3p
Folyamatosan öregszik az ország: miközben egy többen mondanak le a gyerekvállalásról, egyre tovább élünk. Tovább élni alapvetően jó dolog, de fel kell rá készíteni a szociális rendszert, az egészségügyet és a nyugdíjrendszert is - egy olyan országban, ahol a legtöbben az államtól várják, hogy eltartsa őket.

A gyerek nagyon sokba kerül - egyre kevesebben vállalják

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója, Spéder Zsolt szerint nemzetközi összehasonlításban mindig bőkezű volt és ma is az a magyar családtámogatási rendszer. A baj csak az, hogy az állandó változtatások miatt az érintettek már nem tudják, hogy sűrű szövésű, vagy éppen lyukas a szociális védőháló. A szakértő a Napi Gazdaságnak adott interjút; szerinte a gyermekvállalásra a negatív intézkedések szinte azonnal hatással vannak, a pozitívak csak hosszabb idő után, így azt sem lehet megmondani, hogy a 2014-ben bevezetett kormányzati intézkedések beváltak-e.

A gyerekvállalás szegénységkockázati tényező; Spéder egy francia szakembert idézve azt mondja, ha mindenki számításokat végezne, mielőtt gyereket vállalna, akkor nem születnének gyerekek. Az biztos, hogy a legtöbben sok szempontot mérlegelnek, ahogyan az is, hogy vannak élethelyzetek, amikor könnyebben vágunk bele a gyerekvállalásba. Statisztikailag is igazolható például, hogy az optimista férfiak és a vallásosabb nők inkább vállalnak gyermeket - mondja Spéder.

Több jel is utal arra, hogy sokan nem csupán egyre későbbre halasztják a gyermekvállalást, de teljesen le is mondanak róla. Az 1974–75-ben születetteknél 18-19 százalékos ma a gyermektelenség, míg húsz évvel ezelőtt 8,5 százalék volt a gyermektelenek aránya.

Nem ússzuk meg a nyugdíjkorhatár emelését

Az alacsony születésszám az ország elöregedéséhez vezet. A szakértő szerint az, hogy tovább élünk, alapvetően jó dolog, és erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni - a folyamatra azonban a szociális, egészségügyi rendszerket is fel kell készíteni. A nyugdíjrendszer sem maradhat változatlan: 50 év múlva kétszer annyi lesz az idős magyar, mint a 14 év alatti. "A nyugdíjkorhatár felemelését nem lehet megúszni, hacsak nem nő sokszorosára a munka hatékonysága" - véli a szakértő a Napi Gazdaságnak adott interjúban.

Pénzt kell félretennünk, vagy dolgozhatunk aggastyánként is

A magyarok többsége egyébként úgy gondolja, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgoznia kell majd a megélhetésért. Egy globális kutatás alapján mi tesszük félre a legkevesebbet a nyugdíjas éveinkre, mert meggyőződésünk, hogy az időskori megélhetést a járulékok rendszerén keresztül a munkáltatónak és az államnak kellene garantálnia. Részletek: Félelmetes, hogy a magyarok hogyan állnak hozzá a nyugdíjkérdéshez >>

A magyarok 70 százaléka egyébként aggódik a nyugdíjas évei miatt. A többség úgy gondolja, nem tud magának kényelmes életet biztosítani idős korára, jelentős részük szerint problémát jelent majd az egészségügyi kiadások megfizetése. Egyre emelkedik viszont a megtakarítani szándékozók tábora, ők jelenthetik a kitörési pontot az ország számára.

Nyugdíjkorhatár Magyarországon
Mikor született? Mikor mehet nyugdjba?
1952 a 62. életév betöltését követő 183. napon
1953 a 63. életév betöltésekor
1954 a 63. életév betöltését követő 183. napon
1955 a 64. életév betöltésekor
1956 a 64. életév betöltését követő 183. napon
1957 a 65. életév betöltésekor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek A győztes mindent visz
Natív tartalom | 2024. szeptember 24. 10:01
George Bernard Show (1856-1950) Nobel-díjas író, drámaíró szerint az észszerű ember alkalmazkodik a világhoz, az észszerűtlen kitartóan próbálja a világot saját magához alakítani, emiatt minden fejlődés az észszerűtlenektől függ.
Személyes pénzügyek Nagy Márton visszakozott?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 23. 15:01
Úgy tűnik, az 5 százalékos teljes hiteldíjmutatójú lakáshitelek csak egy szűkebb szegmensre fognak vonatkozni. Erről is beszélt Dobos Zoltán kollégánk a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Személyes pénzügyek Agyafúrt átveréssel akarnak megkopasztani minket, de van megoldás
Buksza blog | 2024. szeptember 20. 07:10
A bűnözők a mesterséges intelligencia felhasználásával igyekeznek hozzáférni pénzünkhöz. Az MI képes arra, hogy egy rövid minta alapján is élethűen utánozza valaki hangját. Szerencsére van azért van ellenszer. 
Személyes pénzügyek Betegre keresik magukat a zöldségesek - és a kormánynak köszönhetik?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 11:58
Ezért nem olcsóbb a zöldség és a gyümölcs a piacon se? Érdekes történet arról, hogyan csapódnak le a kormány intézkedései a mindennapokban.
Személyes pénzügyek Ennyibe kerül a magyar lakások védelme
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 12:59
A lakásbiztosítások díja 16, a biztosítók kárkifizetése ugyanakkor 23 százalékkal nőtt egy év alatt 2024 június végéig.
Személyes pénzügyek Hogyan adjuk át a bizniszt biztonságosan a gyermekünknek, az unokánknak?
Natív tartalom | 2024. szeptember 17. 09:09
Az utódlástervezés olyan hosszú távú, stratégiai befektetés, amely mind a nagy-, mind a középvállalkozásokat megvédi az elkerülhetetlen jövőbeli fennakadásoktól.
Személyes pénzügyek Így veszik le a csalók a pénzt a bankszámlánkról
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 17. 07:03
Három hónap alatt kilenc milliárdos kárt okoztak a bűnözők.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2024 ősz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 15. 16:21
Regisztráció az október 8-i online találkozóra. 
Személyes pénzügyek Túl későn ébrednek nyugdíjügyben a magyarok, és ez nem jó a pénztáraknak
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 14. 17:11
A második negyedévben sem sikerült megállítani a taglétszám lassú apadását az önkéntes nyugdíjkasszáknál, miután az új belépők száma nem tudja ellensúlyozni a szolgáltatásban részesült és kilépő tagokét. Ez részben azért lehet így, mert a magyarok többségénél jóval 40 éves kor felett válik témává a nyugdíjcélú öngondoskodás. Közben a kasszák tagsága is egyre öregszik, 65 százalék környékén jár a 45 év felettiek aránya.
Személyes pénzügyek Magyarországon az egyik legalacsonyabb a havi nyugdíjak összege Európában, nem kellene így lennie
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 13. 10:03
A Nyugdíjas Parlament elnöke körbenézett az állami szférában, hogy javítható lenne-e magyar nyugdíjasok gyalázatos anyagi helyzete, ha az illetékesek néha söprögetnének saját házuk táján is. Karácsony Mihály szerint bőven ráférne egy nagytakarítás az államháztartásra. Folytatjuk a Piac és Profit és az Oltalom Rádió közös műsorát, a Nyugdíjszervizt Karácsony Mihállyal és Erdélyi Dórával. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG