3p
A családi vállalkozás szétaprózódásának megakadályozása vagy éppen az üzleti kockázatok családi vagyontól történő elválasztása is jó indok lehet a házassági vagyonjogi szerződés megkötésére. Sokan nem is tudják, hogy a szerződés megkötésére az életközösség fennállása alatt bármikor lehetőség van.

A felek ilyenkor meghatározhatják a közös és külön vagyonukat, szabályozhatják a válást követő juttatásokat, egymással szembeni vagyoni igényeiket is. Aki pedig nem kíván házassági szerződést kötni, akár a bizalmi vagyonkezelést is választhatja vagyoni viszonyai rendezésére.

Nem illik, pedig kéne

Tipikusan előfordul, hogy a házasulók – a már együtt élő felek –, illetve a friss házasok nem érzik helyénvalónak házassági vagyonjogi szerződés megkötését, mivel az akár a párral szembeni bizalmatlanságot vagy a kapcsolat tartósságába vetett hit hiányát is jelképezheti. Felmerülhetnek azonban olyan körülmények, amelyek a későbbiekben mégis indokolttá tehetik a vagyonjogi helyzet tisztázását, mint például a családi vállalkozások szétaprózódásának megakadályozása, az üzleti kockázatok elválasztása a családi vagyontól, illetve a házastársak eltérő vagyoni viszonyaiból eredő konfliktusok elkerülése.

Ha közös cég van, muszáj

A gazdasági társasági érdekeltséggel rendelkező házaspároknál különösen fontos annak tisztázása, hogy a cég külön vagy közös vagyonba tartozik-e. Az üzleti folyamatok dinamikája folytán előálló helyzetek komoly problémák elé állíthatják a párokat.

A gyakorlatban sokszor kérdéses lehet például annak meghatározása, hogy a házastársak egyike által tulajdonolt cég értékének ugrásszerű növekedése, illetve a társaság esetleges értékesítése során befolyt vételár a házastársak közös vagy különvagyonát képezi-e. Sokan nem tudják továbbá, hogy hiába tartozik különvagyonba egy cég (amit például a szülőktől ajándékba kapott az egyik fél), az annak kapcsán szerzett osztalék közös vagyonnak minősül a házastársak eltérő rendelkezése hiányában.

Ha a felek nem csupán a jövőre nézve kötik ki az általuk választott vagyonjogi rendszert, hanem rendezni kívánják az évek során előállt helyzetet, úgy erre is lehetőség van. E körben különösen fontos megjegyezni, hogy a vagyonközösség nem a házasságkötéssel, hanem az azt megelőző életközösséggel jön létre. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy - vagyonjogi szerződés hiányában - a házastársak a házasságkötésüket megelőző élettársi kapcsolatban is alapvetően közös vagyonszerzők – mutatott rá dr. Takács Diána, a Deloitte Private szenior tanácsadója.

A felek megállapodásuk szerint mozgathatják a vagyonukat a házastársi közös és különvagyon között. Azonban a bírói gyakorlat kiemelt vizsgálat alá helyezi az ehhez hasonló vagyonátrendezést: az olyan rendelkezés, amely az egyik házastárs vagyonát a másik javára jelentősen elvonja, érvénytelen lehet.

A vagyonjogi szerződést ügyvédi ellenjegyzéssel kell ellátni vagy közokiratba szükséges foglalni. A megfelelő szakértelem azonban nem csak a törvény által megkövetelt formalitások miatt szükséges. A gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakember közreműködése azért is elengedhetetlen, mivel – bizonyos esetekben – a jogszabály szövegének szó szerint megfelelő szerződés is támadható lehet.

Fontos hangsúlyozni, hogy a vagyoni viszonyok rendezésére más lehetőségek is vannak. Ilyen például az utóbbi időkben egyre népszerűbb bizalmi vagyonkezelés. Ennek előnye, hogy a fenti célok mellett számos egyéb cél elérésére is alkalmas, mint például a családi vagyon generációkon átívelő védelme – fogalmazott a szakember

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Figyelem, nagyot változik a bankolás vasárnaptól
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 30. 07:22
Rengeteg új szabályozás lép életbe szeptember 1-jétől. Ez változik és erre kell figyelnie az ügyfeleknek.
Személyes pénzügyek Menekítik a pénzüket a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 28. 09:06
Közel másfélszeresére nőtt egy év alatt a tbsz-számlákon nyilvántartott értékpapír-állomány aktuális piaci értéke.
Személyes pénzügyek Lakáshitele van? Akkor most milliókat spórolhat
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 28. 06:31
Az elmúlt években felvett méregdrága jelzálogkölcsönüket törlesztő adósoknak mostanra eljöhetett a hitelkiváltás ideje.
Személyes pénzügyek Egyre magasabb fizetéseket ígérnek az Ausztriában dolgozóknak
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 26. 18:43
Elérte a 130 ezer főt az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ami eddig még a németeknek sem sikerült. Az osztrák turizmusban, vendéglátásban továbbra is nagy a munkaerőhiány, ezért egyre magasabb béreket kínálnak. Az árupiaci termékek inflációval korrigálva nem drágák, nagyobb áremelkedés is elképzelhető. Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Eidenpenz József a Trend FM reggeli műsorában.
Személyes pénzügyek Kitört az őrület: egyre több magyar él ezzel a lehetőséggel
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 26. 16:10
Egy kisvárosnyi magyar lépett be az idén az egészségpénztárakba.
Személyes pénzügyek Több hitel jut a magyaroknak, mint korábban
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 26. 14:57
Ebből a szempontból mindenképpen pozitívum a fizetések alakulása.
Személyes pénzügyek Küzdelem a diákokért: a díjmentes számlavezetés már rég nem elég
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 25. 18:05
Az ingyenes számlavezetés már klasszikusnak mondható marketingelem a diákoknak szánt csomagoknál, ám ma már a jóváírási akciók is majdnem ilyen elterjedtek az iskolakezdés előtti kampányidőszakban. A kedvezményeken túl viszont egy sor egyéb kiegészítő szolgáltatást nyújtanak a bankok, hogy megnyerjék a számukra igen értékes korosztályt.
Személyes pénzügyek Kinek lehet előnyös a bizalmi vagyonkezelés? Klasszis podcast Bálint Attilával
Csabai Károly | 2024. augusztus 22. 15:03
A Raiffeisen Bank privátbanki üzletágának vezetőjével a bizalmi vagyonkezelésről beszélgettünk, arról, hogy az miben különbözik a gombamód szaporodó vagyonkezelő alapítványoktól, illetve arról, mi a kapcsolat a bizalmi vagyonkezelés és a private banking között.
Személyes pénzügyek Rendületlenül menetel a forint
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 21. 18:46
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek Ha a személyi kölcsön már nem elég: egyre jobban fogynak a jelzáloghitelek
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 19. 18:34
A tavaszi hónapokban a szabad felhasználású jelzáloghitelek iránti kereslet is érezhetően növekedni kezdett, május után a júniusi hónap is bőven nyolcmilliárd forint feletti új kihelyezést hozott. A jelzáloghitelek viszont láthatóan a nagyobb összeg felvételében gondolkodó háztartások számára jelentenek valós alternatívát: erre utal, hogy az átlag jelenleg 15 millió forint körül mozog az új szerződéseknél.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG