4p

Mi várható a turisztikában 2024-ben? Belép a mesterséges intelligencia, fontos lehet az alkoholmentes kínálat és a streamingszolgáltatók is nagy befolyásra tesznek szert.

Az új év közeledtével már javában zajlik a 2024-es utazástervezés. Az online utazási foglalásokkal foglalkozó rangos Expedia nemrégiben bemutatta a 2024-es utazási trendekről szóló jelentését, amely a szakmai származó adatokat egy 20 ezer utazó körében végzett fogyasztói felméréssel egyesíti. Ebből kiderül, milyen tényezők határozzák meg az utazási szokásokat az elkövetkező évben. 

A kultúrában és a technikában történő események gyakran – és egyre gyorsabban - alakítják a fogyasztói magatartást, ezt mind határozottabban látjuk a foglalások során – mondta Jon Gieselman, az Expedia elnöke az amerikai turisztikai online lapnak, a Travel + Leisure -nek adott interjújában.

Belépett a mesterséges intelligencia

A 2024-es trendeket adatok halmaza határozza meg, kezdve attól, hogy az utazók hogyan keresnek ajánlásokat (hello, ChatGPT), egészen a desztinációk megválasztásáig, amelynek divatos jelszava marad, hogy kerüljük a túlzsúfolt úti célokat.

Az idén az olyan mesterséges intelligencia eszközök, mint a ChatGPT már a figyelem középpontjába kerültek, de ez csak a kezdet. Gieselman szerint az utazóknak csak egy kis része – mindössze 6 százaléka – használta ezt eddig, utazásaik megtervezéséhez. A következő évre azonban az Expedia szélesebb körű elfogadást jósol; a megkérdezettek fele szándékozik a mesterséges intelligenciát alkalmazni, következő kiruccanása megtervezéséhez. 

Az utazók csaknem 40 százaléka állítja, hogy a mesterséges intelligencia segítségével könnyebb megtalálni a tökéletes szállást. 

A TikTok hatása egyre erősebb

Az MI hasznosnak bizonyulhat az utazások megtervezésében, de hogyan fogják a turisták végül is eldönteni, hogy hol pihenjenek? Az Expedia megbízásából készült tanulmány elemezte azt a sajátos trendet, amely átvette az uralmat: ezek szerint a TikTokon látható bejegyzések és általában a közösségi médiában történő megkeresések nagyban befolyásolják a 2024-es utazási célpontok kiválasztását.

Sok esetben ezek a városok megfizethető alternatívái a híres történelmi helyszíneknek, amelyek többnyire drágábbak. E sajátos lista élén a tajvani Tajpej áll 2786 százalékos növekedéssel a járatkeresések számában, már 2024-et illetően.

Az Expedia szerint tehát Tajpej akár felválthatja Szöult, akárcsak az egyébként is népszerű thaiföldi Pattaya Bangkokot, és Párosz lehet a befutó Santorini, és Perth, Sydney helyett. 

A streaminghelyszínek erős vonzerővel bírnak

A megkérdezett utazók több mint fele azt mondja, hogy utánanézett vagy lefoglalt egy úti célt, miután látta azt egy televíziós műsorban vagy filmben. Például a Wednesday megjelenését követően a Netflixen, 150 százalékkal növekedett a Romániába irányuló utazási keresések száma. Kétszáz százalékkal pedig a francia főváros iránti érdeklődés, miután elkezdődött az Emily Párizsban legutóbbi szezonja. 

A másik nagy kedvencnek, a Fehér lótusz sorozatnak immár a harmadik évadját forgatják, ezúttal Thaiföldön, és az Expedia arra számít, hogy e délkelet-ázsiai országba még többen fognak utazni. A sorozat első két évada ugyanis 300 százalékos keresletnövekedést generált Hawaii és Szicília felé.

A Z generáció szárazon akar utazni?

Az Expedia azt reméli, hogy az utasok közül mind többen fognak egyetérteni a száraz utazás eszméjével, ahelyett, hogy csak egyes hónapokat neveznének ki annak. Ma már érezhető trend, hogy sokan egész évben alkoholmentes pihenésre vágynak. Az utazási szakma erre rögtön reagált, feltöltötte a minibárokat nulla százalékos újfajta italokkal és koktélokkal.. 

Egyre kevésbé vonzó az alkohol a fiatalok körében. Fotó: Depositphotos
Egyre kevésbé vonzó az alkohol a fiatalok körében. Fotó: Depositphotos

A felmérés vezetője szerint, a Z generációs utazók vallják leginkább a szárazon utazás eszméjét. Ma már ezekre a fiatalokra egyre inkább jellemző, hogy alkoholmentes életmódot folytatnak – jegyezte meg Giselman.

Nulla százalékos gin és koktél

Las Vegasban is egyre divatosabbak az újfajta koktélok, amelyeket gyógynövényekkel és más különleges hozzávalókkal ízesítenek. A dublini The Marrion már előrukkolt saját alkoholmentes ginjével. 

Az Expedia szerint az utazók több mint 40 százaléka fog méregtelenítő utazást lefoglalni a következő évben. A válaszadók fele úgy nyilatkozott, hogy szívesen megszállna olyan szállodában, amelyben sokféle, újszerű, alkoholmentes italt kínálnak.


 

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Klasszis TopDesign 2023: íme, a győztesek!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 10:36
November 30-án, a napokban megnyílt ötcsillagos pesti belvárosi Hotel Dorotheában átadták a győzteseknek a díjakat a Klasszis Csoport által meghirdetett Klasszis TopDesign 2023 gálaestjén.
Turizmus Mit nekik a háború! Nem otthon várják az oroszok a Gyed Marózt
Elek Lenke | 2023. november 28. 15:04
Az oroszok lassan megszokták a háborút – már azok, akik túlélték. Az óriási ország egyes régióiban ugyanúgy zajlik az élet, mintha nem tartana évek óta az öldöklés. Az emberek az ünnepre készülnek, vásárolnak – és utaznak.
Turizmus Tudta, hogy a szomszédunkban lesz az európai Yellowstone park?
Kormos Olga | 2023. november 26. 17:44
Romániának óriási ambíciói vannak, hogy egy hatalmas új vadonrezervátumot hozzon létre Európa szélén, és már nagy lépéseket tett a megvalósítás érdekében.
Turizmus Dobogón a horvát tengerpart, menő bizonyítványt "kaptak" a turisták
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 17:01
Az európai idegenforgalom egyes országokban elemi erővel állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintjére. 
Turizmus Politikai vihar készülődik a magyarok által is kedvelt turistaparadicsomban
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 12:21
Változtatna az ország külpolitikai irányvonalán a Maldív-szigetek új elnöke, de mit szól ehhez India?
Turizmus Új szállodamárka érkezett Budapestre, vajon mennyibe kerül a dunai kilátás?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 09:11
Az Újlipótvárosban adták át a Marriott különleges almárkájának első magyarországi egységét.
Turizmus Rossz ötlet éhesen, szomjasan elindulni - nyitnak a karácsonyi vásárok
Elek Lenke | 2023. november 18. 17:52
Kinézek az ablakon: még minden csupa zöld. Alig látni idén sárga leveleket, aminek okát agrárszakemberek is kielemezték már, lásd klímaváltozás. Ugyanakkor a hétvégén nyílnak a karácsonyi vásárok, elkezdődik a több mint egy hónapig tartó fogyasztói-vásárlói áruzuhatag. Ez lett a harminc éve még csak „ártatlan” fényes-kedves-ünnepi hangulatú belvárosi sétákból. Elek Lenke jegyzete.
Turizmus Így alakult a hazai turizmus az ősz első hónapjában
Privátbankár.hu | 2023. november 8. 08:50
Szeptemberben a vendégek száma 9,4, a vendégéjszakáké 5,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.
Turizmus A világ másik végén van, de megéri elmenni oda. Mi az?
Mester Nándor | 2023. november 5. 18:31
Dél-Korea második számú városa, Busan önálló turista látványossággá nőtte ki magát az elmúlt években. Megmutatjuk, hogy miért.
Turizmus Hová utazzunk 2024-ben? Itt a lista!
Kollár Dóra | 2023. november 4. 18:13
A Lonely Planet közzétette az előttünk álló év 50 legjobb úti célját. Nézzük, mik ezek!
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG