július végéig kérelmezniük kell ezt. Ha nem teszik, automatikusan kikerülnek a moratóriumból augusztustól – írja a Bank360.hu.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG